Mili Dueli 2019 Pravila i organizacija glasanja

Mili Dueli 2019: Organizacija i pravila 2. kruga!

Glavna karakteristika Milih Duela je oduvijek BESPLATNA PRIJAVA koja se šalje iz udobnosti svog doma što predstavlja veliku pogodnost s obzirom na brzi tempo života i zastupljenost društvenih mreža u njima.  Ovo je svojevrsna prilika da upoznate nove ljude u svijetu poezije i da poeziji kao našoj zajedničkoj sferi, poklonimo veći značaj u odnosu na ostale dane u godini.

LOKACIJA MILIH DUELA: Udobnost Vašeg doma. Potrebno je samo da preko društvenih mreža pratite plasman Vaše pjesme i komentare i ocjene žirija koje je dobila.

SJEDIŠTE MILIH DUELA:   bosnia_and_herzegovina_heart_icon_256.pngGrad Jajce, Bosna i Hercegovina

VRIJEME: LJETO, 2019. godine.

ORGANIZATOR: Nermin Delić, pisac i student medicine. Više o Nerminu OVDJE.

Ovo je drugi, od ukupno pet eliminatornih krugova kontesta u kojima će se autori predstavljati, uvijek sa po jednom pjesmom. Ove godine su predstavljena rekordna 370 autora (afirmisani i neafirmisani pjesnici širom regiona, dijaspore, te stranci), što je najviše do sada. Prethodne, šeste, sezone bilo je predstavljeno 229 autora, a zbog trenda rasta popularnosti ovog kontesta i osvajanja čak nekoliko internacionalnih i državnih priznanja za rad na projektu “Mili Dueli”, organizator je odlučio da ove godine za preko 30% poveća broj učesnika Milih Duela. Svemu u prilog govori i rekordni broj prijavljenih za ovu sezonu.

O organizaciji Prvog kruga, kako je sve proteklo, možete vidjeti OVDJE.

ORGANIZACIJA DRUGOG KRUGA

Drugi krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – Autori čiji je mentor DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ
2. DUEL – Autori čiji je mentor SIMO GOLUBOVIĆ
3. DUEL – Autori čiji je mentor JOŽE BRENČIČ
4. DUEL – Autori čiji je mentor ZDRAVKO ODORČIĆ
5. DUEL – Autori čiji je mentor LELA ZJAJO
6. DUEL – Autori čiji je mentor ENEA HOTIĆ
7. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO
8. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ

Dakle, dueli u kojima će biti predstavljeno ukupno 303 pjesnika su sačinjeni na osnovu glasova Prvoga kruga. Mentori će u periodu od 31.7 do 5.8. 2019. godine biti na raspolaganju svojim autorima za eventualne konsultacije oko izbora pjesme i korekciji na istima. Konsultacije sa mentorom nisu obavezne. Vi možete poslati svoju pjesmu i bez prethodnih konsultacija sa mentorom do 4.8. 2019. godine, kada je krajnji rok za slanje pjesama.

Nakon tog datuma, organizator će kao i u Prvom krugu kreirati forme za glasanje članovima žirija.

Datum početka 2. kruga je 10.8. 2019. kada će i na društvenoj mreži biti predstavljeni učesnici!

GLASANJE U DRUGOM KRUGU

Glasanje žirija:

Članovi internacionalnog žirija ove sezone su: Lela Zjajo, Anđela Turukalo, Enea Hotić, Danja Gašpar Đokić, Simo Golubović, Jože Brenčič, Zdravko Odorčić i Nermin Delić. Riječ je o timu autora sastavljenog od organizatora takmičenja, pobjednika ranijih sezona, te umjetnika koji se poezijom bave višedecenijski.

Žiri Mili Dueli 2019 Online balkanski kontest poezije
Mili Dueli 2019: Članovi internacionalnog žirija: Lela Zjajo, Anđela Turukalo, Enea Hotić, Danja Gašpar Đokić, Simo Golubović, Jože Brenčič, Zdravko Odorčić i Nermin Delić. 

