Uncategorized

Mili Dueli 2019: Ove godine bit će predstavljeno rekordnih 370 pjesnika!

Online kontest poezije autora Balkana – Mili Dueli, već sedmu sezonu za redom prikuplja talentovane autore širom Balkana i dijaspore s ciljem promicanja i poticanja međunarodne saradnje umjetnika ove regije, te isticanju onih najtalentovanijih. Ove godine je na kontest stiglo rekordnih 545 prijava/autora iz čak 29 zemalja svijeta, čime je kontest definitivno opravdao tvrdnje američkog magazina Forbesa koji ga je okarakterisao kao najpopularnije takmičenje poezije na Balkanu. Sve detalje o prijavama možete pronaći OVDJE. Po uzoru na sve ranije sezone, i ove godine se koncepcija kvalifikacija nije mijenjala. Organizator kontesta, Nermin Delić, po završetku konkursa je, tokom mjeseca juna/lipnja, imao zadatak da iščita sve prijave, vrednuje ih i da one najuspješnije danas predstavi kao učesnike Mili Dueli 2019.

Datum početka takmičenja je 12. juli 2019. godine, kada će biti predstavljen prvi duel Prvoga kruga. Sam Prvi krug se sastoji od ukupno 8 duela, a svi detalji vezani za Prvi krug će izaći naknadno. 

Pregledom svih prijava, organizator je odlučio da u takmičenje pusti čak 370 autora! Prvobitno je planirano 350 autora, ali zbog istog broja bodova, još 20 autora je pušteno u takmičenje. Najviše autora koji su prošli dolazi iz Srbije (113), zatim Bosne i Hercegovine – zemlje domaćina (82), potom Hrvatske (51),  Bugarske (33), Sjeverne Makedonije (23) i  Crne Gore (22). Iz dijaspore, po četiri prijave su prošle iz Danske i Austrije, dok je pet prijava stiglo iz Sjedinjenih Američkih Država što je najveći broj primljenih učesnika iz jedne vanbalkanske zemlje.

SPISAK PRIMLJENIH UČESNIKA sa rangiranjem po godinama rođenja:

NAPOMENA:
Autori sa (*) su autori koji su dobili maksimalan broj bodova od organizatora za obje pjesme koje su poslali. Autori sa plavom značkom pored imena su autori koji su učestovali u nekoj od ranijih sezona. 

ŠTA DALJE?
Uvijek se postavlja isto pitanje, a evo i odgovora. Nakon kvalifikacije autora i odabira 370 najuspješnijih, svi autori sa spiska su obezbijedili učešće u PRVOM KRUGU našeg kontesta poezije. 

ŠTA ZNAČI UČEŠĆE U PRVOM KRUGU?
Autori će biti podijeljeni u 8 duela na osnovu država iz kojih dolaze. Bit će predstavljeni sa po jednom od dvije pjesme koje su poslali u svojim prijavama. Odabrana pjesma je ona koja im je donijela više bodova pri pregledu pjesama od strane organizatora. Dakle, za Prvi krug se ne šalju nove pjesme. Sve pjesme autora koje učestvuju u PRVOM KRUGU će biti predstavljene našim čitaocima na Facebook društvenoj mreži, te našem internacionalnom žiriji sastavljenom od renomiranih imena javne umjetničke scene i pjesnika pobjednika iz ranijih sezona.

KO PROLAZI U DRUGI KRUG?
Od glasova žirija i čitalaca će zavisiti ko prolazi u DRUGI KRUG. Sistem glasanja i sve detalje o Prvom krugu će biti obznanjene u toku narednih dana.  Također, imena članova žirija će biti poznata u toku nekoliko sljedećih dana.

KOLIKO KRUGOVA IMA DO KRAJA?
Do kraja takmičenja ima ukupno 5 krugova. Posljednja dva kruga (Dva polufinalna duela i jedan finalni) se odigravaju po evrovizijskom principu glasanja, kada ćemo upotrebom digitalnih tehnologija i naše međunarodne saradnje sa umjetnicima širom Balkana, te Viber glasova čitalaca znati ime i pobjednika.

DOKAD TRAJE TAKMIČENJE?
Takmičenje traje do septembra/rujna.

