Uncategorized

FINALE “MILI DUELI 2018”: Glasovi stalne članice žirija Enee Hotić (6/13)

VELIKO FINALE – MILI DUELI 2018

Kategorija 6: Glasovi stalne članice žirija – Enea Hotić

 

OPIS KATEGORIJE: Profesorica srpskog jezika i književnosti koja je u drugoj sezoni Milih Duela ostvarila impresivnu pobjedu, a danas stalna članica žirija Milih Duela, u svojoj kategoriji je imala priliku dati svoj komentar i bodove o našim finalistima i njihovim pjesmama, te na evrovizijskom raspodjelom bodova, utjecati na konačni ishod takmičenja.

 

enea hotic

Ovo je treća kategorija. Preostalo je još 10 kategorija koje će biti objavljene po sljedećem rasporedu:
1. Dosadašnji plasman (prosječna ocjena u prva četiri kruga)
2. Glasovi Milih Duelista
3. Glasovi gostujućih članova žirija
4. Glasovi organizatora: finalna pjesma
5. Glasovi stalnih članova žirija: Simo Golubović i Duško Topić
6. Glasovi stalnih članova žirija: Enea Hotić
7. Glasovi stalnih članova žirija: Lela Zjajo
8. Glasovi čitalaca preko fejsbuk društvene mreže (broj pregleda recitacije i lajkovi)
9. Glasovi stalnih članova žirija: Zdravko Odorčić i Jože Brenčič
10. Glasovi organizatora: recitacija finalne pjesme
11. Glasovi stalnih članova žirija: Anđela Turukalo
12. Glasovi organizatora: opšti utisak
13. Glasovi čitalaca preko Viber aplikacije

 


KOMENTAR: 

Dodjosmo i do kraja. Bilo je zabavno, ali i veoma korisno. U finalu su svi na neki način pobjednici, a kada znamo da u predznaku ovih duela stoji ovo *Mili* onda je jasno da se finalisti nisu takmičili nego družili, razmjenjivali iskustva, nastojali da prikažu svoju poeziju najbolje što su umjeli. Poredak je ovakav:
1.Boris Mandić, jedan poen
Pjesma koja zaslužuje pažnju. Ono što je osnovna mana jeste da je preduga, da je autor gomilao motive, pa od prevelike želje da dobije originalnnu pjesmu, to se nije desilo. Sve čestitke Borisu na prolasku u finale i svako dobro u životu i radu mu želim.
3.Elma Selimi dva poena
Sve pohvale mladoj pjesnikinji i čestitke na plasmanu u finale. Pjesma sa motivom prolaznosti koji je potenciran pitanjem pjesnikinje da li ćemo zakasniti da budemo ljudi? Kao što Njegoš reče: „Šta je čovjek, a mora biti čovjek!“ Dakle, i kasnićemo, i nećemo kasniti! To je život.

12.Svetlana Pejić tri poena
Ima osnovnih grešaka u ovoj pjesmi, dakle pravopisnih (poslednji – *posljednji je trebalo; cvjeće – *cvijeće je trebalo), pa bih naglasila da se to u finalu ne bi trebalo dešavati. Pjesnikinja je lijepo recitovala pjesmu, ali rasplinjuje se do kraja i više nismo sigurni ko koga dočekuje i kad. Hoću da kažem da je veliko umijeće moći razgovjetno prenijeti u stihove sve ono što nam je u mislima. Ponekad, kad to jako želimo, to se ne desi. Pjesma je preduga, više liči na nekakav sastav nego na pjesmu, no, zavrjeđuje pažnju, te autorki iskreno čestitam i želim uspjeh u životu!

15.Vuk Sredanović četiri poena
Čestitam na prolasku u finale, kao i na uloženom trudu i radu na pjesmama. Gomilanje pjesničkih slika je prisutno u ovoj pjesmi. Posebno dobar dio u pjesmi je od stiha : „Žalostiv sam vam, gospe!“ Ako se osvrnem da pjesme u prethodnim krugovima,mogu da kažem da je Vuk napredovao i da je na dobrom putu da objavi svoju zbirku pjesama! Sve pohvale za napredak tokom takmičenja, srećno od srca!
4.Ilija Vukićević pet poena
Ako bi se birala najšarmantnija pjesma, onda bi to bila Ilijina pjesma! Toliko je onog duha nekadašnjeg u pjesmi, ali pjesma se umorila od tolikog nabrajanja, od nespretnosti u izrazu ( to bih opravdala velikom željom samog pisca da napiše jednu sveobuhvatnu pjesmu). Nedostaje jezgrovitosti u izrazu, jer bi takav način pisanja ovoj pjesmi dao još veći smisao. U svakom slučaju, Ilija je zreo pjesnik,pomalo svojeglav što ne mora biti mana  , želim mu svako dobro!
11.Stefan Lazarević šest poena
Odlična pjesma sa ljubavnim motivom. Nagomilane pjesničke slike su poput mekog puta kojim nas pjesnik vodi kroz pjesmu, svidjelo mi se to što sam čula Mjesečevu sonatu, što sam osjetila i miris vanile, vidjela orhideje. Posebno je dobra završnica pjesme gdje pjesnik nagovještava spremnost da se ponovi sve zarad ljubavi. Stefan je već zreo stvaralac, a mlad po godinama i to se vidi u njegovoj poeziji. Čestitam!
2.Djurko Gutović sedam poena
Sjajnu ljubavnu pjesmu napisao je Djurko Gutović, jednostavnim, ali britkim stilom. Posebno mi se svidio dio pjesme i konstatacija da najljepši trenuci traju kratko ili nam se tako čini. Sve pohvale jer se uočava sličnost sa stihovima pjesme „Hana“ Oskara Daviča kao i sa „Mostarskim kišama“ Pere Zubca posebno kada mladi pjesnik kaže:
„I volio sam nešto posebno u njoj.
Znala je to ona…
I, voljela je
te đerdane pijeska, maka i
čokolade
koje nije skidala,
nije ni mogla“.
Samo poređenje sa ovim pjesmama naših velikana književnosti govori dovoljno. Pred Djurkom je blistava pjesnička era.

