Kosovo

KOSOVO / Косово и Метохија / Kosovë / Kosovo

Kosovo je nekadašnja autonomna pokrajina Jugoslavije. 2008. godine je proglasila svoju nezavisnost od Srbije. Oficijalni jezici su albanski i srpski, a glavni grad je Priština. Na Kosovu živi oko 1,8 miliona stanovnika. Trenutno se vode veliki sporovi na relaciji Priština-Beograd oko nezavisnosti Kosova. Nezavisnost Kosova je do marta 2020. godine, priznalo 112 UN-ovih država. Inače, 15 država je povuklo svoje priznanje. Veliku većinu stanovništva danas čine Albanci. Srbi, kao manjina, ne priznaju vlast iz Prištine. Od zemalja bivše Jugoslavije, Kosovo su kao državu priznale: Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Slovenija. Sve zemlje su to učinile 2008. godine. U Bosni i Hercegovini (sjedište Milih Duela), od 2012. godine, putovnice Republike Kosovo su priznate kao važeći putni dokument za ulaz u zemlju. To potvrđuje priznanje državljanstva.Trenutno se vode pregovori u Briselu između EU, Kosova i Srbije gdje se nastoji riješiti spor na obostrano zadovoljstvo.

List of participants

Lista učesnika

 

Name and surname

Born

Country

Place

Season

Achievement

Best place

1.

Goran Aršić

 

KOS

Vučitrn (Selo Grace)

No.4 (2015)

1st ROUND

 

2.

Tyran Spahiu

1954

KOS

Prizren

No. 7 (2019)

2nd ROUND

 

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

INFO

All authors are listed alphabetically. Some author information is missing since it was not even requested during participation. The same will be inserted later. Since this is a licensed project, all rights are reserved.

Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

INFO

Autori su poredani po abecednom redu. Neki podaci o autorima nedostaju budući da nisu ni traženi tokom učešća. Isti će biti naknadno umetnuti. Budući da se radi o licenciranom projektu, sva prava su pridržana.

Podijeli