Mili Dueli 2023/24 (bs)

Mili Dueli su internacionalni kontest poezije koji je ove sezone okupio nevjerovatnih 711 autora iz 104 zemlje svijeta. Kontest je organizovan u sklopu projekta Nermina Delića koji je idejni tvorac i organizator. Više o Nerminu možete pronaći ovdje. Konkurs za učešće u devetoj sezoni Mili Dueli je otpočeo 6. novembra 2022. godine, a završio 6. februara 2023. godine. Od 13. februara 2023. godine, zvanično otpočinje deveta sezona Mili Dueli!

Dobrodošli na Mili Dueli 2023

Riječ je o online formatu takmičenja gdje autori iz udobnosti svoga doma prate uspjeh svojih pjesama. Istovremeno, imaju priliku i za društveni angažman gdje Mili Dueli služe kao posrednik za interkulturalni dijalog književnika. S obzirom na veliku globalnu rasprostanjenost i popularnost Milih Duela (u preko polovine zemalja članica UN-a), dosadašnji opis pjesničkog takmičenja Online balkanski kontest poezije od ove sezone se mijenja u Internacionalni online kontest poezije.

Sjedište djelovanja projekta je evropska država ?? Bosna i Hercegovina i njen gradić Jajce koji je i kroz historiju važio za grad koji spaja.

Mili Dueli 2023: U sezoni učestvuje 711 autora iz 104 zemlje svijeta. Organizator je dr Nermin Delić.

UVODNA RIJEČ ORGANIZATORA

Poštovani,
drago mi je što sam uspio sprovesti i deveti konkurs Mili Dueli. Iako nismo imali jasnu pomoć  niti jednog medija za oglašavanje i marketing, konkurs je uspio privući 711 autora iz čak 104 zemlje svijeta čime smo oborili ne samo lične, već i brojne evropske rekorde. To ne samo da Mili Dueli svrstava u najveće pjesničko takmičenje u Jugoistočnoj Evropi, već i jedno od najvećih u svijetu. Radujem se što je ovim započela era daljnje internacionalizacije kontesta i njegove popularizacije diljem svijeta. Danas, zvanično otvaram interkulturalni dijalog pjesnika 104 zemlje svijeta! Zemljama debitantima i njihovim autorima upućujem posebnu dobrodošlicu! Online komunikacija će nam pomoći mnogo da se upoznamo, razmijenimo potrebna iskustva o kulturi i tradiciji naroda, te da bolje razumijemo svakodnevne izazove pred kojima se naše države nalaze. Svake sezone ponavljam, umjetnici su najveći živi reprezent kulturnog blaga jedne države i sa zadovoljstvom se stavljam u ulogu posrednika u interkulturalnom dijalogu umjetnika. Mi nećemo sudjelovati u geopolitičkim sporovima na način da ćemo nuditi konkretna rješenja za političke sporove unutar država ili jedne države sa drugom, ali ćemo graditi mostove prijateljstva i tamo gdje su zategnuti politički odnosi. Također, razgovarat ćemo o problemima sa kojima se susreću nacije u 23. godini 21. stoljeća. Nalazimo se u još uvijek stanju COVID-19 pandemije, a u pojedinim državama se i dalje vode ratovi. Stoga, ovo nisu najsretnija vremena, ali jedino što će se pamtiti jeste koliko smo bili spremni donositi dobro svijetu koji će ostati i poslije nas. Dragi pjesnici, ne zaboravite da se živi dosta kratko da bismo mislili samo na sebe. Ionako ništa od ovog što smo stekli, nećemo ponijete sa sobom – osim uspomena. Neka naše uspomene budu sjećanje na mir, na druženja, na umjetnost koju smo ostavili iza nas. 

Ovo će biti višemjesečna avantura za sve pjesnike! Pet je eliminacionih krugova, a iz kruga u krug, broj pjesnika će biti sve manji. Ove sezone obećavam neviđenu euforiju! Potrudio sam se da donesem nešto novo u pravila i da opet iskoračimo iz tmurne svakodnevnice nas tužnih pjesnika. Obećavam kvalitetnu književnu kritiku na poslate pjesme, kao nikada do sada!

Sve autore učesnike očekuje elektronsko Priznanje za doprinos interkulturalnom dijalogu, a one najbolje očekuju Plakete i trofej Mili Dueli

Na kraju sezone će biti objavljen zajednički zbornik autora u štampanom obliku kao svojevrsna antologija savremene svjetske poezije. 

Idemo se zabaviti! Neka igra počne!

3,2,1! SRETNI NAM MILI DUELI!

S poštovanjem, 
Nermin Delić

 

 

Podijeli