mili dueli
Mili Dueli 2019

MILI DUELI 2019: Rezultati 2. kruga (Duel 5: Lelini autori)

Drugi krug Mili Dueli 2019 je završen 13. avgusta 2019. godine. U tom periodu, predstavljeno je 306 pjesama od 306 autora, a odluku o tome ko prolazi u naredni krug, donijeli su tročlani žiri i čitaoci. Žiri je birao ukupno 115 autora za 3. krug, a čitaoci su odabrali njih 5, tako da u 3. krugu nas očekuje predstavljanje 120 autora koji su prošli ovaj krug. Sve o organizaciji i pravilima 2. kruga možete pronaći OVDJE.

Drugi krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – Autori čiji je mentor DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ
2. DUEL – Autori čiji je mentor SIMO GOLUBOVIĆ
3. DUEL – Autori čiji je mentor JOŽE BRENČIČ
4. DUEL – Autori čiji je mentor ZDRAVKO ODORČIĆ
5. DUEL – Autori čiji je mentor LELA ZJAJO
6. DUEL – Autori čiji je mentor ENEA HOTIĆ
7. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO
8. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ

U ovom duelu, gdje vam donosimo rezultate, tročlanu komisiju koja je žirirala duel su sačinjavali:
1. Lela Zjajo (mentor)
2. Nermin Delić (organizator)
3. Jože Brenčič

REZULTATI (tabelarni prikaz): Lelini autori

 

ŠTA DALJE?
A) Za autore koji su prošli dalje u 3. krug: Čestitamo! Uspjeli ste proći u TOP 120 od 545 prijavljenih autora. Već sada možete početi sa konsultacijama sa svojim mentorom oko izbora pjesme za 3. krug. Procedura je ista, kao i u Drugom krugu, s tim da mentori sada imaju više vremena da se pozabave adekvatnom izboru pjesme koje bi Vas mogla dovesti u polufinale (4.krug – TOP 40). Vrijeme za mentorstvo i ovaj put traje 5 dana, do 20.8. (20:00h). Obavijest o slanju pjesme za 3. krug ćete dobiti naknadno, putem privatne poruke, od strane organizatora.

B) Za autore koji su prošli dalje u 3. krug glasovima čitalaca: Procedura je ista kao i za ostale autore koji su prošli, samo što ćete sada dobiti novog mentora koji će imati zadatak da vas proba spremiti što prikladnije.
Lista autora i novih mentora: 
1. Mediha Omerović Smajlović – novi mentor: Lela Zjajo
2. Stojan Tintor – novi mentor: Simo Golubović
3. Antonela Jeremić – novi mentor: Enea Hotić 
4. Ružica Kišur Črlenec – novi mentor: Enea Hotić 
5. Almira Mraković – novi mentor: Lela Zjajo

Od ovog trenutka vi se možete obratiti vašem novom mentoru koji će vam pomoći oko izbora najadekvatnije pjesme.

C) Za autore koji nisu prošli dalje: Zahvaljujemo se na učešću. Iovako, već ste uradili veliku stvar. Zamislite samo red od 545 osoba, biti među prvih 306 je ipak znatna stvar. To samo i na ovaj neobični način na koji se kontest održava, govori da imate izvjesne kvalitete koje smo prepoznali i istakli. Svim autorima će, na kraju kontesta, biti dodijeljena elektronska plaketa: Zahvalnica i priznanje za učešće na Mili Dueli 2019 i poticanje međunarodne saradnje autora Balkana, te izlaganja djela javnoj kritici, te poticanje iste.
Napomena: Žiri iz kruga u krug vrednuje po jednu pjesmu autora, a ne cijeli književni opus autora.

 

Za prikaz svih pjesama ovog duela kliknite OVDJE.

KOMENTARI ŽIRIJA:

NERMIN DELIĆ:

TANJA OCELIČ: Pjesma sa nekoliko lijepih pjesničkih slika, ali bez naročite originalnosti i “zaokruživanja” misaone cjeline pjesme. Lijep stil. NE.

VUK STEVANOVIĆ: Vrlo loše napisana pjesma. Amaterska rekonstrukcija događaja, višak riječi primjetan, nigdje poetike. Mahom se tekst može pretvoriti u kratku priču. Nijedna zanimljiva metafora. Sudeći po prvom krugu gdje je ovaj autor ponudio nadprosječnu pjesmu koja jeste poezija, samo iz tog razloga ću dati DA. Ovo je definitivno pogrešan izbor, taj kraj sa ponavljanjem “djevojka bez lica” u zadnjoj strofi je naročito loš i amaterski. Savjetujem bolji izbor pjesama, ako prođe u sljedeći krug.

