O nama

mili dueli

Projekt „Mili Dueli“ označava najpopularniji online kontest poezije u regionu. Osnivač kontesta je Nermin Delić, mladi bosanskohercegovački književnik iz Jajca, koji je ujedno i organizator istoga. Kontest je osnovan 2012. godine, a obuhvata takmičarski dio i dio posvećen druženju i promociji međunarodne saradnje i dijaloga u svijetu, sa posebnim akcentom na Balkan.

Kroz takmičarski dio, autori se predstavljaju u pet eliminacionih krugova. U svakom krugu, autori šalju nove pjesme gdje se pjesnici nadmiljavaju pjesmama u virtualno kreiranim duelima.  Ocjenjivanje pjesama je podređeno odlukama internacionalnog žirija sastavljenog od renomiranih umjetnika balkanske regije i dijaspore, te pobjednika ranijih sezona.  Ono po čemu se kontest razlikuje od svih ostalih međunarodnih takmičenja poezije, jeste i to što udio u odluci o pobjednicima nose i čitaoci koji prate kontest. Do ljeta 2019., kontest ima preko 12 000 pratilaca na društvenim mrežama.

Dio posvećen druženju i promociji međunarodne saradnje, odnosi se na tzv. „online bridges“ koji se grade među umjetnicima regiona. Kontest stavlja u prvi plan umjetnika kao model ponašanja u društvenoj zajednici i nekoga ko bi trebao poslužiti kao uzor svojim narodima.

Kontest je organizovan po sezonama koje se organizuju svakoga ljeta, od 2012. godine.  U tom periodu, do 2019. godine, kontest je ugostio preko 1 600 autora, iz preko 50 zemalja svijeta. Blog poezije je prošle godine posjećen preko pola miliona puta, a na kontestu je prikazano do sada preko 10 000 pjesama.

Cilj projekta je prvenstveno borba protiv govora mržnje na Balkanu, te orijentacija propagaciji književnosti sa akcentom na poeziju i zamrlu javnu književnu kritiku na Balkanu.
Projekat je u sedam godina svog rada izazvao pažnju svijeta, a u oktobru prošle godine je o njemu pisao najčuveniji poslovni magazin svijeta – američki Forbes. Cijeli projekt je inspirisan idejom osnivača Delića, a on je za ideju i realizaciju projekta, nagrađen UNESCO priznanjem za mir od strane The Goi Peace Foundation u Tokiju, te nagradom „Genije Godine“ na Izboru muškarca godine BiH 2018. U Sjevernoj Makedoniji je 2019. godine, za svoju poeziju i angažman u Milim Duelima dobio nagradu „Međunarodni pjesnik regiona“.

Na kontest su dobrodošli svi afirmisani i neafirmisani autori poezije, bez obzira na nacionalnu, narodnu, dobnu, rasnu ili bilo koju pripadnost.

 

 

 

Organizator Nermin Delić
Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine 
Kanton Srednja Bosna 
Grad Jajce

 

 

Podijeli