Mili Dueli 2019

MILI DUELI 2019: Rezultati 4. kruga (PRVO POLUFINALE)

Četvrti krug (Polufinale) Mili Dueli 2019 je završeno 8. septembra 2019. godine. U tom periodu, predstavljeno je 50 pjesama od 50 autora, a odluku o tome ko prolazi u naredni krug, donijeli su četveročlani mentorski žiri (50% ukupnih glasova) i organizator (50% ukupnih glasova). Čitaoci u ovom krugu nisu glasali. Žiri je, u dva polufinalna duela, birao po 10  autora za 5. krug (Veliko finale).  Sve o organizaciji i pravilima 4. kruga možete pronaći OVDJE.

Četvrti krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 2 duela (polufinala):
1. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO (16), SIMO GOLUBOVIĆ (3), JOŽE BRENČIČ (1)  DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ (5)
2. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ (12), LELA ZJAJO (6),  ENEA HOTIĆ (4),  ZDRAVKO ODORČIĆ (3)

*Oba polufinalna duela su sačinjena od po 25 autora.

PRVO POLUFINALE – REZULTATI

 

U ovom POLUFINALU, gdje vam donosimo rezultate, četveročlanu mentorsku komisiju su sačinjavali sljedeći članovi:
1. Anđela Turukalo
2. Danja Gašpar Đokić
3. Simo Golubović
4. Jože Brenčič

Mentorska komisija je dala ukupno 760 bodova (50% svih bodova). Preostalih 50% bodova, odnosno 760 bodova, dodijelio je organizator Nermin Delić, dajući bodove u dvije kategorije: Polufinalna pjesma i Generalni utisak

 

Riječ organizatora:

Poštovani autori i vjerni pratioci našeg kontesta, 
Po uzoru na svjetske televizijske festivale, kao što je Eurosong, odlučio sam da rezultate polufinala (u vidu osvojenih bodova), držimo u tajnosti sve do kraja finala, kada će nam biti poznat pobjednik MD (Milih Duela). Učešće u MD je odavno prevazišlo razmjere učešća na standardnim takmičenjima poezije i ova odluka će sasvim sigurno dodatno potaknuti euforiju među vama. 

Dakle, do kraja finala (5. kruga), neće vam biti poznati osvojeni bodovi autora, ali će imena finalista biti obznanjena večeras za autore učesnike prvog polufinala. 

Zbog ljepote stihova koji su se ponudili u polufinalu, odlučio sam da u oba polufinala, umjesto 10, u finale ide 12 autora, potaknut činjenicom da neki autori sa mjesta 10. i 11. imaju isti broj bodova. 

Ono što vam mogu kazati jeste da su u svega par bodova odlučeni putnici u finale. Najuspješniji autor ovog polufinala ima osvojenih 86 bodova, dok onaj sa najmanje ima osvojenih 27 bodova. Nakon finala, izaći će bodovna tablica sa rezultatima. 

Cilj tajnosti rezultata jeste smanjiti uticaj favoriziranja određenih autora neposredno pred Veliko finale, te pružiti jednaku šansu svim autorima učesnicima istog. U Velikom finalu nas očekuje i ovaj put očekivana video analiza rezultata. 

 

 

Napomene:
1. Legenda: CRVENA POLJA – autori koji nisu prošli dalje; ZELENA POLJA – autori koji su prošli u finale

2. Autori su poredani po abecednom redu. Njihove pozicije na tabeli nisu srazmjerne ostvarenom plasmanu. 

 

ŠTA DALJE?
A) Za autore koji su prošli dalje u 5. krug – VELIKO FINALE: Čestitamo! Uspjeli ste proći u TOP 24 od 545 prijavljenih autora. To je posljednji krug kontesta! Već sada možete početi sa konsultacijama sa svojim mentorom oko izbora JEDNE pjesme za 5. krug. Procedura je sljedeća:
U narednih 7  dana su konsultacije za pjesmu sa mentorom. U tom periodu biste trebali odabrati pjesmu i napraviti video snimak (spot/recitaciju) za pjesmu. Dakle, do 19. septembra (20:00) biste trebali poslati video na mejl mili.dueli@hotmail.com  ili na neki drugi način – sve u dogovoru sa organizatorom.
Zvanična o
bavijest o slanju pjesme za 5. krug ćete dobiti naknadno, putem privatne poruke, od strane organizatora.Također, spremite se i da odgovorite na neka zanimljiva pitanja koja ćemo vam postaviti vezano za vaše predstavljanje u polufinalu.

