Uncategorized

Prvo mjesto u Bugarskoj na “Melničkim večerima poezije” za Nermina Delića!

nermiNa jubilarnom 20. međunarodnom festivalu “Melničke večeri poezije” koji se održava u Bugarskoj, u organizaciji Izdavačke kuće “Melnik“, nagrađen je naš sugrađanin Nermin Delić. On je na festivalu osvojio prvo mjesto sa pjesmom “Dom” u kategoriji slobodne teme. 

Članove žirija je ove godine sačinjavala tročlana komisija: predsjednik Daniel Kadiev (Bugarska), Gordana Iović Stoikovska (Makedonija) i Nikola Vukolić (Bosna i Hercegovina).
Drugo mjesto je osvojila Snežana Aleksić Stanoilović (Novi Sad, Srbija) , a treće Azra Murić (Skoplje, Makedonija).

– Ovo je za mene prvo priznanje iz Bugarske! Sretan sam i ponosan! – istakao je Delić.

Festival se tradicionalno održao od 28. do 30. juna u bugarskom gradu Melniku, a predstavlja jedan od najvećih kulturnih događaja u Bugarskoj budući da je nagradio mnoga svjetski poznata imena književnosti.

(Mili Dueli/JajceOnline)

Kratka bio-bibliografija:


Bosanskohercegovački književnik. Rođen 1995. godine u Bugojnu. Osnivač je online balkanskog kontesta poezije – Mili Dueli koje okuplja pjesnike širom regiona u cilju promovisanja mira na Balkanu. O njegovom angažmanu u poeziji je pisao čuveni američki magazin Forbes. Dobitnik je na desetinu državnih i regionalnih priznanja, od USA do Japana. Objavio je 3 knjige poezije (Okrutne miljenice / Pjesnikove Bjeline / Rustemov Ah) u Hrvatskoj i Srbiji. Učestovao u pedesetak zajedničkih zbornika širom Balkana.  Pjesme su mu prevedene na šest stranih jezika.
Završio je srednju medicinsku školu kao učenik generacije. Trenutno je student 6. godine medicinskog fakulteta u Sarajevu.
Živi i stvara u Vincu.

 

Podijeli

2 thoughts on “Prvo mjesto u Bugarskoj na “Melničkim večerima poezije” za Nermina Delića!”

  1. Svaka čast! Bravo poštovani Nermine! Divno! Čestitam na velikom uspehu!!! Tanja Ajtic, Vankuver, Kanada:)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.