Mili Dueli 2019 Pravila i organizacija glasanja

Mili Dueli 2019: Organizacija i pravila 5. kruga (Veliko finale)!

Glavna karakteristika Milih Duela je oduvijek BESPLATNA PRIJAVA koja se šalje iz udobnosti svog doma što predstavlja veliku pogodnost s obzirom na brzi tempo života i zastupljenost društvenih mreža u njima.  Ovo je svojevrsna prilika da upoznate nove ljude u svijetu poezije i da poeziji kao našoj zajedničkoj sferi, poklonimo veći značaj u odnosu na ostale dane u godini.

LOKACIJA MILIH DUELA: Udobnost Vašeg doma. Potrebno je samo da preko društvenih mreža pratite plasman Vaše pjesme i komentare i ocjene žirija koje je dobila.

SJEDIŠTE MILIH DUELA:   bosnia_and_herzegovina_heart_icon_256.pngGrad Jajce, Bosna i Hercegovina

VRIJEME: LJETO, 2019. godine.

ORGANIZATOR: Nermin Delić, pisac i student medicine. Više o Nerminu OVDJE.

Ovo je drugi, od ukupno pet eliminatornih krugova kontesta u kojima će se autori predstavljati, uvijek sa po jednom pjesmom. Ove godine su predstavljena rekordna 370 autora (afirmisani i neafirmisani pjesnici širom regiona, dijaspore, te stranci), što je najviše do sada. Prethodne, šeste, sezone bilo je predstavljeno 229 autora, a zbog trenda rasta popularnosti ovog kontesta i osvajanja čak nekoliko internacionalnih i državnih priznanja za rad na projektu “Mili Dueli”, organizator je odlučio da ove godine za preko 30% poveća broj učesnika Milih Duela. Svemu u prilog govori i rekordni broj prijavljenih za ovu sezonu.

O organizaciji Prvog kruga, kako je sve proteklo, možete vidjeti OVDJE.
O organizaciji Drugog kruga, kako je sve proteklo, možete vidjeti OVDJE.
O organizaciji Trećeg kruga, kako je sve proteklo, možete vidjeti OVDJE.
O organizaciji Četvrtog kruga, kako je sve proteklo, možete vidjeti OVDJE.

ORGANIZACIJA PETOG KRUGA – VELIKO FINALE

Peti krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od samo 1 duela (finala):
Autori čiji je mentor: ANĐELA TURUKALO (10),  DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ (2), NERMIN DELIĆ (9), LELA ZJAJO (1),  ENEA HOTIĆ (1),  ZDRAVKO ODORČIĆ (1)

*Finalni duel je sačinjen od 24 autora.

Mentori su u periodu od 13.9 do 20.9. 2019. godine bili na raspolaganju svojim autorima za eventualne konsultacije oko izbora pjesme i korekciji na istima. Konsultacije sa mentorom nisu obavezne. Vi možete poslati svoju pjesmu i bez prethodnih konsultacija sa mentorom do 20.9. 2019. godine, kada je krajnji rok za slanje pjesama.

Nakon tog datuma, organizator će kao i u prva tri kruga kreirati forme za glasanje članovima žirija.

Datum početka 5. kruga je 23. 9. 2019. kada će i na društvenoj mreži biti predstavljeni učesnici!

Peti krug traje do 26. 9. 2019. godine, nakon čega će organizator obraditi glasove žirija u narednim danima, a potom objaviti rezultate.

GLASANJE U PETOM KRUGU

 

