mili dueli
Mili Dueli 2019

MILI DUELI 2019: Rezultati 2. kruga (Duel 2: Simini autori)

Drugi krug Mili Dueli 2019 je završen 13. avgusta 2019. godine. U tom periodu, predstavljeno je 306 pjesama od 306 autora, a odluku o tome ko prolazi u naredni krug, donijeli su tročlani žiri i čitaoci. Žiri je birao ukupno 115 autora za 3. krug, a čitaoci su odabrali njih 5, tako da u 3. krugu nas očekuje predstavljanje 120 autora koji su prošli ovaj krug. Sve o organizaciji i pravilima 2. kruga možete pronaći OVDJE.

Drugi krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – Autori čiji je mentor DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ
2. DUEL – Autori čiji je mentor SIMO GOLUBOVIĆ
3. DUEL – Autori čiji je mentor JOŽE BRENČIČ
4. DUEL – Autori čiji je mentor ZDRAVKO ODORČIĆ
5. DUEL – Autori čiji je mentor LELA ZJAJO
6. DUEL – Autori čiji je mentor ENEA HOTIĆ
7. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO
8. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ

U ovom duelu, gdje vam donosimo rezultate, tročlanu komisiju koja je žirirala duel su sačinjavali:
1. Simo Golubović (mentor)
2. Nermin Delić (organizator)
3. Zdravko Odorčić

REZULTATI (tabelarni prikaz): Simini autori

ŠTA DALJE?
A) Za autore koji su prošli dalje u 3. krug: Čestitamo! Uspjeli ste proći u TOP 120 od 545 prijavljenih autora. Već sada možete početi sa konsultacijama sa svojim mentorom oko izbora pjesme za 3. krug. Procedura je ista, kao i u Drugom krugu, s tim da mentori sada imaju više vremena da se pozabave adekvatnom izboru pjesme koje bi Vas mogla dovesti u polufinale (4.krug – TOP 40). Vrijeme za mentorstvo i ovaj put traje 5 dana, do 20.8. (20:00h). Obavijest o slanju pjesme za 3. krug ćete dobiti naknadno, putem privatne poruke, od strane organizatora.

B) Za autore koji su prošli dalje u 3. krug glasovima čitalaca: Procedura je ista kao i za ostale autore koji su prošli, samo što ćete sada dobiti novog mentora koji će imati zadatak da vas proba spremiti što prikladnije.
Lista autora i novih mentora: 
1. Mediha Omerović Smajlović – novi mentor: Lela Zjajo
2. Stojan Tintor – novi mentor: Simo Golubović
3. Antonela Jeremić – novi mentor: Enea Hotić 
4. Ružica Kišur Črlenec – novi mentor: Enea Hotić 
5. Almira Mraković – novi mentor: Lela Zjajo

Od ovog trenutka vi se možete obratiti vašem novom mentoru koji će vam pomoći oko izbora najadekvatnije pjesme.

C) Za autore koji nisu prošli dalje: Zahvaljujemo se na učešću. Iovako, već ste uradili veliku stvar. Zamislite samo red od 545 osoba, biti među prvih 306 je ipak znatna stvar. To samo i na ovaj neobični način na koji se kontest održava, govori da imate izvjesne kvalitete koje smo prepoznali i istakli. Svim autorima će, na kraju kontesta, biti dodijeljena elektronska plaketa: Zahvalnica i priznanje za učešće na Mili Dueli 2019 i poticanje međunarodne saradnje autora Balkana, te izlaganja djela javnoj kritici, te poticanje iste.
Napomena: Žiri iz kruga u krug vrednuje po jednu pjesmu autora, a ne cijeli književni opus autora.

 

Za prikaz svih pjesama ovog duela kliknite OVDJE.

KOMENTARI ŽIRIJA:

 

ZDRAVKO ODORČIĆ:

Osim nekoliko izuzetaka ostali mi nisu potakli emociju. Različitos stila i pristup poeziji o čijih pjesma me s enajviše dojmila Nikole Vukoje.

