Mili Dueli 2019

Polufinalista Jasmin Dorić: Lahko je biti vatrogasac, ali teško je biti voda! (Mili Dueli 2019)

U narednim člancima upoznat ćemo vas sa našim polufinalistima. Osim što su za ovaj krug oni slali svoje pjesmi, imali su zadatak da odgovore na neka zanimljiva pitanja. Koliko su se uspješno predstavili, pogledajte kroz ove članke.

Napomena: Polufinalni dueli (4. krug) počinju 5.9. 2019. godine, a 50 autora će se predstaviti sa isto toliko pjesama kroz dva polufinala. U oba polufinala, bit će predstavljen jednak broj autora (25).

PRVO POLUFINALE

Mentor:Icons and illustration of flag of MontenegroAnđela Turukalo 

8. JASMIN DORIĆ

Fotografija Jasmina Dorica.

POLUFINALNA PJESMA:
NAJLJEPŠI SAN

Sinoć sam te vidio: pokrivaš me u snu;
raskomadani mjesec bacaš po mom tijelu
-izbodenom od uspomena- u ambisu, na dnu,
onako pijanog- sa nečijom krvlju na odijelu,
izvezenog od tvojih svilenih bluza noći;
opranog suzama iskapanih na pendžeru
dok si me, umorna, čekali do ponoći:
da mi serviraš toplu večeru.

Bila si ista. Vidio sam tvoje lice:
prelijepo, samo je istanjalo poput žice…
U stvari mi djeluje kao da supruga rađa,
dok me čvrsto drži za ruku.
Oči su ti sjajne kao bijela lađa
kada uplovljava u našu mirnu luku.

Ne stigoh ti reći da sam gladan.
Kao da poslije tebe nikada nisam jeo…
Nisam smio, pomislit’ ćeš da sam jadan
što nikada više nisam na tvoj krevet sjeo.

Oko njega su srušeni dvorci bez zastava,
svjetionici bez svjetla, noći bez zvijezda,
brodovi bez mornara, umorna postava,
neispeglane košulje i ptice bez gnijezda…

Prvi put smo bili tako blizu: kao tama i zjenice.
Dodirivao sam tvoje izborano čelo,
pomislih da je Boginja razmotala pletenice
pa je tako hrapavo i vrelo.

Ako opet svratiš- pripremio sam ti obloge,
razblaženo sirće i suze čežnje;
napokon da ti operem ranjene noge
i ruke; kao pamuk nježne.

Izvini, možda sam zakasnio obići tvoj hum.
Htio sam da te pamtim kao najljepši šum
leptira što maze latice nevena iz đulistana,
koji miriše na tvoju kožu od listova jorgovana
i toplog drveta praga, moja majko draga.

Volio sam te, a možda sam mogao i bolje
da sam imao malo više volje,
da sam samo malo češće bio gladan i vreo,
da sam ranije dolazio i sporije jeo.

Sinoć sam te sanjao prije svih dova
i večeras ću čekati- možda ćeš ponovno doć’
na pendžer mojih najljepših snova:
tačno u ponoć.

