Mili Dueli 2019

MILI DUELI 2019: Rezultati 3. kruga (Duel 7: Anđelini autori)

Treći krug Mili Dueli 2019 je završen 25. avgusta 2019. godine. U tom periodu, predstavljeno je 120 pjesama od 120 autora, a odluku o tome ko prolazi u naredni krug, donijeli su četveročlani žiri. Čitaoci u ovom krugu nisu glasali. Žiri je birao ukupno 40 autora za 4. krug (polufinale), ali je organizator odlučio da zbog velikog broja dobrih pjesama, napravi iznimku i u takmičenje pusti još 10 autora, tako da  nas u 4. krugu nas očekuje predstavljanje 50 autora koji su prošli ovaj krug. Sve o organizaciji i pravilima 3. kruga možete pronaći OVDJE.

Treći krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – Autori čiji je mentor DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ
2. DUEL – Autori čiji je mentor SIMO GOLUBOVIĆ
3. DUEL – Autori čiji je mentor JOŽE BRENČIČ
4. DUEL – Autori čiji je mentor ZDRAVKO ODORČIĆ
5. DUEL – Autori čiji je mentor LELA ZJAJO
6. DUEL – Autori čiji je mentor ENEA HOTIĆ
7. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO
8. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ

U ovom duelu, gdje vam donosimo rezultate, četveročlanu komisiju koja je žirirala duel su sačinjavali sljedeći članovi po sljedećem redoslijedu prikazanom u tablici:
1. Anđela Turukalo (mentor)
2. Nermin Delić (organizator)
3. Danja Gašpar Đokić
4. Lela Zjajo

REZULTATI (tabelarni prikaz): Anđelini autori – TOP 120

ŠTA DALJE?
A) Za autore koji su prošli dalje u 4. krug: Čestitamo! Uspjeli ste proći u TOP 50 od 545 prijavljenih autora. To je samo jedan krug do finala. Već sada možete početi sa konsultacijama sa svojim mentorom oko izbora JEDNE pjesme za 4. krug. Procedura je ista, kao i u Trećem krugu, s tim da mentori sada imaju više vremena da se pozabave adekvatnom izboru pjesme koje bi Vas mogla dovesti u finale (5.krug). Vrijeme za mentorstvo i ovaj put traje 5 dana, do 1.9. 2019. (20:00h). Obavijest o slanju pjesme za 4. krug ćete dobiti naknadno, putem privatne poruke, od strane organizatora.Također, spremite se i da odgovorite na neka zanimljiva pitanja koja ćemo vam postaviti vezano za vaše predstavljanje u polufinalu.

Mentori ostaju isti. Od ovog trenutka vi se možete obratiti vašem mentoru koji će vam pomoći oko izbora najadekvatnije pjesme!

B) Za autore koji nisu prošli dalje: Zahvaljujemo se na učešću. Iovako, već ste uradili veliku stvar. Zamislite samo red od 545 osoba, biti među prvih 120 je ipak znatna stvar. To samo i na ovaj neobični način na koji se kontest održava, govori da imate izvjesne kvalitete koje smo prepoznali i istakli. Svim autorima će, na kraju kontesta, biti dodijeljena elektronska plaketa: Zahvalnica i priznanje za učešće na Mili Dueli 2019 i poticanje međunarodne saradnje autora Balkana, te izlaganja djela javnoj kritici, te poticanje iste.
Napomena: Žiri iz kruga u krug vrednuje po jednu pjesmu autora, a ne cijeli književni opus autora! Za neke druge pjesme biste dobili druge ocjene.

 

Za prikaz svih pjesama ovog duela kliknite OVDJE.

KOMENTARI ŽIRIJA:

 

ANĐELA TURUKALO:

Danijela Jokić, je talentovana autorka sa veoma dobrim pjesmama. Ovaj put, vjerovatno je tematika uticala na to koliko će doći do izražaja. Četvrta i šesta strofa su zanimljive. Kraj je neprecizno izveden. Pjesma nije nimalo loša, ali se ovaj put nije istakla među ostalim autorima.

