Uncategorized

MILI DUELI 2018: Pravila glasanja finalnog (5.) kruga!

PETI KRUG – VELIKO FINALE
MILI DUELI 2018 – internacionalni online poetski kontest zemalja Balkana i dijaspore u ovoj godini će ostvariti svoju šestu (VI.) sezonu postojanja.

 

Glavna karakteristika Milih Duela je oduvijek BESPLATNA PRIJAVA koja se šalje iz udobnosti svog doma što predstavlja veliku pogodnost s obzirom na brzi tempo života i zastupljenost društvenih mreža u njima.  Ovo je svojevrsna prilika da upoznate nove ljude u svijetu poezije i da poeziji kao našoj zajedničkoj sferi, poklonimo veći značaj u odnosu na ostale dane u godini.

LOKACIJA MILIH DUELA: Udobnost Vašeg doma. Potrebno je samo da preko društvenih mreža pratite plasman Vaše pjesme i komentare i ocjene žirija koje je dobila.

SJEDIŠTE MILIH DUELA:   bosnia_and_herzegovina_heart_icon_256.pngGrad Jajce, Bosna i Hercegovina

VRIJEME: LJETO, 2018. godine.

ORGANIZATOR: Nermin Delić, pisac i student medicine. Više o Nerminu OVDJE.

 

ORGANIZACIJA TAKMIČENJA

 

Takmičenje je osmišljeno kroz pet krugova. U svakom od krugova se opraštamo od nekoliko autora (po pravilima takmičenja koja će izlaziti zasebno za svaki krug), a u posljednjem petom (poznatom i kao Veliko finale) krugu, bira se pobjednička pjesma i autor koji će dobiti plaketu i laureat GLAVNA NAGRADA ZA POEZIJU po izboru Milih Duela.

Pravila Prvog kruga možete pogledati OVDJE.
Pravila Drugog kruga možete pogledati OVDJE.
Pravila Trećeg kruga možete pogledati OVDJE.
Pravila Četvrtog kruga možete pogledati OVDJE.

PETI (V) KRUG – PRAVILA
Veliko finale

ODABIR PJESAMA

U posljednjem, petom krugu takmičenja, svaki autor će biti predstavljen sa po JEDNOM svojom pjesmom, koju je odabrao u konsultaciji sa svojim mentorom (jednim od članova žirija koje je izabrao). 

 

ORGANIZACIJA

Ukupno: 15 autora

Svi autori učestvuju zajedno. Prilikom upisivanja bodova, koristi se tabelarni način prikazivanja.  


PRAVILA GLASANJA:

Za finalno glasanje postoji 13 kategorija.

  1. ORGANIZATOR – OPŠTI UTISAK
  2. ORGANIZATOR – PJESMA VELIKOG FINALA
  3. ORGANIZATOR – RECITACIJA
  4. ENEA HOTIĆ – pobjednica MD 2
  5. ANĐELA TURUKALO – pobjednica MD 3
  6. LELA ZJAJO – pobjednica MD 5
  7. ZDRAVKO ODORČIĆ + JOŽE BRENČIĆ
  8. DUŠKO TOPIĆ + SIMO GOLUBOVIĆ
  9. GOSTUJUĆI ČLANOVI ŽIRIJA
  10. GLASOVI MILIH DUELISTA 2018
  11. ČITAOCI – VIDEO GLASOVI
  12. ČITAOCI – VIBER GLASOVI
  13. PROSJEČNA OCJENA I, II, III i IV KRUGA

Glasanje svake stavke, od 1. do 13., ide po principu evrovizijskog glasanja: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 bodova.

Pojedinosti:

Stavka 1.: Opšti utisak organizatora predstavlja utisak Nermina Delića, na osnovu vođenja MD kroz prethodna 2 mjeseca o autorima, njihovom umijeću predstavljanja sebe i svoje poezije, te o sveukupnoj kvaliteti.
Stavka 2: Organizator, Nermin Delić, ovdje će ocijeniti isključivo pjesmu 5., finalnog, kruga, te će svoje bodove po tom kriterijumu rasporediti.

Stavka 3: Na osnovu prispjelih video-recitacija, organizator će raspodijeliti bodove po kriteriju recitovanja i video-prezentovanja svoje poezije. Ova stavka je od ove godine od izrazitog značaja, budući da je ovaj projekat prepoznat na pan-evrovskom festivalu digitalnih tehnologija (TOP 10), u kategoriji Connecting cultures (povezivanje kultura), EYA Festivala u Salcburgu, austrijskom gradu.
Stoga, za dobitnika maksimalnih 12 bodova, u ovoj kategoriji, odlazi posebna plaketa.

Stavka 4., 5., 6. : U ove tri stavke, glasaju pobjednice Milih Duela u ranijim sezonama. One će svoje glasove dati na osnovu kvalitete poezije autora u finalnom krugu, ali i sa aspektom na prethodne krugove.

Stavka 7: Glasovi stalnih članova žirija (u svim krugovima), Zdravka Odorčića i Jože Brenčiča će biti zbrojeni skupa. Obojica će dati svoje glasove po principu: 1,2,3,4,5,6,7,8,10 i 12, te će njihovi glasovi biti zbrojeni i autori će biti rangirani po bodovima, na osnovu kojih će im biti dodijeljeni: 1,2,3,4,5,6,7,8,10 i 12 bodovi.