I. Glasanje mentorskog žirija:

  • U Velikom finalu, u webanketnom sistemu (gdje su im predočene pjesme i pravila glasanja) svi članovi mentorskog žirija (njih 7) daju EVROVIZIJSKE BODOVE pjesmama po sljedećem principu:
    A)  12 bodova (1 autor)
    B)  10 bodova  (1 autor)
    C)  8 bodova (1 autor)
    D)  7 bodova (2 autora)
    E)  6 bodova (2 autora)
    F)  5 bodova (2 autora)
    G)  4 boda (2 autora)
    H)  3 boda (2 autora)
    I)    2 boda (2 autora)
    J)   1 bod (2 autora)
    K)   0 bod (7 autora)
    * U svakom polufinalu, svaki od ukupno 4 člana mentorskog žirija dodjeljuje glasove ovim redoslijedom. Jedan član mentorskog žirija dodjeljuje ukupno 86 bodova, a njih sedmoro 602 boda. 
  • Članovi mentorskog žirija su: Anđela Turukalo (MNE), Enea Hotić (BIH), Lela Zjajo (GER), Simo Golubović (SRB), Danja Gašpar Đokić (BIH), Jože Brenčič (SLO) i Zdravko Odorčić (CRO). Riječ je o timu autora sastavljenog od organizatora takmičenja, pobjednika ranijih sezona, te umjetnika koji se poezijom bave višedecenijski.

II. Glasanje organizatora:

  • U Velikom finalu, u webanketnom sistemu, organizator glasa i dodjeljuje svoja 760 bodova (50% svih ukupnih glasova). I on daje EVROVIZIJSKE BODOVE po istom principu kao i članovi mentorskog žirija.
  • Svoje bodove dodjeljuje u 3 kategorije:
    1. PJESMA VELIKOG FINALA – U toj kategoriji će dati bodove ISKLJUČIVO na osnovu finalne pjesme sa kojom se autor predstavlja.
    2. VIDEO RECITACIJA – Standardna je kategorija, u kojoj će autorima biti dodijeljeni bodovi na osnovu njihovog video-predstavljanja.
    2. GENERALNI UTISAK – U ovoj kategoriji, organizator uzima u obzir sve dosadašnje pjesme autora, njihove odgovore na intervju i način na koji su se predstavili, te komunikaciju njihovih mentora i njega utrošenu sa njima. U ovoj kategoriji najviše glasova će dobiti onaj koji je najkompletnija i najoriginalnija pojava.Organizator dodjeljuje po 430 bodova u svakoj kategoriji, dakle, ukupno 1290 bodova (50% svih glasova) .
  • Svoje glasove, u sve tri kategorije raspoređuje ovako:
    A)  60 bodova (1 autor)
    B)  50 bodova  (1 autora)
    C)  40 bodova (1 autora)
    D)  35 bodova (2 autora)
    E)  30 bodova (2 autora)
    F)  25 bodova (2 autora)
    G)  20 boda (2 autora)
    H)  15 boda (2 autora)
    I)   10 boda (2 autora)
    J)   5 bod (2 autor)
    K)  0 bod (7 autora)

III. Glasanje čitalaca:

  • U ovom krugu GLASAJU čitaoci i dodjeljuju bodove u 2 kategorije:Slikovni rezultat za viber
    1. VIBER GLASOVI:
    Čitaoci glasaju preko jedne od najpoznatijih mobilnih aplikacija na svijetu – Viber. Oni mogu glasati za jednog, dva, ili maksimalno 5 autora. Ne mogu glasati više puta za jednog autora. Glasaju tako što upišu redni broj autora i putem Viber poruke pošalju na broj telefona:

    + 387 60 31 30 77 1

    Glasanje počinje u ponedjeljak, 23. septembra, u 12:00h a završava u četvrtak, 26 septembra u 12:00h! Svi glasovi prije ili nakon tog perioda, neće biti ubrojani. Glasanje je BESPLATNO!
    Redni brojevi autora:

    01.    BORIS KVATERNIK
    02.    HARIS JUSUFOVIĆ
    03.    IVAN GERASIMOV
    04.   JASMIN DORIĆ
    05.    KALOYAN HRISTOV
    06.   LENA KYROPOULOS
    07.    LORIS AVELLA
    08.   MARINA MILOŠEVIĆ
    09.   MARKO BAČANOVIĆ
    10.    MDUDUZI NDWANDWE
    11. MILAN DABOVIĆ
    12. MILČO MISOSKI
    13. MLADEN TOPIĆ
    14.     NERMIN AGANOVIĆ
    15. NIKOLA ISMAIL
    16.     PAVLE ALEKSIĆ
    17. PETAR BEATOVIĆ
    18.     RAFFAELA M.B. DIRENZO
    19.     REEMA BAKOSE
    20.    SARAH ISUFI
    21. SASHA TOMOF
    22.    SLOBODAN STANIŠIĆ
    23.    SVETOZAR GUŽVIĆ
    24.    VUK STEVANOVIĆ

