mili dueli
Mili Dueli 2019

MILI DUELI 2019: Rezultati 2. kruga (Duel 6: Eneini autori)

Drugi krug Mili Dueli 2019 je završen 13. avgusta 2019. godine. U tom periodu, predstavljeno je 306 pjesama od 306 autora, a odluku o tome ko prolazi u naredni krug, donijeli su tročlani žiri i čitaoci. Žiri je birao ukupno 115 autora za 3. krug, a čitaoci su odabrali njih 5, tako da u 3. krugu nas očekuje predstavljanje 120 autora koji su prošli ovaj krug. Sve o organizaciji i pravilima 2. kruga možete pronaći OVDJE.

Drugi krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – Autori čiji je mentor DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ
2. DUEL – Autori čiji je mentor SIMO GOLUBOVIĆ
3. DUEL – Autori čiji je mentor JOŽE BRENČIČ
4. DUEL – Autori čiji je mentor ZDRAVKO ODORČIĆ
5. DUEL – Autori čiji je mentor LELA ZJAJO
6. DUEL – Autori čiji je mentor ENEA HOTIĆ
7. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO
8. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ

U ovom duelu, gdje vam donosimo rezultate, tročlanu komisiju koja je žirirala duel su sačinjavali:
1. Enea Hotić (mentor)
2. Nermin Delić (organizator)
3. Simi Golubović

REZULTATI (tabelarni prikaz): Eneini autori

 

ŠTA DALJE?
A) Za autore koji su prošli dalje u 3. krug: Čestitamo! Uspjeli ste proći u TOP 120 od 545 prijavljenih autora. Već sada možete početi sa konsultacijama sa svojim mentorom oko izbora pjesme za 3. krug. Procedura je ista, kao i u Drugom krugu, s tim da mentori sada imaju više vremena da se pozabave adekvatnom izboru pjesme koje bi Vas mogla dovesti u polufinale (4.krug – TOP 40). Vrijeme za mentorstvo i ovaj put traje 5 dana, do 20.8. (20:00h). Obavijest o slanju pjesme za 3. krug ćete dobiti naknadno, putem privatne poruke, od strane organizatora.

B) Za autore koji su prošli dalje u 3. krug glasovima čitalaca: Procedura je ista kao i za ostale autore koji su prošli, samo što ćete sada dobiti novog mentora koji će imati zadatak da vas proba spremiti što prikladnije.
Lista autora i novih mentora: 
1. Mediha Omerović Smajlović – novi mentor: Lela Zjajo
2. Stojan Tintor – novi mentor: Simo Golubović
3. Antonela Jeremić – novi mentor: Enea Hotić 
4. Ružica Kišur Črlenec – novi mentor: Enea Hotić 
5. Almira Mraković – novi mentor: Lela Zjajo

Od ovog trenutka vi se možete obratiti vašem novom mentoru koji će vam pomoći oko izbora najadekvatnije pjesme.

C) Za autore koji nisu prošli dalje: Zahvaljujemo se na učešću. Iovako, već ste uradili veliku stvar. Zamislite samo red od 545 osoba, biti među prvih 306 je ipak znatna stvar. To samo i na ovaj neobični način na koji se kontest održava, govori da imate izvjesne kvalitete koje smo prepoznali i istakli. Svim autorima će, na kraju kontesta, biti dodijeljena elektronska plaketa: Zahvalnica i priznanje za učešće na Mili Dueli 2019 i poticanje međunarodne saradnje autora Balkana, te izlaganja djela javnoj kritici, te poticanje iste.
Napomena: Žiri iz kruga u krug vrednuje po jednu pjesmu autora, a ne cijeli književni opus autora.

 

Za prikaz svih pjesama ovog duela kliknite OVDJE.

KOMENTARI ŽIRIJA:

NERMIN DELIĆ:

KATARINA JOVCESKA :Prozaično, bez poetike. Plus, gramatički i informatički dosta nepravilnosti. Ovoga puta to ne mogu oprostiti, jer se autorica mogla javiti mentorici koja bi i pored toga što ocjenjujemo prijevod, učinila da taj prijevod bude bar gramatički i informatički ispravno napisan. NE.

JASMINKA PITIĆ: Iako autorica u ovoj pjesmi ništa novo nije rekla, koristila se metaforama, dakle, napisala je pjesmu. Dao bih joj šansu za naredni krug da odabere još bolju pjesmu. DA.

TEODORA MICIĆ: Autorica zna da piše i čini mi se da je njeno iskustvo puno veće od onoga što stavlja u stihove, a problem prenošenja događaja na papir su upravo rime koje je odaju da je još uvijek amater upisanju. Kada bi se riješila rima ili ih kvalitetnije upotrebljavala, ova autorica bi bila na dobrom putu da piše poeziju. Nadam se da već ima takvih pjesama.
Stoga, dajem DA.

NERMINA ADŽOVIĆ MUSTAGRUDIĆ “IZ OKA SE OTE SUZA”,… mnogo je klišea u pjesmi. Ništa novo nije rečeno. Rime prevaziđene. NE.