Mentori ostaju isti. Od ovog trenutka vi se možete obratiti vašem mentoru koji će vam pomoći oko izbora najadekvatnije pjesme!

B) Za autore koji nisu prošli dalje: Zahvaljujemo se na učešću. Iovako, već ste uradili veliku stvar. Zamislite samo red od 545 osoba, biti među prvih 50 je ipak znatna stvar. To samo i na ovaj neobični način na koji se kontest održava, govori da imate izvjesne kvalitete koje smo prepoznali i istakli. Svim autorima će, na kraju kontesta, biti dodijeljena elektronska plaketa: Zahvalnica i priznanje za učešće na Mili Dueli 2019 i poticanje međunarodne saradnje autora Balkana, te izlaganja djela javnoj kritici, te poticanje iste.

Napomena: Žiri iz kruga u krug vrednuje po jednu pjesmu autora, a ne cijeli književni opus autora! Za neke druge pjesme biste dobili druge ocjene.

 

Za prikaz svih pjesama ovog duela kliknite OVDJE.

KOMENTARI ŽIRIJA:

 

NERMIN DELIĆ:

JASMIN DORIĆ: Ovom autoru mogu samo čestitati kada je u pitanju njegov talent za pisanje. Naime, radi se o sjajnom mladom autoru iz BiH koji je u stanju napisati antoogijske stihove, bar po onome što mene u svijetu poezije oduševljava. Ono što mu i ovaj put zamjerim jeste – forma. Vrlo nesređen stil kojim piše. Strofe mogu imati više stihova, ali ukoliko se radi o rimovanoj pjesmi, onda bi ona trebala imati jasnu formu. Ovako, pjesma djeluje estetski neprihvatljivo. No, nekome ko nije naučio da tako posmatra stvari u prirodi – sigurno neće smetati ni jedna pjesma nesređene forme, ako je ona smislena. A ova pjesma ima takvu dušu da bi svako iole emotivan itekako imao pozitivan stav kada je pročita. U nekoliko navrata, pjesma ima tako originalne pjesničke slike da sam ostao oduševljen. Jedino kraj nema bljeskove koji dominiraju kroz čitavu pjesmu. Začuđujuće je kako je autor uspio da u kalupu rime prikaže ovakvo bogatstvo riječi.

Što se tiče samog autora, riječ je o doktoru medicine, nauke koja je meni vrlo srodna. Sjajna mi je činjenica što je ovaj čovjek odlučio posvetiti svoj život brizi o tuđem zdravlju. Također, pohvaljujem ga što nije odustao, budući da se i ranije takmičio, dakle, nije dopustio da ga sujeta liši ovakvog uspjeha koji je upravo doživio u MD.

PAVLE ALEKSIĆ: Ovu pjesmu ne bih pretjerano komentarisao (previše prozaična, premalo poetična – ukratko), nije na nivou onoga što sam do sada čitao od ovog sjajnog autora. Budući da vjerujem da se njegova mentorica 100% potrudila da odaberu pravu pjesmu, iskreno se nadam da će poticaj koji mu i ja dajem – biti uzvraćen sjajnom pjesmom, nadam se, u finalu. Ako ne, ono što je pružio u prvom krugu, ostaje upamćeno kao mini-remek djelo, nešto što zaslužuje maksimalnu podršku svih onih koji se iole razumiju u poeziju.
Kao autor, vrlo je perspektivan, mlad i mentorica mi je prenijela sve najbolje impresije o njemu, pa se nadam da je to doista tako.

IVAN LOVRIĆ: Također, mislim da je ovo najlošija pjesma koju sam čitao od ovog autora. A riječ je o nekome ko je zasjao kao dijamant u mojim očima nakon čitanja svih ovih pjesama. Ne smatram da je ova pjesma loš odabir, već samo da je ovom velikom hrvatskom pjesničkom talentu potrebna još jedna godina pisanja, da će narednog ljeta biti mnogo mnogo bolji. Iovako, moje impresije su sve pozitivne. Zaista bih volio da ovakvi ljudi popnu se na krov balkanske poezije! Pjesma u prošlom krugu je antologijski prelijepa… Autor savršen za veliku pjesničku karijeru! Moji bodovi su veliki poticaj, jer ovakvim autorima i treba pružiti podršku.

