Mili Dueli 2019

MILI DUELI 2019: Rezultati 3. kruga (Duel 8: Nerminovi autori)

Treći krug Mili Dueli 2019 je završen 25. avgusta 2019. godine. U tom periodu, predstavljeno je 120 pjesama od 120 autora, a odluku o tome ko prolazi u naredni krug, donijeli su četveročlani žiri. Čitaoci u ovom krugu nisu glasali. Žiri je birao ukupno 40 autora za 4. krug (polufinale), ali je organizator odlučio da zbog velikog broja dobrih pjesama, napravi iznimku i u takmičenje pusti još 10 autora, tako da  nas u 4. krugu nas očekuje predstavljanje 50 autora koji su prošli ovaj krug. Sve o organizaciji i pravilima 3. kruga možete pronaći OVDJE.

Treći krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – Autori čiji je mentor DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ
2. DUEL – Autori čiji je mentor SIMO GOLUBOVIĆ
3. DUEL – Autori čiji je mentor JOŽE BRENČIČ
4. DUEL – Autori čiji je mentor ZDRAVKO ODORČIĆ
5. DUEL – Autori čiji je mentor LELA ZJAJO
6. DUEL – Autori čiji je mentor ENEA HOTIĆ
7. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO
8. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ

U ovom duelu, gdje vam donosimo rezultate, četveročlanu komisiju koja je žirirala duel su sačinjavali sljedeći članovi po sljedećem redoslijedu prikazanom u tablici:
1. Nermin Delić (mentor i organizator)
2. Anđela Turukalo
3. Danja Gašpar Đokić
4. Enea Hotić

REZULTATI (tabelarni prikaz): Nerminovi autori – TOP 120


ŠTA DALJE?
A) Za autore koji su prošli dalje u 4. krug: Čestitamo! Uspjeli ste proći u TOP 50 od 545 prijavljenih autora. To je samo jedan krug do finala. Već sada možete početi sa konsultacijama sa svojim mentorom oko izbora JEDNE pjesme za 4. krug. Procedura je ista, kao i u Trećem krugu, s tim da mentori sada imaju više vremena da se pozabave adekvatnom izboru pjesme koje bi Vas mogla dovesti u finale (5.krug). Vrijeme za mentorstvo i ovaj put traje 5 dana, do 1.9. 2019. (20:00h). Obavijest o slanju pjesme za 4. krug ćete dobiti naknadno, putem privatne poruke, od strane organizatora.Također, spremite se i da odgovorite na neka zanimljiva pitanja koja ćemo vam postaviti vezano za vaše predstavljanje u polufinalu.

Mentori ostaju isti. Od ovog trenutka vi se možete obratiti vašem mentoru koji će vam pomoći oko izbora najadekvatnije pjesme!

B) Za autore koji nisu prošli dalje: Zahvaljujemo se na učešću. Iovako, već ste uradili veliku stvar. Zamislite samo red od 545 osoba, biti među prvih 120 je ipak znatna stvar. To samo i na ovaj neobični način na koji se kontest održava, govori da imate izvjesne kvalitete koje smo prepoznali i istakli. Svim autorima će, na kraju kontesta, biti dodijeljena elektronska plaketa: Zahvalnica i priznanje za učešće na Mili Dueli 2019 i poticanje međunarodne saradnje autora Balkana, te izlaganja djela javnoj kritici, te poticanje iste.
Napomena: Žiri iz kruga u krug vrednuje po jednu pjesmu autora, a ne cijeli književni opus autora! Za neke druge pjesme biste dobili druge ocjene.

 

Za prikaz svih pjesama ovog duela kliknite OVDJE.

KOMENTARI ŽIRIJA:

NERMIN DELIĆ:

