Mili Dueli 2023 – Drugi krug

DRUGI KRUG
(13. mart – 20. jun 2023.)

 

Mili Dueli 2023 – internacionalni online kontest poezije, ove sezone je okupio 711 autora iz 104 zemlje svijeta. Kontest poezije predstavlja poeziju svojim čitaocima širom svijeta poeziju prijavljenih autora i tako širi popularnost poezije kao najmasovnije takmičenje poezije u ovom dijelu svijeta, ali i u svijetu. U desetogodišnjoj tradiciji, održano je ukupno 8 sezona, a ovo je deveta. Kontest se tradicionalno sastoji od 5 eliminatornih krugova.

RASPORED

Prvi krug (Od 13.02.2023. do 13.03.2023.): Organizator kontesta, pjesnik Nermin Delić, pregledao je prijavljene pjesme svih 711 autora. Nakon pregleda, izvršio je selekciju istih, te je u Drugi krug poslao 447 autora. Jedino pravilo pri izboru koje je imao, jeste da svaka od 104 prijavljene zemlje mora imati barem jednog predstavnika u Drugom krugu. Više o Prvom krugu možete pogledati ovdje.

Drugi krug (od 13.03.2023. do 13.05.2023.): U Drugom krugu će biti predstavljeni izabrani autori sa po jednom pjesmom od moguće dvije koje su prijavili na kontest. Spisak učesnika Drugog kruga možete pogledati u daljem tekstu. Pjesme će vrednovati članovi internacionalnog žirija, te čitaoci dajući bodove shodno pravilima Drugog kruga. Pravila Drugog kruga možete pogledati u daljem toku teksta. Ono što je izvjesno jeste da će sve predstavljene pjesme dobiti književnu kritiku članova žirija.

Treći krug (Polufinale):  Očekuje se slanje nove pjesme i priprema (dodjela mentora i rad sa mentorom) na izradi audiovizuelnog pjesničkog performansa kojim će se utvrditi pozicija finalista shodno prikazanom radu.

Četvrti krug (Finale): Pregled i monitoring, te vrednovanje pjesničkih audiovizuelnih performansa i selekcija za Veliko finale u više geografskih cjelina.

Peti krug: Odabir pobjednika kroz spektakularno online poetsko veče.

 

DRUGI KRUG

Kako biste mogli pratiti takmičenje i razumjeti sve u potpunosti što se bude dešavalo u narednih 60 dana, neophodno je da pročitate tekst u nastavku.

 

1. Opće napomene
U Drugom krugu će biti predstavljeno 447 autora iz 104 zemlje. Prethodnu selekciju 711 autora je u Prvom krugu izvršio Organizator. Organizator je u prethodnom mjesecu pročitao preko 1000 pristiglih pjesama, te izdvojio one najbolje za predstavljanje žiriju i čitaocima.
Drugi krug se odnosi na nacionalnu selekciju autora i važan je korak ka odabiru konačnog pobjednika za svaku državu-ućesnicu ponaosob.

 

2. Spisak učesnika

U narednoj tabeli možete vidjeti broj odabranih učesnika iz svake od 104 zemlje učesnice. 52 zemlje imaju po jednog prijavljenog učesnika, te se taj učesnik proglašava nacionalnim pobjednikom te države. Za ostale 52 zemlje, selekcija autora se nastavlja.

 

3. Pravila i Organizacija

Drugi krug je sastavljen od 104 duela. Riječ je o nacionalnim duelima, u cilju izbora predstavnika svake države ponaosob. Svi autori će sa po jednom pjesmom biti predstavljeni na društvenoj mreži Facebook, na profilu Organizatora. Pored originalne verzije pjesme koju su prijavili, strani autori će biti predstavljeni i prevodom na jedan od jezika naroda bivše Jugoslavije, kako bi internacionalni članovi žirija mogli da razumiju i vrednuju pjesme. Prevode pjesama potpisuju pjesnici Nermin Delić i Anđela Turukalo. Na kraju sezone će biti objavljen zbornik prevoda koji će autori moći nabaviti.

 

  • Države sa jednim predstavnikom:

U 52 zemlje-učesnice, imali smo po jednu prijavu i selekcija izbora predstavnika te države je time završena. Navedeni autori su ujedno i zvanični predstavnici svojih zemalja u Mili Dueli.