ZLATKO ČERKEZ: “U svjetlu spava mrak” – vrlo lijepo poentirana pjesma koja u svojoj postojbi i ima oscilacije i čas je kliše, čas nešto lijepo. Ipak, zbog poetskih elemenata koje sam prepoznao u pjesmi, kazat ću DA.

ENSER HODŽA: Vrlo loše izdanje od ovog provjereno dobrog autora. Suviše suhoparno i narativno. Nijedna originalna metafora. Zbog ranijih zasluga, dat ću DA, ali obavezno poraditi na izboru pjesama, ovaj put nije bio najsretniji.

NERANDŽA NENA KOSTIĆ: Bravo za ovu autoricu! Pamtim je još od ranije sezone. Kod nje je napredak enorman, od autorice koja je pisala prosječno, izrasla je u autoricu koja piše itekako kvalitetno. Uživao sam u pjesmi, jer je inspiracija fantastična, ljubavna čežnja ispričana na unikatan način. Jedino mi kraj nije baš najsretnije izveden, ali je to više subjektivna stvar, pa nikako ne mogu zamjeriti. BRAVO! Veliko DA, nadam se prolasku, a autoricu ću zamoliti da pažljivo bira pjesme! Oduševljen sam.

PETAR ŠLAT ČERNOV: Odličan naslov, zadovoljan sam i prikazanim u pjesmi. Nije nešto što bi me “bacilo u trans”, ali je kvalitetno i vrijedno vremena. DA.

ALEKSANDAR BEĆIĆ: Ma bravo! Na momente sam pomislio da se pjesma ipak neće do kraja razviti, a onda je autor napravio fantastično poentiranje. To može samo neko ko se zaista razumije u pisanje poezije. BRAVO! DA!

ZDRAVKO OSTOJIĆ: U pjesmi sam pronašao poetske elemente, ali sve je nekako zbrčkano, haotično. Rečenice koje nemaju kraja, pogrešna interpunkcija… Nisam impresioniran. NE.

JASNA DŽEBA: Bravo! Odlična pjesma. Svi poetski elementi su tu. Autorica je to napisala sa iskustvom. Zadovoljan sam. Veliko DA i puno sreće! 🙂

LJILJANA LIPOVAC: Spomenarska pjesma. Bez ijednog poetskog elementa. Loš odabir pjesme. Nažalost, NE.

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ: Pjesma nije naročito posebna, ali ima poetskih elemenata u sebi. Očekujem više u sljedećem krugu, ako prođe. Kao motiv više, dat ću DA.

SANELA HAMZIĆ: Primjetan napredak. Lijep početak. Ipak, sve se pretvorilo u spomenarsku pjesmu. NE.

SANJA IVKOV: Odlična pjesma! Bez višaka, smislena i pravi primjer moderne poezije. DA!

RADE ŠUPIĆ: U prošlom rugu sam dao NE, ali me ovoga puta ova pjesma trenutno više dojmila. Iako su ovo sve prevaziđene teme koje nisu moj “cup of tea”, za podstrek ću dati DA.

GORDANA MALAŠIĆ LAZIĆ: Loše, spomenarski. NE.

ANĐELA PREDOVAN MRKELA: Ima poetike, međutim, nešto mi je sve to rastrzano. Kraj loš i neubjedljiv. NE.

STOJAN TINTOR: Spomenarska pjesma. NE.

NIKOLA BLAGOJEVIĆ: Previše patetike u pjesmi… Također, dosta suvišnih riječi, nigdje nema originalnosti izraza, prevaziđenja poređenja i metafore. Ipak, zbog solidnog prvog kruga i želje da vidim šta autor može ponuditi u narednom krugu, dat ću DA..

EŠEF KOVAČEVIĆ: Autor je definitivno napredovao u odnosu na prošlu sezonu, bar stilski. Ipak, nakon svaka dva dobra stiha idu dva klišea. NE.

MILOŠ BOJIĆ: Ništa novo. Pjesma podređena rimi. Očekivao sam više od ovog autora. Čak ima i patetike u pjesmi. NE.

