Uncategorized

FINALE “MILI DUELI 2018”: Glasovi organizatora za finalnu pjesmu (4/13)

VELIKO FINALE – MILI DUELI 2018

Kategorija 4: Glasovi organizatora za finalnu pjesmu

 

OPIS KATEGORIJE: Organizator, Nermin Delić, u ovoj kategoriji je ocijenio isključivo pjesmu 5., finalnog, kruga, te je svoje bodove rasporedio po evrovizijskom principu glasanja, bez mogućnosti da se bodovi ponavaljaju: 1, 2, 3 , 4 , 5, 6, 7, 8, 10 i 12 bodova.  Pet autora koji su poslali najmanje kvalitetnu pjesmu, po njegovom mišljenju, ostali su bez bodova u ovoj kategoriji.

Ovo je konačna tablica sa brojem glasova i bodovima:

ORGANIZATOR FINALNA PJESMA

 

Ovo je četvrta kategorija glasanja. Preostalo je još 10 kategorija koje će biti objavljene po sljedećem rasporedu:
1. Dosadašnji plasman (prosječna ocjena u prva četiri kruga)
2. Glasovi Milih Duelista
3. Glasovi gostujućih članova žirija
4. Glasovi organizatora: finalna pjesma
5. Glasovi stalnih članova žirija: Simo Golubović i Duško Topić
6. Glasovi stalnih članova žirija: Enea Hotić
7. Glasovi stalnih članova žirija: Lela Zjajo
8. Glasovi čitalaca preko fejsbuk društvene mreže (broj pregleda recitacije i lajkovi)
9. Glasovi stalnih članova žirija: Zdravko Odorčić i Jože Brenčič
10. Glasovi organizatora: recitacija finalne pjesme
11. Glasovi stalnih članova žirija: Anđela Turukalo
12. Glasovi organizatora: opšti utisak
13. Glasovi čitalaca preko Viber aplikacije

KOMENTAR ORGANIZATORA: 

Moji komentari u prethodnim krugovima su pokazali šta mislim o svakom od autora i njihovoj poeziji. U ovom dijelu takmičenja, kada se bira pobjednik, vrlo je važno uporediti kandidate. Imam tu privilegiju (ali možda i teret) da ih upoređujem u tri kategorije. Mnogo sam sve autore prethodnih krugova nahvalio, posebno ove, tako da ću se sada fokusirati isključivo na ono što me ubijedilo da im dam taj broj bodova, jer je to najvažnije što želite svi čuti.
Za finalnu pjesmu:
Nule sam dao
4. ILIJA VUKIĆEVIĆ – mnogo me razočarao kada sam vidio da je njegova konačna verzija koju je poslao bez ispravljene interpunkcije i sa mnoštvom gramatičkih grešaka (balkanski, šumadijski, džanarike kao vrste plodova – piše se malim slovom). Povrh svega neuredno ispisano, zarez na nekim mjestima strši ispred razmaka. No, najveća zamjerka je JA, JA, JA i JA koje se konstantno vrti u pjesmi, uz povremene izlete u ONAJ, ONAJ. Tako se ne kroji stih, jer je jedno od osnovnih gramatičkih pravila da se u standardnom (a ne kamoli u književnom) govoru izbjegava JA SAM ONAJ… (ONAJ SAM). I slično. To je potpuno narušilo stil pjesme, te je ova pjesma stilski najnesređenija u odnosu na ostale koje pročitah u finalu, stoga, moja nula ide njoj. Kao mentor, pokušao sam ispraviti pjesmu, dovršiti određene misli koje nisu dovršene, no, Ilija je nije htio mijenjati, što strašno poštujem ali je bar mogao stilski srediti, zbog čega bi ova pjesma imala sve simpatije žirija, a publike nisam ni sumnjao da će imati – jer se oni hvataju na emociju. Ono što mi je STRAŠNO ŽAO, jeste NAJVEĆA EMOCIJA, NAJBOLJA TEMATIKA koju ova pjesma ima, u odnosu na sve finalne pjesme.

8. MARINA GOCEVSKA: Nula za Marinu, jer je poslala pretananu pjesmu, od koje ništa ne možeš naučiti,bez većih dubina, neke dinamike, nečega zbog čega bih poželio da nastavim čitati pjesmu, ako me neko prekine. Ova pjesma je također preemotivna, žali Bože, emocije, koja je savršena, jer je autorica pravi maher za to. Cijenim što je poslušala vezano za interpunkciju, za razmake u stihovima, no, izostaje dubokumniji sadržaj u pjesmi, zbog čega bih zabilježio određeni stih ili ga citirao – kako bih ispao pametan 😀 . Marina, znala si i bolje, no, mislim da je dala svoj maksimum. Nažalost, u jezeru sa ajkulama, neće se najesti riba.

