Lela Zjajo


🇩🇪🇧🇦LELA ZJAJO

Jury Member / ČLAN ŽIRIJA

Poet, literary critic and motivational speaker. She was born in 1955 in Jajce, Bosnia and Herzegovina. She lives in Heilbronn, Germany and she is the winner Mili Dueli 2017.

Commitment through Mili Dueli’s mission

Zalaganje u Mili Dueli misiji

Lela Zjao is one of the authors with the greatest literary progress achieved during her participation in Mili Dueli 2017. During her participation in the jury, she stood out as a favorite mentor, and she is very thorough in her comments. She is considered as a very emotional and cheerful person. Also, she is surrounded by good people in her team, so she will try to find the same in the participants of Mili Dueli 2020.

Lela Zjajo spada u red autora sa najvećim književnim progresom ostvarenim tokom učešća u Mili Dueli 2017. Tokom učešća u žiriju, istakla se kao omiljeni mentor, te vrlo temeljna u svojim komentarima. Važi za vrlo emotivnu i veselu osobu. U svom timu je okružena dobrim ljudima, pa isto to pokušava pronaći i u učesnicima.

Poetry

Poezija

BY WATER

Stationary
I sit and travel with my thoughts
long-gone spaces
and great waters
and rivers and their banks.
With water in the creek
I play with pebbles
like a shining pearl
I roll them with my hands too
resisting the bottom.
I sail like a ship through
restless waves
I invite you with a song
to dance together.
Go through the pupil of my eye
give a new vision
revive the past with touches
and let us travel through time together.
I will never get far alone…

VODOM

Nepomična
sjedim i putujem mislima
već odavno pređene prostore
i vode velike
i rijeke i njihove obale.
Vodom u potoku
igram se s kamenčićima
ko sjajnim biserjem
kotrljam ih i rukama
odupirem se o dno.
Plovim poput lađe kroz
nemirne valove
pjesmom te pozivam
na zajednički ples.
Prođi mi zjenicom oka
podari ponovni vid
dodirima oživi prošlost
i putujmo zajedno kroz vrijeme.
Sama nikad neću stići daleko…

Interview

Intervju

Popis Vaših knjiga/-e: Nenanu, 2018. godine (Zagreb)
Vaša priznanja, nagrade, ostvarenja u književnosti, uključujući i Mili Dueli-priznanja: Vise ne posjedujem mnoga priznanja koja sam dobila u mladim godinama odrastanja. Samu sebe sam zadovoljila u pisanju lijepe riječi i mnogi moji fanovi koji prate moj rad i strast prema poeziji i uopšte lijepoj pisanoj riječi mi to govore. Pisanje je moj hobi i s te strane nisam mnogo ambiciozna.
Članica sam Kulture Snova, Zagreb i brojna su izdanja u kojima sam predstavila svoju poeziju. 
U pripremi je roman kriminalističkog karaktera. Usudih se 🙂 Također, pri kraju je i materijal za jos jedno izdanje mojih priča iz djetinjstva pod naslovom Odrastanje, prilično autobiografskog karaktera.
Mili Dueli – Učešće 2015. i osvojeno 8 mjesto i Balićevo priznanje za najbolji plasman dijaspore.
2017. MILI DUELI i osvojeno prvo mjesto sa Ja, prokleta.
Vaši omiljeni pjesnici: Mensur Ćatić, Meša Selimović, Abdulah Sidran
Šta za Vas predstavlja kvalitetna književna kritika? Uloga književne kritike je biti nepristrasan i obavljati selekciju među mnoštvom izdanja, utemeljiti taj izbor na vrednovanju djela, jasno istaknuti kriterije prosuđivanja. Ne ustručavati se kritički pisati o knjigama koje su u modi ili vrlo prihvaćene u književnim krugovima. Obaveza je kritičara promatrati domaća djela u svjetskom kontekstu, ne biti fasciniran lokalnim modnim uputama ili previranjima na domaćoj literarnoj sceni.
Kako donosite sud o tome šta je dobra poezija? Šta dobra poezija predstavlja za Vas? Ja sam ponekad sama studirala mnogo o tome šta ko misli o poeziji… i pjesnike i obične ljude koji poeziju samo čitaju i na neki način uživaju u njoj. Raznovrsna i vrlo simpatična su nečija razmišljanja.
Po meni je emocija najvažniji faktor pisanja poezije. Biti zaljubljen, voljeti ili, na drugoj strani, dotaći najmračnije uglove sopstvenog života i pada ili podizanja našeg bića u najsrećnije biće, te pisanje o tome je upravo poezija darovitih ljudi. Naravno, uz to ide i poznavanje strukture pisanja i svih bitnih faktora koji moraju biti osnovica pisanja. Bez tog početnog znanja formule pisanja ne može se napisati ništa što bi se moglo nazvati vrijednim.
Nabacane riječi bez estetskog i bilo kakvog smisla ne čine djelo poezijom.
Šta savjetujete autorima poezije da ne rade prilikom pisanja poezije, a na šta im skrećete pažnju? Nikada poezijom ne osuđujte i ne optužujte i ništa ne činite da druge upućujete na nešto što se vama lično sviđa. Ostanite na zemlji! Sačuvajte ego u džepu i truditi se…!
Svakako, pismenost i znanje maternjeg jezika uvijek stavljam na prvo mjesto. Ne opraštam nepismenost. Barem to učenje je danas svakom na dohvat ruke.
Vaše mišljenje o Milim Duelima? Nisam uključena od početka i od samog stvaranja MD, ali sam srcem i dušom dio tog izvanrednog projekta mladog Jajčanina, Nermina Delića. Dišem to vrijeme koje predstavlja i sam tvorac Nermin Delić u svom pokušaju da pisanom riječju ujedini svijet. Nimalo lak zadatak, no zajedno krčimo puteve u sve ćoškove naše prekrasne Planete.
Jednostavno rečeno MILI DUELI su moj svijet!
ZA BIVŠE UČESNIKE MILIH DUELA KOJI SU SADA U ŽIRIJU: Kakvo je iskustvo učešća? Neprocjenjljivo! I sami ćete to reći na kraju sezone koja je pred nama. Dobro nam došli! 🙂
Podijeli