DINA GRANDOV: Autorica je vrlo zrelo napisala ovu pjesmu. Misaona cjelina je u potpunosti zaokružena, iako je druga strofa gotovo nepotrebna ili bar nevješta u odnosu na ostatak pjesme. Lijepa ideja. Bravo! DA.

LEJLA HAMIDOVIĆ: Zbog odlične tematike i upotrebe metafora – DA.

KRISTINA KIKOŠ: Kraj isklišealiziran, ali u pjesmi je lako uočljiva poetika. DA.

EDIMA EFENDIĆ DŽINIĆ: Spomenarska pjesma. Vjerujem da je autorica napredovala više od ove pjesme, te da nam može pružiti daleko bolje stihove. Nažalost, za ovu pjesmu NE.

MUAMER MUŠO AVDIĆ: Autor je imao sigurno i boljih izdanja, bar sudeći po pjesmi prvoga kruga. Ipak, posjeduje talent za ritam i raspored riječi, što je jako stilski lijepo i prihvatljivo. Nisam oduševljen, ali dajem DA u želji da sljedeći put bolje odabere.

MILANKA KUZMIĆ: Narativno, ali dosta spomenarski. Prevaziđena tematika. Autorica ima primjetan talent, ali definitivno ovo nije pjesma gdje bi ga pokazala. NE.

VANJA PARAČA: Lijepa pjesma. DA.

 

IFETA HRNJIĆ: Autorica je u pjesmu unijela dosta poetike. Nažalost, sve je to blijedo u odnosu na stil gdje autorici najvažnije da se stihovi rimuju. Sve to poprima neki “naivni” oblik; ali sudeći po nekoliko stihova, savjetujem autorici da se liši rima i da se sljedeći put, ako prođe, sa boljom pjesmom predstavi. Dajem DA.

MELIHA UČAMBRLIĆ VUKOVIĆ: Prelijepa pjesma. Baš mi se posebno dopala. Moderna poezija, narativni govor, ali pregršt metafora. Sve originalno i lijepo. BRAVO!

ANA STANKOVIĆ: Spomenarska pjesma. Sve je podređeno rimovanju, a fraze su već davno viđene, čitane i prevaziđene… NE.

ZDENKA MLINAR: Stilski suviše naivno. Ne voditi računa o broju slogova a koristiti rime, to mogu samo osnovci. Naročito ova isforsirana upotreba rime, dakle ne koristi se u cijeloj pjesmi, već samo onda kad treba dovršiti misao, a autorica je u rasulu misli i ne zna kako drugačije nego podrediti rimovanju. NE.

SVETLANA LAZAREVSKA: Previše patetike. NE.

MARINA DODEVSKA: Pjesma je gramatički nepravilna u prijevodu i autorica je poslala, iako je imala mentoricu koja je profesorica jezika i književnosti i nije se konsultovala, bar kada je gramatika u pitanju. Sve bih zanemario da je pjesma smislenija i dubokoumnija. NE.

DUŠKO TRIFUNOVSKI: Kao i kod Zdenke… Autor dovršava fraze rimama kad ne zna kako završiti misao. To je pogubno, vodi u kliše, nešto što je već toliko puta rečeno, da je općepoznato, samim tim, da je trošenje vremena čitati to. NE.

JOVAN BRATIĆ: Lijep sonet. DA.

MILAN DABOVIĆ: Odlična poezija! DA.

MAJA PAVLOVIĆ: Autorica e poslala prelijepu pjesmu, ako gledamo misaono, ali je stilski pjesma rasturena. Ne razumijem ovo pretakanje riječi u stihove samo tako. Definitivno poraditi na estetici pjesme, lišiti se negdje višaka i dati neki neobičniji naslov pjesmi, poput VELIKE TORBE. Dajem DA.

SANJA ŠKORIĆ: Lijepo bi se tekst pjesme mogao izvesti pred publikumom, čak izmamiti i aplauze, ali ne vidim poetiku. Sve ovo je već viđeno i kazano. Kad bi se lišila stihova, pjesma bi izgledala kao prozaični revolt na život. NE.

AMINA MUSTAFIĆ: Aorist u pjesmi mi smeta. I to REČE što se stalno ponavlja. Može se to i drugačije kazati. Zbog smislenosti pjesme, dajem DA.

SELMA KOPIĆ: Spomenarska pjesma. NE.

RADOVAN RAŠA CALIĆ: Autor je znatno napredovao u odnosu na prošli krug. Bravo! DA.

DRAGANA MILJKOVIĆ: Previše patetike… NE.

SANDRA-ANINA KLARIĆ: Pogrešna pjesma. Neko sa ovakvim stilom pisanja mora imati puno boljih pjesama. NE.

JELENA STANOJČIĆ: Sve podređeno rimi. Imam osjećaj da autorica samo čeka da dođemo do posljednjeg stiha u strofi, pa da se poentira. No, upotreba rime katastrofalna. Ritmički rasturena pjesma. Nepoštovanje broja slogova. NE.

EDIN PAJALIĆ: Fali tu više poetike, ali da je ima, ima je. U ovoj grupi autora, ipak je više za DA.