Dušica Pajović je iskusna autorka koja itekako dobro vlada riječima. Ipak, pjesma nije bila dovoljno energična da zablista u ovoj grupi. Lijepa je, ali joj fali dinamike.

Biljana Kovačević je izuzetna u minijaturama. Metafore u ovoj pjesmi su sjajne. Čini mi se da je malo falilo da ova pjesma bude jedna od najboljih u grupi. Čini mi se da stihovi nisu dovoljno povezani, djeluje nespretno u nekim djelovima. Svakako, lijepa pjesma.

Petar Marinov, another good poem but not good enough for better grade. It lacks better choice of words, it needed an explosion, which didn’t happen. It’s good aesthetically, style is acceptable; there aren’t any big mistakes. It just doesn’t stand out enough.

Anel Herzog Sivrija, pjesma je veoma dobra. Ipak, smatram da je morala biti upečatljivija. Grupa je jako teška, pa nijanse odlučuju između ocjena.

Filip Vidaković, lijepa igra riječima i zvučnošću. Dopada mi se stil, tema je dobra, kraj je prelijep. Ipak, što se forme tiče, koristila bi ovoj pjesmi. Velika slova su obavezna kad se pišu imena, bez obzira na pjesničku slobodu. Neka pravila se moraju poštovati. Svakako, dobra je pjesma, nemam nekih većih prigovora.

Donko Naydenov, veoma kreativno i zabavno. Neobična pjesma sa snažnim karakterom i posebnom energijom. Svaka čast na originalnosti. Ipak, što se kvaliteta tiče, slabija je u odnosu na petice- ali sigurno vrijedi četvorke.

Alexander Arnaudov, that’s a lovely miniature. I really love it. I cannot really find a mistake in it- but it does lack more strength in the very end. Anyway, this is very good job and I hope to see you in semifinal round.

Što se petica tiče- da počnemo sa domaćim autorima.

Nikola Ismail, fantastično, kao i uvijek. Kreativno, energično, sa posebnim šarmom koji konstantno vlada autorovim riječima. Pjesma je bez greške. Zdravko Dren- bravo!

Pavle Aleksić i vječiti problem tehničke prirode. Bravo za pjesmu: lijepo je povezana, zvučna je, sadrži dobre motive.Nemam primjedbi. Autor zna kako da se izrazi i da zablista. Samo, naredni put- bez kopiranja pri slanju.

Jasmin Dorić,izuzetno lijepo povezano, uprkos snažnim slikama. Svaka vuče na svoju stranu, a pjesma je i dalje veoma prohodna. Upečatljiva je. Autor je već izgrađen i stil mu je prepoznatljiv. Bravo.

Vladimir Aranđelović, Mladen Topić, Petar Beatović…Vama nemam šta da kažem. Sva trojica znate koliko volim sve što pišete. Opet ste me oduševili. Konstantno ste odlični. Bravo.

Ivan Lovrić, mlad a izuzetan i poseban. Kreativan pristup, upečatljiv karakter u stihovima. M-mucanje je doprinijelo šarmu pjesme. Odlično.

Danijel Vidačak je autor koji najviše napreduje kroz takmičenje, što se tiče moje grupe. Jedva čekam da vidim polufinalni izbor, ako do toga dođe. Moje zeleno svijetlo ima, dobro je urađeno. Mnogo bolje nego prošli put.

Gabrijel Barišić je jednostavno savršen u svom izlaganju. Ovoj pjesmi je teško naći manu. Drži pažnju, nije suviše lagana a ni previše komplikovana. Sve je umjereno, a opet- veoma interesantno i živo. Pjesma ima energiju i veoma je dobra.

Oko Dušana Pejakovića ne treba mnogo filozofirati: bavi se veoma zanimljivim temama, ne drži se klasike. Ima karakterističan pristup poeziji, kao i originalan izraz. Bravo.