7.Kosta Kosovac osam poena (možda on i irina da se zamijene
Sjajna pjesma, gotovo kao himna svim pjesnicima, poziv da se grčevito držimo za ono što je danas obezvrjeđeno u potpunosti, a to je riječ. Riječi nisu samo riječi, već djela! Sve pohvale i iskrene čestitke!

9.Medina Dzanbegović deset poena
Ova pjesnikinja je i filozof i pisac. Svaki stih Medinine pjesme navodi na razmišljanje o smislu svega što nas okružuje. Cjelokupni utisak je puno više od deset poena, dakle, čast je i zadovoljstvo bilo čitati poeziju drage mi koleginice po struci! Radi se o jednoj ostvarenoj književnici koja je svoje pobjede u životu prenijela u svoje stihove i time dokazala da pobjede nisu u vanjskom svijetu već u nama samima. Stihovi su ogledalo svakog pjesnika, Medina to u potpunosti i dokazuje: „Volim dar nade koji se uvijek izvanredno suprotstavlja gubitku iluzije!“ Ovaj citat ću često upotrebljavati u svom životu, a cjelokupna pjesma je snažna, naslov je kako treba, izraz ponekad isklizne iz pjesničkih voda (administracija industrije, komotno), dakle nisu ovo poetizmi, ali ne narušavaju pjesmu. Iskrene čestitike Medini uz želju da iz njene poezije mladi uče i da imaju strpljenja kada čitaju pjesmu ovakve širine, dužine i dubine. Bravo!
5.Irina Fingerova dvanaest poena
Irina je mlada pjesnikinja koja plijeni svojom jednostavnošću. Njena poezija je graciozna poput nje, odmjerena, čak i otmjena iako su teme njenih pjesama vrlo realistične. Pjesmu u finalu sam pročitala u prevodu, a zatim i na engleskom, poslušala sam i njen video. Kako su zrele misli Irinine! Sa svakim stihom sam mogla da osjetim nostalgiju o kojoj govori, da osjetim čežnje za voljenima, da osjetim njenu želju da svoja osjećanja prevede na drugi jezik i želju da dokaže da se ama baš ništa neće promijeniti u nama samima ako svoja osjećanja nazovemo imenima u drugim jezicima. Irinin grad je „pun mora“, sjećanja na majku, nade, mirisi rodnog kraja… Pjesma se „lomi“ na sredini kada pjesnikinja kaže:“ I sad se osjećam odvojeno… slobodno i gladno“. Sloboda da sjediš na krovu sa početka pjesme, a istovremeno i gladan nekadašnjeg života za koji misliš da ti je okov. Kakva je to suprotnost u čovjeku? Prokletstvo stečene slobode za kojom žudimo, a opet vraćanje na staro u mislima i nostalgija za svim što nam je možda i smetalo. Podsjetilo me to na slavnog Jesenjina koji je u svojim pjesmama uvijek žudio za povratkom na staro, a nije se nikad vratio u rodni kraj. Ovo je pjesma koja nije koketirala sa publikom, pjesma koja je u potpunosti zadovoljila moje misaone afinitete iako pisana u slobodnom stihu (više preferiram vezani stih). No, Irinina poezija je i mene promijenila! Svidio mi se odmjereni način u recitovanju pjesme. Irina svojim izgledom nije odudarala od svoje pjesme. Crveni kaput simbolizuje to čemu se vraća, to za čim je gladna. Zaista, sve pohvale za cjelokupan utisak koji je Irina ostavila u ovom takmičenju. U njenoj poeziji nema izvještačenosti, nema želje da se dopadne svima, a ipak je skrenula pažnju na sebe. Za mene pjesme Irine Fingerove predstavljaju jedno osvježenje u moru pomalo navalentnih pjesnika (što nije slučaj sa našim finalistima ). Kvalitet nađe način da izbije na površinu iako se to u današnje vrijeme ne bi reklo. Draga Irina,čestitam ti!

 


 

 

All rights reserved.
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
©2018
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.