Mili Dueli 2019 Pravila i organizacija glasanja

Mili Dueli 2019: Organizacija i pravila 1. kruga!

Glavna karakteristika Milih Duela je oduvijek BESPLATNA PRIJAVA koja se šalje iz udobnosti svog doma što predstavlja veliku pogodnost s obzirom na brzi tempo života i zastupljenost društvenih mreža u njima.  Ovo je svojevrsna prilika da upoznate nove ljude u svijetu poezije i da poeziji kao našoj zajedničkoj sferi, poklonimo veći značaj u odnosu na ostale dane u godini.

LOKACIJA MILIH DUELA: Udobnost Vašeg doma. Potrebno je samo da preko društvenih mreža pratite plasman Vaše pjesme i komentare i ocjene žirija koje je dobila.

SJEDIŠTE MILIH DUELA:   bosnia_and_herzegovina_heart_icon_256.pngGrad Jajce, Bosna i Hercegovina

VRIJEME: LJETO, 2019. godine.

ORGANIZATOR: Nermin Delić, pisac i student medicine. Više o Nerminu OVDJE.

Ovo je prvi, od ukupno pet eliminatornih krugova kontesta u kojima će se autori predstavljati, uvijek sa po jednom pjesmom. Ove godine će biti predstavljena rekordna 370 autora (afirmisani i neafirmisani pjesnici širom regiona, dijaspore, te stranci), što je najviše do sada. Prethodne, šeste, sezone bilo je predstavljeno 229 autora, a zbog trenda rasta popularnosti ovog kontesta i osvajanja čak nekoliko internacionalnih i državnih priznanja za rad na projektu “Mili Dueli”, organizator je odlučio da ove godine za preko 30% poveća broj učesnika Milih Duela. Svemu u prilog govori i rekordni broj prijavljenih za ovu sezonu. 

ORGANIZACIJA PRVOG KRUGA

Prvi krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – BOSNA I HERCEGOVINA – PRVI DIO
2. DUEL – BOSNA I HERCEGOVINA – DRUGI DIO
3. DUEL – SRBIJA – PRVI DIO
4. DUEL – SRBIJA – DRUGI DIO
5. DUEL – HRVATSKA
6. DUEL – SJEVERNA MAKEDONIJA I CRNA GORA
7. DUEL – BUGARSKA I SLOVENIJA
8. DUEL – OSTALE BALKANSKE I VANBALKANSKE ZEMLJE

Dakle, dueli u kojima će biti predstavljeno ukupno 370 pjesnika su sačinjeni na osnovu toga kojoj zemlji pripada autor. Bosna i Hercegovina i Srbija, zbog velikog broja autora koji učestvuju, imaju dodijeljena po dva duela za predstavljanje autora. Autori su u tom slučaju podijeljeni na osnovu dobne strukture.
Sve u svemu, ovaj krug izgleda kao svojevrsna AUDICIJA POEZIJE, gdje će se autori predstavljati sa po jednom pjesmom, a članovi žirija će nakon čitanja istih, dati svoju odluku, da li je taj autor vrijedan prolaska u sljedeći krug li njegovo učešće treba da se završi ovdje.

Datum početka je 12. 7. 2019 kada će na društvenoj mreži biti predstavljeni učesnici!

U svakom od osam duela će se naći minimalno 40 a maksimalno 60 autora poezije, a ukoliko ste zaboravili klikom OVDJE možete vidjeti spisak ovosezonskih učesnika.

GLASANJE U PRVOM KRUGU

Glasanje žirija:

Članovi internacionalnog žirija ove sezone su: Lela Zjajo, Anđela Turukalo, Enea Hotić, Danja Gašpar Đokić, Simo Golubović, Jože Brenčič, Zdravko Odorčić i Nermin Delić.

Žiri Mili Dueli 2019 Online balkanski kontest poezije
Mili Dueli 2019: Članovi internacionalnog žirija: Lela Zjajo, Anđela Turukalo, Enea Hotić, Danja Gašpar Đokić, Simo Golubović, Jože Brenčič, Zdravko Odorčić i Nermin Delić. 