And now, the foreign excellent ones 😀

Aleksandar Tomov a. Sasha Tomoff is a very unique poet. He uses dialogues in a perfect way- to make readers feel closer to his subject of writing. Once again, he did a fantastic job. Amazing motives in this poem are making me imagine even the faces of two characters. Reading his poems is like watching a very good movie inside my head. The stories are tense, emotional and vivid. Simply beautiful.

Angelina Vasileva, also an amazing poem. The same way this author left me breathless two times before, she did it once again. With not too many words- she makes the reader feel everything she has in her soul; and it’s great. Well done.

Raffaella Maria Barbara Direnzo, i like the pain and darkness in this poem. Also, I like your style very much. Well done.

Niladri Mahajan is a painter with words. Every verse- a new painting. Great job, once again.

Reema Yousif Bakose, lovely. Simply lovely. Well done.

Denis Olegov, I love this poem, especially the beginning and the ending. I like your style and motives. Great job.

Mduduzi Ndwandwe, a special one. I usually dislike poetry about nature- but you connected it to cultural heritage so well that I’m delighted. Well done.

Malcolm Vella King made a very big progress since the start of this competition. I like the way he’s getting better and better with this. I’m very happy with this poem. I do think the ending should be a bit better, but it’s good.

Loris Avella…Such passion in his poems, and such lovely choice of words. I love the way it sounds in both languages. Well done.

Good luck to you all.

 

NERMIN DELIĆ:

Nikola Ismail: Ovaj autor se već u prethodnim sezonama predstavljao sa ovom pjesmom koja je i tada, kao i sada, izmamila oduševljenje, kada je moje mišljenje u pitanju. Pjesma je klasičan primjer nečeg novog, originalnog uvedenog u naš mali svijet književnosti. Metafore su originalne, a opet su sve uklopljene tako da kad se pjesma pročita, imate utisak da je sve odlično uklopljeno, da nema “lutanja misli” i tzv. “skretanja s teme” čemu su autori veoma skloni.

Pavle Aleksić: Još jedan lijep zapis protkan poetikom modernog stila. Pjesma mi se sviđa, iako nije nadmašila pjesmu iz Prvog kruga, koja je, po mom mišljenju, antologijska. Autoru savjetujem da nastavi njegovati taj prozaični pristup pisanja poezije i da pazi na bogatstvo metaforike u pjesmi – jer ako ga nema, sa takvim pristupom pisanja – pjesma će postati čista proza. Svako dobro i puno sreće!

Jasmin Dorić: U dosadašnje tri pročitane pjesme ovog duela, ovdje vidim ponajviše poezije. Metafore su tako “skupe”, originalne i sve fraze u kojima ih je autor koristio izgledaju tako efektivno da ostavljaju bez daha. Pjesma bi na svaki mogući način bila savršena – da je autor obratio pažnju na formu pjesme. Dakle, ili se piše u rimi ili se piše u slobodnom stihu – ne može između. Zašto? Ako pišete u slobodnom stihu, rimovani stihovi mogu doći u obzir, ali samo onda kada to nije namjerno nametnuto (kao u prvih pet strofa u pjesmi), već je došlo spontano (nalik posljednja dva stiha u pjesmi). Ako opet pišete u rimi, onda se mora voditi računa o broju slogova, bez obzira što se rimuje svaki drugi stih. A vođenje računa o broju sogova je važno zbog ritma (kada čitamo, da stihovi “klize”, nasjedaju jedan na drugi, a ne da ostajemo bez daha da bismo stigli prethodno nametnutu melodiju pjesme). Kada bi se samo poradilo na formi pjesme, ova pjesma bi bila savršena i mislim – najbolja pjesma koju ovaj autor ima.

