Mili Dueli 2019 Pravila i organizacija glasanja

Mili Dueli 2019: Organizacija i pravila 4. kruga (Polufinala)!

Glavna karakteristika Milih Duela je oduvijek BESPLATNA PRIJAVA koja se šalje iz udobnosti svog doma što predstavlja veliku pogodnost s obzirom na brzi tempo života i zastupljenost društvenih mreža u njima.  Ovo je svojevrsna prilika da upoznate nove ljude u svijetu poezije i da poeziji kao našoj zajedničkoj sferi, poklonimo veći značaj u odnosu na ostale dane u godini.

LOKACIJA MILIH DUELA: Udobnost Vašeg doma. Potrebno je samo da preko društvenih mreža pratite plasman Vaše pjesme i komentare i ocjene žirija koje je dobila.

SJEDIŠTE MILIH DUELA:   bosnia_and_herzegovina_heart_icon_256.pngGrad Jajce, Bosna i Hercegovina

VRIJEME: LJETO, 2019. godine.

ORGANIZATOR: Nermin Delić, pisac i student medicine. Više o Nerminu OVDJE.

Ovo je drugi, od ukupno pet eliminatornih krugova kontesta u kojima će se autori predstavljati, uvijek sa po jednom pjesmom. Ove godine su predstavljena rekordna 370 autora (afirmisani i neafirmisani pjesnici širom regiona, dijaspore, te stranci), što je najviše do sada. Prethodne, šeste, sezone bilo je predstavljeno 229 autora, a zbog trenda rasta popularnosti ovog kontesta i osvajanja čak nekoliko internacionalnih i državnih priznanja za rad na projektu “Mili Dueli”, organizator je odlučio da ove godine za preko 30% poveća broj učesnika Milih Duela. Svemu u prilog govori i rekordni broj prijavljenih za ovu sezonu.

O organizaciji Prvog kruga, kako je sve proteklo, možete vidjeti OVDJE.
O organizaciji Drugog kruga, kako je sve proteklo, možete vidjeti OVDJE.
O organizaciji Trećeg kruga, kako je sve proteklo, možete vidjeti OVDJE.

ORGANIZACIJA ČETVRTOG KRUGA

Četvrti krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 2 duela (polufinala):
1. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO (16), SIMO GOLUBOVIĆ (3), JOŽE BRENČIČ (1)  DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ (5)
2. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ (12), LELA ZJAJO (6),  ENEA HOTIĆ (4),  ZDRAVKO ODORČIĆ (3)

*Oba polufinalna duela su sačinjena od po 25 autora.

Dakle, dueli u kojima će biti predstavljeno ukupno 50 pjesnika su sačinjeni na osnovu podjele autora na osnovu imena mentora. Mentori su u periodu od 27.8 do 1.9. 2019. godine bili na raspolaganju svojim autorima za eventualne konsultacije oko izbora pjesme i korekciji na istima. Konsultacije sa mentorom nisu obavezne. Vi možete poslati svoju pjesmu i bez prethodnih konsultacija sa mentorom do 1.9. 2019. godine, kada je krajnji rok za slanje pjesama.

Nakon tog datuma, organizator će kao i u prva tri kruga kreirati forme za glasanje članovima žirija.

Datum početka 4. kruga je 5. 9. 2019. kada će i na društvenoj mreži biti predstavljeni učesnici!

Četvrti krug traje do 8. 9. 2019. godine, nakon čega će organizator obraditi glasove žirija u naredna dva dana, a potom objaviti rezultate.

GLASANJE U ČETVRTOM KRUGU

Glasanje žirija:

Članovi internacionalnog žirija ove sezone su: Lela Zjajo, Anđela Turukalo, Enea Hotić, Danja Gašpar Đokić, Simo Golubović, Jože Brenčič, Zdravko Odorčić i Nermin Delić. Riječ je o timu autora sastavljenog od organizatora takmičenja, pobjednika ranijih sezona, te umjetnika koji se poezijom bave višedecenijski.

Žiri Mili Dueli 2019 Online balkanski kontest poezije
Mili Dueli 2019: Članovi internacionalnog žirija: Lela Zjajo, Anđela Turukalo, Enea Hotić, Danja Gašpar Đokić, Simo Golubović, Jože Brenčič, Zdravko Odorčić i Nermin Delić. 

