Mili Dueli 2019

Mili Dueli 2019: Na kontest prijavljeno 545 autora iz 29 država!

Nakon vrlo uspješne prethodne, šeste, sezone popularnog online balkanskog kontesta poezije – Mili Dueli, u novoj, sedmoj, sezoni nas očekuje još više uzbuđenja, bar sudeći po broju prijavljenih autora. 

O konkursu:
Konkurs za prijavu poezije je bio organizovan od 20. februara do 31.  maja 2019. godine. Na istom su se mogli prijaviti svi autori poezije, bez obzira na dobnu, nacionalnu, jezičku i rasnu pripadnost. Također, prijava je bila potpuno besplatna.  Jedini uslov je bio da su prijavljeni autori pjesama koje prijavljuju.  Način prijave je ove godine izmijenjen i usklađen je standardima prijava na vele-evropske i američke konkurse poezije. Naime, svi prijavljeni su ispunili online-prijavnicu za učešće u kojoj su pored općih podataka, umetali i svoje pjesme, te ostavljali kontakte za potvrdu prijema.  Ovakav način prijave je uveliko olakšao pregled prijava organizatoru, a samim tim i organizaciju Prvog kruga takmičenja na ljeto 2019.
Svi autori koji su poslali pjesme na bilo koji drugi način, nisu dobili potvrdu prijave, niti su prijavljeni za učešće na takmičenje.
Konkurs je ove godine predstavljen trojezično: na bosanski, bugarski i engleski jezik. Zahvaljujemo se Slavini Kovachevi, profesorici engleskog jezika i književnosti, na prevodima.

O prijavama:
Već od prvog sata po objavi konkursa, ukupno je pristiglo 13 prijava, a u naredna 24 sata 108 prijava. Zanimljivost je da je prva prijava stigla iz Bugarske, države koja do prošle godine nije imala niti jednog svog predstavnika u Milim Duelima. Potvrda da su Mili Dueli postali senzacija i u Bugarskoj je i broj ovogodišnjih prijava. Druga zanimljivost je da u prvih sat vremena nije stigla niti jedna prijava iz Bosne i Hercegovine, države koja je sjedište ovog kontesta. No, bosanskohercegovački pjesnici su se nešto kasnije probudili.

Sumiranjem svih prijava, na konkurs se prijavilo 545 autora iz 29 država svijeta. Ovako izgleda tabela prijava razvrstanih po državama:

 Analiza tabele:
Bosna i Hercegovina, kao zemlja domaćin, u odnosu na prošlu godinu je po postotcima zadržala udio svojih autora, ali je njihov broj u odnosu na sveukupno ovosezonsko povećanje također povećan.  Iz naše komšijske zemlje Srbije je stigao najveći broj prijava kao i prethodne godine. Generalno, najviše prijava za učešće u Milim Duelima do sada, stiglo je upravo iz Srbije. Naša susjedna zemlja Hrvatska ove godine ima 22 prijave više u odnosu na predhodnu, što je također pozitivna bilanca popularnosti ovog takmičenja u regionu. Ipak, najveći trend rasta popularnosti Milih Duela bilježi se u Bugarskoj. Prošle godine je bilo 9 prijava, a sada ih je 54, sa udjelom prijava gotovo jednu desetinu. Za razliku od prošle godine, trend porasta prijava se bilježi i u našoj komšijskoj  Crnoj Gori, gotovo za 100%, što je također veliki uspjeh Milih Duela. Iz Sjeverne Makedonije je stiglo 4 prijave manje u odnosu na prethodnu godinu. Niži trend prijava se zabilježio i u Sloveniji, ali se iskreno nadam da će ove 3 prijave biti dovoljno snažne da osjetimo i slovenski duh u Milim Duelima. Po prvi put, dobili smo prijave iz Albanije. Rumunije, Iraka, Lihtjenštajna, Nigerije i Kipra.

Šta dalje?
Već od 3. 6. 2019. godine, prijave su podlegle pregledu organizatora, a pošto se radi iznosu od preko 1000 pjesama, neće biti nimalo lako odabrati najbolje autore za učešće u Milim Duelima. Sve prijavljene pjesme će organizator vrednovati ocjenama od 1-5, a nakon toga će napraviti listu najuspješnijih prijava i svi koji budu imali prosjek veći od 2,99 će zvanično postati učesnici Milih Duela. Lista učesnika će biti objavljena krajem mjeseca juna/lipnja.