Danijela Jokić a. Sekem Miv: Lijepa pjesma, zaista ima fenomenalnih dijelova: PREŽIVLJAVAM TE U SVITANJIMA… -strofa je najbolja, po mom mišljenju. No, bojim se da nazirem i patetiku u pjesmi – a koja i pored sve postojeće tuge i patnje, ne bi trebala postojati.

Anel Herzog Sivrija: Zaista lijepa pjesma… Ono što tražim u svakoj pjesmi je zaokruženost misaone cjeline – a to ova pjesma ima. No, uz dužno poštovanje autoru i svima onima koji bi je izdvojili, u odnosu na pročitane pjesme iz ove grupe, nije me jednako zaintrigirala svojom ljepotom. Autora pamtim iz prethodna dva kruga sa mnogo boljim pjesmama. Kao glavnu zamjerku, navest ću nedostatak metafora koje krase pjesmu i odvajaju je od ostalih književnih formi i tekstova.

Dušica Pajović: Ova autorica je zaista impresionirala u prva dva kruga i pokazala da je neko ko bi se pisanjem poezije zaista trebao baviti – jer svijetu trebaju tako lijepe pjesme. No, ovaj put, pjesma me nije oduševila onako kako je to bilo u prva dva kruga. Očekivao sam više. U svakom slučaju, ovu autoricu je zadovoljstvo čitati.

Vladimir Aranđelović: Jedna od boljih pjesama ovog autora koje sam do sada čitao. Nemam zamjerke. Odlično!

Filip Vidaković: Vrlo lijepa pjesma. Drago mi je da se autor igra riječima, jer pjesnik i jeste “igrač riječima”. Volio bih samo da je pjesma još više povezana u jedinstvenu misaonu cjelinu. Kraj je prelijep!

Mladen Topić: Prelijepo! Ono što me uvijek fascinira kod ovog autora – jeste njegova kreativnost. Nemam zamjerke na pjesmu. Zaista mi je drago da postoje takvi autori u našem regionu, a posebno u mojoj Bosni i Hercegovini! Bravo! Svijetu trebaju ovakva ostvarenja!

Ivan Lovrić: Odlična pjesma! Kreativnost na nivou! Ako ovako nastavi, pred ovim autorom je svijetla budućnost u poeziji!

Danijel Vidačak: Lijepa pjesma. Nema u njoj ništa zbog čega bih zastao i zamislio se, ali je savršeno upakovana i zaokružena misaono. Bravo!

Dušan Pejaković: Odlična pjesma! Nemam zamjerku. Vrlooo kreativno osmišljenje metafore što samo pokazuje raskoš autorovog talenta.

Gabrijel Barišić: Prelijepa pjesma. Drago mi je da nema viška riječi.

Petar Beatović: Odlična pjesma! Nemam zamjerke.

Biljana Kovačević: Lijepa minijatura.

Aleksandar Tomov a. Sasha Tomof: This poem is so amazing! I like used metaphors! Everything is perfect in translation, but also in original version. Beautiful poetry skills!

Donko Naydenov: 🙂 Moncho or Monka? 😀 It’s a beautiful poem inspired by funny story. I reallyy enjoy to read that even this time.

Angelina Vasileva: Amazing poem! I like this Turkish ambient in author’s poetry! Also, her poetry skills are excellent!

Raffaela Maria Barbara Direnzo: Beautiful poem. I like it!

Niladri Mahajan: Nice poem. I love it!

Alexander Arnaudov: Nice miniature.

Petar Marinov: I expected better poem from this amazing author.

Reema Yousif: The first strophe is so poetic! I really love it!

Denis Olegov: It’s a pure poetry! This author has strong power for writting poems. It’s amazing!

Mduduzi Ndwandwe: One metaphor describes everything in this poem. It’s so beautiful miniature!

Malcolm Vella King: Nice poem. I expected more from this interesting author!

Loris Avella: Pure poetry! I am impressed!