Žiri glasa po sljedećoj shemi:

1. DUEL – Organizator Nermin Delić (50% glasova)  + Mentori: Anđela Turukalo, Danja Gašpar Đokić, Simo Golubović i Jože Brenčič (50% glasova)
2. DUEL – Organizator Nermin Delić (50% glasova)  + Mentori: Lela Zjajo, Enea Hotić, Zdravko Odorčić, te Anđela Turukalo kao mentorski žiri umjesto organizatora. (50% glasova)

Glasanje mentorskog žirija:

  • U oba duela polufinala, u webanketnom sistemu (gdje su im predočene pjesme i pravila glasanja) svi članovi mentorskog žirija kojima je dodijeljen određeni duel daju EVROVIZIJSKE BODOVE pjesmama  po sljedećem principu:
    A)  12 bodova (5 autora)
    B)  10 bodova  (5 autora)
    C)  8 bodova (4 autora)
    D)  7 bodova (3 autora)
    E)  6 bodova (2 autora)
    F)  5 bodova (1 autor)
    G)  4 boda (1 autor)
    H)  3 boda (1 autor)
    I)    2 boda (1 autor)
    J)   1 bod (1 autor)
    K)   0 bod (1 autor)
    * U svakom polufinalu, svaki od ukupno 4 člana mentorskog žirija dodjeljuje glasove ovim redoslijedom. Jedan član mentorskog žirija dodjeljuje ukupno 190 bodova, a njih četvero 760 boda. 

Glasanje organizatora:

  • U svakom od dva duela polufinala, u webanketnom sistemu, organizator glasa i dodjeljuje svoja 760 bodova (50% preostalih glasova), raspoređujući ih prvo u jednom, pa u drugom polufinalu. I on daje EVROVIZIJSKE BODOVE po istom principu kao i članovi mentorskog žirija. Svoje bodove dodjeljuje u 2 kategorije:
    1. PJESMA POLUFINALA – U toj kategoriji će dati bodove ISKLJUČIVO na osnovu polufinalne pjesme sa kojom se autor predstavlja.
    2. GENERALNI UTISAK – U ovoj kategoriji, organizator uzima u obzir sve dosadašnje pjesme autora, njihove odgovore na intervju i način na koji su se predstavili, te komunikaciju utrošenu sa njima. U 2. polufinalu će biti predstavljeni njegovi autori, a on neće imati priliku da glasa za njih u ulozi mentorskog žirija, pa je ovdje ostavljen prostor za mentorski domen kako njegovi autori ne bi bili oštećeni s obzirom da se u 2. polufinalu umjesto njega glasa članica žirija koja nema svoje autore u tom polufinalu – Anđela Turukalo. No, to je samo jedan aspekt koji će uticati na bodove u ovoj kategoriji, jer se, kako je i rečeno, ovdje gledaju i ranije pjesme, intervju, te komunikacija koju su imali i ostali autori sa njim.
    Organizator dodjeljuje 380 bodova u prvoj, te 380 bodova u drugoj kategoriji, po sljedećem principu:
    A)  24 bodova (5 autora)
    B)  20 bodova  (5 autora)
    C)  16 bodova (4 autora)
    D)  14 bodova (3 autora)
    E)  12 bodova (2 autora)
    F)  10 bodova (1 autor)
    G)  8 boda (1 autor)
    H)  6 boda (1 autor)
    I)    4 boda (1 autor)
    J)   2 bod (1 autor)
    K)  0 bod (1 autor)

Glasanje čitalaca:

  • U ovom krugu NE GLASAJU čitaoci.
    * NAPOMENA: Čitaoci glasaju u Velikom finalu putem Viber glasova!
  • Sve pjesme će biti revijalno predstavljene na profilu organizatora: OVDJE  te ovdje na našem oficijalnom web sajtu. 

KO PROLAZI DALJE?
Sve bodove žirija dodijeljene autorima, sabrat će organizator i tabelarno predstaviti pratiocima na oficijalnom fejsbuk profilu i web sajtu. U svakom polufinalu, 10 najuspješnijih autora će izboriti prolazak u posljednji, 5. krug, koji predstavlja VELIKO FINALE. Dakle, u posljednjem krugu će se za pobjedu u Mili Dueli 2019 natjecati 20 najuspješnijih autora kontesta.

 


Ukratko o 5. krugu (Velikom finalu):

Peti krug kontesta Mili Dueli 2019 će predstavljati pravi izazov, kako za naše autore, tako i za članove našeg žirija. Oni će prethodno surađivati na odabiru pjesama putem privatnih poruka, a finalnu verziju pjesme i video recitaciju (spot) za 5. krug će autor proslijediti organizatoru putem linka i e-maila koji će mu biti proslijeđen u privatnoj poruci na društvenoj mreži Fejsbuk. Način glasanja u finalu se zbog objektivnosti i mogućnosti predviđanja, drži u tajnosti i poznat je samo organizatoru.

Napomene radi, pravila kontesta su poprilično slična svake godine, ali se iz sezone u sezonu uvode bitne inovacije koje poboljšavaju kvalitet kontesta i čine ga neizvijesnim i euforičnim do samoga kraja. Kako bismo spriječili prijevremena predviđanja i bilo kakvu manipulaciju, pravila svakog kruga se objavljuju neposredno pred početak svakog kruga i ona su prethodno poznata isključivo organizatoru takmičenja. 


All rights reserved.
©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

42 thoughts on “Mili Dueli 2019: Organizacija i pravila 4. kruga (Polufinala)!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.