OPĆI PODACI
Ime i prezime:
JASMIN DORIĆ
Datum i godina rođenja:
11.07.1990.
Državljanstvo:
BOSNA I HERCEGOVINA
Mjesto gdje živite:
SREBRENIK (SEONA)
BIOGRAFIJA
Kada ste počeli da pišete pjesme?
U osmoj godini. Prvi stihove sam napisao u osnovnoj školi na korice sveske, i dalje ih čuvam, puni su uspomena, dječije neiskvarene i čiste ljubavi, čežnje, snova i dova. Čini mi se da nikada nisam ni izašao iz njih, da nikada nisam odrastao i da su pjesme pomogle da zauvijek budem dijete. Nevjerovatan su vremeplov, zaista. Svaki stih boli isto, samo ga drugačije shvatam, zbog toga se moramo vraćati starim i pročitanim knjigama u svakoj sferi života.
U koju osnovnu školu ste išli? Kakav ste đak bili?
Osnovna škola “Duboki Potok.” Odličan sa svim peticama.
Koju srednju školu ste završili/idete?
Završio Srednju medicinsku školu u Tuzli, opšti smijer.
Da li imate završen fakultet? Upišite Vaše akademsko zvanje, ako ga imate. Ako idete na fakultet, napišite i koja ste godina. Ako ne idete a planirate ga upisati, upišite koji fakulteti Vas interesuju!
Završio Medicinski fakultet – studij medicine na Univerzitetu u Tuzli. Akademsko zvanje : doktor medicine. Imam i završenu godinu dodatne edukacije iz porodične medicine.
Da li ste zaposleni? Ako jeste, gdje i šta radite?
Zaposlen sam u JZU Dom zdravlja Srebrenik. Radim kao šef tima 12 i 17 porodične/obiteljske medicine u područnoj ambulanti Sladna. Radim u primarnoj službi porodične medicine po smjernicama dodatne edukacije iz porodične medicine (PAT). Izuzetan posao koji predstavlja mjesto prvog kontakta u medicini, pruža sveobuhvatne usluge svim članovima porodice, bez obzira na tip problema, starosnu dob, pol,
pruža kontinuiranu njegu kroz vrijeme i u različitim okruženjima, ima sopstvenu specifičnu epidemiologiju i koristi specifičan proces pri donošenju odluka, nosi se sa zdravstvenim problemima u njihovim fizičkim, psihološkim, socijalnim i kulturološkim dimenzijama, pruža pristup njege koji je orijentisan prema pacijentu i koga karakteriše stvaranje bliske veze, kroz vrijeme, između ljekara i pacijenta, promoviše dobro zdravlje i dobro stanje kroz odgovarajuće, sigurne i djelotvorne intervencije, čini djelotvornom i sigurnom upotrebu resursa kroz koordinaciju njege, menadžment upućivanja pacijenata i kroz uspostavljanje kontakta s drugim profesionalcima, obuhvata pravilnu trijažu uz liječenje hitnih stanja, fleksibilnost u naručivanju, kućnim posjetama i liječenju najugroženijih pacijenata, obuhvata reviziju i kritično samoocjenjivanje, popravljanje i ocjenjivanje od strane komisije, vođenje statističkih podataka, edukacija i napredovanje, predavanje i promocija zdravlja, te brojne druge obaveze, a sve u cilju očuvanja zdravlja cjelokupne zajednice.
BIOBIBLIOGRAFIJA
Vaše objavljene knjige:
PUTEVIMA POPLOČANOG CVIJEĆA, 2017.
Vaša priznanja za poeziju:
Pjesma „Džeher” je osvojila drugo mjesto za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ na književnom natječaju „Bajramske priče“ za najbolju neobjavljenu bajramsku priču i bajramsku pjesmu 2018. godine u kategoriji bajramske pjesme. Osvojio sam prvu nagradu na 6. međunarodnom festivalu „Mihajlo Kovač” poezije i proze za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina u kategoriji mladih do 30 godina sa pjesmama „Atomsko sklonište”, „Biti pjesnik” i „Pismo iz ludnice”. Osvojio sam drugu nagradu na 2. međunarodnom festivalu poezije i kratke priče djece i mladih „ Živko Stojanovski“, septembar, 2018. godine u kategoriji mladih do 30 godina sa pjesmama „Crni plašt“, „Stihovi na vodi“ i „Očev krešendo“. Osvojio sam prvu nagradu na 9. međunarodnom festivalu poezije i priče za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina „Trifun Dimić“ u kategoriji mladih do 30 godina sa pjesmama „Kapsularne perle duše“, „Razgovor sa mačkom“ i „Čovjek bez nosa“. Osvojio sam prvu nagradu na 10. Međunarodnom festivalu poezije i priče za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina „Vojislav Despotov“ u kategoriji mladih do 30 godina sa pjesmama „Dalekovidnost“, „U njenom svitnjaku je lijek za tumor“ i „Slike mog života“. Osvojio sam drugu nagradu na 11. Međunarodnom festivalu poezije i priče za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina „Mihal Babinka“ u kategoriji mladih do 3o godina sa pjesmama „Rođendanski poklon“, „Tačka na zidu“ i „Snovi u jednoj ženi“. Po mojoj priči „Na krilima zmaja“ je nazvana knjiga najboljih priča za djecu sa konkursa „Planjaxovo pero 2018“. Dobitnik sam prve nagrade na 10. Međunarodnom festivalu poezije i priče za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina „Janoš Siveri“ u kategoriji mladih do 30 godina sa pjesmama „Anđeo bez krila“, „Prozor u kamenu“ i „Borba s bikovima“. Dobitnik sam posebnog priznanja na književnom konkursu „Avdo Mujkić 2019“ za pjesmu „DNK“ koja je uvrštena u zbornik najboljih pjesama konkursa pod nazivom „Silasci u godine“. Dobitnik sam prve nagrade na 10. međunarodnom festivalu poezije i priče za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina “Joan Flora” u kategoriji mladih do 30 godina sa pjesmama “A šta je to ljubav”, “Čelične riječi” i “Tako tuguje Zvijezda”. Na petom konkursu za pjesmu posvećenu Andrićgradu 2019. između 498 pjesama, 333 autora iz 16 država moja pjesme “Moj voljeni grade” i “Prozor u kamenu” su uvrštene u zbornik najboljih pjesama pod nazivom “Pjesme Andrićgradu 2019”. Brojne pjesme i pripovijetke su uvrštene u zbornike raznih internacionalnih takmičenja.
Šta Vam poezija znači?
Poezija je umjetnost življenja, sedma dimenzija neba u kojoj možeš biti sve što poželiš, pobjeći od realnosti, pakosti, zavisti, nemoći i nesavršenstva. Biti u centru najljepših snova. Reći ono što ne možeš govorom smrtnika. Poezija, vrata mog „Hrama umjetnosti“ satkanog od temelja iskrene ljubavi, zidova zdravog dječijeg odrastanja , turbulentnog krova skromne porodice, ispod plavog i ogromnog neba kojeg čuva Bog. Bajka u kojoj sam glavni junak. Poeziju nije dovoljno samo pročitati, valja je osjetiti, pomirisati i otvoriti. Nikada nije bilo više puteva, a manje stanica.Nikada nije bilo više knjiga, a manje stranica. Nikada nije bilo više prijatelja, a manje prijateljstva. Na kraju: nikada manje poezije, a više potrebe.
Nabrojte 5 omiljenih pisaca:
1.Čarls Bukovski
2.Musa Ćazim Ćatić
3.William Carlos Williams
4.Gabriel García Márquez
5.Ivo Andrić
UČEŠĆE U MILIM DUELIMA
Kako ste čuli za naš konkurs i odlučili da se prijavite na isti?
Vidio sam na društvenoj mreži Facebook i prvi puta sam se prijavio prošle godine.
Kakvi su Vaši utisci do sada o kontestu? Šta Vam se ponajviše sviđa, a šta biste promijenili?
Odlično osmišljen i inteligentan projekat u stalnom napredovanju. U svakom pogledu jednostavan i zabavan. Mnogo je uloženog truda. Povezuje divne pjesničke duše u jednu cjelinu, osvježava internet pretrpan glupostima, privlači publiku na čitanje pisane riječi i stvara nova iskustva, a možda najbitnije, omogućava učenje podložno kritici. Nezahvalno je govoriti šta da promijenite ako ne vidim kako radite, ipak je ovo preko neta. Zbog toga bi bilo liijepo napraviti manifestaciju, završnu, negdje vani u okruženju, da bi se družili, osjetili papir, recitaciju i osjećaje. Možda bih povećao broj ocjena, tačnije paremetre koji se ocjenjuju, broj članova žirija i omogućio autorima da nepristrasno ocjenjuju svoje kolege.
Ko je Vaš mentor i Vaše mišljenje o njemu?
ANĐELA TURUKALO