 

 

DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ:

@NIKOLA ISMAIL, sjajna pjesma koja me oduševila, bravo Nikola

@PAVLE ALEKSIC dobra pjesma sa sjajnim završetkom, mislim kako bi je ipak trebalo dotjerati, nedostaje malo zanatskog dijela da pjesma izgleda povezano, nekako mi na pojedinim mjestima izgleda nagomilana i neprohodna

@JASMIN DORIĆ ima u ovoj pjesmi divnih stihova, sjajne metaforike, ali ritam mi je nekako pogubljen, naročito u drugom dijelu pjesme…milim kako je autor trebao biti dosljedan rimi ili je potpuno napustiti, ovako, pjesma ne djeluje harmonično

@DANIJELA JOKIC pjesma je relativno dobra, ne znam je li se potkrala greška kod slanja, pa je naslov dupliran, ili je to odvojeni stih, ali to nisam zamjerila, pretpostavila sam da je greška…ima tu jako lijepih stihova, misli, originalnosti, ali je trebalo poraditi na ritmu…kad se napiše, ostaviti je dan-dva, pa je onda pročitati i osjetiti gdje je zaškripalo, a ovdje je to kod prenošenja misli u novi red, dolazi do lomljenja stihova i to smeta ritmičnosti

@ANEL HERZOG SIVRIJA nisam oduševljena pjesmom iako u njoj ima nešto…zbunjena sam izrazom “zmreh”, ne poznajem ga i pokušala sam provjeriti radi li se o nekom arhaizmu, meni bi nekako ljepše izgledalo “mrijeh” jer je i to svršeni glagol i ima značenje smrti, uglavnom, trebalo bi malo poraditi na ritmu i ubaciti u pjesmu neki bljesak, malu bravuricu koja će pjesmi dati posebnost

@DUŠICA PAJOVIĆ ova pjesma ništa novo ne donosi, a što već nije napisano…ritmično i korektno urađeno, ali sve je to „deja vu“

@VLADIMIR ARANĐELOVIĆ pjesma je idejno dobro zamišljena, ima par lijepih stihova, misli, ali je jako duga i kao da se pri kraju autor rasplinuo, zamorio i pogubio niti pjesme

@FILIP VIDAKOVIĆ pjesma je jako duga i autor je jedva izveo do kraja, a i ja sam je s naporom pročitala…nema onog lijepog klizanja stihova, u prvom dijelu previše genitivnih metafora, a onda i višak stihova koji baš ne govore puno…sam kraj pjesme je dobar, uglavnom, ovo se trebalo doraditi, ali autor ima potencijala

@MLADEN TOPIĆ baš tri slike, dobro dočarane i ritmom podsjećaju na rastanak, dobra pjesma

@IVAN LOVRIĆ ima u ovoj pjesmi nešto, ali nedovoljno da bi me oduševilo

@DANIJEL VIDAČAK još jedna pjesma slobodnog stiha, u kojoj se koristi rima, čime pjesma gubi na ljepoti, a i rima je ponegdje nespretno korištena…ima tu dobrih stihova, elemenata za dobru pjesmu, ali nekako mi je ovakva formulacija pjesme blijeda

@DUŠAN PEJAKOVIĆ zamorna pjesma u kojoj autor ništa originalno ne unosi, naprosto pripovjedački stil i vjerujem kako bi autor bio daleko bolji kao prozaista

@GABRIJEL BARIŠIĆ početak i kraj pjesme su odlični, ali je sredina zbrčkana, neprohodna …ali me oduševio početak i za početak dajem dobru ocjenu

@PETAR BEATOVIC odlična pjesma, to je to..živio Petre, bravo

@BILJANA KOVAČEVIĆ sjajna minijatura, jednostavno, koncizno i smisleno

@ALEKSANDAR TOMOV (SASHA TOMOF) cijela pjesma je metaforički prikaz pjesnika i njegovog stvaranja, odnosno poezije, sjajno vođena pjesma i vjerujem kako na originalu zvuči još bolje

