mili dueli
Mili Dueli 2019

MILI DUELI 2019: Rezultati 2. kruga (Duel 3: Jožini autori)

Drugi krug Mili Dueli 2019 je završen 13. avgusta 2019. godine. U tom periodu, predstavljeno je 306 pjesama od 306 autora, a odluku o tome ko prolazi u naredni krug, donijeli su tročlani žiri i čitaoci. Žiri je birao ukupno 115 autora za 3. krug, a čitaoci su odabrali njih 5, tako da u 3. krugu nas očekuje predstavljanje 120 autora koji su prošli ovaj krug. Sve o organizaciji i pravilima 2. kruga možete pronaći OVDJE.

Drugi krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – Autori čiji je mentor DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ
2. DUEL – Autori čiji je mentor SIMO GOLUBOVIĆ
3. DUEL – Autori čiji je mentor JOŽE BRENČIČ
4. DUEL – Autori čiji je mentor ZDRAVKO ODORČIĆ
5. DUEL – Autori čiji je mentor LELA ZJAJO
6. DUEL – Autori čiji je mentor ENEA HOTIĆ
7. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO
8. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ

U ovom duelu, gdje vam donosimo rezultate, tročlanu komisiju koja je žirirala duel su sačinjavali:
1. Jože Brenčič (mentor)
2. Nermin Delić (organizator)
3. Lela Zjajo

REZULTATI (tabelarni prikaz): Jožini autori

 

ŠTA DALJE?
A) Za autore koji su prošli dalje u 3. krug: Čestitamo! Uspjeli ste proći u TOP 120 od 545 prijavljenih autora. Već sada možete početi sa konsultacijama sa svojim mentorom oko izbora pjesme za 3. krug. Procedura je ista, kao i u Drugom krugu, s tim da mentori sada imaju više vremena da se pozabave adekvatnom izboru pjesme koje bi Vas mogla dovesti u polufinale (4.krug – TOP 40). Vrijeme za mentorstvo i ovaj put traje 5 dana, do 20.8. (20:00h). Obavijest o slanju pjesme za 3. krug ćete dobiti naknadno, putem privatne poruke, od strane organizatora.

B) Za autore koji su prošli dalje u 3. krug glasovima čitalaca: Procedura je ista kao i za ostale autore koji su prošli, samo što ćete sada dobiti novog mentora koji će imati zadatak da vas proba spremiti što prikladnije.
Lista autora i novih mentora: 
1. Mediha Omerović Smajlović – novi mentor: Lela Zjajo
2. Stojan Tintor – novi mentor: Simo Golubović
3. Antonela Jeremić – novi mentor: Enea Hotić 
4. Ružica Kišur Črlenec – novi mentor: Enea Hotić 
5. Almira Mraković – novi mentor: Lela Zjajo

Od ovog trenutka vi se možete obratiti vašem novom mentoru koji će vam pomoći oko izbora najadekvatnije pjesme.

C) Za autore koji nisu prošli dalje: Zahvaljujemo se na učešću. Iovako, već ste uradili veliku stvar. Zamislite samo red od 545 osoba, biti među prvih 306 je ipak znatna stvar. To samo i na ovaj neobični način na koji se kontest održava, govori da imate izvjesne kvalitete koje smo prepoznali i istakli. Svim autorima će, na kraju kontesta, biti dodijeljena elektronska plaketa: Zahvalnica i priznanje za učešće na Mili Dueli 2019 i poticanje međunarodne saradnje autora Balkana, te izlaganja djela javnoj kritici, te poticanje iste.
Napomena: Žiri iz kruga u krug vrednuje po jednu pjesmu autora, a ne cijeli književni opus autora.

 

Za prikaz svih pjesama ovog duela kliknite OVDJE.

KOMENTARI ŽIRIJA:

NERMIN DELIĆ:

DINA BAVČIĆ: Pjesma koja je mahom mogla biti i prozni tekst. Nigdje poetike. Nijedna metafora. Nažalost, NE.

RIDVAN HADŽIĆ: Također, tekst koji više priliči prozi. Nijedne metafore. Bez važnijih poetskih elemenata. Pritom, smisao pjesme prevaziđen, isklišealiziran. Nažalost, moje NE.

DUNJA TANASKOVIĆ: Autorica koja je poslala pjesmu koja je u službi rime, a ne obrnuto, kako bi trebalo. Ona piše samo da bi rimovala. I rime su izlizane, kao i smisao koji je na sto puta na sličan način ispisan. Nažalost, NE.