VLADIMIR ARANĐELOVIĆ: Nisam prezadovoljan pjesmom, jeste dobra, ali uvijek očekujem najbolje od ovog vanserijskog talenta. O njemu mogu reći sve samo pozitivno.

MLADEN TOPIĆ: Pjesma nije na nivou nijedne od onih iz prethodnih krugova, ali je ipak odlična i u ovom krugu me dojmila. Smatram da je važno upamtiti ime ovog autora, jer je neko ko će sigurno kroz budućnost uticati na mijenjanje pravca u kojem trenutno gleda balkanska poezija.

DUŠAN PEJAKOVIĆ: Odličan mladi autor, dobitnik velikog priznanja – NAJBOLJI PLASMAN CRNE GORE ZA 2019 budući da je trenutno jedini predstavnik Crne Gore koji je stigao do polufinala. Pjesma je mogla biti i bolja, ali vrijeme je pred njim. O njemu – sve najbolje, genijalan um. 🙂

PETAR BEATOVIĆ: Jedno od značajnijih imena koja se provlače kroz Mile Duele svih ovih sezona. Sjajan čovjek! 🙂

DANIJEL VIDAČAK: Autor koji spada u red nadolazećih bh pjesničkih nada u ovoj sezoni. Bosna se probudila ove sezone (dugo nismo imali niz fantastičnih autora iz Bosne), a ovaj je autor jedan od onih koji su skrenuli pažnju ove sezone. Puno sreće želim!

NIKOLA ISMAIL: Odlična pjesma! Odličan autor. Nemam zamjerku.

LORIS AVELLA: Excellent poem! Excellent author! No mistake! 🙂
REEMA BAKOSE: This young lady is one of the most talented foreign authors in Sweet Duels! I am impressed by her personality and interview! Good luck! 🙂

DENIS OLEGOV: Good poem! Excellent theme! 🙂

ALEKSANDAR TOMOV A. SASHA TOMOF: Amazing poem! Courage is something which is the most important part of success. He has it!

RAFFAELLA MARIA BARBARA DIRENZO: Great poem! I am impressed! 🙂

NILADRI MAHAJAN: Nice theme. Very good idea. The best Indian author in our contest ever! 🙂  Nice personality!

MDUDUZI NDWANDWE: Amazing life story, great poem and good personality!

BORIS KVATERNIK: Mislim da ovaj autor u svakoj svojoj pjesmi nesvjesno prikazuje i svoju osobnost koja je fascinantna. Za nekog tako obrazovanog čovjeka, vrlo skromno biće. Meni se sviđa način na koji on predstavlja svoju posebnost. Njeguje filozofiju kroz pjesmu. I dokazuje da za pisanje poezije ipak treba natprosječna inteligencija!

MIRZA AHMETOVIĆ: Sjajan autor. Možda i najveće otkriće iz Bosne i Hercegovine za ovu godinu. Čak u nekoliko krugova je poslao antologijske pjesme; žao mi je što ovaj nije. Itekako vrijedan pomena. Ono što bih mu savjetovao jeste da se ne demotiviše, jer za uspjeh u poeziji je potrebno jedno djelo – dakle, jedna pjesma, a u četiri pokušaja, čak tri su mu antologijska, što samo govori koliko je naše područje bogato zahvaljujući osobama poput ovog čovjeka.

IVA JURIČEV-MARTINČEV: Fantastična mlada autorica, nakon dugog niza godina, možda i ponajbolja ženska autorica koja se pojavila u zadnje 2 godine. Poezija koju piše je moderna, nedokučiva svima, a ispred svog vremena. Ovaj put je poslala dostojnu pjesmu. Volio bih da sam upoznao više o njoj.

ANA NARANDŽIĆ: Zanimljiva pjesma. Ova autorica je dokaz da mi ne biramo samo autore u dvadesetim, tridesetim – godinama života, već da broj godina uopšte nije presudan kada je u pitanju poezija. No, velika istina je da mnogi autori sa velikim brojem godina koje imaju, nisu postigli nikakav zapažen rezultat sa svojom poezijom, a pišu je decenijama. Pokušaj da na silu postignu nešto u ovom, modernom dobu, samo ih čini sujetnima i licemjernima, te zbog toga u većini slučajeva i ne doživljavaju nikakav napredak niti tragove slave.
O ovoj autorici imam samo riječi hvale i zaista se čudim kako ona već sada nije postigla još zapaženije rezultate, budući da je sjajna autorica i da njene pjesme to zaslužuju. No, životni putevi su ponekada čudni, a ja sam sasvim siguran da će njena pjesma drugog kruga nadživjeti sve nas. Svako dobro!