Dragi autori,
Moram da kažem da sam sa svima vama ostvario izvrsnu saradnju i da vas dvadesetak u grupi ste postali dio moje svakodnevnice u danima mentorstva. Sa mnogima od vas sam izgradio jedan prijateljski odnos i dobre temelje za decenijska poznanstva. Većini od vas sam poslije odabira pjesme i rekao zašto je ta pjesma najpogodnija za odabir u ovom krugu, te svu njenu kvalitetu, odnosno dijelove gdje taj kvalitet upitan.
Naravno, sve je bazirano na mom mišljenju i kroz dane mentorstva, a i sada tokom ocjenjivanja sam se trudio da u svim grupama budem maksimalno korektan. Treći krug sam po sebi predstavlja izazov – dobiti ocjenu… Šta znači dobiti ocjenu za pjesmu, te pročitati javni komentar na svoje poetsko ostvarenje… Sve je to nešto sasvim novo za većinu autora koji “samo pišu”, ali po dobrim starim uvjerenjima, ipak je dobro “tri puta izmjeriti, pa presjeći”, dakle, sve se u konačnici i svodi na brojke koji su i ovom slučaju jedini mogući parametri odabira autora. U svojim ocjenama sam nastojao, kako vas, tako i sve ostale grupe, dodatno motivisati. Prethodni krug je bio mahom bez komentara (izuzev određenih članova žirija 🙂 ), pa sam se fokusirao na to da nakon svakog glasanja, odgovorim na pitanje svakom autoru: ZAŠTO DA? / ZAŠTO NE?.
Ovaj put, svim drugim autorima sam pisao konkretne komentare, a vama se obraćam generalno.
Svako u grupi je jedinstven na svoj način. Ni sami ne znate koliko je talenta u vama i zaista, bez obzira na rezultat kontesta, trudit ću se da naša saradnja bude što dugotrajnija, jer i vaša mišljenja su meni jednako važna.

PS. Našem autoru Dženanu želimo puno sreće u braku. Dženo je, upravo, na medenom mjesecu. Ovih dana je bio posvećen pripremama za ženidbu, te je bio prinuđen odustati od kontesta. 😀 

Komentar nakon što sam vidio rezultate: 

Amna ima “X faktor” koji je lako uočljiv. Za koju godinu će, ukoliko ovako nastavi, pisati vanserijski. Želim joj mnogo uspjeha. Nadam se da ćemo se i upoznati, s obzirom da studiram u Sarajevu.
Nebojša je svestrani mladi umjetnik. Mislim da ga pokreće muzika, dobar ritam. Ukoliko budemo komponovali himnu za Mile Duele, znam kome ću se obratiti. Inače, savršena saradnja. 🙂
Seadeta je sama po sebi posebna. Prošle sezone smo, ako se ne varam, dogurali do polufinala, ali ni ovaj put uspjeh nije manji, jer je ove godine duplo više autora. Svaka joj čast na posebnosti koju svojim pjesmama i karakterom već dvije godine promoviše kroz MD. 🙂
Aleksa je bio jedan od mojih favorita. Nažalost, naš rad jeste prepoznat, ali ipak ne dovoljno za prolazak u TOP 50. Bez obzira, nadam se sljedećoj sezoni i prijavi već od februara. Nadovezat ću se na Džordžija, Radostinu i Petru, jer su i njih troje dobili ocjenu 1 i time automatski izgubili šansu da prođu dalje. Bez obzira na rezultate, mnogo vjerujem u vas i zaista, ovo neće biti samo fraza. Očekujem prijave u Mili Dueli 2020, jer vjerujem u pobjedu vašeg talenta. 🙂
Stole – maestro, mislim da je ova sezona itekako bila bolja od prethodne, što samo potvrđuje da si na pravom putu. Slavene, Luka,… žao mi je što nismo uspjeli. Za Slavena sam vjerovao u prolaz, jer ima već sad dovoljnu zrelost, no, ipak se nije desilo ovaj put, što ne znači da naredni neće. Luka je velik kao osoba, a raste i kao pjesnik… VRIJEME JE PRED NAMA!

Za ove koji su prošli, čut ćemo se, svakako. 😀 Ima tu priče.

(Sorry, but I did not have enough time to translate my text for English version. So, foreign authors, I will do it in next hours. Please, do not kill me now 😀 )

ANĐELA TURUKALO:

Kako je teško komentarisati grupu sa ovoliko petica…

Luka Aksentijević…Treća strofa i sami kraj pjesme su izuzetno dobri. Ostatak pjesme je zadovoljavajući. Autor je lijepo napredovao. Može to još bolje, ali je već veoma dobro.

Amna Mulić…Dosta blijedo za ovu grupu. Zadnje tri strofe su morale biti snažnije, iako tu ima lijepih motiva.

Petra Vidaković Cvetković…Pjesma zvuči previše hladno. Gotovo je pretenciozna do mjere gdje gubi na duši i emotivnosti. Snažna je, tematski dobra, izražajno stabilna- ali mora se raditi i na tom dijelu.

Nebojša Janković…Metriku je valjalo usavršiti u ovakvoj pjesmi. Ima lijepih motiva, izraz je elegantan- ali fali dinamike. Nije upečatljiva pjesma među ostalima.