KAKO ĆEMO ZNATI DA SMO PROŠLI ODREĐENI KRUG?
Po završetku svakog kruga, svi autori koji prođu će biti obaviješteni putem privatne poruke na društvenoj mreži Facebook da su prošli krug i da je potrebno da u predviđenom roku pošalju pjesmu za naredni krug.

TREBAM LI NEŠTO POSEBNO DA RADIM?
Sve što trebate je da nas pratite na oficijalnom facebook profilu i na ovom blogu gdje će izlaziti  sve pojedinosti vezane za takmičenje. Ne zaboravite da je kontest online tipa i da sve pratite iz udobnosti Vašeg doma putem mobilnih, tablet, laptop uređaja ili kompjutera.  Za sve nedoumice i pitanja možete se obratiti putem privatne poruke na naš oficijalni facebook profil klikom  OVDJE.

I ZA KRAJ… UTISAK ORGANIZATORA:
Dragi pjesnici, prije svega – čestitke svima vama na slanju pjesama. Iako, ni u kojem slučaju, vi niste samo broj, činjenica da je 545 autora poslalo svoju prijavu je zaista velika, kako za mene, tako i za ovaj naš nesređeni region. U doba kad mnogo toga ne štima, Mili Dueli su pronašli put do srca onih koji pišu i samo saznanje da su pjesme stizale iz 29 zemalja svijeta je velika stvar za nas. Ponajviše mi je drago zbog naše dijaspore, jer im Mili Dueli predstavljaju jedan prozor kroz koji gledaju na svoj maternji jezik, kulturu i običaje naših naroda na ovim prostorima. Također, drago mi je da smo po prvi put imali prijave iz svih balkanskih zemalja što samo govori da se pozitivne stvari mogu širiti. Možda je to sporiji način,ali sasvim sigurno da je jedini pravi i onaj najiskreniji način poticanja međunarodne saradnje na ovim prostorima. 
Činjenica da će vaše pjesme biti izložene javnoj kritici, zaista vas čini velikima, jer samo oni koji žele napredovati, to zaista i mogu. Naš tim koji broji oko 10 stalnih članova i 20 povremenih, uveliko potpomaže funkcioniranju ovog takmičenja. Svi članovi tima su određeni period svoje životne aktivnosti posvetili mojoj ideji zvanoj – MILI DUELI i zajedno sa mnom radili na njenom ostvarenju, onako kako su mogli i koliko su umjeli. 
Cilj cijele priče – MILI DUELI je da upoznate što više ovih imena koja su pred vama ili bar da znate da živite u saznanju da oko nas, postoje mladi ljudi, ali i oni u trećoj životnoj dobi koji pišu i koji su spremni da nauče nešto novo, to isto da primjene i na neki svoj način ostave pečat pri kraju sezone i u svom stvaralaštvu. Naš cilj nije da stvaramo novog Mešu, Andrića, Ćatića… Naš cilj je da svako od ovih autora pokaže SVOJ pogled na književnost, SVOJE snove, SVOJE brige, SVOJE radosti, a da ga mi samo u tome usmjeravamo i podržimo ukoliko je njegov pristup originalan. 
Definitivno živeći u ne najsretnijem dobu za poeziju, odlučio sam da pronađemo način da istu donesemo na vremenske linije, zidove, storije, instagrame,… moj način ste VI! Vjerujem u VAS i  sve ono što čini svijet MILIH DUELA. 
Živjeli, pjesnici! Neka nam je sa srećom!

Nermin Delić
Vinac, Bosna i Hercegovina 


All rights reserved.
©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

4 thoughts on “Mili Dueli 2019: Ove godine bit će predstavljeno rekordnih 370 pjesnika!”

  1. Poštovani,
    prvo, ČESTITKE SVIMA koji su prošli u PRVI KRUG i drugo, ZAHVALA organizatoru/ima i suradnicima Mili Dueli jer se USUĐUJEM radovati nastavku natjecanja, odnosno suradnje…!!!
    Srdačno, i svako VAM dobro!
    ZM

  2. Zahvaljujem se žiriju što je moje pjesme uvrstio u daljnje takmičenje…radujem se svima uvrštenima i čestitam im.
    Sretno svima, a tebi dragi Nermine i tvojim suradnicima hvala što postojite, što radite posao koji ispunjava svima dušu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.