Uncategorized

Nermin Delić: Pet godina “Rustemovog aha”

Prijatelji, 
Prije tačno pet godina, 19. maja 2014. godine, moja druga zbirka poezije je otišla u štampu. Sve pjesme, njih ukupno 65, nastale su u periodu od maja 2013. do maja 2014. godine. Cijela zbirka je inspirisana životom izmišljenog lika, starca Rustema i njegove žene Fadile, u Bosni i Hercegovini, odnosima čovjeka sa čovjekom i čovjeka sa Bogom. Svi događaji su prikazani na jedan tragikomičan način upotrebom satire i elemenata forme balade. 

Knjigu je objavljena u Zagrebu za izdavača Zdravka Odorčića. Nikad do sada, knjiga nije promovisana van granica Bosne i Hercegovine. Recenziju za knjigu su napisali dr Nura Bazdulj Hubijar (Travnik), najtiražniji živući pisac u Bosni i Hercegovini; te Simo Golubović (Subotica), srpski pisac i učitelj u penziji. Nastanak knjige su svojim doprinosom pospiješili i etnomuzikolog Duško Topić (Osijek), slikarka Sabina Dumpor (Mostar), te inženjer aviotehnologije Kaifu Lam (Hong Kong/USA).  Počevši od samog naslova, kroz knjigu se proteže mnoštvo orijentalizama, kako uobičajnih, tako i usko specifičnih za područje Srednje Bosne, čime se nastoji skrenuti pažnja na bogatsvo iskaza ovog podneblja. 

Bilo kako bilo, pola decenije je prošlo, a ja se svakim danom osjećam sve više sretniji što sam ovoj knjizi podario život. I kako vrijeme prolazi, sve više je čitam i sve više od nje učim. Bez obzira imao 18, 20,23 ili 93 godine, ona će zauvijek ostati u srcu mom i svakim danom ću je voljeti i vjerovati u nju sve više i više. 

„i tako moj ahbabu,
uveče se probudim
natuknem misao na nju i skopčam
kako ovo nije ni mjesto
ni vrijeme za ljubav
bosna nas ubila dabogda
i brzo otvarajući pendžer
izbacim suzu iz ćoška sobe
i tako ti ja širim svoju (ne)moć noću,
kad dunjaluk sni sanjajući da joj govorim
volim te, volim te bona“

Nermin Delić 
Sarajevo, 19.5.2019. 

rustemov ah
Rustemov Ah
Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.