Slaven Trebovac…Veoma dobar smisao za građenje slika i stvaranje priče. Izuzetno mi se dopala pjesma. Ipak, mnoštvo nekih izraza je čine gotovo napornom, djeluje nametljivo. Nekad i malo jednostavnosti nije na odmet. Svakako, bravo.

Seadeta Osmani je iskusna, kvalitetna autorka. Ipak, teško je pisati pjesme u dijalozima- neophodno je prilagoditi se realnom razgovoru u određenoj mjeri, inače djeluje previše imaginarno- kao u ovom slučaju. Takođe, kraj nije dobro izveden, očekivala sam nešto snažnije.

Stefan Stole Đurić… Neophodno je bilo popraviti malo interpunkciju. Takođe, fali snažniji izraz. Minijature su zahtjevnije kad govorimo o odabiru riječi, jer je manje prostora za izazivanje određenog efekta kod čitalaca.

Što se tiče petica ove grupe, ne znam koga bih posebno istakla. Svako ima nešto karakteristično. To su izuzetno kvalitetne pjesme, dobro uklopljene i sređene. Nemam nikakvih primjedbi. Istakla bih Marka Bačanovića, Svetozara Gužvića, Harisa Jusufovića, Aleksu Jadžića- to je materijal koji apsolutno odgovara mom ukusu i rado bih ih čitala ponovo.

Marina Milošević- ovo je izuzetno šarmantna, zavodljiva i razigrana pjesma. Jednostavno je intrigantna. Pretpostavljam da lijepo prikazuje ličnost autorke. U isto vrijeme, duboka je. Vidi se da je uložen trud, kao i emocija. Završetak pjesme je odličan. Bravo.

Kaloyan Hristov, Georgi Slavov, Ivan Gerasimov…Amazing. I adore your style of writing. All three of you are very good authors and I wish you the best of luck. 🙂

 

DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ:

@LUKA AKSENTIJEVIĆ pjesma je odlična, predivne metafore, misli naprosto klize, ništa im ne ometa put do sjajnog završetka pjesme…mala sugestija, izbjegavati tri točke u pjesmi, postoje crtice, zarezi, zagrade, ali tri točke u književnosti (pravopisno i gramatički) služe isključivo kao nedorečenost, a na društvenim mrežama su znak novih misli

@AMNA MULIĆ pjesma u sebi ima puno lijepih misaonih cjelina, ali mi djeluje nekako nabacano, nema mi lijepu protočnost, ali obzirom na godine, ovo je sigurno autorica koja puno obećava

@SVETOZAR GUŽVIĆ solidna i sasvim korektno napisana pjesme, ali je sve već viđeno, nedostaje nekih malih bravurica da pjesmu izvuku iznad prosječnosti

@SARA ABCI sjajna pjesma, bez ikakve zamjerke i ono što mene uvijek oduševi kod autora je ta igra riječima, ta višeznačnost koja uvijek pjesmi da ljepotu

@MARINA MILOŠEVIĆ pjesma pisana na interesantan način i ova autorica samo mora malo poraditi na zanatskom dijelu, dakle ostaviti pjesmu da malo pričeka, pa je nakon nekog vremena srediti, dotjerati…ali autorica, obzirom na godine, obećava

@PETRA VIDAKOVIĆ CVETKOVIĆ odlična pjesma jedne zrele autorice, bez ikakve zamjerke, ritmična i dobro zaokružena

@NEBOJŠA JANKOVIĆ pjesma ima nešto u sebi, ali je rima “nategnuta” i ne baš uspješna, a gubi se i ritam, treba poraditi malo na tome

@ALEKSA JADŽIĆ interesantna forma pjesme, dvostih koji povremeno prerasta u trostih, ali odvojen zagradama i uvijek istog tonaliteta- objašnjenja odnosno primjenjivosti koja odlično funkcionira…no ima nešto što mi u ovoj pjesmi baš i nije “leglo”

@SLAVEN TREBOVAC u pjesmi je slabo vođeno računa o ritmu, pjesma je teško prohodna i zbog lošeg ritma, događalo se da se vraćam unatrag i povežem s prethodnim stihovima…ima u pjesmi lijepih stihova, lijepih momenata, ali treba tu još dosta raditi

@SLOBODAN STANIŠIĆ pjesma je metrički odlično urađena, rima je također odlična i školski je primjer kako pjesma u rimi treba izgledati…nije me osvojila na prvu, iako je sasvim korektno i dobro napisana