Anđeo. Anđela je nevjerovatno talentovana književnica, majstor za interpunkciju, istančanog sluha, perfektnog osjećaja bez pretjerivanja, bez nepotrebnog dodavanja i praznog hoda. Savršeno se razumije u savremenu poeziju, ne voli kliše i ne bježi od objektivne kritike. Veoma dobro zna da iskleše svaki stih, da upotpuni svaku pjesmu, da zadaje zadaću, ali i da ocijeni istu. Njenu pjesmu lahko progutate, ali varite danima poslije toga. Tu nastupaju osjećaji, zbog toga je teško ocjenjivati poeziju. Ali, ako to neko zna, onda je to Anđela. Neko je s kim želim nastaviti saradnju po pitanju poezije i drago mi je da mi je ovo takmičenje omogućilo da upoznam ovu divnu osobu. Ako imate loš dan posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom, ili možda jednostavnije: zezajte se sa Anđelom i uživajte u smijehu. Ona treba biti predsjednik žirija, ako ta funkcija postoji ili je u planu.

Da li ste očekivali da ćete stići do polufinala, gdje 50 najboljih autora od 545 prijavljenih?
DA
Da li očekujete prolazak u Finale?
DA
Da li očekujete pobjedu na kontestu?
NE
O SEBI
Označite kvačicom 3 grupe ljudi koje Vas ponajviše opisuju:
dobar smisao za humor
fleksibilni
posvećeni onom što rade
Označite kvačicom JEDNU grupu ljudi koje Vas ponajmanje opisuje:
bez problema pričaju pred publikom
Da li ste lovac ili sakupljač? Objasnite!
Sakupljač. Skupljam najbolje od sebe, prirode i Božijih zapovijedi da bih usavršio život. Skupljam energiju, planove i saborce, pa tek onda idem u akciju. Ako treba, uvijek mogu biti lovac, bolje nego lovina. Ali, radije skupljam gljive nego da ubijam životinje. Lahko je biti vatrogasac, kosac, ali je teško biti voda. Zna se ko vodu nosi. Prenaglili smo, postali roboti, želimo sve odjednom, nemamo strpljenja, eh ja ne želim biti takav. Radije sakupljam iskustvo, znanje i onda to iskoristim kada treba i gdje treba. Rekao bih u pravo vrijeme, ali ono ne postoji, pravo vrijeme je danas, ovdje i sad. Lov vrlo često dovodi do protuprirodne krive selekcije.
Fotografija Jasmina Dorica.
Vaša definicija ljubavi! Ljubav je…
Ljubav je vatra koja se ne može ugasiti. Za sve postoji anestezija, osim za ljubav. Liječi rane, izbavlja zatočene, spašava potlačene, vraća zaboravljene i zaluđuje zaljubljene. Ljubav je jedina smisao našeg postojanja. Nema rok trajanja, nema ograničen životni vijek, nema mana i nikada ne podliježe ulizivanju, šminkanju ili kupovanju. Sve je nastalo iz savršenstva zvanog ljubav, bez obzira na šta ona bila usmjerena. Može vas obogatiti ili osiromašiti, ojačati ili uništiti, bukvalno vas boli briga sve dok traje. I onda kada propadnete zbog nje, znate da je vrijedilo sve, da ste ostavili svoje najbolje pečate na svom životnom putu. Nije nešto što držite u svom kaputu, ali itekako je vidljiva i pomalo stidljiva. Previše se može pisati o tome, jednostavno, ljubav je zaista ljubav.
Da ste biljka: koja biste biljka bili i zašto?
Majčina dušica- mislim da ime dovoljno govori, ljekovita svojstva, miris, okus i izgled: savršenstvo. Ne znam možda bih mogao biti i narcis.
Neko vam je poklonio mravojeda. Šta radite s njim?
Mravojeda bih pustio u divljinu, u netaknuti dio prirode gdje će uživati bez prisustva ljudi. Žao mi je što se hrani vojskom jakih i hrabrih životinjica. Prvo bih ga pomilkio, ponudio obrok i prenoćište, možda bih ga prošetao kroz grad da vidi naš čemer i jad. Pročitao bih mu nekoliko pjesma da vidim šta on misli o tome, moj pas Riki nije baš zadovoljan mojim recitovanjem. Dao bih mu broj da me bar nekada pozove, da se ispričamo „k’o ljudi“.