Žiri glasa na sljedeći način:

  • U svakom od 8 duela 1. kruga, u webanketnom sistemu (gdje su im predočene pjesme i pravila glasanja) imaju obavezu da u svakom duelu glasaju za minimalno 1 a maksimalno 20 autora duela.
  • To znači da na kraju žiriranja svih autora 1. kruga svaki član žirija ima obavezu da glasa za minimalno 8 a maksimalno 160 od ukupno 370 predstavljenih autora shodno pravilu glasanja za svaki duel.
  • Da bi autor prošao u 2. krug kontesta, potrebno da je da za njega glasa minimalno jedan od osam članova žirija.
  • Glasanjem za autora član žirija se prijavljuje za MENTORSTVO autoru za kojeg je glasao. Pojam mentorstva u Milim Duelima je uveden još od 2014. godine i uvijek je do sada označavao pomoć članova žirija finalistima za pripremu finalnih pjesama. Ove godine je uvedena najavljena inovacije prilikom koje će članovi žirija već od 2. kruga imati priliku da budu mentori učesnicima 2. kruga. Mentorstvo u ovom slučaju podrazumijeva pomoć autoru pri odabiru pjesme za sljedeći krug i eventualne korekcije na pjesmama shodno slobodnom vremenu žirija-mentora.
  • A ko će kome biti mentor? Procedura je sljedeća: Po završetku glasanja žirija za 1. krug, organizator prikuplja sve glasove i tumači ih na sljedeći način (VAŽNO!):
    a) ukoliko je za jednog autora glasao samo jedan član žirija, mentor tom autoru će biti član žirija koji je glasao za njega;
    b) ukoliko je za jednog autora glasalo dva i više članova žirija, odluku o tome ko će biti mentor autoru će donijeti organizator;
    c) ukoliko autor nije dobio niti jedan glas od nijednog od osam članova žirija, učešće za autora se završava i autor ne može proći u 2. krug.
  • Po završetku odabira mentora, izaći će spisak autora koji su prošli u 2. krug kontesta zajedno sa imenom njihovog mentora sa kojim će spremati pjesme za 2. krug.

Glasanje čitalaca:

  • Kao i u svakoj sezoni do sada, i ovaj put, Mili Dueli daju priliku svojim pratiocima i čitateljima da učestvuju u odabiru učesnika 2. kruga.
  • Svi autori – učesnici 1. kruga će biti predstavljeni na fejsbuk društvenoj mreži (oficijalnom profilu Milih Duela) pod određenim rednim brojem gdje će čitaoci glasati za pjesme koje im se dopadaju.
  • Osam autora sa najvećim brojem komentara tog rednog broja na slikama (u čijem će opisu biti predstavljene pjesme od oko desetak autora iz iste zemlje, približne dobi) a koji nisu zadovoljili kriterije žirija (nijedan član žirija nije glasao za njih) će izboriti prolaz u 2. krug!
  • Svaki autor koji na taj način prođe će dobiti jednog od osam članova žirija koji će mu pomoći pri boljem odabiru pjesama za 2. krug.
  • Ono što je važno napomenuti jeste da će se brojati komentari isključivo naših prijatelja i pratilaca sa oficijalnog profila koji možete vidjeti klikom OVDJE.

Ukratko o 2. krugu:

Drugi krug kontesta Mili Dueli 2019 će predstavljati pravi izazov, kako za naše autore, tako i za članove našeg žirija. Oni će prethodno surađivati na odabiru pjesama putem privatnih poruka, a finalnu verziju pjesme za 2. krug će autor proslijediti organizatoru putem linka koji će mu biti proslijeđen u privatnoj poruci na društvenoj mreži Fejsbuk. U 2. krugu, mentori će imati velike ovlasti pri glasanju i od gotovo isključivo od njihove odluke će zavisiti koji će njihovi autori proći u 3. krug kontesta. U 2. krugu pred mentora, svoju ulogu će imati i naši čitaoci (broj lajkova), te jednočlani žiri koji će pomoći mentoru u izboru najboljih iz njegove grupe.  No, o svemu tome – kada dođe vrijeme.
Napomene radi, pravila kontesta su poprilično slična svake godine, ali se iz sezone u sezonu uvode bitne inovacije koje poboljšavaju kvalitet kontesta i čine ga neizvijesnim i euforičnim do samoga kraja. Kako bismo spriječili prijevremena predviđanja i bilo kakvu manipulaciju, pravila svakog kruga se objavljuju neposredno pred početak svakog kruga i ona su prethodno poznata isključivo organizatoru takmičenja. 


All rights reserved.
©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

11 thoughts on “Mili Dueli 2019: Organizacija i pravila 1. kruga!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.