@MARKO BAČANOVIĆ pokušala sam proniknuti u formu ove pjesme, iako nema razmaka među strofama, u početku me rima navodila kako se možda radi o sonetu, ali se ta rima, odmičući dalje, potpuno pogubila…stekla sam dojam kako je autor krenuo s pisanjem soneta, ali se predomislio, vjerovatno zbog metrike koja bi bila loša da podrži ideju, a i ovako, ritmičk, pjesma je zahtjevna za čitanje i jedva sam je povezala

@SEADETA OSMANI pjesma koja nije dobro napisana, početak s upravnim govorom koji se kasnije izgubio i pjesma se razvodnila, kao da je autorici ponestalo snage da je iznese do kraja…uglavnom, ništa naročito

@HARIS JUSUFOVIĆ u početku sam pomislila kako se radi o sjajnoj pjesmi i bila je otprilike takva, negdje do pred kraj, a onda je zadnji stih pjesmu srušio..trebalo je samo malo napraviti na kraju neki zaokret i zadnjim stihom dobro poentirati, ovo je mogla biti odlična pjesma

@STEFAN STOLE ĐURIĆ ovo je mogla biti odlična minijatura, ali na žalost, nedostaje tu neki bljesak u početku pjesme, da bi potvrdio dobar završetak

@RADOSTINA GEORGIEVA jasno, koncizno, bez zamjerke…odlična minijatura

@IVAN GERASIMOV ima u ovoj pjesmi sjajnih stihova, po meni, pjesma bi trebala početi stihom “Obolio sam ljudi”.. prve dvije strofe su suvišne…ali je smislenost neupitna, a i zrelost autora

@KALOYAN HRISTOV pjesma sasvim korektno napisana, ritmična, smislena, ali na mene nije ostavila neki veći dojam

@ROLANDA STEFANOVA A. MAKTUBA odlična pjesma zrele autorice, bez ikakve zamjerke, stihovi koji na kraju postaju pismo, odlična ideja i realizacija

@LENA KYROPOULOS lijepa pjesma, korektno napisana, s odličnom idejom i razradom, ovo je zreo autor koji sjajno zna baratati riječima i sve ih posložiti u smislen sklad…samo malo je nedostajalo da joj dam najvišu ocjenu

@SARAH ISUF ne znam da li je do prijevoda, ali pjesma mi izgleda malo zbrčkano, naprosto nije me ničim dodirnula i izgleda mi nabacano

@GEORGI DELCHEV SLAVOV odlična pjesma zrelog autora, sjajno vođena i idejno dobro urađena, sa odličnim završetkom

@CHANDRAMA DESHMUKH korektna pjesma, mada su mi neki stihovi “zaškripili”, imam dojam kako se autorica pri kraju pjesme požurila da bi je što prije završila…u svakom slučaju, jedna od boljih pjesama u ovoj grupi

ENEA HOTIĆ:

1. Luka Aksentijević
Pjesma koja je privukla moju pažnju. Tačno sam kroz stihove mogla da pratim psihološki profil onoga ko (parafraziram) želi voljeno biće „među prstima“. Nemoguća ljubav koja kida, silina snage medvjedove, pijanstvo izazvano tugom i sjajna metafora: „Ja dnevno popijem tri flaše tuge i popušim paklo i po godina“ doprinose kontrastu između samog toka pjesme i onoga što slijedi na samom kraju. Poput Bahove fuge, usudila bih se reći, pjesma iz mola prelazi u durske skale na kraju i to mi se dopalo. Ništa nije dovoljno teško da bi čovjek odustao od mirisa voljenog bića. Nespretno je rečeno: „… parfem u plućima“. Autor je mogao da upotrijebi i neku drugu riječ ili sintagmu umjesto toliko očigledne riječi „parfem“. To je kliše. Metriku neću komentarisati, jedino bih konstatovala da je dobro što je pjesma organizovana u strofe. Sugestija da naslov pjesme sa riječju *fukara* nije dobio na snazi, a znamo svi da je potrebno pjesmi dati i smislen naslov. Pravopisno i gramatički korektna pjesma. Ovoj pjesmi dajem ocjenu 4.
2. Amna Mulić
Pjesmu kao da je pjesnikinja pisala samoj sebi, možda griješim. Pjesma je dobra. Posebno mi se dopala druga strofa: „Krila si sazvježđa od mojih ruku da ne povarim njihovu mladost i svoje vjeđe koristila si da nosiš teret svijeta“. To je i najbolji dio u pjesmi. Prva strofa nejasna baš kao i napomena nakon prve strofe. Pjesma je pravopisno i gramatički korektna. Ovoj pjesmi dajem 4.
3. Svetozar Gužvić
Pjesma kojom je autor pokušao da motivom u vezi sa našim vijekovnim podjelama istakne sam besmisao svega toga i te „in vitro flašice“ simbolizuju vještački stvorenu mržnju koja se nastoji udjenuti u buduće generacije. Iako pjesma nije motivom meni bliska, dobra je, no, nije dala nešto novo, izraz je nepoetičan. Ovoj pjesmi dajem ocjenu 3
4. Sara Abci
Sarina pjesma ima elemente originalnosti, taj unutrašnji monolog je vrlo ubjedljiv. Zatim mjesta poput:
„Ne može biti čisto ako nije nemoguće!
Nisi upoznao sve.
Uspeti da preplivaš svoju baru i nije neki podvig!
Zato i deluješ snažno,
imaš uspeha u sopstvenom selu“ čine pjesmu izrazito poučnom. Ovo je ujedno i najbolje u ovoj pjesmi. Svaki autor ima viziju, ali u ovom slučaju ona je ostala meni prilično u magli. Ovoj pjesmi dajem ocjenu 3.
5. Marina Milošević
Pjesma je dobra, ukazuje svojim motivom na nekakve predrasude koje vladaju u ljudima i zbog njih je vrlo teško doći do izražaja. Inače je vrlo lična pjesma i biću obazriva u komentaru, dakle, ukazuje na ovaj problem i autorka je već, po meni, uspjela. Autorka kaže da žena na Balkanu samo spava, a nakon toga ide jedan jako nespretan stih gdje imamo višak pomoćnog glagola *jesam* , ne znam zašto. No, kako god, to su finese, naslov je jako dobar i neobičan i te zbog svega navedenog, posebno ističući četvrtu strofu, autorki dajem ocjenu 5.
6. Petra Vidaković
Pjesma je puna nepoetičnih izraza, u tolikoj mjeri da i nije pjesma. Vrlo nerazumljiva pjesma (možda autorki savršeno razumljiva). Treba se poraditi na izrazu, ne koristiti ih da bi se postigao efekat (u ciklično koncipiranom vremenu, kažem fazama). Dakle, postojati se može svuda u vremenu, dio po dio sebe ostavljati danima iza, a obećati sebe satima ispred… dakle dajem primjer kako se egzistencija može naglasiti, ali ne tom riječju. Ili sljedeći stihovi:
„Čemu da težim kada se teži opirem;
lebdeća energija van lokacionih kategorija?“ Kao da čitam lekciju iz fizike. Pjesmi dajem ocjenu 1.
7. Nebojša Janković
Pjesma je po formi klasična, organizovana u strofe, svaka strofa ima četiri stiha, te dosljedno sprovedenu ukrštenu rimu. Čak mislim da je autor i robovao toj rimi i izgubio nit:
„Ne hodaj po tlu, glasna je posteljina!“ Riječ posteljina se trebala rimovati sa tišina ali da li je trebalo odabrati tu riječ? Naravno da nije. Naslov i pjesma se nisu pronašli. Zamjerka je što svaki stih počinje velikim slovom kojoj dajem ocjenu 2.
8. Aleksa Jadžić
*gledi – gleda
*krivdi – šta li ovo znači?
*avijatorsko – avijatičarsko
U pjesmi ima previše toga, mislim da se treba preraditi da bi čitalac uhvatio nit. Ocjena 1.