Šta podrazumijeva biti učesnik “Milih Duela 2019”?

To podrazumijeva da će autor biti predstavljen u Prvom krugu Milih Duela 2019 sa jednom od dvije pjesme koje je poslao u prijavi. Odabir koja će to biti pjesma će izvršiti organizator. U Prvom krugu će pjesme biti predstavljene našim članovima žirija i čitaocima, te će od njihove odluke zavisiti da li će autor proći u naredni krug.

Koliko ima krugova ova sezona?
Kao i sve ranije, i ova sezona će imati pet krugova. U svakom od krugova će autori koji su prošli slati nove pjesme, a iz kruga u krug će broj autora biti sve manji. A ko će biti taj koji napušta takmičenje u datom krugu, odluku će dati zbroj ocjena našeg žirija. Uz svaku ocjenu, žiri daje komentar i obrazloženje za istu. Sistem glasanja je takav da će sve ocjene biti javne, kao i komentari (predstavljeni u formi javne književne kritike).

Na kraju?
Na kraju nas čeka finalni krug, koji će biti organizovan po istom principu kao i prošlogodišnji, uz dodatno poboljšanje kategorizacije glasanja. Polufinalni, četvrti krug, će također biti organizovan na istom principu.
Pobjednika očekuje laureat – nagrada za osvojeno 1. mjesto – Mili Dueli 2019, te plaketa. Ostali autori će dobiti elektronske plakete u formi nagrada i priznanja za stvaralaštvo.

Utisak organizatora:
Dragi autori i prijatelji, 
Moram vam reći da sam itekako zadovoljan i zahvalan što smo u sedmu sezonu Milih Duela ušli na ovakav način, sa ovolikim brojem ljudi. Zahvaljujem se svim potralima i medijima koji su prenijeli naš konkurs.  Otkrit ću vam i to da vam pripremam mnogo iznenađenja koja će vas, kao i one prije vas, učiniti sigurnijima, svjesnijima i više ponosnijima na sve kvalitete koje posjedujete. Mi u Milim Duelima tražimo pjesnika koji je spreman zadiviti svijet, ne samo svojim pjesmama, već i pojavom, osobitošću i stavovima. Traže se hrabri ljudi čiji ciljevi i postignuća djeluju motivirajuće za sve nas koji se bavimo ovim (poezijom) čisto iz ljubavi i potpuno bezuslovno. U cijeli projekt ulazimo bez opterećenja, sretni i svjesni svojih uloga, pa tražimo i autore koji će biti takvi, svjesni ne samo svojih postignuća već i svojih mogućnosti.  Trudit ćemo se da iz vas izvučemo najbolje – bit ćemo iskreni i nesujetni, pa takvi budite i vi.  Sasvim sam siguran da ćemo samo tako i uspjeti –  potpuno iskreni u svojim objektivnim procjenama iz perspektiva sa kojih mi motrimo i divimo se letu stihova. Zahvaljujem vam se što ste pružili povjerenje meni, mladiću koji je vaših godina ili mlađi od vas i po nekoliko puta. Sve to mi djeluje motivirajuće, jer ja vas tražim baš takve… različite. I ne zaboravite, u Mile Duele vas je doveo vaš talent, a ne vaš novac, stoga, dozvolite mi da vas vodim kroz ovaj projekat – jer to je projekat mog života. 
Puno sreće svima!

Nermin Delić
Vinac, 3.6.2019.

Podijeli

2 thoughts on “Mili Dueli 2019: Na kontest prijavljeno 545 autora iz 29 država!”

  1. Sretno svima

    Få Outlook til iOS
    ________________________________
    Fra: Mili Dueli
    Sendt: Monday, June 3, 2019 5:35:05 PM
    Til: almamaglic@hotmail.com
    Emne: [Novi članak] Mili Dueli 2019: Na kontest prijavljeno 545 autora iz 29 država!

    Nermin Delic posted: “Nakon vrlo uspješne prethodne, šeste, sezone popularnog online balkanskog kontesta poezije – Mili Dueli, u novoj, sedmoj, sezoni nas očekuje još više uzbuđenja, bar sudeći po broju prijavljenih autora. O konkursu: Konkurs za prijavu poezije je b”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.