Opišite žutu boju slijepoj osobi.
Boja nježna poput svile, grije kao džemre na haubi, kao Sunce na palubi. Ima okus limuna, ima kontrast snova i ljubavi. Ponekad, samo ponekad, izgleda smotano na muškarcu, ali žene ih skriju u savršen sklad. Zimi izgleda bljedunavo i čudno, ali opet dovoljno svijetlo na tamnoj koži. Veoma smiješna i naglašena boja.
Recite nam nešto što ne znamo o vama!
Osim mojih pjesama, ništa ne znate o meni. O meni znate samo ono što vidite kada me upoznate. Možda, ne znate da potičem iz jedne siromašne porodice sa sela, a imam bogat život, prepun stihova, ljubavi i sevapa. Možda, ne znate da uživam u mirisu ćevapa. Možda, ne znate da treniram nogomet, pišem tekstove o alternativnoj medicini, a doktor sam po profesiji, da pravim kolače, a izbjegavam slatko, da uživam sa porodicom u svakom trenutku, jer život traje kratko., suviše kratko. Ne znate da volim pse, trčanje, plivanje i društvene igre. Nemate pojma koliko volim poeziju, a pretpostavljate vjerovatno. Ne znate da imam kućnu biblioteku, a nemam grijanje. Imam staru vodenicu, a nemam bazen za kupanje. Da previše volim brojanje; pločnika, zgrada, prozora, listova, grančica… Uživam u prirodi. Uživam u jednostavnim i sitnim stvarima života od plota do plota. Mrzim cigarete, alkohol i nemaran odnos prema prirodi i higijeni, stalno u svojim predavanjima potenciram na borbu protiv toga. Jedan sam od onih koji vjeruju u Boga. Mrzim nasilje, plaši me šta mladim radi savremeno doba, šta im radi droga. Zagovarač sam redovne fizičke aktivnosti, da smanjimo upotrebu tehnologije, a više upotrijebimo ruke i dušu punu ljudskosti. Teško sklapam prijateljstva, ali ih nastojim održati. Jedan sam od onih koji će svaku dobru ideju podržati. Ne guram glavu u pijesak, ali volim da mirne legnem na jastuk. Volim modu, ali ne prihvatam uništavanje vlastitog tijela operacijama da bi bili manekeni koji imaju idealan struk. Iskren sam i vjerujem da se sve može uspjeti ako vjerujete u sebe i mogućnosti svoje. Da ne treba ići utabanim putevima, već da treba napraviti svoje. Da troje može uraditi više nego dvoje. Da ne treba gaziti preko drugih kako bi ostvario želje svoje. Na poslu sam izuzetno oprezan, komunikativan, elokventan, raspoložen i optimističan, a u javnosti stidan. Teško počinjem razgovarati, ali kada krenem onda me teško zaustaviti. Volim rime i to nije teško primijetiti. Volim da crtam i pišem, a imam tremu kada to treba iznijeti. Nastojim ostaviti dobar trag svojim djelima, da mogu mirne duše umrijeti, a da je vrijedjelo živjeti.
Nabrojite 10 stvari koje možete uraditi sa olovkom, osim za pisanje!
1. Pokloniti je djetetu
2. napraviti pletenicu ili punđu u kosi
3. odmotati zaprtljanu audio-kasetu
4. probušiti balon
5. mjeriti, ciljati ili igrati pikado
6. podmetnuti ispod puknute biljke
7. svirati bubnjeve
8. slomiti je za potpalu vatre
9. napraviti stubić za žrvanj male vodenice za igru
10. čarobni štapić za igru ili za dirigente

 

Više detalja o organizaciji Polufinala:

 

Mili Dueli 2019: Organizacija i pravila 4. kruga (Polufinala)!

 


All rights reserved.
©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.