Enea Hotić

🇧🇦Enea Hotić

Jury Member / ČLAN ŽIRIJA

Poet, professor of Serbian language and literature, literary critic. She was born in 1971. She lives in Banja Luka, in Republic of Srpska (Bosnia and Herzegovina) and she is the winner Mili Dueli 2013.

Commitment through Mili Dueli's mission

Zalaganje u Mili Dueli misiji

Enea Hotić is a professor of Serbian language and literature and a poet. She is the winner of Mili Dueli in 2013. where the final was the most watched duel ever. After the victory, she joined the mission of Mili Dueli as a member of the jury. She proved to be an excellent judge, but she always insists on the grammatical correctness of the text. She is known as a strong, but at the same time extremely emotional woman.

Enea Hotić je profesorica srpskog jezika i književnosti i pjesnikinja. Pobjednica je Mili Dueli 2013., u finalu koje je najpregledaniji duel ikada. Poslije pobjede, pridružila se misiji Mili Dueli kao članica žirija. Na funkciji žirija se pokazala izvrsno, a uvijek insistira na gramatičkoj ispravnosti teksta. Slovi za jaku, ali istovremeno izuzetno emotivnu ženu.

Poetry

Poezija

One which belongs to May ❤

I love you again this May
as I will love You, God willing, and the following one:
and with rain
and without rain,
with the sun
or which cloud more.
Everything, everything is erased,
it becomes a pale letter of spilled ink in a front of Your eyes,
my mirrors.

Мајска ❤

Љубим Те и овог маја
као што ћу Те вољети, ако Бог да, и сљедећег:
и са кишом
и без кише,
са сунцем
или којим облаком више.
Све, баш све се брише,
постаје блиједо слово разливене тинте пред Твојим очима,
мојим огледалима.

Interview

Intervju

Popis Vaših knjiga/-e:
“Mjeseceva” – zbirka pjesama, juni 2015.
Vaša priznanja, nagrade, ostvarenja u književnosti, uključujući i Mili Dueli-priznanja:
Dugogodišnji sam prof. srpskog jezika i književnosti što smatram velikim dostignućem, za sebe lično, u književnosti i uopšte. (mogućnost direktnog uticaja svojim kompetencijama na razvoj ljubavi prema književnosti kod djece) Godine 2013. sam pobijedila u Balkanskom kontestu Mili Dueli. Od 2011. pa do 2016. godine objavljujem književne osvrte, oglede kao i kraće književne forme u Književnom časopisu “Suština poetike” iz Srbije u kojem sa bila i dio redakcije. Član sam i predsjednica Poetskog kruga “Stihovnica” već dugi niz godina koji je ugostio veliki broj pjesnika i pisaca sa prostora bivše Jugoslavije te afirmiše književnost kroz svoj rad.
Vaši omiljeni pjesnici:
Branko Miljković, Miroslav Antić, Vasko Popa, Desanka Maksimović, Mak Dizdar, Edgar Alan Po, Šarl Bodler…
Šta za Vas predstavlja kvalitetna književna kritika?
Kvalitetna književna kritika bi trebalo da nepristrasno i po određenim pravilima vrednuje književna djela. Subjektivni osjećaj je nemoguće izbjeći što je razumljivo. Književna kritika treba da sagledava književna djela jedna pored drugih, a ne da ih reda ispred ili iza, na nekakvim ljestvicama. Širina same književnosti zahtijeva i širinu u sagledavanju kvaliteta književnih djela.
Kako donosite sud o tome šta je dobra poezija? Šta dobra poezija predstavlja za Vas?
Dobra poezija je ona koja ne koketira sa publikom, koja se ne dodvorava citaocu, a ipak ga nepogrešivo pronalazi, pod uslovom da je ovo ispred zadovoljeno. Vrlo lako se prepoznaju “pjesme radi pjesme” kao i kvalitetni stihovi koji nastaju iz piščeve potrebe da piše. Dobra poezija podrazumijeva i pjesnika koji je savladao osnovna pravila pravopisa i gramatike ako odluči da pošalje svoje pjesme na bilo kakav konkurs.
Šta savjetujete autorima poezije da ne rade prilikom pisanja poezije, a na šta im skrećete pažnju?
Svim autorima savjetujem da osluškuju sebe. Da budu dosljedni svom osjećaju koji ih negdje i “tjera” da pišu. Takođe, savjet je da pročitaju i poeziju iz naše bogate tradicije. Neka neprestano razmjenjuju mišljenja sa drugim ljudima koji takođe pišu.
Vaše mišljenje o Milim Duelima?
Mili Dueli su mi u srcu, a kud ću više od toga!
ZA BIVŠE UČESNIKE MILIH DUELA KOJI SU SADA U ŽIRIJU: Kakvo je iskustvo učešća?
Učešće u ovom takmičenju me osnažilo. Otvorilo mi je mogućnost razmjene mišljenja sa brojnim autorima, a stekla sam i prijatelja za čitav život – Nermina Delića.
Podijeli