BORISLAV KOSANOVIĆ: Autor koji bi, da se rodio koje stoljeće ranije, sigurno obilježio svoje vrijeme. No, u pjesmi nema ništa novo. Kraj je solidan. Na osnovu ranijih zasluga, s obzirom da se radi o kvalitetnom autoru, dat ću DA.

TIJANA NAŠPALIĆ: Poređenja prevaziđena. Pjesma loša stilski i smisleno. Čak i za djevojčicu od 11 godina. NE.

ATINA MUŠIĆ: Ovoga puta nije najsrećnije odabran pjesma. Mnogo klišea i spomenarskih fraza. Ipak, zbog ranijih zasluga, neka bude DA, pa ćemo vidjeti da li je to dovoljno za prolaz u 3. krug. Autorica je inače perspektivna i zaslužuje pažnju.

ADIS SALIČEVIĆ: Odlična pjesma! Bez primjedbe. DA.

MIRJANA RANKOVIĆ LUKOVIĆ: Spomenarska pjesma. NE.

JOVANA PAVLOVIĆ: Poznavajući pjesmu prvog kruga od ove autorice, ova pjesma je daleko lošija. Sav smisao pjesme je rasturen silnim pitanjima koja nisu prožeta poetikom. Da se liši stihova, ovaj test bi bio čista proza (monolog). Ipak, zbog odlične pjesme u prvom krugu, dat ću DA, jer se vjerovatno radi o lošem odabiru pjesme.

DRAGANA ILIEVSKA: Nisam impresioniran. NE.

BOGDAN JEVTIĆ: Stilski vrlo naivno, rime forsirane i amaterske. Lijepa tematika. NE.

SANJA GOLIĆ: Spomenarska pjesma. NE.

SLOBODANKA KULINA: Pjesma prepuna gramatičkih nepravilnosti. Smisleno, ništa dubokoumo nema u pjesmi. Samo neki savjeti, a bar tome ne bi trebala služiti poezija. NE.

BISERKA M. VUKOVIĆ: Spomenarska pjesma. NE.

RUSSEL EDLES: Good poem. I like narrative character of shown style. YES!

MARI FELICES: Too much pathetic! Sorry, but NO.

VALERI IVANOV: Nothing new and original in poem. NO.

VALENTIN POPOV: This poem is amazing! I like metaphors! YES.

TIJANA UGRENOVIĆ: Zanimljiva pjesma, ipak ne znam po čemu bih je pamtio. NE.

 

JOŽE BRENČIČ:

Klišeji, negde na kraju stihova infinitivi, onda negde kao da su nametane neke reči nepovezane, problem sa postavljanjem zareza, onda nedosledne rime i negde ih uopšte nema pa bi trebale da budu ako se nešto rimmuje, neka se sve. Dugačke pesme i nizanje, sadržaj ne kaže što bi trebao.

Pesma treba da ima naslov bar ja tako mislim jer naslov mnogo kaže i objašnjuje sadržaj. Ne tolerišem ako nema naslov. Kao drugde i ovde su ponegde naopako postavljeni znakovi interpunkcije, naprimer tri tačke. Opet su problem rime, ako počneš da rimuješ, rimuj do kraja u jednoj shemi ili ne piši u rimi. Onda je slučaj kratkog teksta, koji ništa ne kaže i po mom mišljenji je pogrešan naslov a u drrugom slučaju je isto da naslov nije adekvatan sadržaju.

Mnogo ponavljanja, pesme su predugačke i sadržaj ne kaže ono najvažnije a može se u kratko i ne običnim nekim rečima, tako da nije šta posebno. Ako se rimuje neka se sve i to po nekoj od shema inače bolje u slobodnom stihu. U nekim pesmama nešto nametno. Opet kvačice su problem i mislim da to ne bi trebali tolerirati. Onda glagoli na kraju stihova.

 

LELA ZJAJO:

 

Tanja Ocelič – piše svoju originalnu, neobično interesantnu poeziju. Obzirom da mi se jako sviđa ovaj njen stil, a autorica je pokazala u toku zajedničkog dogovaranja, jaku želju da u sljedećim krugovima MD pokaže čitateljstvu, kraći opus njenog stvaralaštva, to sam poželjela da opet radimo zajedno i da me ponovno obuzme njen ushit učestvovanja u ovom Kontestu poezije. Želim da joj se da šansa jer mislim da ova autorica ima mnogo toga još da nam kaže.