DRAGAN KRSTIĆ: Pjesma koja više liči na neki rep-tekst nego na poeziju. Nema poetskih elemenata u sebi. Moralo je tu više biti prvenstveno metafora (poput USPAVANIH KORAKA). Nije me dojmilo. NE.

JASNA ŠEMIGA-PINTARIĆ: Autorica posjeduje i više nego osnovno “poetsko znanje”, umije da sklapa stihove koji su poetični, no, sva pjesma je napravljena bez predaha, a predasi u vidu razdvajanja pjesme na strofe su neophodni za ovakvu pjesmu. Ima dosta klišea, ali u konačnici, ova pjesma bi se mogla nazvati poezijom, neophodne su sitne intervencije na njoj.
Nije me naročito dojmila, dakle NE.

ALMA OMEROVIĆ: Pjesma kao pjesma nije fascinantna, kraj je poprilično loše urađen, ali je primjetan talent i nešto poetsko u njoj. Ima lijepu formu, stilski je lijepo pisana, a i misao je lijepa. Autorici fali više “zanata” u “kićenju” pjesme, da bude taman – ni puno ni premalo. Ovoga puta je bilo premalo. Ipak, nagradit ću talent i lijep pokušaj koji uz nekoiko intervencija na pjesmi može značiti odličnu pjesmu. Dakle, moje DA.

DENIS TALIĆ; POSLJE – pravilno: POSLIJE. Autor je vrlo lijepo započeo pjesmu, ali se kasnije “rasplinuo” u pogrešnom smjeru. Bravo za metaforu sa kornjačama. Moje NE.

SELVETA SELVA KATIĆ: Previše amaterska upotreba rime, broj slogova drastično različit iz stiga u stih, rime izlizane, priča pjesme deja vu. NE.

VALENTINA MILOVANOVIĆ: Vrlo amaterski ispisano, bez ikakvog zanatskog umijeća prilikom raspodjele riječi u rečenici. Nigdje poetike, samo suhoparni tekst, već viđene situacije. Ovo je meni proza. NE.

MILICA MICIKA VASILJEVIĆ: Mnogo klišea, mnogo suvišnih riječi, iako se radi o minijaturi. Pjesma se ni po čemu ne izdvaja iz mase. Niti jednu metaforu u sebi nema, a na metaforama i poređenju počiva cijela poezija. Pohvalit ću interpunkciju, znatan napredak. Moje NE.

ALEKSANDAR NEŠKOVIĆ: Treptaj koji pokreće uragane, morski pijesak i ona… Mnogo kliše. Ništa nije ubačeno što bi bilo svojstveno samo ovoj pjesmi. Prevaziđena poređenja i metafore. Baš je sve bazično. Moje NE.

BRANKA JUGO ZAĆUĐENA… pravilno: ZAČUĐENA. Metafora sa rijekama je mogla i uspjeti da rijeke nisu samo tako nabacane, da ih što više bude. Generalno, pjesma je osiromašena radnjom.
Moje NE.

JADRANKA KLISAROVA: Fali više originalnosti. Nisam ničim oduševljen. NE.

RUŽA VELČEVA: Odlična minijatura! Znatno se izdvojila u ovoj grupi. DA!

MIRELA KLARIN: Pjesma koja je više prozni tekst nego poezija. Nema u sebi poetike .Sve je pisano šturo, na poluzanesenjački način – prevaziđeno. Moje NE, nažalost, iako cijenim autoricu i vjerujem da ima daleko bolje pjesme.

LJILJANA LUKIĆ TATIĆ: Također, pjesma bez poetike u sebi. Više proza nego poezija. Jedina metafora koju bismo mogli uzeti u obzir je PRSTIMA OD VJETRA. Sve ostalo teba intenzivniji rad na djelu. NE.

JAGODA VELIČKOVSKA: Previše blijed kraj. U minijaturi morate zaintrigirati sa malim brojem riječi. Nije se desilo to. NE.

SVETISLAV MATIĆ: Lijep stil, ali tekst pjesme je više kao motivacioni govor. Nema u sebi poetike. NE.

MEHRIMA OMERDIĆ: Jedna od najlošijih pjesama u ovoj grupi. Sve je pogrešno i amaterski. Valjda ide MOJ KAPUT I JA, a ne JA I MOJ KAPUT. Također, ove MAJKE STARE i DRHTAVE RUKE su toliki klišei, da mi se nikako ne sviđa kada vidim da neko to po milioniti put ponavlja. NE.

SLAĐANA MARJANOVIĆ:DONESENE a ne DONEŠENE. Pjesma je isklišealizirana, radnja oskudna. NE, iako sam puno vjerovao u ovu autoricu.