@DONKO NAYDENOV pjesma koja je izazvala smješk na licu, ali dosta blijed…tematika interesantna i aktualna, ali bez većeg odjeka i dojma

@ANGELINA VASILEVA ne znam je li prijevod u pitanju, no pjesma je tako obična, bez nekog bljeska koji bi izdigao pjesmu iznad prosječnosti

@RAFFAELLA MARIA BARBARA DIRENZO interesantna pjesma, lijepo vođena od početka do kraja, vrlo ritmična, nemam zamjerke

@NILADRI MAHAJAN odlična pjesma, sa sjajnim završetkom, ritmična i smislena

@ALEXANDER ARNAUDOV odlična pjesma, kratka i jasna, baš dojmljiva

@PETAR MARINOV možda pjesma ljepše zvuči u originalu no prijevodom me nije posebno dojmila, osim samog završetka

@REEMA YOUSIF odlična pjesma, ja bih ipak izbacila zadnji stih, on je balast pjesmi…ugodno sam iznenađena

@DENIS OLEGOV kratka i jaka pjesma, ritmična i baš nemam nikakve zamjerke

@MDUDUZI NDWANDWE pjesma ima u sebi jačine, ali ne i univerzalnosti, lijepa oda domovini i njenim ljudima

@MALCOLM VELLA KING nisam oduševljena, previše je tu upravnog govora kojim pjesma gubi na ljepoti

@LORIS AVELLA, sam početak pjesme me naveo na pomisao kako će cijela pjesma biti sjajna…pri kraju kao da se gubi ljepota, ali sam kraj pjesmu izvlači…možda je samo do prijevoda

 

 

LELA ZJAJO:

Nikola Ismail : Prokleto dovoljno za prolaz u Polufinale ! Moja ocjena je 5.

Pavle Aleksić : Ma, odlično ! Nema tu šta da se priča! Moja ocjena je 5.

Jasmin Dorić : Životne priče su poslastica u poeziji. Pisane na originalan način autora još više dobiju na vrijednosti. Volim takvu poeziju. Malo mi se, ipak, čini da ovaj autor više teži prozi, ali i ako nije tako, ako je to moja loša procjena, onda moram reći da je ovom pjesmom oduševio svaki moj damar. Veoma lijepo izražena strofa:

Ograničeni dubcima – ne mogu prstima dohvatiti
zemlju pradjedova isparčanu u komade pizze,
pa grljenjem oblaka pokušavaju shvatiti
kako da zauvijek prekriju lice.

Odličan izražaj, pismeno sređen, iskustveno napisan, uostalom kao i sve strofe. Malo me užasavaju dugačke pjesme, izgubim se i vraćam se radi podsjećanja i to mi odvuče pažnju Inače, pjesma je odlična.

Moja ocjena je 4. Srećno Jasmin Dorić

Danijela Jokić : Tematski odlično urađena pjesma. Svega tu ima … razočerenja i ljubavi koja je izgubila svoj sjaj. Nakon iskustva svi ćemo reći da se osjećamo kao u nekom košmaru i tada nastaju ovakvi stihovi i najčešće se takvi i pamte.
No, nešto mi tu nedostaje ili žulja” , možda često ponavljanje “PREŽIVLJAVAM TE” koje i nisu prave riječi za stanje u kojem se osoba našla u pjesmi. Iako, sadržajno odlična pjesma, interpunkcijski tačna i napeta, rekla bih, od početka do kraja sasvim zaslužuje ocjenu 4.

Ukoliko se slože ocjene, voljela bih ovu autoricu ponovno čitati u Polufinalu. Srećno!

Anel Herzog Sivrija :

Nisam čula za izraz “zmrjeh” i ne znam što znači.
Ukoliko je to neka izvorna riječ, trebalo je objašnjenje na kraju pjesme.
Inače, pjesma je obična, izlizanih riječi i do sada ih je mnogo sličnih napisano, sa ovim stilom ili nešto drugačiijim, ali istog smisla.
Za ovu pjesmu dajem ocjenu 3. Srećno u daljem takmičenju ukoliko autor sabere poene (ocjene) za prolaz.