Vuk Stevanović – Mladi pjesnik koji me očarao svojim stihovima iako me pjesma u Prvom krugu više oduševila. U svakom slučaju želim da nam kroz buduće krugove pokaže svoje prekrasne stihove – pjesme i sigurna sam da će njegovo učestvovanje u MD ostaviti neizbrisiv trag.

Zlatko Čerkez – Prepoznatljiv autor po svojim lijepim i sadržajnim stihovima. Lijepo smo se slagali u dogovaranju izbora pjesme za ev. Treći krug. Zbog moje zauzetosti i putovanja nismo uspjeli razgovarati o pjesmi Drugog kruga – Kratak dah skupa ljubav tako da je sam odabrao ovu pjesmu. Divno li je biti matematičar, direktor jedne škole i čovjek koji iznad svega voli poeziju.

Enser Hodža – Još jedan autor sa kim nisam uspostavila kontakt, na žalost. Možda u međuvremenu, preskačući s planine na planinu, ulovi malo vremena i napiše nam još koji prekrasan stih sa svojih putešestvija. Rado bih odabrala, zajedno sa njim, pjesmu za Treći krug.

Nerandža Nena Kostić – je autorica sa kojom je bila milina raditi na izboru i uređenju pjesme za ovaj krug. Žena sa smislom za humor, za priču, za suradnju, za napisati lijepe stihove … Moram napomenuti da mi se pjesma Košulja za bol veoma dojmila i za ovu pjesmu imam samo riječi hvale. Duboko misaona, maštovito započeta i završena na vrlo lijep stilski način zaslužuje da se ovu autoricu pošalje u Treći krug. Detaljnije opaske na njenu poeziju ću otpočeti u narednom krugu.

Petar Šlat-Černov – Autor koji ima tako nježnu dušu i piše tako lijepu i posebnu poeziju sa senzibilnošću i kao povjetarac prohuji svim nervima za dopadanje. Pjesma LIMB je pjesma koja ostaje i vjerujem da će ovaj autor puno toga još lijepoga pokazati ukoliko mu sa da šansa za prolazak u Treći krug. U svakom sučaju ja sam ZA.

Aleksandar Bečić – je autor sa izvjesnim smislom za tu čudotvorku – poeziju. Stihovi Aleksandra Bečića ulaze u krvi i kolaju svojom brzinom, ne onako kako bi to drugi htjeli, nego onako kako to poželi ovaj autor. Ugodan za saradnju i čovjek koji mnogo zna. Stihovi (NE)ISTINITE PRIČE je istinski dobra priča, dobro smišljena, odlično uklopljena u stih sa tako rijetkom tematikom u koju bi se rijetki upustili. Dao Bog da imamo više ovakvih autora u MD. Jedno definitivno DA, s moje strane. Srećno Aleksandre !

Zdravko Ostojić – Autor čije pjesme plijene, na prvu! Čovjek koji je u komentarima opširan kao da piše pisma. Autor koji prihvata sugestije ali u Drugi krug šalje pjesmu po svom izboru. Čovjek je od lijepe riječi, a takvi su pravi izazov sa svojim pjesmama. Dopadljiva pjesma Misterija svetle tačke , odlično uređena, jasna i potkrepljena poetskim ukrasima, osvojila je i moje simpatije. Srećno, Zdravko

Jasna Džeba – Posljednji tango je odlična pjesma i autorica mnogo obećava. Stoga, od mene jedno DA!

Ljiljana Lipovac – Zahvala je pjesma koja prijanja svakom živom biću koje gaji nježna osjećanja prema ženi, majci … Ova minijatura je pjesma za koju se odlučila autorica Ljiljana Lipovac. Ona smatra da se i kratkim stihom može dočarati osjećaj koji ju je preplavio dok je pisala ovu pjesmu. Međutim, u ovakvo takmičenje kakvo su MD, bila je hrabrost poslati ovakvu pjesmu. Ja ću, bez obzira na to, dati ovoj autorici DA i dati joj šansu da nam pokaže koliko toga ima da nam ponudi, a da to bude poezija u pravom smislu riječi. Ljiljana, srećno!

Aleksandar Miloševic – Ovaj autor je TIŠINOM sve rekao. Sve pohvale.