MILAN ČOLIĆ: Moja treća nnula za Milana, vrlo “freak” autora, koji ima svoj stil po kojem bi danas-sutra mogao biti izuzetno prepoznatljiv i uspješan. Štaviše, mislim da je pravac u kojem on djeluje, pravi pravac za modernu poeziju Balkana, a da će on svojim rukopisima samo upotpuniti modernu poeziju Balkana. Šta ne valja u ovoj pjesmi pa sam dao nulu? Ovako, odmah da kažem da je tematika ove pjesme izuzetno hrabar potez, posebno finalni krug kada je u pitanju, dakle, autor ide na SVE ili na NIŠTA. Niti sam ateista, niti subjektivno doživljavam napisane riječi, ali moram priznati da je prva strofa stilski savršeno ispisana. No, nakon toga u trećoj strofi dolazi dio koji se nepotrebno kasnije ponavlja na još dva mjesta. Dakle, ako ga je i htio ponoviti, trebala je to biti prva i posljednja strofa, a ne ovako, bez ikakvog reda. Sadržajno, pjesma se rasipa na komade, gubi se nit poezije, i postaje samo tekst koji, govorit ću i o recitaciji, u prilog govori samo da naginje nekoj rep-pjesmi, bez imalo poetičnosti, sa dosta teških i “neknjiževnih” riječi i izraza. Jedino bih ovaj dio ostavio: “Nosim okove čudaka / zbog inteligencije koja parira nametnutom mišljenju nepismenih seljaka.”, sve ostalo je otišlo u pogrešnom smjeru i liči na djelo tekstopisca a ne pjesnika. Baš zbog toga, zbog nedostatka poetičnosti, ovom surovo talentovanom momku ne mogu dati bodove.

12. SVETLANA PEJIĆ: Djevojka koja je, poput Ilije (samo u blažoj verziji), doslovno isto se ponašala. Mentorstvo nije poslužilo samo da se ubije vrijeme do finala, već da se dati konkretni savjeti primjene na djelu. Poslati pjesmu u kojoj se miješa ekavica i ijekavica POSLEDNJI/POSLJEDNJI… te se koristi “CVJEĆE” (pravilno: CVIJEĆE), je krajnje neozbiljno. Možda bih to i oprostio da nisam ukazao na isto i utrošio dosta vremena na interpunkcijsku obradu pjesme.
Sve to je doprinjelo opštem lošem utisku, na ovako “otaljenu” pjesmu, mora da pucaju metafora za metaforom, kako je to bilo u ranijim krugovima. Pjesma ima metafore, ali u poređenju sa Kostinom pjesmom naprimjer, ovdje se one moraju tražiti lupom.
A gdje su te metafore koje sam prepoznao?:
pr. “Na poslednjem peronu još poneki golub
čeka obećane mrve.” – PRELIJEPO.
Žalim što autorica nije utrošila više vremena i ozbiljnije pristupila sređivanju ove itekako perspektivne pjesme koja ima takve poetične momente da je to fantastično, ali onda dođu ovi dijelovi koji nimalo ne obećavaju.

14. TONI PAVLESKI: Moja peta nula je Toni. Njega poznajem po ritkim stihovima, malo riječi a puno poezije. Sada, poslao je osrednju pjesmu s kojom sigurno ne bi prošao polufinale. Na moje veliko iznenađenje, s obzirom da sam mnogo vjerovao u njegov uspjeh ove godine, on me nije oduševio izborom pjesme – nimalo. Šta ne valja? Nema metafora, stil je odličan, ali priča pjesme je izlišna i pomalo “šuplja”, već viđena i izrečena. A kad radnja pjesme ne zainteresira čovjeka, šta će me onda zainteresirati? Zarez? 🙂 Moralo je to puno bolje, posebno ako imamo uvid koliko je Toni iskusniji od gotovo svih autora finala.

13. TEODOR ZLATEV: Neko čije sam stihove prosto zavolio i postao oduševljen njima. Ovdje u ovoj pjesmi ne nalazim veće greške, Anđela mu je bila odličan mentor, no fali mi njegov pečat, ta emocija koje uopće nema u ovoj pjesmi. Uprazna priča, sa sjajnim metaforama i originalnim rimama. No, ne ocjenjujem Anđelu, već njega, pa će moja ocjena biti 1, jer su ostali autori bili mnogo ozbiljniji. Po pitanju bagrske verzije, konsultovao sam se sa tri bugarska autora – nisu previše oduševljeni. Mislim da je ovo krajnji domet ovog autora za ovu sezonu. Puno sreće!