Žiri glasa po sljedećoj shemi:

1. DUEL – Mentor Danja Gašpar Đokić – Nermin Delić – Anđela Turukalo
2. DUEL – Mentor Simo Golubović – Nermin Delić – Zdravko Odorčić
3. DUEL – Mentor Jože Brenčič – Nermin Delić – Lela Zjajo
4. DUEL – Mentor Zdravko Odorčić – Nermin Delić – Enea Hotić
5. DUEL – Mentor Lela Zjajo – Nermin Delić – Jože Brenčič
6. DUEL – Mentor Enea Hotić – Nermin Delić – Simo Golubović
7. DUEL – Mentor Anđela Turukalo – Nermin Delić – Danja Gašpar Đokić
8. DUEL – Mentor Nermin Delić – Danja Gašpar Đokić – Anđela Turukalo

  • U svakom od 8 duela 2. kruga, u webanketnom sistemu (gdje su im predočene pjesme i pravila glasanja) članovi žirija kojima je dodijeljen određeni duel imat će priliku da glasaju za maksimalno polovinu autora učesnika duela, a minimalno jednog. 
  • Da bi autor direktno prošao u 3. krug kontesta, potrebno da je da za njega glasaju sva tri člana žirija kojima je dodijeljen duel (mentor, organizator i još jedan član žirija)..
  • Autori sa dva osvojena glasa će imati priliku da prođu dalje u zavisnosti od toga da li njihov mentor želi nastaviti saradnju sa njima ili ne. Također, mentori će imati određene kvote, pa će samo određeni broj takvih autora moći pustiti u sljedeći krug koji će imati fiksan broj učesnika. 
  • Autori sa jednim ili nijednim osvojenim glasom direktno napuštaju takmičenje.

Glasanje čitalaca:

  • Kao i u svakoj sezoni do sada, i ovaj put, Mili Dueli daju priliku svojim pratiocima i čitateljima da učestvuju u odabiru učesnika 3. kruga.
  • Svi autori – učesnici 2. kruga će biti predstavljeni na fejsbuk društvenoj mreži (oficijalnom profilu Milih Duela) pod određenim rednim brojem gdje će čitaoci glasati za pjesme koje im se dopadaju.
  • Pet autora sa najvećim brojem komentara tog rednog broja na slikama (u čijem će opisu biti predstavljene pjesme od oko desetak autora iz iste zemlje, približne dobi) a koji nisu zadovoljili kriterije žirija (nemaju tri glasa žirija i mentor ih nije odabrao za nastavak saradnje) će izboriti prolaz u 3. krug!
  • Svaki autor koji na taj način prođe će dobiti drugog mentora koji će imati zadatak da mu pomogne pri boljem odabiru pjesama za 3. krug.
  • Ono što je važno napomenuti jeste da će se brojati komentari isključivo naših prijatelja i pratilaca sa oficijalnog profila koji možete vidjeti klikom OVDJE.

Ukratko o 3. krugu:

Treći krug kontesta Mili Dueli 2019 će predstavljati pravi izazov, kako za naše autore, tako i za članove našeg žirija. Oni će prethodno surađivati na odabiru pjesama putem privatnih poruka, a finalnu verziju pjesme za 2. krug će autor proslijediti organizatoru putem linka koji će mu biti proslijeđen u privatnoj poruci na društvenoj mreži Fejsbuk. U 2. krugu, mentori će imati velike ovlasti pri glasanju i od gotovo isključivo od njihove odluke će zavisiti koji će njihovi autori proći u 3. krug kontesta. U 2. krugu pred mentora, svoju ulogu će imati i naši čitaoci (broj lajkova), te jednočlani žiri koji će pomoći mentoru u izboru najboljih iz njegove grupe.  No, o svemu tome – kada dođe vrijeme.
Napomene radi, pravila kontesta su poprilično slična svake godine, ali se iz sezone u sezonu uvode bitne inovacije koje poboljšavaju kvalitet kontesta i čine ga neizvijesnim i euforičnim do samoga kraja. Kako bismo spriječili prijevremena predviđanja i bilo kakvu manipulaciju, pravila svakog kruga se objavljuju neposredno pred početak svakog kruga i ona su prethodno poznata isključivo organizatoru takmičenja. 


All rights reserved.
©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli