Ljubica Petrović Kosor

🇲🇪Ljubica Petrović Kosor

Jury Member / ČLAN ŽIRIJA

Poet and peacemaker. She was born in 1951. She lives in Podgorica, Montenegro and she is one of the best places from Montenegro in Mili Dueli's history.

Commitment through Mili Dueli's mission

Zalaganje u Mili Dueli misiji

Ljubica Petrović Kosor is an artist from Podgorica, one of the first participants from Montenegro in Mili Dueli and one of the best placed from this country ever. So far, she has participated as a guest jury, where she is remembered for her motivational comments. She spent her working life as a police chief, and later became involved in anti-violence campaigns. Also, she strongly supports the intercultural dialogue of the South Slavs.

Ljubica Petrović Kosor je umjetnica iz Podgorice, jedna od prvih učesnika Crne Gore u Milim Duelima i jedna od najbolje plasiranih iz ove zemlje ikada. Do sada je učestovala kao gostujući žiri, gdje ostala upamćena po svojim motivacionim komentarima. Radni vijek je provela kao načelnica u policiji, a kasnije se zalaže i u kampanjama za borbu protiv nasilja. Snažno podupire interkulturalni dijalog Južnih Slavena.

Poetry

Poezija

EVE

Only Eve believed in Paradise
Although the sinner did not know
That Paradise has come to the end
When she messed with Adam.
Eve has always known,
Much more about Hell than about Heaven
Because one and one are not two, but three, four, five
The World rests on that account.

EVA

Samo je Eva vjerovala u Raj
Mada grješnica nije znala
Da je Raju došao kraj
Kad je s Adamom zabrljala.
Oduvijek Eve znaju,
Mnogo više o Paklu nego o Raju
Jer jedan i jedan nijesu dva,
Nego tri, četiri, pet…
Na tom računu počiva Svijet.

Interview

Intervju

.

Popis Vaših knjiga/-e:
Nemam samostalno objavljenih knjiga ali poezija mi je sabrana u pet zaokruženih zbirki: “Osmijeh”, “Srećna Luka – Kosorski motivi”, “Buđenje”, “KRIK” i “Neka davna proljeća”
Moja poezija i proza (kratke priče), štampana je u mnogobrojnim zajedničkim zbirkama.
Vaša priznanja, nagrade, ostvarenja u književnosti, uključujući i Mili Dueli-priznanja:
Bez namjere da omalovažavam dobijena priznanja, nagrade i ostvarenja, na brojnim festivalima poezije, najdraže i najvrijednije ostvarenje za mene je učešće u finalu ili polufinalu Mili Duela 2013.
Vaši omiljeni pjesnici:
Marina Cvetajeva, Desanka Maksimović, Silvija Plat, Vesna Parun, Sergej Jesenjin, Leso Ivanović, Vito Nikolić, Mika Antić…i mnogi, mnogi drugi u zavisnosti od raspoloženja i prilike.
Šta za Vas predstavlja kvalitetna književna kritika?
Mislim da je prvi uslov za kvalitetnu književnu i svaku drugu kritiku, objektivnost i nepristrasnost. Za književnu je potrebna strućnost, poznavanje književnosti, pismenosti… jednom riječju, kompetentnost da se analizom, na osnovu stručnih argumenata, donese zaključak o nekom djelu. Ovdje bih kao vrlo važnu činjenicu istakla i hrabrost kritičara da saopšti punu i pravu istinu o nekom književnom djelu.
Kako donosite sud o tome šta je dobra poezija? Šta dobra poezija predstavlja za Vas?
Sud donosim srcem. Ako me pjesma dotakne, pogodi, uzdrma, izazove, natjera da joj se ponovo vratim, bez prisile, ako me zaintrigira, naljuti, ne ostavi ravnodušnom, onda znam da ta poezija vrijedi. Dobra poezija je hrana za dušu. ona je pokretač emocija ili pak pružena ruka koja miluje i tješi.
Šta savjetujete autorima poezije da ne rade prilikom pisanja poezije, a na šta im skrećete pažnju?
Ne kopirajte. Ne imitirajte. Ne budite strašljivi. Budite svoji, po mogućnosti jedinstveni i originalni. Budite hrabri. Ne bježite od angažovane poezije, naprotiv, ako istinski želite da budete pjesnici, ne smijete zanemariti savremena zbivanja. I uzgred, obratite pažnju na pravopis. nemojte praviti pravopisne greške jer to umanjuje vrijednost vaše poezije.
Vaše mišljenje o Milim Duelima?
Mili Dueli su moja ljubav, zbog čega se, nekome, može učiniti da sam pristrasna kad govorim o ovom projektu. Najljepše, najplemenitije, najljekovitije, što se moglo dogoditi na ovim našim Balkanskim prostorima, ne samo u književnosti i poeziji, nego uopše, to su Mili Dueli.Tolika količina pozitivne energije, dobrih vibracija i emocija, povjerenja, ljubavi, drugarstva i poštovanja različitosti, to ima samo u MILIMA!
ZA BIVŠE UČESNIKE MILIH DUELA KOJI SU SADA U ŽIRIJU: Kakvo je iskustvo učešća?
Nezaboravno. Adrenalim je rastao što smo bili bliži finalu. Nikad više pratilaca, navijaća, glasača, nikad više rivalstva, nego u ovom kolu, čini mi se. Nijesam htjela ponoviti učešće, jer mislim da je to zadovoljstvo neponovljivo.
Podijeli