NERMIN AGANOVIĆ: Odličan autor, još jedan bh pisac koji itekako zna šta znači utkati filozofiju kroz poeziju. Besprijekorno to radi. Sve ostalo – stvar je impresije, koliko nečiji um može dokučiti ono “što je pisac htio reći”, a to opet nije briga onoga koji piše. Puno sreće mu želim.

SANJA SINANOVIĆ: Autorica je vrlo uspješno došla do polufinala i sasvim zasluženo predstavila se u njemu. Kroz projekt je prikazala i moć napretka, poboljšanja lekture i stila pisanja, a njen mentor je obavio odličan zadatak.

STEVO LESKARAC: Odlična pjesma, ritmički savršena. Ono što joj eventualno može biti zamjerka – jeste upravo ta “dubokoumnost” koja se forsira u modernoj poeziji. Ipak, pjesma ima snažne motive, prelijepu melodiju a sam autor je neko koga iznimno poštujem i cijenim kao umjetnika.

OGNJENKA KALAJDŽIĆ: Autorica je na oduševljenje mnogih čitalaca prošla u polufinale. U prošlom krugu je poslala skoro pa savršenu pjesmu, ujedno i najbolju koju je ikada slala na kontest, a ovaj put, čini mi se, nije bio najsretniji izbor pjesme za nju. Ipak, proći u 50 najboljih autora od 545 prijavljenih, velika je stvar, posebno za ovu autoricu budući da znam koliko je dobronamjerna, iskrena i dobar čovjek.

ALMA OMEROVIĆ: Mlada autorica iz Bosne, izdvojila se u Jožinoj grupi, na oduševljenje svih nas. Kroz nekoliko godina, očekujem da će pisati maestralnu poeziju. Ovo je odličan početak lijepe karijere koja je čeka.

ANĐELA TURUKALO:

Jasmin Dorić: ako postoji tema teža od ljubavne, što se tiče postizanja originalnosti, onda je to -majka-. Još mi se nije desilo da dam visok broj bodova takvoj pjesmi: jer, emocije umiju da uguše kreativnost autora i da ga svedu na običnost. Ovaj put, do toga nije došlo. Motivi su pjesmi su izvanredni, što nije začuđujuće ako uzmemo u obzir prethodne krugove. Pjesma je snažna, posjeduje emotivni naboj koji je savršeno akcentuje- a ne smeta joj. Trebalo se možda poraditi na ritmu, ali čak i to kršenje pojedinih metričkih pravila pjesmi daje određenu ljepotu. Upravo- zbog emocije. Bravo.

Pavle Aleksić… Ovaj autor gotovo govori u stihovima. Poezija je dio njega. Deskripcija u ovoj pjesmi je živa. Motivi stvaraju slike pred očima, i te slike izazivaju reakcije. Forma je dobra, zadovoljna sam estetikom pjesme; ali je sadržaj jednostavno izvanredan. Bravo.

Ivan Lovrić je mladić koji je bolji od većine starijih koje čitam ovdje. Izuzetno inteligentan, elokventan i vješt sa perom. Njegove pjesme su zvučno razigrane, zvuče neodoljivo. Ta igra zvukom mi se posebno dopada, uz savršeno poentiranje svaki put. Teme i poruke njegovih pjesama su veoma ozbiljne. Ipak, u prethodnom krugu, m-mucanje je donijelo očaravajući efekat, i to moram naglasiti opet. Savladao je formu pjesme, sto je u startu bilo problematično. Interpunkciju je apsolutno savladao. Tako- osim što je odličan, ostvario je i veliki napredak. Bravo.

Vladimir Aranđelović, jako lijepa pjesma. Kao i uvijek, prelijepi motivi. Izraz je savršen: ni previše snažan- do mjere da bude suviše oštro, a ni premekano. Kraj pjesme je jako lijep. Rad je, estetski, veoma dobar. Četvrta strofa, distih, malo odudara od cjeline, mislim da se moglo bez tog dijela. Ipak, prezadovoljna sam. Bravo.