MUNEVERA SUTOVIĆ: Očekivao sam više od ove autorice koje se sjećam po prelijepoj pjesmi u prvom krugu. Ovo je spomenarski. NE.

DOBROSLAV PETRIČEVIĆ: Nigdje poetike. Autoru savjetujem da piše za djecu, pošto vidim da ima takav “vibe”. NE.

MILICA MITIĆ VUČKOVIĆ: Odlična pjesma! Bez zamjerke! DA!
MILICA MILOŠEVIĆ: Sve je to spomenarski… Nijedna originalna metafora. Ni traga kvalitetnom i svojstvenom izričaju. NE.

MONJA JOŽEF: Spomenarska pjesma… “Šapni mi, vjetre, jesu li riječi njegove još uvijek tako tople”… Prevaziđeno. NE.

ALEKSANDRA MATIĆ: Ma bravo! Odlična poezija!

ALEKSANDAR MARKOVIĆ: Spomenarski izričaj. NE.

VILDANA STANIŠIĆ: Fali više originalnosti. NE.

MILAN ČORAK: Lijepa pjesma, preduga, ali lijepa. Autor je ispoštovao osnovnu formu pisanja u određenom stilu. I to poštujem. Smisleno, lijepo zaokruženo. Naravno, fali još originalnosti djelu. DA.

MILANCO MILENKOSKI: Zanimljiv događaj, samo je to trebalo sa manjim brojem riječi ispričati i bilo bi puni pogodak. DA.

NENAD SIMIĆ – TAJKA: Patetika. NE.

IVANA BELIĆ: Spomenarska pjesma. NE.

ĐORĐE MAKSIMOVIĆ: Očekivao sam više od ovog autora. Pjesmi fali radnja, fali originalnost u izričaju. Ta upotreba KOPRENE je postala skaradna, ako se nema neka fantastična fraza gdje bi se mogla uklopiti. NE.

TOMA ZIDIĆ: To je to! Odlična pjesma! DA.

DANICA RUSOV : Lijep motiv u pjesmi, tužna radnja. Sve ispisano suviše amaterski. NE.

DUŠAN ĐORĐEVIĆ – NIŠKI: Lijepa pjesma, lijep stil, ali bez originalnosti. NE.

GENKA BOGDANOVA: Spomenarska pjesma. NE.

 

SIMO GOLUBOVIĆ:

Мој избор овога пута, чини ми се, био је нешто лаганији. Најбољи утисак оставили су љубавни записи интимног садржаја/поруке. Ове комбинације су честе, али се поете често удаље од замишљене идеје и “одлутају” у потрази да искажу своја осећања на бољи начин. Често то не успева. Овде је успех знатан. Три аутора испунила су моја очекивања. Желим им да наставе свој добар пут у свету стихова и радовања.

Све ове песме су са добром идејом, са веома добрим темама и песничким сликама које откривају невиђену стварност или ону виђену на мало необичан/нови начин.
Посебан дојам оставила ми је порука песме ауторице Зденке из Загреба која је изнедрила љубав према својој Домовини, али и бригу за ту исту Домовину у којој се не осећа сугурност и будућност. Друга песма која оставља без даха је песма/сонет Јована Братића. Овај сонет написан је по свим правилима писања сонета, а знано је да је овај начин писања песме уз јапански хаику, најзахтевнији и најтежи за сваког поету, али и то да сонети најдуже трају у дишама читалаца.
Честитам свим учесницима и желим им напредак у даљем раду и такмичењу.

Ова група понудила је веома добре стихове/песме. Право је задовољство читати их са уживањем и уважавањем свих аутора. Сви не могу проћи, али они који то прођу имају шансе да се појаве и у наредном кругу са новим добрим песмама које ће, верујем, задивити читаоци.

Свим учесницима желим радост и задовољство писања поезије, желим успех и напредак у даљем раду и такмичењу.

 

ENEA HOTIĆ:

Pjesme koje sam odabrala ostavile su dobar utisak na mene, neke su uspješnije, neke manje uspješne, srećno u trećem krugu! Izabrala sam pjesme onih autora koji su bili u okvirima prihvatljivog kada su u pitanju gramatičke i pravopisne greške kao i pjesme koje mogu izazvati misaone procese kod čitalaca. Srećno!

Pjesme koje su ispunile kriterijume da bi se mogle nazvati pjesmama, a to je da imaju pjesničke slike, smisao i ritam, pa čak i dozu nečeg novog, izabrala sam u ovom krugu. Srećno!

Pjesme koje sam izabrala zadovoljavaju osnovne kriterijume za prolaz dalje, naravno da neki od autora trebaju obratiti više pažnje na ritam i samu temu pjesme koju su odabrali. Srećno!

 

 


Ukratko o 3. krugu: U ovom krugu se nalazi TOP 120 naših autora u sezoni 2019. Rad sa mentorima se nastavlja, a ovaj put pjesme ocjenjuje četveročlana komisija OCJENAMA. U ovom krugu čitaoci neće glasati.  U polufinale prolazi TOP 40 autora koji će se naći na korak pred Veliko finale kada ćemo saznati ime pobjednika za sezonu 2019.


©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.