Uncategorized

FINALE “MILI DUELI 2018”: Glasovi organizatora za recitaciju finalnih pjesama (10/13)

VELIKO FINALE – MILI DUELI 2018

Kategorija 10: Glasovi organizatora za recitaciju finalnih pjesama

 

OPIS KATEGORIJE: Na osnovu prispjelih video-recitacija, organizator je imao zadatak da iste pregleda i raspodijeli bodove po kriteriju recitovanja i video-prezentovanja svoje poezije. Ova stavka je od ove godine od izrazitog značaja, budući da je ovaj projekat prepoznat na pan-evrovskom festivalu digitalnih tehnologija (TOP 5), u kategoriji Connecting cultures (povezivanje kultura), EYA Festivala u Salcburgu, austrijskom gradu.
Stoga, za nekoliko autora, ove godine je organizator odlučio da spremi posebne plakete za  ovu kategoriju. 

ORGANIZATOR RECITACIJA FINALNE PJESME NERMIN DELIĆ.jpg

 

Ovo je deseta kategorija. Preostale su još 3 kategorije koje će biti objavljene po sljedećem rasporedu:
1. Dosadašnji plasman (prosječna ocjena u prva četiri kruga)
2. Glasovi Milih Duelista
3. Glasovi gostujućih članova žirija
4. Glasovi organizatora: finalna pjesma
5. Glasovi stalnih članova žirija: Simo Golubović i Duško Topić
6. Glasovi stalnih članova žirija: Enea Hotić
7. Glasovi stalnih članova žirija: Lela Zjajo
8. Glasovi čitalaca preko fejsbuk društvene mreže (broj pregleda recitacije i lajkovi)
9. Glasovi stalnih članova žirija: Zdravko Odorčić i Jože Brenčič
10. Glasovi organizatora: recitacija finalne pjesme
11. Glasovi stalnih članova žirija: Anđela Turukalo
12. Glasovi organizatora: opšti utisak
13. Glasovi čitalaca preko Viber aplikacije

 


KOMENTAR: 

Prije svega, svim autorima čestitam na prelijepim video snimcima koji su nam poslužili da ih upoznamo bolje, način na koji oni izgovaraju i koriste naše najveće oruđe – riječi, te cjelokupni utisak o recitovanju ću iznijeti u jednoj riječi – ODLIČNO. Ipak, neke nijanse su morale postojati koje su na više načina izdvojila autore sa više bodova u odnosu na druge.
Napominjem da prilikom ocjenjivanja video snimova nisam gledao isključivo video spotove, već sam cijenio ideje koje sam prepoznao, te trud i kreativnost autora da pokažu nešto drugačije i zaaintrigiraju svoje čitaoce.

1. BORIS MANDIĆ: Boris je ovu prelijepu pjesmu svojom pomalo monotonom recitacijom donekle estetski unizio i tako je definitivno stavio po strani, kada su čitaoci u pitanju, jer su oni glasali na osnovu onoga što su vidjeli i čuli. Nije stvar u tome što je ideja bila da se pročita samo pjesma, već način na koji je pročitana, u odnosu na ostale autore (tačnije njih deset koji će dobiti bodove za recitaciju) je nespretnije sproveden. No, od svih nula, ovo je najbolja. Inače, boja glasa i sam autor su meni impresivni.

10. MILAN ČOLIĆ: Naredna nula, riječ je o autoru od ojeg sam mnogo očekivao. Sama recitacija je pomalo nervozna, a video snimak nije trebao biti takav. Po mom mišljenju, prosto je tebao sjesti za stol i obratiti se ljudima gledajući u kameru (“oči u oči”), pokušavajući ovom teškom tematikom koju je izabrao doprijeti do srca onih koji ga neće razumjeti. Morala se, u prvom planu, vidjeti njegova želja da prinese svoju priču ljudima, sa naslovom pjesme DOM… ta riječ je najteža riječ u riječniku, po mom mišljenju, moralo je to sa više emocija, a ne da u prvom planu bude njegovi rep-pokreti koji su opet, kako rekoh nervozno izgledali. Malo jasnije i sporije je trebao izgovarati riječi.

12. SVETLANA PEJIĆ: Moja teća nula u ovoj kategoriji ide za Svetlaninu recitaciju koja je bila doista monotona. Nisam tražio, niti pri ocjenjivanju tražim (što najbolje pokazuju moji bodovi), da autori rade profesionalne spotove i vrhunsku produkciju, prosto, kada sjedneš, trebaš staviti kameru ispred sebe i izrecitovati to što ti je zapelo na srcu. Ona je bila prespora, nedinamična. Moralo je to malo bržim izgovaranjem “lakših” versa da se skrati vrijeme čitanja, a onda žustro i dinamično glasno izgovarati one dijelove koji su poetični, a kojih itekako ima u ovoj pjesmi. Sve u svemu, u odnosu na druge autore, nisam joj mogao dati bodove, iako ne smatram da je video snimak loš, štaviše, na njemu je predivna djevojka.
13. TEODOR ZLATEV: Ista priča, moja četvrta nula, prilikom recitovanja na bugarski, trebalo je to da zvuči dinamičnije, a ne da se naglašavaju samo dijelovi koji se rimuju. Video mi nije bio inspirativan, a glas je odličan za recitovanje.

14. TONI PAVLESKI: Moja peta nula, najbolja recitacija od svih nula koje dadoh, ali sam kvalitet videa, prosto nije na razini onih kojima sam dao bodove.

2. ĐURKO GUTOVIĆ: Lijepo izrecitovano, moglo je dinamičnije. Naglasiti neke snažnije (metaforičnije) dijelove, da ostanu u pamćenju. 1 bod.

7. KOSTA KOSOVAC: Za ovu recitaciju je glasala i moja mama, preko Viber poruke. Kosta je to odlično uradio, jedino mi je trebalo malo više kreativnosti, možda hodom kroz dom ili bliže da je bio kameri kako bi se vidjela i mogla pratiti njegova ekspresija lica. 2 boda.

8. MARINA GOCEVSKA: 3 boda za Marinu. Prelijep video snimak, odlično urađeno. Jedino zbog čega joj ne mogu dati 4 boda je to što je Ivona svoje stihove napamet kazivala, a ona nije. Od ostalih kojima sam više bodova dao, razlikuje se po kreativnosti da dočara radnju svoje pjesme.

6. IVONA BAKOVIĆ: Šteta što za nju imam samo 4 boda, jer je ponudila dramski monolog kroz pjesmu, savršeno izgovorila sve riječi i unijela se u potpunosti u pjesmu, o čemu govori i njen sjaj u očima. Njena recitacija je čista umjetnost, volio bih samo da je to uradila možda u pozorištu ili šetajući kroz njen grad, da je unijela neke motive u snimak kojima bi ovu izvrsnu pjesmu lansirala mnogo dalje, negoli što je sada, jer znam da je skromno 4 boda za nju, ali ostali su bili kreativniji, to se mora priznati. Da nije postojala Irinina recitacija, ovu bih nagradio sa 12, prosto jer cijenim tu umjetničku notu kada autor stane pred kameru i bez mnogo pokreta i fantazije savršeno iskazuje svoje stihove. No, u ovom slučaju, nisam sebi mogao dopustiti luksuz za više bodova, jer su drugi autori ipak bili kreativniji, a to je ono što u ovoj kategoriji ponajviše cijenim kao DODATNI BOD PLUS.

5. VUK SREDANOVIĆ: Od svih “kreativnih” video snimkova, ovaj je najlošiji, a dadoh mu šestu najveću ocjenu, jer ostalih pet kreativnih video snimkova su mi sadržajniji. Inače, pohvale za prelijep ambijent, angažovanje glumice u ovu svrhu. Odlično, pet bodova.

11. STEFAN LAZAREVIĆ: Stefanov video je najsimpatičniji, a recitacija je bolja od Vukove, dok je video sam po sebi spoj skinutih kadrova. Volio bih više da je snimio sam kadrove iz svog grada i montirao. Tada bi dobio od mene maksimalnu ocjenu, ovako, to je šest bodova.

9. MEDINA DŽANBEGOVIĆ: Medina je upravo uradila ono što Stefan nije, snimila je kadrove nanovo, što je jako originalno i što pozdravljam. Zbog toga će biti nagrađena plaketom za doprinos i potsticanje promocije poezije kroz digitalne tehnologije. Recitacija je izvrsna, možda malo i previše zanosna, ali pošto je riječ o dužoj pjesmi, bolje i tako, nego kao u Svetlaninom slučaju. Stoga, sedam bodova za nju.

4. ILIJA VUKIĆEVIĆ: Impresivni kadrovi sa Malte, prosto sam ostao oduševljen. Simbolizacija Balkana pomoću 3 predmeta:rakija, kafanski ambijent i 2 pojave: more i stijene. Elma je dobila veću ocjenu jer mi je njena recitacija bolja, a Irina, jer ima veću emociju i simboliku. Inače, perfektno je! Ilija bi baš mogao biti glumac, apsolutno je televizičan 😀 . Njemu će pripasti plaketa za doprinos promociji poezije kroz digitalne tehnologije u sklopu MD 2018. Osam bodova.

3. ELMA SELIMI: Ovoj autorici mogu samo odati priznanje za doprinos promociji poezije kroz digitalne tehnologije u sklopu MD 2018. Njen video spot plijeni, ne samo zbog toga što je profesionalan, već zbog toga što su kadrovi u njemu savršeni. Nije kao kod Stefana, umetnuto iz tuđih klipova i slično, već je sve originalno snimljeno. Razlog za 10, a ne 12, taj je jer ovaj snimak je nastao zbog promocije Elmine knjige, a ne zbog finala Milih Duela, te je samo post-promotorski iskorišten u ove svrhe. Inače, kapa dolje! 10 bodova.

5. IRINA FINGEROVA: Na prvu, ovaj video mi se učini kao običan, djevojka koja sjedi i recituje na engleski. No, kasnije, promatrajući ga, shvatih simboliku crvenog kaputića i bijele platforme iza. Krim. Priča o Krimu koja je uzdrmala Evropu u ovom početku 21. stoljeća, ipak nije mala stvar. Crveno kao simbol komunizma koje nosi na sebi, kao teret i nikako ne uspijeva da skine. I bijela platforma iza… kao simbol ljudske nevinosti.  Onako žalosno i tugaljivo recitujući, samo je pojačala konačni efekat recitacije. Ona je poslala poruku Balkanu, a to je najvažnije!
Bravo! Dajem joj 12 bodova, zbog emocije koju osjetih kroz pjesmu. Ne znam je li to čak i subjektivno, jer sutra ću i ja biti doktor koji traži posao kojim će liječiti ljude. I bio bih pravo tužan da to moram raditi u drugoj zemlji.

Da kojim slučajem nije bilo Irininog videa, 12 bih dao Ivoni, jer je također, sa velikom emocijom izrecitovala svoje stihove (aspekt sam stavio na recitovanje, u ovom smislu), čime su me oduševile. No, pošto je kretivnost jako važna, onda sebi mogu dopustiti taj luksuz da samo jednoj mogu dati najveću ocjenu, jer mi zaista nije svejedno koliko dugo su autori pripremali video (slika+zvuk).

 

 

 


 

 

All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.