Dušica Pajović : Obična pjesma. Misaona ali nedorečena. Ničega što bi čovjek upamtio. Daleko od poezije koja bi trebala otvoriti vrata Polufinalu ovog takmičenja.
Moja ocjena je 3, iako sam za mnogo bolje pjesme davala istu ocjenu. Srećno!

Vladimir Aranđelović :
Hahahhah, odlična pjesma. Realnost u stihu, rekla bih. Pa, baš je tako! Nikada ne bih ni pomislila da ovakva tema može zauzeti stupce jednog Međunarodnog takmičenja, ali ne iznenađuje me. To je naša stvarnost.
Moja ocjena za ovu pjesmu je 4. Srećno u daljem takmičenju, ako autor sebi obezbijedi dovoljno poena za prolaz u Polufinale. I ovog autora bih rado dalje čitala.

Filip Vidaković :

Naprosto mi smetaju ovakve pjesme, bez obzira što u sebi nose izvrsnu i emociju i znanje, posebnost, originalnost, vokabular, izričitost … iz razloga jer nemaju interpunkciju. Nakon čitanja ove pjesme ipak sam na kraju osjetila pjesničko znanje “u prstima”, iskustvo u pisanju i darovanje čitalačkoj publici vrijedne stihove.
Odlična pjesma, ali ocjena je 4, upravo iz gore navedenog razloga. Nadam se da neže mnogo uticati na ukupan zbir ocjena kako bi se ishodio prolazak u Polufinale. Srećno!

Mladen Topić : Dobra pjesma u tri čina. Ne liči mi na pjesme rastanaka, ali u tome je, valjda, poenta. Kako god… pjesma mi se dopala i zaintrigiralo me što bi to ovaj autor mogao da nam ponudi u Polufinalu.

Moja ocjena je 4. Srećno!

Ivan Lovrić :

Nekako previše misaona, teška i teško probavljiva poezija me ne čini srećnom. Tako i ovi stihovi su me nekako bacili na tlo .. Da li je to iz razloga jer je osjetih na način na koji treba da je shvatim ili mi se jednostavno ne sviđaju stihovi i gdje ne vidim
poetičnost koju uvijek tražim u stihovima.
Moja ocjena je 3 za ovu pjesmu. Preporučam svjetlije teme , ukoliko autor pre u Polufinale. Srećno!

Danijel Vidačak : Nije loša pjesma. Pretpostavljam da ovaj autor ima mnogo toga da nam još ponudi. Bravo! Moja ocjena za ovu pjesmu je 4.

Dušan Pejaković : Pitam se otkud ovako mladom autoru ovakve misli. Pjesma je iskustveno odlična, pokupljena iz usta onih što su u takvim prostorijama i gubili dah i ispijali ga sa sadržajem u čašama. Pitam se otkud ideja pisati o ZETONU ZVANOM ŽIVOT? Teška tema … teški stihovi! Nekako je ne doživjeh … ni kao poeziju, ni kao priču koju bih trebala još jednom ev. ili sličnu čitati u Polufinalu. Žao mi je. Moja ocjena je 3 za ovu pjesmu.

Gabrijel Barišić : Pjesma koja zaslužuje Polufinale. Moja ocjena je 4. Srećno!

Petar Beatović: Autor koji ima moju apsolutnu pažnju dok mu čitam stihove. I prije par godina nas je oduševljavao svojim pjesmama. Iskusan pjesnik zna kako se to radi i pravi prava poezija! Čestitam! Pjesma je za čistu 5.

Biljana Kovačević : Možda bi ova autorica imala više uspjeha ako bi pisala Haiku. Dva Haiku stiha – jedna pjesma, ne može biti dovoljno za neka veća očekivanja. Iako mi se ovih par reda dopade, na neki način.
Moja ocjena je 3. Srećno Biljana!