    2. FEJSBUK GLASOVI: Čitaoci glasaju i na društvenoj mreži Fejsbuk, gdje će na oficijalnom profilu organizatora koji možete vidjeti OVDJE biti predstavljene video recitacije (spotovi) finalnih pjesama. Čitaoci glasaju oznakom LIKE (SVIĐA MI SE), a mogu glasati za jednog ili sve autore. Da bi lajk-glas bio važeći, potrebno je da zaprate navedeni profil ili da su istom prijatelji.
    Lajk-glasovi će biti upareni sa brojem pregleda videa, te će se dobiti i presjek fejsbuk glasanja.Slikovni rezultat za facebook
    U obje kategorije (i Viber i Facebook), čitaoci autorima donose sljedeće bodove:
    A)  12 bodova (1 autor)
    B)  10 bodova  (1 autor)
    C)  8 bodova (1 autor)
    D)  7 bodova (2 autora)
    E)  6 bodova (2 autora)
    F)  5 bodova (2 autora)
    G)  4 boda (2 autora)
    H)  3 boda (2 autora)
    I)    2 boda (2 autora)
    J)   1 bod (2 autora)
    K)   0 bod (7 autora)
    *Već pri postavljanju prvog videa, glasovi se broje. Organizator će označiti kraj glasanja na svome profilu, gdje su i postavljeni video snimci. 

 

IV. Glasanje gostujućih članova žirija:
Glasanje gostujućih članova žirija, odnosi se na glasanje autora finalista projekta u ranijim sezonama kojima će organizator uputiti poziv da daju svoje glasove. Tu spadaju i pobjednici ranijih sezona koji nisu stalni članovi žirija (mentori). Glasanje je osmišljeno regionalno, a tiče se svih govornih područja, gdje se jezici naroda bivše Jugoslavije razumiju.
Glasovi su podijeljeni u 6 kategorija:
1. Žiri Bosne i Hercegovine
Pozvani članovi žirija: Faiza Haračić Helja (FBIH), Vid Vukelić (RS), Sanja Strukar Križanac (FBIH), Mira Borovčanin (RS), Amela Mustafić (RS), Ivona Baković (FBIH), Medina Džambegović (FBIH), Svetlana Pejić (RS)

2. Žiri Srbije
Pozvani članovi žirija: Dijana Stevanović Uherek, Nikola Goljović, Vesna Pešić, Boris Mandić, Elma Selimi, Stefan Lazarević, Budimir Stefanović, Milan Đorđić

3. Žiri Hrvatske
Pozvani članovi žirija: Ante Jezerčić, Klaudija Tokić, Vesna Andrejić Mišković, Vanja Michelazzi,

4. Žiri Crne Gore
Pozvani članovi žirija: Ljubica Petrović Kosor, Boško Laketić, Đurko Gutović, Vuk Sredanović, Zorica Baltić Ivanović, Sava Radulović, Gordana Sarić.

5. Žiri Sjeverne Makedonije:
Pozvani članovi žirija: Marina Gocevska i Toni Pavleski.

*6. Žiri dijaspore
Pozvani članovi žirija: Iryna Fingerova, Teodor Zlatev i Slavina Kovacheva.
*Ova kategorija još uvijek nije ozvaničena, budući da Žiri dijaspore ne razumije govorno područje bivše Jugoslavije. Ukoliko budu glasali, članovi žirija će voditi računa na UMJETNIČKI DOJAM video snimkova naših autora, te potencijalnu vještinu prenošenja emocija  recitacijom teksta koji ovi članovi ne razumiju.  