Mladen Topić, čaroban stil. Očekivala sam da će poslati drugu pjesmu, ali nisam razočarana svakako. Mape su jako lijepe: jednostavne, a snažne. Mladen ima izuzetan talenat i izvanredno vlada riječima. Bravo.

Dušan Pejaković se bavi pisanjem jako kratko. Ipak, snalazi se odlično. Njegovoj pjesmi niti šta fali, niti ima viška. Odmjeren je, ima karakterističan izraz, prepoznatljiv. Pjesma mu umije djelovati malo suvo, upravo jer se rijetko prepusti do maksimuma- upravo zbog toga apsolutno kontroliše razvoj smisaonosti cjeline. Emocija mu nikad ne nadvlada razum. Bravo.

Petar Beatović je izgrađen autor, konstantno dobar. Njemu se ne mogu naći greške, ni estetske ni sadržajne. Jedini razlog za blago slabiju ocjenu je to što je bilo pjesama koje su ostavile jači efekat na mene, a postoji ograničenje ocjena. Svakako, bravo.

Danijel Vidačak je, u polufinalnom krugu, uložio izuzetan trud- bez obzira na manjak vremena koje je imao na raspolaganju. Taj trud je itekako urodio plodom. Ovo mu je, po meni, najbolja pjesma do sad. Zna kako da upotrijebi slobodu, da se oslobodi pravila- a opet, da poštuje estetiku pjesme. Veoma je originalan u motivima. Izraz mu je prikladan. Prezadovoljna sam. Bravo.

Nikola Ismail aka Lepi Marko se, od samog početka, izdvaja iz grupe (uz još jednog takmičara, do kojeg još nismo stigli). Ovo je jedna od ukupno dvije najbolje pjesme ove grupe, što se mene tiče. Autor zna kako da pravilno poentira, kako da piše teško- a da to izgleda lako. Njegove pjesme su iz srca, ali oblikovane izuzetnom jezičkom spretnošću i razumom. Prijaju oku i, definitivno, prijaju duši. Jedva čekam da vidim finalnu, jer- apsolutno sam sigurna da će proći. Bravo.

Loris Avella has mesmerising descriptive abilities. Sceneries in his poems are wonderful. He writes with lots of passion and that’s what makes him special. I like to call that kind of poetry ‘flesh and blood’, because that’s what they are. They have a body and a beating heart. Well done, Loris, as always.

Reema Yousif Bakose is simply lovely. She knows how to make her words strong and how to make her poetry alive. She uses very original and creative subjects for writing. She always stands out. She’s very careful when it comes to metrics and aesthetics, and she likes rhyming- which i don’t prefer, but- in her poems, it fits perfectly. So, I’m happy to have her in my group. Well done and good luck.

Denis Olegov, short and powerful poem. Strong, effective, passionate and clear. It goes straight to the point, with unbelievably appealing sceneries. I’m amazed. Wonderful work.

Aleksandar Tomov, probably the best poem. It was bold and brave, really, though not dirty, but- that word gives depth to the poem, gives her strength and gives a chance to the reader to feel the same thing Rat did. It’s psychological, emotional and wild. A poem which shoots straight to the heart. I like the way the author plays with characters, the way he makes them alive through poetry. I also read his stories, and I’m not even sure what fits him better. Sasha really knows his freedom and his way with words. Aesthetically, this poem is perfect. Very well done. Good luck.

Raffaella Maria Barbara Direnzo writes gentle but vivid poetry. She lacks a bit of energy sometimes, but she compensates that with emotions and beautiful motives. I like her expression. Well done.

Niladri Mahajan, amazing poetry. Very, very good author with amazing ability of painting with words. Whenever i read something of his, i get that feeling like I’m looking at the painting. He’s descriptive and somehow misty, but emotional and effective. Very well done.

Mduduzi Ndwandwe, it’s deep and dark, almost scary poem. It’s appealing, with it’s horror effects. I love the ending, that touching surrender is really enchanting. Yet, it was weaker than some other poems, in a manner that subject wasn’t too open or personal enough. It’s a bit too misty and foggy. Didn’t quite managed to understand what happened, why the situation is as it’s described. Well done, anyway, these are just shade differences, everyone in the semi-final stage is a good writer.

