Anđela Turukalo


??Anđela Turukalo Dabetić

Jury Member / ČLAN ŽIRIJA

Poet, translator of poetry, literary critic. She was born in 1990 and she lives in Podgorica, Montenegro. She is the winner Mili Dueli 2014. Working in Mili Dueli as a jury, she became the most popular young literary critic in the Balkans.

Commitment through Mili Dueli’s mission

Zalaganje u Mili Dueli misiji

Angela Turukalo is one of the most talented young poets in the Balkans. Her poetry has won the hearts of the jury and our audience. From the start, she was considered the biggest favorite to win Mili Dueli season 3. After winning, she joined Mili Dueli’s mission as a jury member. Since then, her popularity has grown among Balkan poets. Through great comments, she has distinguished herself as a top literary critic.

Anđela Turukalo je jedna od najtalentovanijih mladih pjesnika na Balkanu. Njena poezija je osvojila srce žirija i naše publike. Ona je već od starta važila za najvećeg favorita za pobjedu, u svojoj sezoni. Poslije pobjede, priključila se misiji Mili Dueli kao članica žirija. Otada, njena popularnost raste među balkanskim pjesnicima. Kroz sjajne komentare, istakla se kao vrhunski književni kritičar.

Poetry

Poezija

13

We were chasing each other,
for centuries,
listening to the innocent prayers
of violins.

The moon and myself: two biggest misfortunes
in this world of rot and waste,
were the only ones to disguise into lips
so we could kiss the bastards of faith
until fatigue embraces us in her arms
when the unspoken is just a step away.

We lied to each other
for eternity,
feeding ourselves
on beliefs.

The moon and myself: two biggest mistakes
in the era that steps on dreams like they’re cigarettes;
we stayed stagnant where we were pleased.
He sang the old stories, without ceasing,
fearing the horror of us departing

and I curled my sleepy self,
putting my absent head
in his lap.

13

Jurili smo se Mjesec i ja,
vjekovima,
osluškujući nevine molitve
violina.

Mjesec i ja: dva najveća jada
u svijetu truleži i otpada,
jedini smo znali metamorfozirati u usne
pa voljeti i ljubiti kopilad sudbine
dok nas umor u zagrljaj ne uzme
kad smo na korak od neizrečene istine.

Lagali smo se Mjesec i ja
vječnostima,
hraneći se
vjerovanjima.

Mjesec i ja: dvije najveće greške
u dobu koje gazi snove kao opuške,
pospani smo zastali gdje nam je bilo milo.
Pjevušio je pokojne priče, bez prestanka,
strahujući od strašnog našeg rastanka

a ja sam se sklupčala,
stavljajući rasijanu glavu
njemu u krilo.

Interview

Intervju

Popis Vaših knjiga/-e: “Marioneta”, 2011.
Vaša priznanja, nagrade, ostvarenja u književnosti, uključujući i Mili Dueli-priznanja: Što se tiče nagrada, ima ih koliko i takmičenja u kojima sam učestvovala (što vodi do zaključka da nisam previše zainteresovana za ista). Tako, pamtim drugu nagradu takmičenja “Cetinju s ljubavlju” dok sam još bila u osnovnoj školi. Bila sam jedna od 10 najboljih takmičara Plave Zvijezde na temu “Obilje besplatnosti” 2013. godine (zvanično mjesta nikad nisu saopštena). I, najdraža, prvo mjesto “Milih Duela” 2014. godine.
Vaši omiljeni pjesnici: Edgar Alan Po, Federiko Garsija Lorka, Žak Prever, Silvija Plat, En Sekston, Miloš Crnjanski, Vasko Popa, Risto Ratković… Zavisi od momenta. 🙂
Šta za Vas predstavlja kvalitetna književna kritika? Kvalitetna književna kritika podrazumijeva iznošenje ličnog stava o pročitanom djelu, sa detaljnim osvrtom na estetsku i sadržajnu vrijednost istog. Naravno, zahtijeva poznavanje teorije književnosti, kao i estetike. Njen krajnji cilj jeste analiza djela, opisivanje istog- kako bi se čitalačkoj publici olakšala recepcija pročitanog. Vrednovanje djela je sporedno u odnosu na navedeno, jer će svaki kritičar imati svoje mišljenje i ono se ne mora poklopiti sa mišljenjem čitalačke publike.
Kako donosite sud o tome šta je dobra poezija? Šta dobra poezija predstavlja za Vas? Za mene, kvalitetna poezija počinje elokvencijom, idejom i emocijom. Ako me pjesma natjera da osjetim temu, da je proživim dok čitam- ona je dobra. Na estetici se uvijek može raditi, to nije teško za naučiti; ali dušu pjesmi može dati samo onaj sa posebnim darom. Duša se ne moze uvježbati.
Šta savjetujete autorima poezije da ne rade prilikom pisanja poezije, a na šta im skrećete pažnju? Ne pretjerivati sa upotrebom zamjenica, ne gomilati riječi bez potrebe, ne gušiti stih usiljenom rimom (što ne znači da sam protiv rime- samo smatram da treba biti kreativan pri upotrebi iste), ne robovati pravilima (jer- poezija je igra, a neka pravila mole da budu prekršena). Originalnost u izrazu je ono na čemu uvijek treba raditi. Hiljadu puta sam čula “sve je već napisano” i ne slažem se s tim ni najmanje. Ipak, za one koji su saglasni, poručila bih: napišite onda isto, ali na novi način.
Vaše mišljenje o Milim Duelima? “Mili Dueli” connecting people
ZA BIVŠE UČESNIKE MILIH DUELA KOJI SU SADA U ŽIRIJU: Kakvo je iskustvo učešća? Kao bivša učesnica koja je učestvovala samo jednom, bila sam prezadovoljna. Kroz takmičenje sam projurila, bilo je gotovo dok sam izgovorila ‘finale’. Pamtim da sam dobila mnogo savjeta, mnogo smjernica i mnogo komplimenata. Pamtim i da sam posebno “strahovala” od komentara Danje Gašpar Đokić. Njeni savjeti su upravo oni koji su mi najviše značili i koji su mi posebno ostali u sjećanju.
Svakako, da mogu- ponovila bih iskustvo. Mislim da mi organizator ne dozvoljava. 😀 

.

 

 

Podijeli