Milčo Misoski

🇲🇰Milčo Misoski

Jury Member / ČLAN ŽIRIJA

Poet, literary critic and medical doctor. He was born in 1972. He lives in Struga, North Macedonia and he is the best ranked Macedonian poet in Mili Dueli 2019.

Commitment through Mili Dueli's mission

Zalaganje u Mili Dueli misiji

Milco Misoski is the only finalist of his country and its best placement in Mili Dueli 2019. He works as a doctor, specialist microbiologist. He is participating in Mili Dueli 2020 for the first time as a member of the jury and his role will be of great importance when it comes to the selection of this year’s representatives from North Macedonia.

Milčo Misoski je jedini finalista svoje zemlje i njen najbolji plasman u Mili Dueli 2019. Radi kao liječnik, specijalista mikrobiolog. U Mili Dueli 2020 prvi put učestvuje kao član žirija i njegova uloga će biti od velike važnosti kada je u pitanju izbor ovogodišnjih predstavnika iz Sjeverne Makedonije.

Poetry

Poezija

ФИГУРИ ОД ГЛИНА
 
Тоа беа
малечки фигури од глина
со свилени наметки и метални раце.
Стоеа на полицата
со непрочитани книги
уморни од непотребноста
стутулени во аголот на небото
заборавени
малечки длапки во тишината.
Огнот ја создаваше невиноста на сенките
а тие раскажуваа, раскажуваа
за неверноста на светлината
за лудоста на последната бура
за строгоста на времето
за поделбата на видовите
за гордоста на слепите бубалки сонувалки.
Пред последниот залак
без прекор на заборавот
кој доаѓа како непоканет гостин
со допир кој наликува на бакнеж
ја зграбуваа сета понизност на зборовите
нарекувајќи го немирот на ѕвездите
игра за победа.

С А Б О Т Е Н    Д Е Н

Ново време, во неговите пазуви револуцијата се одмара.

Стари сиви чевли на гранките,
под дрвјата букви заборавени,
во изгубените сенки лежат новите надежи.

Саботно утро,
гледам влажно сожаление во гола неповторливост
за безмилосно во дремливоста на стварноста
лагата да се отелотвори.

Вратоломии на нашите намери и недофатливост
пред нозете
невино истркалани бели соништа за новите беспатици,
а ние, засолнати во она што преостанало од нас
не можеме да го простиме тоа што не сме го добиле.

Се околу мене посакува да ме земе
а јас, пустиник во оваа оаза од стаклени сенки
живеам кога и да посакам.

Тоа е саботен ден.

Парче чоколадна торта
послатко од музика
и бели звуци откорнати
од земјата замолкнати.

А зборовите – неповторени заминувања
преминот пуст, излишен
останувам се враќам и онака –
не може да се избега од се.

Ова е саботен ден.

Пена во рацете и насмевка,
насмевка што ме надраснува.

Заборавив дека само зборовите може да ги разбудат чувствата.

Interview

Intervju

.

Popis Vaših knjiga/-e:
Чекајќи го ангелот 1991г
Записки 2013
Изневерено време 2016г
Песочни капки 2017г
Чекајќи го ангелот Waiting for the angel 2019(второ издание)
Vaša priznanja, nagrade, ostvarenja u književnosti, uključujući i Mili Dueli-priznanja:
Награди
1.Ратковиќеви вечери на поезијата 1989 г.
2.Млада Струга 1991 Најдобра книга од млад автор
3.Плакета Поетијада- Белград, септември 2019.
4.Плакета најдобар автор од Република Северна Македонија Mili DUELI Online Balkan Poetry Contest 2019 Town Jajce Bosnia and Herzegovina.
5.Планетопија 2020 најдобра поетска збирка – ПЕСОЧНИ КАПКИ
6.МПФ-ЛИТЕРАТУРНИ ИСКРИ 2020 – ( 7 издание) Прва награда
Vaši omiljeni pjesnici:
Бранко Миљковиќ, Шејмас Хини, Анте Поповски, Богомил Ѓузел, Чарлс Симиќ, Шарл Бодлер, Еугенио Монтале, Виктор Родригес Нуњес…
Šta za Vas predstavlja kvalitetna književna kritika?
Критиката мора да ги покажува да укажува, да докажува што е добро, а што лошо и тоа јасно и гласно.
Kako donosite sud o tome šta je dobra poezija? Šta dobra poezija predstavlja za Vas?
Стихови кои може да не подигнат барем еден сантиметар од земјата…
Песна која не заслужува да се прочита двапати не заслужува да се прочита ни еднаш.
Šta savjetujete autorima poezije da ne rade prilikom pisanja poezije, a na šta im skrećete pažnju?
Поезијата е вистина и убавина…. Нејзината мисија е спасителна таа е благородност.
Таа може да биде што ќе посака.
Совет-збовите треба да се чуствуваат
Vaše mišljenje o Milim Duelima?
Мили Дуели се величествен фестивал на поезијата кој обединува, вистински празник на поезијата.
ZA BIVŠE UČESNIKE MILIH DUELA KOJI SU SADA U ŽIRIJU: Kakvo je iskustvo učešća?
Одлично.
Голема чест и задоволство.
Podijeli