STEFAN LAZAREVIĆ: Momak kojeg sam prozvao poetskim štreberom, jer je u prethodna četiri kruga dobio možda samo 1-2 četvrtice, dakle, dopadao se svima i svakom članu žirija. Ovaj put, poslao je pjesmu zbog koje bi opet dobio pet da je u prvom, drugom krugu, no, kad se nalazi sa autorima koji su i do 7-8 godina mlađi od njega, a pišu zrelije i sa većom emocijom, ne mogu ga vinuti u nebo i reći: MA BRAVO!; kad vidim bolje. Pjesma ima sjajne metafore, ne originalne, ali sjajne. Sto puta sam čuo: MRZIM PONEDJELJAK, ali on je to lijepo preveo u ZBOG NJE SAM ZAVOLEO PONEDELJKE… i slično. Dakle, nije puno fantazirao, zbog čega će, ne sumnjam, biti dobro prihvaćen kod većine čitalaca koji vide samo ono što im se stavi pred oči. Ipak, ovdje fali oblikovana emocija (u nekim drugim oblicima, teža za prepoznati, a kad se prepozna, fantazija). Na svemu se u životu mora raditi, jer je sve krv i znoj, a mislim da se Stefan malo ulijenio po tom pitanju i previše ide po svom, ne slušaući komentare. Sve ostalo: STIL, RITAM, METAFORE – ispoštovano, a tematika je mogla biti malo prožetija i jedinstvenija (ne skakati sa ponedjeljka na oči, sir i slično – već sve povezati namjenski). Da to nemamo u ovom finalu, rekao bih da je ova pjesma najkompletnija od ponuđenih, ali veliki broj njih je to ponudio. Dajem 2 boda za ovu pjesmu.

KOSTA KOSOVAC: Lijepa pjesma, prepuna metafora onako kako to Kosta i zna, METAFORIČAR pravi, ali baš baš pravi. Pred njim je sigurno blistava karijera, no, nažalost, u ovom finalu sam pronašo pjesme koje su kompletnije od njegove.
Sve strofe koje počinju sa HOĆU DA… su savršene, no one ispod ne prate to savršenstvo. Njima je autor probao upotpuniti pjesmu, zaokružiti, no nije to baš tako uspješno, po mom mišljenju. Tri boda ovoj pjesmi.

ĐURKO GUTOVIĆ: Četiri boda za Đurkov Malilini. On me oduševio od početka takmičenja, nema tu puno priče, on je pjesnik pa pjesnik. Poslao je nekolicinu pjesama, ova mi se najviše dopala od ponuđenih. Sad kad pogledam stanje, ostale bi dobile manje ocjene od ove, jer je ovdje konkurencija zaista jaka. Ono što smatram najvećim propustom u ovoj pjesmi je to što joj ni sam autor ne vjeruje, već me više puta pitao za neke druge pjesme. A šta je nedostak? Nedoststak je ta jačina u emocijama. Pjesma ima sjajne fraze, poput ove, koju bih najradije “okačio” na neki od listova zbornika Mili Dueli:
“Ćutao sam i smješio se,
naivno očekujući krila
tamo gdje su bili laktovi” – PRELIJEPO A OPET SVIMA RAZUMLJIVO! MAJSTOR, NEMA ŠTA!

Kraj je predivan, naravno, nerazumljiv za prosječnog čitaoca koji voli više da ostane dirnut emocijom do kraja, negoli da pogleda savršenstvo izražavanja. Mnogo vjerujem u ovog autora i smatram ga dobrim ČOVJEKOM prije svega, a to je osnova za svaki dugotrajni uspjeh koji se jedino i piše u književnosti.

MEDINA DŽANBEGOVIĆ: Skepse su lijepa pjesma, fali joj sažetost, te neisticanje iste priče kroz različite motive, što može biti potpuno monotono. Uporedio bih je sa Svetlanom, no Medinino iskustvo je preuzelo svoje, od recitacije, pa i do vođenja pjesme do kraja. Kraj je izlišan, ali se ona potrudila da tu općepoznatu misao “zakomplikuje” genitivnom metaforom (administracija industrije), što i nije tako loše, jer je dozirano. Stoga, njoj pet bodova.
*Samo ću dodati da je Medina pravi primjer za sve one koji kažu da je ovo takmičenje za mlade autore. Ova žena u zrelim godinama života, potpuno ostvarena, veselog lica i prelijepog osmijeha, sa svojim odličnim pjesmama, vrlo, ali vrlo se lako istakla. Dakle, dragi čitaocu koji misliš da je ovo takmičenje samo za “mlade”, pogledaj Medinu i njeno impresivno učešće kao ženu srednje životne dobi sa zvanjem magistra.