Njihovo učešće u Drugom krugu je revijalno, dakle, oni su automatski plasirani i u Treći krug kontesta. No, u Drugom krugu ih očekuju književne kritike Članova žirija. Također, njihove pjesme nisu pošteđene bodovne evaluacije.
Iako je svaki od autora jedini u svom duelu, Članovi internacionalnog žirija će mu dodijeliti evrovizijske bodove, a u opciji za dodjelu imaju skalu bodovanja: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,10 i 12. Svim pjesmama će biti dodijeljeno 12 bodova od strane Čitalaca budući da su to i jedine pjesme koje se mogu čitati iz tih zemalja.

Ovim autorima je na kraju kontesta zagarantovana plaketa Najbolji plasman države koju predstavljaju, budući da su se na kontest mogli prijaviti i drugi pjesnici iz njihovih država, a ipak to nisu učinili.

 

  • Države sa dva i više predstavnika:

Naredne 52 zemlje-učesnice imaju 2 ili više predstavnika. Selekcija autora će biti nastavljena. Članovi internacionalnog žirija i Čitaoci će imati priliku glasati za njihove pjesme.

AUTORI SU POREDANI ABECEDNIM REDOM GRADOVA IZ KOJIH DOLAZE!

EVROPA – Balkanske zemlje

 

EVROPA – Vanbalkanske zemlje

AFRIKA

 

AZIJA 

SJEVERNA AMERIKA

JUŽNA AMERIKA

Glasanje Čitalaca: Čitaoci glasaju na društvenoj mreži Facebook, na objavu koja će biti predstavljena na profilu Organizatora. Svaki autor će dobiti link/tag na objavi na kojoj je predstavljena njegova pjesma. Autori će moći pozivati svoje prijatelje da glasaju za njihove pjesme i tako obezbijede sebi bolji plasman. Glasa se stavljanjem oznake 👍 ili ❤️ na objavu pjesme. Uslov da bi glas bio važeći je da se zaprati profil Organizatora (na kojem je postavljena pjesma)!
Čitaoci dodjeljuju najuspješnijim pjesmama sljedeće poene: 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Ukoliko je broj učesnika duela veći od 10, drugi učesnici će dobiti nula (0) bodova. Ukoliko je broj učesnika manji od 10, skala bodova se smanjuje od manjeg ka većem broju. Tako da, ukoliko imate 2 autora u duelu, jedan će dobiti 12, a drugi 10 bodova.

Glasanje Članova internacionalnog žirija: Članovi internacionalnog žirija koji će biti predstavljen u sljedećim danima glasat će evrovizijskim sistemom bodovanja sljedeće skale: 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Svaki duel će imati po 4 člana žirija. U svakom duelu će jedan od četiri člana žirija biti Organizator. U duelima stranih autora (vanbalkanskih zemalja), drugi član žirija je pjesnikinja Anđela Turukalo koja je sudjelovala u prevođenju pjesama na jezik razumljiv drugim članovima žirija (crnogorski jezik).

 

U konačnici, bodovi žirija se zbrajaju, te im se pridodaju i bodovi čitalaca, te se autori rangiraju. Odluku o tome koliko autora iz svakog duela prolazi dalje u Treći krug donosi Organizator. Osnovno polazište jeste da minimalno 10% autora iz duela napušta takmičenje. Tako iz Srbije koja ima najviše učesnika (64), takmičenje napušta minimalno 6 autora, iz Bosne i Hercegovine (49) napušta 4 autora, itd.

 

Spisak članova žirija za svaki duel ponaosob će izaći naknadno, nakon ove objave.Također, raspored duela će izaći naknadno.

 

Da biste u potpunosti ispratili sve, pratite zvanični profil Organizatora:
https://www.facebook.com/mili.dueli/

 

UPDATE:

Mili Dueli 2023: Raspored žiriranja I The judging schedule


Mili Dueli Junior Poetry Contest: Svi autori mlađi od 18 godina će učestovati u takmičenju koje će biti održano po završetku ovog. Nositeljica projekta za rad sa mladim autorima je pjesnikinja iz Njemačke Lela Zjajo.


MILI DUELI I International Online Poetry Contest
Mastermind by Nermin Delić

Made in Bosnia and Herzegovina

© 2023

Podijeli