Aleksandar Tomov a. Sasha Tomof

Mislim da ne mogu da sudim, ali ovaj autor je već autor u čiji se posao ne treba miješati. Čovjek zna št i o čemu piše.
Međutim, moja ocjena za ovakve teme je 4. Srećno!

Donko Naydenov:

Ovo je internet, dragi ljudi,
ponekad laža, ponekad istina:
način života, a ponekad bolest.
Ponajviše prljava umotvorina.

Kao i prema prvobitnim očekivanjima, ovaj autor nam nudi izvrsnu poeziju. Dopalo mi se njegovo viđenje savremene tehnologije čija je uloga u našim životima okrenula sve za 1.300 stepeni, najmanje.
Dobro izvedena pjesma. Nemam šta do dodam osim da se radi o jednom izvanrednom autoru. Srećno uz moju ocjenu 4.

Angelina Vasileva : Za ovu pjesmu, kratku i jasnu, bez posebnog razmišljanja, dajem ocjenu 5. Mnogo mi se dopala. Kolika je istinska vrijednost pjesme neću da detaljiziram, ali dopade mi se na prvu.
Moja ocjena je 5. Bravo!

Raffaela Maria Barbara Direnzo: GRAD POBUNE – odlična pjesma. Moja ocjena 5. Nije li dovoljno za prolazak u Polufinale ? Trebalo bi … moje je mišljenje. Bravo!

Niladri Mahajan:

Jutarnje paljenje alfabeta:
stranice blješte.
Nakon bljeska, neodoljivo
se širim među riječi.

Pokazala si mi polje uronjeno u snove- nakon rastanka-
sada, kad se više nećemo sresti.

Nekoliko dana u jesen: mistika, nostalgija,
kosmičko djetinjstvo…
Sjećanje je poput zamrznute rijeke.
Zimu sakrivamo unutar bijelih zavjesa.

Dotakoše me misli i stihovi ovog autora. Posebno stihovi koje izdvojih. Posebna razmišljanja, tehnika pisanja, melodičnost u stihovima sa riječima koje ulaze direktno u srce i dušu … to su stihovi koje pročitah Bravo za pjesmu. Moja ocjena je 5.

Alexander Arnaudov: Krasna minijatura. Moja ocjena je 5 bez objašnjenja. Bravo. Jednostavno, dopade mi se

Petar Marinov: Dakle, bugarski pjesnici nam pokazaše kako se to radi kad se uđe u takmičenje ovakvog kalibra. Sjajna pjesma Petra Marinova, pomalo mračna za moj ukus u poeziji , ali moja ocjena 4, nadam se da neće uticati na konačan ishod ocjena za ulazak u Polufinale ovog takmičenja Bravo za ovog autora.

Reema Yousif: Ova Iračka autorica nam je ponudila odličnu pjesmu za ovaj Treći krug. Pozitivno iznenađena autorima iz Bugarske i Iraka. Bravo!
Moja ocjena pjesme ILUZIJA SUDBINE je 5. Bez dileme!

Denis Olekov: Tema je teška. Poezija to teško podnosi. Kao i ja. Moja ocjena je 3 za ovu pjesmu. Također, bez dileme.

Mduduzi Ndwandwe: Za ovu kratku minijaturu dajem ocjenu 3. Možda u ovim afričkim zemljama i ovako obični opisi nešto posebno jako znače i zvuče. Međutim, pjesma me ne dotače.

Malcolm Vella King: Interesantna pjesma. Zvuči lijepo, znači nekom nešto više od običnog. I meni …. Moja ocjena je 4 za ovu lijepu pjesmu. Srećno!

Loris Avella: Odličan prevod, na prvom mjestu! Pjesma vrlo interesantna, umjesno i djelimično vrlo intimna, znalački napisana! Moja ocjena je 5 za ovu pjesmu. Sjajno!


©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.