Boris Kvaternik je već odavno formiran pisac, sa izuzetno dobrim izrazom i stilom. Estetski, pjesma je jako dobro urađena. Interpunkcija je mogla biti malo bolja, ali ništa strašno. Sadržajno je još bolja. Bravo.

Mirza Ahmetović, dosta dobro urađeno. Smatram da bi jos koji stih pomogao da se bolje dočara cijela situacija; moguće da bi i pjesma bila snažnija. Svakako, dobro je.

Iva Juričev-Martinčev, pjesma je lijepa. Ipak, mislim da je autorka mogla bolje to uraditi- malo energičnije. Leptiri i ruže su poprilično oslabili efekat: moglo se naći bolje poređenje- snažnije i originalnije.

Ana Narandžić ima veoma lijepe prizore u pjesmama. Međutim, ima neke motive koje konstantno ponavlja. Jedno je to kad neko ima karakterističan stil, a sasvim drugo kad se drzi jednih te istih prizora u pjesmi. Ipak, meni se dopada. Problem je što je pjesma otežana sopstvenom dužinom. Smatram da bi mnogo prikladnije bilo da je znatno kraća, a iste snage. Bolje bi došla do izražaja. Ovako je malo naporna za čitanje. Svakako, dobro je urađeno.

Nermin Aganović, veoma dobra pjesma. Jednostavna, a snažna. Mnogo je bolje nego u prethodnom krugu, bravo.

Sanja Sinanović definitivno ima talenta. Ipak, ne čini mi se da je pjesma usavršena. Sadržajno je dobra. Zbog poprilično čvrstog izraza, emotivni naboj u pjesmi je opao. Moglo se dodatno poraditi na interpunkciji. Opkoračenje je izuzetno zanimljivo u pjesmama, pa se to moglo iskoristiti: iz distiha u treću strofu. Tačka je to poremetila, pa se stih počeo veznikom, bez ikakve potrebe. Forma je, takođe, mogla biti bolje izvedena.

Stevo Leskarac, lijep sonet. Ipak, smatram da je moglo biti bolje izvedeno. Pjesma nije ostavila pretjeran utisak na mene. Sadržajno nije dominantna u ovoj grupi. Moglo se poraditi i na estetici: nije poželjno da se svaki stih počinje velikim slovom, kad je već interpunkcija u upotrebi i kad je pjesma ovako formirana. U polufinalu o svemu treba voditi računa, jer ipak nijanse odlučuju o svemu.

Ognjenka Kalajdžić… Pjesma je suviše jednostavna i ne ostavlja pretjeran utisak. Rima je prosta. Nema dinamike u pjesmi, ništa neočekivano, ništa snažno. Mislim da je ovo bio loš izbor.

Alma Omerović, neupečatljivo. Ništa posebno, ništa novo. Izraz je slab, stil je neprecizan i nedefinisan. Moglo je mnogo bolje. Strofe nikad ne treba da počinju veznikom, izuzev ako je u pitanju nastavak prethodne sintaksičke cjeline.

DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ:

@JASMIN DORIĆ dobra pjesma, rima koja se gotovo i ne vidi, ali odlično uklopljena u stihove za koje nije potrebna metrika…ovo je slučaj kad se rima može koristiti, a da pjesma ne gubi na ritmu

@PAVLE ALEKSIĆ interesantna pjesma, ali ovdje smo “stisnuti” s ocjenama, dakle kratka i dojmljiva pjesma

@IVAN LOVRIĆ, odlična pjesma, autor me stihovima s budnom pažnjom doveo do kraja pjesme i sjajno poentirao..baš odlična pjesma

@VLADIMIR ARANĐELOVIĆ pjesma je dobra, nemam nikakve zamjerke, ali među ovoliko dobrih pjesama, za nijansu je lošija

@MLADEN TOPIĆ,u početku mi je pjesma krenula lijepo, a onda se nekako pogubila, ali sam prepoznala te boje, mirise i čari Sarajeva, nešto mi je ipak u pjesmi nedostajalo da me osvoji
@DUŠAN PEJAKOVIĆ dobra pjesma, korektno napisana, lijepog ritma i smisla

@PETAR BEATOVIĆ, odlična pjesma, odličnog ritma i s nekoliko antologijskih stihova, koji su me oduševili…sjajno Petre

@DANIJEL VIDAČAK, korektna pjesma, ima dobar ritam, ideja je također dobra, ali se izgubila među drugim sjajnim pjemama

@NIKOLA ISMAIL pjesma nije loša, zadnji stih bih potpuno izbacila, mislim kako je nepotreban, ima nekoliko lijepih stihova, ali sve mi je nekako blijedo u pjesmi, ovaj autor je imao i boljih pjesama do dolaska u polufinale

@LORIS AVELLA, odlična pjesma, lijepo klizi iz stiha u stih i ima dobru završnicu

@REEMA BAKOSE odlična pjesma, bez ikakve zamjerke, oduševila me

@DENIS OLEGOV, lijepa pjesma, ali se i ona utopila pored nekoliko sjajnih pjesama drugih autora

@ALEKSANDAR TOMOV A. SASHA TOMOF pjesma je izgubila malo na ljepoti u prijevodu, što je i normalno kod prijevoda, ali sam prepoznala u pjesmi tu prolaznost života, na neobican način viđenu i pjesmom vođenu

@RAFFAELLA MARIA BARBARA DIRENZO,dobra pjesma, dobro vođena do kraja, dobrog ritma i smislenosti

@MDUDUZI NDWANDWE dobra pjesma, koja je sigurno u prijevodu izgubila na ljepoti, ali i ovako ima odličan ritam i smislenost

@BORIS KVATERNIK, odlična pjesma zrelog i formiranog autora

@MIRZA AHMETOVIĆ, interesantna pjesma o današnjm druženjima u tišini, uz mobilne telefone, aktualna tema, ali u pjesmi bi mogla biti bolje razrađena, po meni je pjesma previše suhoparna, nema nekog bljeska, a tema već korištena puno puta…ali korektno i dobro napisano

@IVA JURIČEV-MARTINČEV. odlična pjesma, odlično opisan ulazak u neki “novi svijet”, svijet zrelosti

@ANA NARANDŽIĆ ova me autorica ugodno iznenađuje iz kruga u krug, ima tu odličnih, antologijskih stihova, mada se čini kako su ponekad misli nabacane jedna na drugu, autorica ih vješto povezuje i mislim da zaslužuje ulazak u finale

@NERMIN AGANOVIĆ kada bi postojala ocjena 5+, ovaj autor bi je sigurno zaslužio i dobio od mene…na tako jednostavan način, ali upečatljivo, originalno, s prelijepim slikama i aktiviranim svim čulima, autor nam opisuje svakodnevnicu, život naš nasušni, efektno poentiranje u pjesmi…bravo Nermine

@SANJA SINANOVIĆ pjesma je lijepo zamišljena i smislena, ali nedostaje mi nešto u njoj da me osvoji, neka bravura, neki bljesak…korektno je napisana, ima dobar ritam, ali ostavlja me ravnodušnom

@STEVO LESKARAC besprijekorno napisan sonet zrelog autora…sve pohvale

@OGNJENKA KALAJDŽIĆ lijepa, topla, emotivna pjesma, ali među ostalim sjajnim pjesmama mi se izgubila

@ALMA OMEROVIĆ pjesma je lijepo zamišljena i ima lijepu i jaku emociju, ali mi je nekako blijeda među ostalim pjesmama..

Dragi autori, došli smo do dijela takmičenja u koji su ušli autori koji su otprilike najbolje pokazali umijeće pisanja. Žao mi je nekoliko autora koji su imali sjajne pjesme, ali nisu došli do ovog kruga, do polufinala. Toj nekolicini autora predviđam sjajnu budućnost kad je pisanje u pitanju i sigurna sam kako će, uz ove autore, vratiti dignitet pisanoj riječi. Među autorima koje sam ocijenila sa 12 i 10 bodova, moglo bi se reći kako je mala, tanka crta u ljepoti i kvaliteti pjesama, ali sam bila ograničena brojem autora kojima mogu dati tu najbolju ocjenu. Svakako bih istakla Nermina Aganovića, autora koji je za mene pravo otkriće i koji je zreo autor, koji je već pjesnik. Tu su sjajni, odlični autori Petar Beatović, Reema Bakose, Boris Kvaternik, Stevo Leskarac, Iva Juričev Martinčev, Ana Narandžić, Jasmin Dorić, Loris Avella, Raffaella Maria Barbara Direnzo. Želim vas sve vidjeti u finalu i za mene ste svi vi pobjednici, jer već sam dolazak u polufinale je velika stvar. Učinili ste mi veliku čast i zadovoljstvo što sam vas mogla pratiti i čitati, a posebno autore kojima sam dodjeljena kao mentor. Sjajni ste i samo hrabro naprijed.