9. Slaven Trebovac
*ponad – Iznad
Odlična pjesma, vrlo moderna, ali ukazuje svojim motivom na vječiti kontrast između onoga što nam društvo servira kao pravilno i dobro i ono što moramo postati i ostati – dosljedni sebi. Veoma snažna pjesma: „Spasava me ljepota nedokučivog duha“… u okeanu svemoguće ljubavi“. Odlično! Ovoj pjesmi dajem ocjenu 5.
10. Slobodan Stanišić
Ušujem felere?
Nerazumljiva zadnja strofa, dosljedna je ukrštena rima, prva strofa je najbolja u pjesmi. Zatim se nit počinje gubiti, najviše u toj trećoj strofi. Poradtiti na kompaktnosti motiva. Ovoj pjesmi dajem ocjenu 3
11. Marko Bačanović
*sasretanja – susretanja
Pjesma ima dobar ritam, ono što je kvari jeste gomilanje riječi sličnog glasovnog sastava (drugi stih). Dva posljednja stiha su vrlo nerazumljiva, možda autoru jesu, ali čitaocima teško da će biti. Riječ poput *trenut je toliko korišćena u poeziji da zaista ne preporučujem da se koristi. Rekla bih da sem ritma u pjesmi ništa nije jasno. Poraditi na jasnoći izraza. Pjesmi dajem ocjenu 3.
12. Seadeta Osmani
Zanimljiva pjesma u dijalogu na kraju kojega autorka kaže da je najbolje znaju oni što je vole. Zamjerka je interpunkcija u korišćenju upravnog govora (uzeti pravopis, pa pogledati), ali ako izostavim to, pjesma je lijepa i poručuje da nekad poželimo da nas neko poznaje i bolje od nas samih. Pjesmi dajem ocjenu 4.
13. Haris Jusufović
Pjesma koja ima zgusnut zraz. Jedino bih ja autora pitala šta je htio da kaže. Čudno je to što ova pjesma ostavlja snažan utisak, a kada se čovjek zamisli zbog čega je to tako, ne može to da opiše. Smatram da poezija pruža mogućnost da progovorimo o svemu što želimo, ali da moramo biti svjesni da možda nećemo baš uvijek prenijeti svoju ideju u stihove i oni će ostati samom pjesniku da ih čita. Pjesmi dajem ocjenu 4.
14. Stefan Stole Đurić
U toj mreži kojom čovjek svakodnevno dodiruje nebo ima mjesta samo za privilegovane, one koji i zarobljeni sopstvenim životom i strahovima, vide nebo. Pjesma je odlična upravo zbog ove snažne metafore slobode koja se ukazuje baš onda kada smo „uhvaćeni“. Ovoj pjesmi dajem ocjenu 5.
15. Radostina Georgieva
Lijepa misao. No, još uvijek nije pjesma. Pjesmi dajem ocjenu 1.
16. Ivan Gerasimov
Pjesma sa motivom bunta protiv uljuljkanih koji ne vide šta se dešava u svijetu oko njih. Zanemarila bih slovne i pravopisne greške jer radi se o prevedenoj književnosti. Autor je izabrao dobar motiv da napiše pjesmu, mada ona u prepjevu baš i ne liči na pjesmu. Slobodan stih je odlična forma, ali takođe zahtijeva određeni ritam, prepjev je vrlo bitan. Ovoj pjesmi dajem 3.
17. Kaloyan Hristov
Lijepa pjesma. Opet se neću osvrtati na slovne i pravopisne greške. Biti *popljuskan kišom je nespretan prevod, predlažem *poškropljen kišom, divan je motiv golubica koje nagovještavaju toliko željeni glas. Ovoj pjesmi dajem ocjenu 4.
18. Rolanda Stefanova a. Maktuba
Pjesma bi vjerovatno bila bolja da je prepjevana, a to je posao koji je mukotrpan i ne mora uvijek dati rezultat. Dobro je osmišljena forma pjesme kao pisane poruke oca kćerki. Svi ćemo jednom doći na isto, a do tad, svako treba da živi život u svojim cipelama, bio bi motiv ove pjesme. Ocjena je 3.
19. Lena Kyropoulos
Lijepa pjesma sa ljubavnim motivom. Prvi stih je vrlo nespretan, no, sam tok pjesme i zavrsnica su u sprezi, te nema iskakanja u praćenju osnovnog motiva, a to je bezuslovna ljubav kojoj vremenske odrednice ne mogu ništa. Ovoj pjesmi dajem ocjenu 4.

20. Sarah Isufi
Pjesma zanimljivog naslova. U magli, gluhonijema djevojka ima spoznaju same sebe… a prije toga je nešto čula… konfuzija i nerazumljivost, nešto bolja situacija je kada se pjesma čita na engleskom. Lik Ofelije iz Šekspirovog Hamleta mi je pred očima. Slika ima,no, nisu u sprezi, nisu u funkciji cjeline pjesme. Ocjena 3.

21. Georgi Slavov
Uz dužno poštovanje prema pisanju svakog, pa i ovog autora, nisam našla elemente pjesme u njegovoj pjesmi. Ocjena 1.

22. CHANDRAMA DESHMUKH
Odlična pjesma i svbew pohvale za prepjev. Motiv zarobljenosti i želje da se neometano leti, motiv brodića što svjetluca na mjesečini, ples koji možda ne plešemo više, ali ga vidimo u pticama jasno vidim u ovoj pjesmi kojoj dajem 5.

 

 


©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.