15. VUK SREDANOVIĆ: Vuku dajem prednost u odnosu na prethodne kandidate, smao iz razloga jer je u ovoj pjesmi ostao dosljedan sebi (amfibija – kako me samo podsjeća na njega), a kroz pjesmu, manje-više proteže ono čemu ja nisam sklon, “upraznom filozofiranju”, zbog čega je sadržaj ove pjesme oskudan iako je poprilično obimna. No, jedna stvar je frapantna, a to je posljednji stih pjesme koji je ujedno i najbolji stih u ovom finalnom krugu koji sam pročitao od jednog autora. Stoga, moram to nagraditi, posebno jer je riječ o nekom ko je budućnost crnogorske, ali i regionalne poezije – a sve to provlači i kroz svoje magične bljeskove u poeziji. Šest bodova za Vuka.

3. ELMA SELIMI: Ne bih imao većih zamjerki za ovu sjajnu pjesmu. Najbolji naslov, preciznije: najteži. Pjesma obiluje modernim pristupom poeziji, stilom koji je svjetski poznat i budućnost svjetskog pjesništva. Naravno, neki to, čak ni članovi žirija, neće moći razumjeti, jer možda imaju određenu dozu animoziteta prema nečemu novom što dolazi, čega nema u svakoj Čitanki koju su čitali i slično. Jedino bih zadnji stih napisao u prošlom vremenu. Sve ostalo mi je odlično. Ne mogu reći ni za emociju da je nema (video me naježio, no otom-potom), tako da je kod prve četiri pjesme (po mom mišljenju), isključivo emocija odigrala ulogu u raspodjeli bodova. Sretno, Elma, pjesnikinjo!

6. IVONA BAKOVIĆ: Djevojka koja je poslala master-piece u finale. Apsolutno jedan savršeni dramski monolog koji počinje i završava sa BIJELO. Šta je tu BIJELO?, tako je lijepo ostavila nama na volju. Ovo je jedna pjesma, ali kao da je svaka strofa zasebna priča i pjesma. Etape života. Mnogo emocije u jednoj tako mladoj osobi. Nikada nisam sumnjao u Ivonu, iako je dva puta tokom takmičenja bila na korak do ispadanja. Ovom finalnom pjesmom je opravdala moja očekivanja i povjerenje i sretan sam što na bh književnu scenu stiže jedna ovakva pjesnikinja. Ocjena 8.

1. BORIS MANDIĆ: Defitnitvno, u TOP 2 najkompletnija autora ove sezone. Neko kome bih odmah izdao knjigu, tako da savjetujem izdavačima da obrate pažnju na ovog autora. Mnogo, ali mnogo dobre stvari piše ovaj pjesnik. Apokalipsa danas jeste preduga za svakodnevnicu naše sadašnjosti, ali ako se razumiju prvi stihovi, oni te mame da čitaš dalje, te impresivnim metaforama (nesvojstvenim svima), tjeraju te da zavoliš ovu pjesmu i ovog autora.
Ono što sigurno znam jeste da nikad, ali nikad do sada nismo imali boljeg autora iz Beograda, odakle je stiglo najviše prijava do sada. Autore ovakvih pjesama bih volio vidjeti u žiriju narednih sezona. Bravo, maestro!
10 bodova.

5. IRYNA FINGEROVA: Do sada sam pisao sve na engleski, ne znam koliko su razumjeli svi naši čitaoci, ali imam potrebu sad da pišem na našem jeziku, jer je riječ o autorici koja je napisala najbolje zaokruženu pjesmu i pritom, nije robovala jednoj temi – ljubav, kojoj većina podliježe, već je i tu bez ijedne riječi o Ukrajini, napisala najljepšu rodoljubivu pjesmu koju sam ikad čitao od jednog ovako mladog autora. Ako ovako ona zvuči u prijevodima, mogu samo pomisliti koliko je snažna na svom maternjem jeziku… Iz tako krhke djevojke, toliko snažni stihovi da se stvaraju… to je magično. Na momente me podsjetila na Anđelu svojevremeno, a Anđela je bila i ostala najkompletniji učesnik Milih Duela od njihovog osnivanja, što je pokazala svojom nikad uvjerljivijom pobjedom. I sad da iskoristim onu čuvenu evrovizijsku rečenicu: And finally, twelve points are going toooo…. UKRAINE! 😀

 


 

 

All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.