mili dueli
Mili Dueli 2019

🇧🇬 МИЛИ ДУЕЛИ 2020 – Международен конкурс за поезия (безплатно участие)

Мили дуели 2020 

Contact: mili.dueli@hotmail.com
🇧🇦 Made in Bosnia and Herzegovina, Jajce

ПРИЗИВ

Каним всички утвърдени и неутвърдени поети от цял свят да участват в най-популярния конкурс за поезия в тази част на Европа, наречен „ Мили дуели” (Mili Dueli).
Участието цени популяризиране на поезия и автори, мултикултурен диалог между артисти по цялата планета, особено между балканските държави. Авторите са представени в официалния фейсбук профил на Mili Dueli, където имат възможност да се срещнат, да обменят знания и да получат награди. През седемте сезона до сега представихме повече от 1500 автори от 45 страни в света. Ако сте далеч от Босна и Херцаговина, не се притеснявайте! Ние ще се радваме да ви приемем като автор, да се запознаем с вашата страна и култура. Нашето жури е международно и особено ценим да насърчаваме разнообразието.

 

Как се участва?

Условия за участие

„Мили дуели” е конкурс с международен характер и автори от цял свят могат да участват в него, без ограничения за възраст.  Единственото условие е да сте автор на поезия и да се впишете за участие.
Забележка: Участниците в „Мили дуели” от предходните години също могат да участват. Единсвено победителите в предходните седем сезона, нямат право да вземат участие.

Метод на кандидатсване


Можете да кандидаствате като кликнете ТУК.

Има детайлни инструкции за това каква информация е нужно да внесете, за да участвате.

Участието е напълно безплатно!

 

НАГРАДИ

Голямата награда: Плакет и лауреат на „Мили дуели” („Поет на годината от Мили дуели 2020” – за първоя място.
*Наградата се връчва през лятото на следващата година.

Други награди
– Плакет за всички, класирани в Top 10 на финалите на всеки конкурс
– Плакет за най-доброто класиране на Балканските държави (Босна и Херцаговина, Хърватска, Сърбия, Черна гора, Словения, Македония, България, Гърция и Албания)
– Плакет за най-доброто класиране на Балканската диаспора (Balich Award).

Специално признание:
– награда Al Buqain – за лицето, което през сезона е било най-активно и популяризиращо международното сътрудничество на пистелите чрез медиите, в съответствие с мисията на проекта „Мили дуели”. Наградата е плакет.
– награда Aga – специално признание на финала, присъдено за най-гледания видеоклип на автор на поезия, в памет на трагично пострадалия финалист на „Мили дуели 2019”, Нермин Аганович. Наградата е плакет.

Регулярно признание:
Всеки автор, избран за участие в „Мили дуели”, получва електронна и/ или печатна (в зависимост от участието в конкурса и присъствие на бъдеща промоция) награда за международно сътрудничество, литературен принос за разпространение на писаното слово чрез социалните мрежи и насърчаване на развитието на литературната критика в този регион през 2020 г.
* Автори, с които не си сътрудничим, няма да бъдат припознати.

Забележка: През този сезон ще бъде публикувана електронна стихосбирка на автора и литературна критика на журито към техните творби. Допълнителни подробности и информация ще бъдат публикувани допълнително.

 

Краен срок за регистриране: 31.05.2020 г.

Организаторът ще селектира и одобри най-добрите творби, кандидатствали в конкурса „Сладки дуели 2020” през юни и юли и ще уведоми авторите им чрез съобщение във фейсбук профилите им.

Можете да следите за информация ТУК.

ОТНОСНО „СЛАДКИ ДУЕЛИ”

„Мили дуели” е проект за популяризиране на културата, изкуството и толерентността на Балканите. Основното му проявление е поетичният конкурс на балкански автори, автори от диаспората и поезия на чудестранни автори. Проектът е основан и вдъхновен от идеята на Нермин Делич, босненски писател.

Конкурсът за поезия, за който ще кандидатствате, е редовно събитие. Можете да следите всичко, което се случва от уюта на вашия дом, чрез социалната мрежа Facebook и официалния уебсайт. Състезанието се състои от пет елиминиационни кръга. Авторите представят ново стихотворение за всеки следващ кръг, през който преминават. А международно жури, съставено от известни балкански автори, както и победители в „Сладки дуели” от предходните сезони, преглеждат и оценяват творбите. Освен журито, решението кой да премине в следващите кръгове се взема от нашите редовни читатели, които ни следват във Facebook, както и от приятели на авторите.
Конкурсът е уникален с това, че дава възможност на журито за изчерпателни коментари, насоки, обосновка за оценката, което не е така за всеки друг регионален конкурс за поезия. Това е чудесна възможност за всеки, който иска литературна критика за своите стихове. Проектът е не само чудесна възможност за млади, неутвърдени автори  да излязат на преден план и да натрупат самочувствие и популяризиране на творбите си, а и за утвърдени автори, които желаят да затъврдят своята позиция като име и възможности в поезията. Журито оценява само стихотворенията, които авторът изпраща за състезание, без да се запознава с останалите произведения на конкретния автор и затова е важно да се изпращат най-добрите стихове.

През предходната година най-известното списание в света за бизнес „Forbes” пише за проекта „Мили дуели”, като го определя като най-популярното поетично събитие на бивша Югославия. Също така през 2018 есето на организаторът Нермин Делич за организиране на целия конкурс, е удостоено с наградата за мир на ЮНЕСКО в Япония.  Същата година в Босна и Херцаговина е удостоен с наградата „Гений на година”, както и „Мъж на годината” за своята идея и доброволна работа по проекта. Повече подробности на босненски можете да намерите ТУК.
През 2013 г. организаторът също прекарва един месец от обучението си в САЩ в рамките на програмата за младежко лидерство на посолството на САЩ в Босна и Херцаговина.

Победителите от предходните седем сезона на „Мили дуели” са: Дияна Стеванович Ухерек (Сърбия), Енеа Хотич (Босна и Херцаговина), Анжела Турукало (Черна гора), Анте Йезечица (Хърватска), Лела Зджайе (Германия), Стефан Лазаревич (Сърбия( Ирина Фингер (Украйна) и Никола Исмаил (Сърбия).

В рамките на тези седем сезона са подадени над 2500 кандидатури за участие в предизвикателството „Мили дуели” и бяха наградени над 100 автора. Предишната година организаторът прекара над 700 часа доброволческа работа по проекта, а членовете на журито над 200 часа за оценка на поезията.  Броят на посетителите на уебсайта надмина цифрата от 500 милиона през последните три месеца. Това е огромен успех в ерата на непопулярното четене на поезия.

Няма съмнение, че „Мили дуели” са се превърнали в истинска интернет сензация за откриване на нови талантливи поети и за стимулиране на творчеството им. Това е уникална възможност за нови познанства на хора със сходни интереси, които живеят далеч един от друг, но споделят обща страст – писането.

Всяка година концепцията на конкурсът е идентична, но правилата от сезон на сезон, от кръг на кърг се променят, в името на взаимодействие, интерес, еуфория и максимална обективност, тъй като всеки, който работи по проекта доброволно се включва безплатно. За култура, толерантност и поезия…

Всички асоциации на балканите, свързани с култура и литература, които биха искали да си сътрудничат с нас под формата на литературни посещения, промоционални организации, са добре дошли да се свържат с нас.

Очакваме ви!

(Сладки дуели)

 

Translation: Valentin Popov, Bulgarian poet

 

Podijeli

2 thoughts on “🇧🇬 МИЛИ ДУЕЛИ 2020 – Международен конкурс за поезия (безплатно участие)”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.