 

SIMO GOLUBOVIĆ:

Ocenjivač u svakom takmičenju je u situaciji da donese pogrešan sud, pogrešnu procenu i ocenu, posebno u ovim vrstama takmičenja kada nema određenih parametara koji su za ocenu limitirajući faktor, te se sam ocenjivač po stotinu puta preispituje da li je napravio grešku, a pri tome nije u mogućnosti da da sasvim objektivnu ocenu jer se baš radi o subjektivnom utisku.To će svakako naši takmičari razumeti. Znači, ocenjivač ocenjuje prema svome ukusu, a o ukusima nije potrebno raspravljati. (“Des gustubus non dusputandim est.” rekli su stari Latini). Nama za utehu ostaje da postupamo po savesti sa uverenjem da radimo u skladu sa pravilima takmičenja u nameri da se izabere najbolja pesma, što pretenduje da se izabere i najbolji pesnik, mada je to izvesna varka pošto jedna pesma (idi dve-tri) ne otkrivaju kompletan lik pesnika, njegovu snagu i sposobnost izražavanja.
Većina takmičara u ovom delu takmičenja predstavila se sa dužim pesmama. Ja to najčešće vidim kao nepotrebno. Suština stiha/pesme i jeste u tome da se sa malo lepuših i biranih reči u zanimljivim sintagmama dočara mnogo toga, bilo da je doživljaj ili događaj. Ako se želi to opisati na drugu način,postoji mogućnost da to bude priča,, roman… Pesmu o njeno značenje ne treba opterećivati gomilanjem reči koje ne znače mnogo,nego baš suprotno – sa malo reči kazati sve što je potrebno. Čitaocima ostaviti/ponuditi mogućnost da uživaju čitajući i da u tome sami pronalaze ona lepa mesta koja su katkada i skrivena, ili bolje kazati izražena metaforom. Pesmu trba osloboditi nepotrebnog opisivanja i ogoljenih sintagmi, treba koristiti “zgusnutu” misao koju čitalac može nesmetano da razvija i uživa u pesmi.
Uveren sam da je u ovom delu takmičenja najviše dobrih pesničkih elemenata koristila SANjA SINANOVIĆ koja u pesmi o marioneti iskazuje mnogobrojne naše zablude i devijacije u društvu uopšte, gde neku vrednost preuzima nešto mnogo manje vredno od čoveka samog. Ona ne govori mnogo o tome, Čitalac sam treba da zaključi kamo nas vode takvi putevi i gde ćemo stići takvim načinom razmišljanja i rada., kao da je sledila jednu od najvećih i najmudrijih filozofskih misli i knjiga da “Uzak put i tesna vrata vode u život…” (Jevanđelje po Mateju 7; 13, 14)
Svim učesnicima želim radost i zadvoljstvo daljeg učešća u takmičenju, takmičenju koje je više od toga, ono je druženje, ono je zbližavanje, ono je igra. Neka onda bude na radost.

 

JOŽE BRENČIČ:

Moram da kažem da mi se činilo vrlo teško ocenjivati po ovom sistemu jer prisiljava kao na neke kvote i kod ocenjivanja nema slobode po utisku kakav je taj za neku pesmu. Očekivao sam da će biti u polufinalu lektorisano pisanje bez onih grešaka u postavljanju znakova interpunkcije (povlake, tri tačke, zarezi …), da će biti slova azbuke, kako treba, “đ” a ne “dj” i da će biti kvačice na šumnicima. To je osnovno što treba da bude (kako ja mislim) a tek onda sadržaj. Kod jedne pesme sam nalazio da nije do kraja ni prevedena. Iznenadilo me, koliko je toga kao neka proza a ne poetika. Još uvek je pisano nešto u rimi a onda kad sfali opet ne. Ako je pesma u formi kao naprimer sonet, mora da bude stroga metrika (mislim, jer je to takmičenje).
U pesmama inače ima dobrih ideja, ponekud i ređih načina pisanja.

 


©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

2 thoughts on “MILI DUELI 2019: Rezultati 4. kruga (PRVO POLUFINALE)”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.