U svih 6 kategorija, žiri glasa davajući evrovizijske bodove, a nakon zbrajanja istih, za svaku kategoriju se dodjeljuju evrovizijski bodovi:
A)  12 bodova (1 autor)
B)  10 bodova  (1 autor)
C)  8 bodova (1 autor)
D)  7 bodova (2 autora)
E)  6 bodova (2 autora)
F)  5 bodova (2 autora)
G)  4 boda (2 autora)
H)  3 boda (2 autora)
I)    2 boda (2 autora)
J)   1 bod (2 autora)
K)   0 bod (7 autora)

 

V. Glasanje učesnika:

Učesnici polufinala će imati priliku dati svoj sud. Glasaju samo za ime jednog ili više njih za koje smatraju da zaslužuju pobjedu. Glasovi se zbrajaju, a autori rangiraju, i na osnovu plasmana se prevode u evrovizijske bodove po sljedećem principu:

A)  12 bodova (1 autor)
B)  10 bodova  (1 autor)
C)  8 bodova (1 autor)
D)  7 bodova (2 autora)
E)  6 bodova (2 autora)
F)  5 bodova (2 autora)
G)  4 boda (2 autora)
H)  3 boda (2 autora)
I)    2 boda (2 autora)
J)   1 bod (2 autora)
K)   0 bod (7 autora)


REZIME
Redoslijed kojim će biti objavljeni bodovi glasanja po kategorijama:
1. ORGANIZATOR: Kategorija – Finalna pjesma
2. MENTORSKI ŽIRI: Jože Brenčič
3. MENTORSKI ŽIRI: Danja Gašpar Đokić
4. MENTORSKI ŽIRI: Enea Hotić
5. MENTORSKI ŽIRI: Zdravko Odorčić
6. MENTORSKI ŽIRI: Lela Zjajo
7. MENTORSKI ŽIRI: Simo Golubović
8. MENTORSKI ŽIRI: Anđela Turukalo
9. GOSTUJUĆI ŽIRI: Žiri Bosne i Hercegovine
10. GOSTUJUĆI ŽIRI: Žiri Srbije
11. GOSTUJUĆI ŽIRI: Žiri Crne Gore
12. GOSTUJUĆI ŽIRI: Žiri Hrvatske
13. GOSTUJUĆI ŽIRI: Žiri Sjeverne Makedonije
14. GOSTUJUĆI ŽIRI: Žiri dijaspore (ocjenjuje video – spotove)
15. ORGANIZATOR: Kategorija – Video recitacija
16. UČESNICI MD: Polufinalisti 2019
17. ČITAOCI: Facebook glasanje
18. ČITAOCI: Viber glasanje
19. ORGANIZATOR: Kategorija – Generalni utisak

*Poziv za glasanje će biti upućen svim navedenim članovima žirija. Ukoliko ne glasaju do predviđenog vremena, naknadno slanje NEĆE biti moguće niti uvaženo.

KO POBJEĐUJE?
Pobjednik je onaj autor koji osvoji najviše bodova u ukupnom plasmanu.

Nagrade:

Glavna nagrada:

Plaketa + Laureat „Mili Dueli“ („Pjesnik regiona po izboru Mili Dueli 2019. godinu“) – za osvojeno 1. mjesto 

 

Ostale nagrade:

Plaketa za osvojeno 2. i 3. mjesto, Najbolji plasman države (BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bugarske), Najbolji plasman dijaspore (Balićevo priznanje).

Specijalno priznanje:

Nagrada Al Buqain (plaketa + medalja) –  za osobu koja se tokom trajanja sezone ponajviše istakla u promicanju međunarodne saradnje književnika medijskim putem sukladno misiji projekta Milih Duela.

Svaki autor koji bude odabran za učešće u Milim Duelima, dobija elektronsku i/ili štampanu (zavisno od učešća u zborniku i dolaska na promociju) Zahvalnicu za saradnju, književni doprinos plasiranja pisane riječi kroz društvene mreže, te poticanju razvoja književne kritike na ovim prostorima tokom 2019. godinu.

Napomena: Ove sezone će izaći elektronski zbornik poezije autora, te književnih kritika žirija na njihova djela. O detaljima velikog štampanog zbornika učesnika Milih Duela iz ove i prethodnih sezona, izaći će naknadne informacije i poziv.

 


All rights reserved.
©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

2 thoughts on “Mili Dueli 2019: Organizacija i pravila 5. kruga (Veliko finale)!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.