 

Sanela Hamzic – Za Drugi krug ovo i nije jača pjesma ove autorice. Zbog nedostatka ispravne interpunkcije stekla sam utisak, također, da ona još nije pronašla svoj stil pisanja, što nije neobično za početnike. Nije poezija samo nabrajanje i pisanje misli koje nam nadolaze u nekim momentima, zato preporučujem autorici da obrati pažnju na poetske ukrase, na vješto odabranu temu, na samu radnju u pjesmi koja daje melodiku, na mogućnost upotrebe metafora koje snaže svaki stih, bez obzira koliko on snažan bio. Kraj pjesme je, također, važna komponenta i uobličava cijelu pjesmu, daje joj ton, boju i snagu. Obzirom na neiskustvo u pisanju do sada i da su ovo počeci njenog pisanja, za očekivati je da će autorica u budućnosti napredovati ako se i dalje bude bavila pisanjem te da će u neka buduća vremena pisati nježnu i osjećajnu poeziju. Zbog simpatične konverzacije sa ovom autoricom stekla sam utisak da doista želi dostići svoj najviši nivo i da će raditi na tome, pa sam kratko razmišljajući ipak se odlučila za DA ovoj autorici. Možda i ostali članovi žirija se odluče na isto.

Sanja Ivkov – Pjesmu ove autorice nisam doživjela ni na koji način. Na kraju čitanja nisam znala šta sam pročitala. žao mi je!

Rade Šupić – Šta reći o poeziji ovog autora ? Pjesma Prvog kruga nije bila toliko snažna po mom mišljenju, ali sam se sjetila učešća ovog autora 2017. kad je na mene ostavio tako snažan utisak i čak došao do Polufinala i shvatila sam da je možda u pitanju samo pogrešan izbor pjesme za ovogodišnji Kontest MD. Imala sam toliko puta priliku čitati poeziju, pravu poeziju ovog autora i evo … u Drugi krug nam je poslao izuzetno dobru pjesmu. Veoma se radujem da je ponovno u igri!

Gordana Malašić Lazić – U ovako velikoj konkurenciji Drugog kruga, velika hrabrost autorice da pošalje kratku minijaturu koja nam nije dala nikakve naznake kakvu to poeziju piše i stvara ova autorica. Nakon nekoliko pročitanih pjesama i nakon pisanja sa autoricom, također, sam stekla utisak da je požalila što se upustila u ovu igru MD, svjesna da njena poezija još nije dostigla nivo za takmičenje. Iz nekog razloga je dala na znanje da ne želi dalje slati svoje radove, pa mislim da neću pogriješiti ako mislim da ovoj autorici treba još vremena da sazri kako bi nam bila u mogućnosti ponuditi nešto puno bolje od onog što smo imali priliku čitati u Prvom i Drugom krugu Kontesta. Gordana, srećno!

Anđela Predovan Mrkela – ČAJANKA KOD KLOBUČARA je pjesma koja nije ostavila na mene nikakav utisak. Na žalost, zbog nedostatka vremena, sa ovom autoricom nisam stupila u kontakt iako je ona ostavila poruku da je u nedoumici za pjesmu Drugog kruga. Možda je baš to uticalo da ne odabere pravu pjesmu za ovaj kvalifikacioni krug i meni je veoma žao što je tako ispalo. U svakom slučaju uvijek postoji drugi put pa predlažem autorici da se prijavi i sljedeće godine, a u međuvremenu da radi na svom usavršavanju. Veoma žalim.

Stojan Tintor – Autor kojeg su u Prvom krugu spasili glasovi čitalaca. Pjesmu koju je ponudio za Drugi krug ČOPIĆEV LIK sam doživjela vrlo sentimentalno jer je očito koliko su ovog autora kroz život pratili stihovi poznatog dječiijeg pisca Branka Čopića. Prilično nesređenu pjesmu dotjerali smo zajedno usaglašavajući mišljenja i stavove. Moje sugestije je spremno prihvatao i na krasan način bez znakova nestrpljenja ispravljao iznova i iznova. Takvu upornost ću nagraditi sa moje strane sa velikim DA i nadam se Trećem krugu, ukoliko i ostali članovi žirija otkriju kolika je sentimentalna veza samog autora sa likom iz stihova ČOPIĆEV LIK sa željom da se Čopićev lik i djelo ne zaborave. Srećno, Stojan Tintor!