ELIZABETA PAVLOSKA: Pjesma koja je zapravo proza. Nema zadovoljavajućih poetskih elemenata. NE.

RADOMARIOLA ČIKIĆ: Minijatura, ali sa pogrešnim ponavljanjima stihova. Nije me dojmila. NE.

JAGODA RISTESKA: Mnogo patetike. NE.

JOVICA ĐORĐEVIĆ: Pjesma sa odličnim krajem i dobrom radnjom. Fali zanata da to bude i stilski bolje. Ipak, dajem DA.

LJILJANA KOVAČIĆ: Ništa novo, iako je sve na granici novoga. Autorica je talentovana, to je de facto. Ipak, pjesma me nije dojmila naročito. Dakle,NE.

 

JOŽE BRENČIČ:

Neki autori nisu ispravili potrebno, ni greške na koje sam ukazao, kvačice, postavljanje znakova interpunkcije pa je trebalo samo copy paste.Desilo se da jedna učesnica nije promenila naslov, ni uredila strofe zbog žurbe zadnji momenat kad je došla sa službenog puta pa malo gledam kroz prste.
Neki nisu ispravili znakove interpunkcije njihovo postavljanje i kvačice. Onda je problem da se naslov ponavlja već u prvom stihu jer izgleda nema ideje. Negde rime nisu dosledne ili suviše jednostavne.

 

LELA ZJAJO:

Dina Bačvić – Lijepo smišljena pjesma. Dopada mi se.

Ridvan Hadžić – Od ovog autora proza je mnogo bolja. Poezija – promašaj!

Dunja Tanasković – Žmurela, zažmurela, zanemela, zapušila – nimalo poetske riječi. Dosadna pjesma, a uz to mnogo pravopisnih grešaka. Ne razlikovanje “č” i “ć” umara citatelja i bodu u oči ovakve greške. Ne, s moje strane! Pismenost je vrlo važna u cijeloj stvari.

Dragan Krstić – Dopadljiva pjesma. Ne znam koliko srca ima ovaj autor da ide dalje i šta možemo očekivati, no … ja mu dajem šansu. DA

Jasna Šemiga Pintarić – Sviđa mi se pjesma. Malo dodati emocije u sljedeće pjesme, a ne samo nabrajati trenutne misli, moja je preporuka. Osjećam potencijal. Od mene DA .

Alma Omerovic – Odlična pjesma. Srećno u Treći krug.

Denis Talic – Pjesma me nije dotakla. Površno i bez razmišljanja napravljen sklop riječi. Nema tu pjesme ni poezije. Od mene NE.

Selveta Selva Katić – Preduga pjesma, rastegnute misli, radnja obična. Pjesma bez ukrasa, metrike i dinamike. Od mene NE, bez puno objašnjenja.

Valentina Milovanović – Ovakve teme u poeziji ne prihvatam. Istovremeno vaspitna i optužujuća, što sebi ne možemo dati za pravo. Žao mi je – NE. Inače preskačem ovakve pjesme jer niti me dotaknu niti imam opravdanje za pisanje istih.

Milica Micika Vasiljević – NE za ovu pjesmu.

Aleksandar Nešković – Suviše amaterska pjesma. Svrstala bih je u pjesme desetogodišnjaka. NE.

Branka Jugo – Ah, koja PORUKA! Ne razlikovati slova sa kvačicama za mene je dovoljno da kaćem NE za ovu pjesmu. Iako se radi o Miljacki , pjesma je totalno neinteresantna. Žao mi je – NE.

Ruža Velčeva – Lijepa i snažna minijatura. Istina je kad kažu da u malo riječi može puno toga stati – Ova pjesma je dokaz! Odlično! Srećno u daljem takmimčenju.

Jovica Đorđević – Dopadljiva pjesma. Prije no što je autor poslao morao je obratiti pažnju na štamparske i gramatičke greške. Ukoliko prođe u sljedeći krug, morao bi neizostavno misliti na to. Inače, vrlo lijepa pjesma. Vjerovatno se radi o autoru sa izvjesnim iskustvom. Od mene DA uz povjerenje.

Ljiljana Kovačić – Bliske su mi ovakve teme i ovako emotivni stihovi. Od srca dajem DA za ovu pjesmu.


Ukratko o 3. krugu: U ovom krugu se nalazi TOP 120 naših autora u sezoni 2019. Rad sa mentorima se nastavlja, a ovaj put pjesme ocjenjuje četveročlana komisija OCJENAMA. U ovom krugu čitaoci neće glasati.  U polufinale prolazi TOP 40 autora koji će se naći na korak pred Veliko finale kada ćemo saznati ime pobjednika za sezonu 2019.


©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.