Stavka 8.: Stavka 7: Glasovi stalnih članova žirija (u svim krugovima), Duška Topića i Sime Golubovića će biti zbrojeni skupa. Obojica će dati svoje glasove po principu: 1,2,3,4,5,6,7,8,10 i 12, te će njihovi glasovi biti zbrojeni i autori će biti rangirani po bodovima, na osnovu kojih će im biti dodijeljeni: 1,2,3,4,5,6,7,8,10 i 12 bodovi.

Stavka 9.: Ovdje će osim gostujućih članova žirija u ranijim krugovima, biti pozvani i neki od učesnika, ranijih sezona MD.
Oni svoje glasove raspodjeljuju po sistemu: 12, 10, 8, 7, 6.

Lista gostujućih članova žirija koji će dobiti poziv za učešće u Velikom finalu:
1. Vid Vukelić Vicko – Banja Luka, BiH
2. Ljubica Petrović Kosor – Podgorica, Crna Gora
3. Faiza Haračić Helja – Kakanj, BiH
4. Vesna Andrejić Mišković – Slavon. Brod, Hrvatska
5. Klaudija Tokić – Zadar, Hrvatska
6. Mira Borovčanin – Istočno Sarajevo, BiH
7. Boško Laketić – Mojkovac, Crna Gora
8. Sanja Strukar Križanac – Vitez, BiH
9. Laura Klapka – Zagreb, Hrvatska
10. Vesna Pešić – Niš, Srbija
11. Amela Mustafić – Srebrenica, BiH
12. Milica Ristović – Beograd, Srbija
13. Nikola Ismail – Čačak, Srbija
14. Nikola Goljović – Niš, Srbija
15. Milan Dabović – Srbija
16. Gordana Sarić – Podgorica, Crna Gora
17. Viktorija Siljanoska, Makedonija
18. Ante Jezerčić – Sisak, Hrvatska

(Organizator zadržava pravo da do početka finala proširi listu gostujućih članova žirija. Pjesnici sa liste će dobiti poziv od organizatora da proslijede svoje glasove)

Svi bodovi se sabiraju i finalisti se rangiraju, te im se dodjeljuju sljedeći bodovi: 1,2,3,4,5,6,7,8,10 i 12.

Stavka 10.: Ovdje će biti pozvani svi ovogodišnji učesnici Milih Duela, osim finalista, da daju svoje glasove. Oni će glasati na pitanje: Ko, po Vašem mišljenju, najviše zaslužuje pobjedu u MD ove godine?
Na osnovu njihovih glasova (njih oko dvije stotine), rangirat ćemo autore i dodijelit ćemo bodove: 1,2,3,4,5,6,7,8,10 i 12.

Stavka 11.: U ovoj stavci će se bodovati autori po 2 kriterijuma. Prvi kriterijum je oznaka LAJK na postavljenom videu na fejsbuku (isključivo se broje samo glasovi naših prijatelja i pratilaca). Drugi kriterijum je BROJ PREGLEDA na istom video snimku postavljenom na fejsbuku.

Autori će se rangirati na osnovu ta dva kriterijuma (u svakom će biti dodijeljeni evrovizijski bodovi), te će se na osnovu sabiranja tih bodova dobiti konačni bodovi koji će se uvrstiti u tabelu: 1,2,3,4,5,6,7,8,10 i 12.

Stavka 12.:  Zbog osnaživanja digitalne komunikacije projekta, ove godine će naši čitaoci moći glasati i preko Viber aplikacije, sa svojih mobilnih uređaja, tableta ili računara – a preko svog telefonskog broja. Viber je Google Store aplikacija koja broji preko 500 miliona korisnika širom svijeta, te je trenutno najpopularnija besplatna aplikacija.

Način glasanja je preko VIBER PORUKE, u koju je potrebno samo staviti redni broj finaliste za kojeg se glasa. Broj telefona na koji se može glasati, izaći će naknadno, kada finale počne.

GLASANJE JE BESPLATNO (glasati se može sa svih mobilnih mreža svijeta – jedanput za jednog autora)! Na osnovu prispjelih glasova putem poruka, napravit će se rang lista, te će se autorima dodijeliti konačni bodovi koji će se uvrstiti u tabelu: 1,2,3,4,5,6,7,8,10 i 12.

Redni brojevi finalista:

  1. Boris Mandić
  2. Đurko Gutović
  3. Elma Selimi
  4. Ilija Vukićević
  5. Iryna Fingerova
  6. Ivona Baković
  7. Kosta Kosovac
  8. Marina Gocevska
  9. Medina Džanbegović
  10. Milan Čolić
  11. Stefan Lazarević
  12. Svetlana Pejić
  13. Teodor Zlatev
  14. Toni Pavleski
  15. Vuk Sredanović

Stavka 13.: Finalisti će, na osnovu ocjena u prva četiri kruga – proječne ocjene, biti rangirani, te će im biti dodijeljeni bodovi, po principu: 1,2,3,4,5,6,7,8,10 i 12.

VELIKO FINALE TRAJE 5 DANA! POČETAK VELIKOG FINALA JOŠ NIJE UTVRĐEN, ALI OKVIRNO JE UTVRĐEN ZA SLJEDEĆU SEDMICU, U NEKOM OD RADNIH DANA. 

SRETNO VAM AUTORI!!!

 

Jajce, 8.9.2018.
Nermin Delić
Organizator


All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

 

 

 

Podijeli

1 thought on “MILI DUELI 2018: Pravila glasanja finalnog (5.) kruga!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.