Nikola Blagojević – Ovaj mladi autor ne može da zapiše sve ono o čemu želi da piše kad ga mašta ponese. To je bila moja prva misao kad sam čitala njegovu pjesmu u Prvom krugu, a to se isto dogodilo i prilikom čitanja njegove pjesme za Drugi krug. Potencijal koji on posjeduje će izroditi odličnog autora poezije i s vremenom ćemo se oduševljavati njegovim stihovima. Pjesma koju je pripremio za Drugi krug ne posjeduje još uvijek sve ono što se pravom poezijom zove jer nije samo inspiracija dovoljna. Mora obratiti pažnju na tok pjesme – melodiku, tako da pjesma teče bez zastoja, a da radnju kroz stihove završava misaono kako bi čitalačkoj publici bilo jasno o čemu on zapravo piše. Upotreba poetskih stilskih figura je neophodna, kako bi stihovima zaintrigirao i time obogatio svaku pjesmu. Interpunkcija mu nije jača strana, ali to se vremenom da naučiti. Sve u svemu dajem šansu ovom autoru jer piše dopadljivim stilom, a ne radi se o pjesmi sviđalici nego upravo se da primijetiti koliko razmišlja o svakoj riječi kako bi uobličio svaki stih. U svakom slučaju ga želim pratiti kroz ovo takmičenje i od mene zaslužuje DA.

Ešef Kovačević – Autor koji je za Prvi krug poslao bolju pjesmu nego za ovaj Drugi. No, to ne znači da je pjesma loša, naprotiv. Veoma mi se sviđa način na koji on obrađuje temu pjesme koju je odabrao, no u Drugom krugu sam se zatekla teškom temom i načinom izražaja njegovih misli. No, pjesma sadrži sve elemente koji su potrebni da se napiše dobra pjesma i meni se lično dopala, ali se pribojavam reakcije ostalih članova žirija zbog težine teme jer ovakvim temema mlad čovjek ne treba da se bavi. Rizik je to. Tako sam mu i govorila prilikom naše prepiske i ostavili smo da iznenađenje donese pozitivan ishod i da ovaj mladi autor ipak zasluži odlazak u Treći krug. Lično, bilo mi mi veoma drago jer već izvjesno vrijeme pratim njegov Profil na fb gdje pronađem zaista lijepe poezije. Srećno, Ešefe

Miloš Bojic – Stilski obična pjesma, šablonska – rekla bih. Ništa posebno, ovaj autor, nije rekao pjesmom. Ima tu nekih riječi koje zaslužuju pažnju, način kako ih je upotrijebio i skladno ukomponovao u strofe. Međutim, smatram da je morao biti svjestan da ovakve pjesme i nisu za ovaj vid takmičenja. Međutim, imam osjećaj da ovaj autor ima potencijala i ukoliko prođe u sljedeći krug, očekujem da će nam ponuditi nešto prikladnije, ozbiljnije, poetičnije za čitanje. Evidentno je da njegov šarm u strofama i te kako se osjeti. Također bih ovog autora voljela pratiti jedno vrijeme kroz Duele.

Borislav Kosanović – Dugačka pjesma. Mogla bi se skratiti za pola i opet bi imala isti smisao. Simpatičan sklad riječi i uočljivo je da se autor bavi pisanjem duže vremena. Iako je pjesma duga i ima tu strofa napretek, ovaj autor nije izgubio nit. Čvrsto se držao sebi zadane teme i gurao je, gurao do kraja. Meni simpatično, a i pjesma mi se dopala na neki poseban način.
Od mene jedno veliko DA i poželjet ću sreću i ovom autoru za prolazak u Treći krug.

Tijana Našpalić – U prvom krugu dala sam joj šansu jer sam htjela vidjeti koliko ova djevojčica od 11 godina nam može ponuditi u Drugom krugu i kako to izgleda kad djevojčica ove dobi je imala hrabrosti upustiti se u duel sa odraslima. Nije mala stvar!
Zaslužuje poštovanje. Ali, pjesma koju nam je ponudila za Drugi krug je pjesma tipična za ovaj uzrast i bojim se da je ovo njen doseg za sada. To znači da, ukoliko se i dalje bude bavila pisanje i uporno radila i učila, moglo bi se očekivati da će stasati u jednog ozbiljnog pjesnika poezije. Vidljivo je da se ponekad hvatala u koštac sa adekvatnim izrazima jer nije dorasla želji. Mnogo čitanja i sticanja iskustva, svakako preporučujem i onda neka se prijavi na neko takmičenje gdje će ostaviti zapažene rezultate svoga rada. Do tog vremena sazrijevanja moramo da se strpimo. U svakom slučaju je bila zapažena u Prvom krugu i nije kraj svijeta ako ne prođe u Treći krug. Uvijek postoji sljedeći put. Rad, rad, rad – preporučujem!

 

Atina Mušić – Tipično ženska, sanjalačka pjesma. Ništa posebnog u pjesmi osim akcentiranog kraja koji je vrlo zanimljiv. Poznajući ovu autoricu i njeno dosadašnje stvaranje, očekujem da će za Treći krug da nam ponudi daleko bolju pjesmu. Stil autorice mi je blizak i svi stihovi ovog stila mi prijanjaju za dušu, no za ovu pjesmu nisam baš sigurna da je dobro odabrana.
U svakom slučaju DA od mene, ali očekujem mnogo više u sljedećem krugu.

Adis Saličević – Nemam komentar. Odlična pjesma i bojim se da bih komentarom pokvarila svoj utisak. Bravo, Adise!

Mirjana Rankovic Luković – Na prvo čitanje pjesme U JEDNOJ ŠKOLJCI sam reagovala suprotno od onog kako inače reagujem kad mi se nešto dopadne. Zadržavajući se između stihova ipak sam zaključila da je ova pjesma mogla izgledati drugačije, snažnije, upečatljivije. Posebno je u Drugom, klasifikacionom, krugu, autorica morala poslati jaču pjesmu koja bi sigurno prokrčila put u Treći krug. Ovako, nisam sigurna. No, ukoliko prođe, bilo bi dobro da autorica obrati pažnju na veliku konkurenciju ove godine u Duelima i da se prema tome ponaša. Znači, jaka i dobro smislena, sa porukom koja će ostati zapažena i kod članova žirija i kod čitatelja. Posvetiti se malo interpunkciji – ili je ima ili je nema. Nema sredine. Pjesmu mora osjećati autor ponajprije, a ako je pisana sa djelimično upotrijebljenom interpunkcijom, gubi se nit sadržaja i teme uopšte.
Srećno Mirjana.

Jovana Pavlović – Hamartija je, u stvari, odlična pjesma! Autorica je, možda, pogriješila što je upotrebljavala mnogo upitnika i oni su, zbilja, odvlačili pažnju od izvanredno skrojene pjesme. Kad uzmemo dob autorice, mora se priznati da i te kako ima sklonosti za izvrsno pisanje poezije i potencijal za buduće stvaranje, ukoliko se opredijeli za pisanje u budućnosti. Vokabular je veoma bogat, što navodi da je autorica vrlo načitana i da je pjesmu Hamartiija pisala vrlo pažljivo.
Dakle, vjerujem ovoj autorici i poklanjam joj sve svoje povjerenje.

Nije potrebno analizirati pjesmu jer nisam ni u prvom čitanju pronašla greške koje bi ugrozile čist prolazak u Treći krug, osim tih znakova pitanja. Mnogo očekujem od ove autorice i od srca joj želim prolazak dalje!

Dragana Ilievska – Ova autorica je osoba sa mnogo emocije i takve stihove i piše. Pjesma ŽDREBICA je dosta dobra pjesma, samo je bilo potrebno da prođe još malo vremena da sazrije u umu autorice kako bi na adekvatan način napravila djelimičnu ispravku. Sazrijevanje pjesme ili sazrijevanje osobe koja piše pjesmu je proces koji je neophodno potreban kako bi se autor saživio sa pjesmom i dao joj notu lijepe melodije koja svakome ulazi u uši pri prvom slušanju. Nedostaju tu još neki elementi i da se ne bih upuštala u analizu, radije ću reći jednostavno – meni se pjesma dopada i zaslužuje prolazak u Treći krug. Misaono jaka i sa elegantnom porukom, zapravo daje jednu sliku autorice kao osobe, nevjerovatno zaljubljene u lijepu pisanu riječ.
Sa mojim DA, zaista priželjkujem prolazak …

Bogdan Jevtić – Ne znam šta reći za ovu pjesmu? Ako se neko već prijavi za neko takmičenje onda treba da odvoji dovoljno vremena za uređenje pjesme, osnaži je poetskim ukrasima – metaforama, unese malo emocije u ono što piše i dozvoli sebi … ili priušti zadovoljstvo koje mu je ponuđeno – vrijeme i obaviještenost dešavanja. Svima nam se ponekad dogodi da nam ne ide baš sve na ruku, ali trud bi se, mislim, isplatio.
Na žalost za ovu pjesmu ne mogu dati prolaznu ocjenu iz razloga jer su autori iz ovog Duela mnogo, mnogo izražajno jači i pjesme su im daleko, daleko bolje nego što nam je ponudio Bogdan. Žao mi je.

Sanja Golić – Romantičarka koja voli stihove. Primjedbe na pjesmu: previše upotrebljava skraćene izraze riječi, a iste nisu uklopljene u sam sadržaj i temu pjesme.
Nesređena pjesma interpunkcijski, previše zareza, apostrofa. Nečeg previše, a bitnih stvari premalo.
Usuđujem se reći da se autorica mogla malo bolje spremiti jer radi se o Kontestu takmičarskog tipa. Za silnu želju prolaska u sljedeći krug, za lijepu pjesmu iz Prvog kruga, s rezervom dajem DA za ovu autoricu. U slučaju da ipak prođe u Treći krug mora obratiti pažnju da treba posvetiti se pjesmi i vremenom i strpljenjem, a ne samo željom.

Slobodanka Kulina – Autorica koja svojim stihom spaja ljude ukazujući da različitost vjere ne smije biti izražen do mjere neslaganja i netrpeljivosti. U Prvom krugu poklonila nam je pjesmu NOĆ KADRA i istim porivom za Drugi krug predlaže pjesmu RAMAZAN. Svojim pjesmam pokazuje svoje poštovanje prema svim vjerama i svojim učešćem u MD želi dodirnuti srca koja su u današnjim teškoćama života na nekakvom rubu. Ne dijeli ljude i svima jednako želi dobro, a svakako da je njena najveća želja probuditi ljude za ljubav. Vrlo je angažovana u Zbornicima i sama ih organizuje za sve ljude dobre volje, sa pjesmama iz duše, njene i autora koji su zastupljeni u Zbornicima.
Njena je želja što duže ostati u MD kako bi imala priliku pokazati ljudima da i sa svim različitostima je moguće zajedno živjeti u miru i slozi – njenim stihovima iz srca.
Sa mojim DA možda i izbori odlazak u Treći krug. Srećno Slobodanka!

Biserka Vuković – Šapat suze je bolan. Prilično bolni su i stihovi Biserkini! Romantičarka u borbi za svoje mjesto pod Suncem. Da li će se izboriti? Ja kažem DA

Russel Edles – Odlična pjesma! Napokon jedna krasno napisana pjesma!

Mari Felices – Romantična pjesma. Lijepa pjesma ali ništa novog nam autorica nije rekla s njom, osim samo njenog doživljaja koji se, možda, dogodio. Mnogo je pjesama napisano na ovu temu i već je postalo kliše od kojeg mora što prije da se udalji.
Zbog prve pjesme u Prvom krugu, dajem još jednu eventualnu šansu ovoj autorici. Srećno!

Valeri Ivanov – Obična pjesma! NIšta me u njoj nije dotaklo. Žao mi je zbog mog NE .

Valentin Popov – Pjesma ovog autora me, također, nije dotakla. Obična, bez ukrasa, bez događaja. Bez napora da je učini boljom, privlačnijom. Nema ničega bez truda! Žao mi je, NE.

Tijana Ugrenović – Prazna knjiga … prazna knjiga … prazna pjesma! Ničega u njoj i ne dotače me ni riječju! Puno više je toga trebalo uložiti da bi se napravila dobra pjesma, naročito kad se radi o Drugom kvalifikacionom krugu, gdje učestvuje toliko dobrih i jakih autora, koji su ponudili izvanredne pjesme. Od mene NE!


Ukratko o 3. krugu: U ovom krugu se nalazi TOP 120 naših autora u sezoni 2019. Rad sa mentorima se nastavlja, a ovaj put pjesme ocjenjuje četveročlana komisija OCJENAMA.  U ovom krugu čitaoci neće glasati.  U polufinale prolazi TOP 40 autora koji će se naći na korak pred Veliko finale kada ćemo saznati ime pobjednika za sezonu 2019.


©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.