 

SIMO GOLUBOVIĆ:

Још увек ћу се држати правила да овде дајем само општи утисак/коментар. Верујем да ће конкретна анализа песама/прилога уследити у наредном колу.
Уочљив је да су остали само они најуспешнији, мада знам и неколико оних који су одустали од даљег такмичења јер су својим радовима већ прерасли овај ниво такмичења, што је сасвим разумљиво и оправдано.
Можда би било добро, али то већ није правилно и могуће, да сву иду у наредни круг, али се такмичење на тај начин никада не би завршило. Зато сам одлучио подржати само оне за које сматрам да вреди даље учествовати.
Свим желим радост ове игре и задовољство нових и нових стихова.
Лепо је и угодно читати песме овог круга. Напредак у односу на први круг је велики. Сада је мало теже одлучити се јер једноставно је теже пронаћи оне које треба елиминисати из трећег круга. Већина заслужује наставак текмичења. Видљиво је да су се сви јако трудили. Грешака скоро да и нема, једино је остало да се оцењује стварна смисленост, поруке и поетске слике које су знатно унапређене.
Честитам свима на труду и напорима да покажу своје умеће, своју љубав према стиху исказану на овај леп начин.

Данас имам поново прилику уживати у лепим стиховима пријатеља/песника које и не познајем, али се њиховом успеху радујем и верујем да ће у неком блиском времену многе задивити својим стиховима. За то треба да наставе да врло упорно и озбиљно раде, да много читају, да читају са разумевањем, без журбе, без силе, да у томе уживају и упијају све лепоте писања и на тај начин свој рад и труд оплемене.

ZDRAVKO ODORČIĆ:

Osim nekoliko izuzetaka ostali mi nisu potakli emociju. Različitos stila i pristup poeziji o čijih pjesma me s enajviše dojmila Nikole Vukoje.

 


NERMIN DELIĆ:

 

GORAN VRHUNC: U ovakvoj grupi, ovaj autor se na poseban način izdvaja. Osim toga što piše modernu poeziju, on piše POEZIJU, a to je osnova da biste danas-sutra mogli obilježiti svoje vrijeme. Autor je sa odličnom pjesmom zasjenio veliki broj autora iz ove grupe. Itekako kvalitetna pjesma, metafore odlične, a kraj fantastičan!
” Zapalit ću cigaretu,
možda porastem
u tvojim očima.” – BRAVO!

Puno sreće u nastavku kontesta!
Moje veliko DA!

STEVAN ŠARČEVIĆ: Dječija poezija sama po sebi izmami osmijeh na lice i usreći čovjeka, bez obzira koliko je star. Svi mi imamo dijete u sebi. Moje “dijete” nije prepoznalo ništa novo, ništa autentično. Cijela fora dječije poezije je da nakon silnih rimovanja, napravite kraj koji je jako poučan. Ovdje vidim veliki kliše. Nažalost, NE.

JOVAN N. BUNDALO: Autor koji je u pjesmi pružio dosta poetskih elemenata, ipak je pjesmu nepotrebno odužio, te je prevaziđenim rimovanjem razoružao od sve raskoši koju je mogla imati.
Čemu ovakvi stihovi tipični za osnovce:
” Prelepa princeza smešila se sneno,
još i sada vidim lepo oko njeno.”

Izbaciti dosta suvišnih stihova, unijeti neke lijepe i originalne metafora i poređenje (kao TUGA BUJA KAO ĆELIJE RAKA).
Moje NE, ovoga puta.

MILICA RISTOVIĆ:Poezija u punom jeku! Fantastičan naslov, odlične metafore…
” Ja sam poster Pink Flojda
na zidu s tapetama,
pa i cvetne tapete sam ja.

Ja sam karta za voz i razglednica,
zbirka markica i značaka,
fioka puna hartije.” – PRELIJEPO!
Neka nova energija, moderna poezija sa neobičnim metaforama, lišena svih klišea, banalnosti, onoga o čemu su svi pisali… eonima vremena. Bravo za autoricu… Očekujem i “kućicu od puža”u nekom od narednih krugova, ukoliko prođe. Bravo!

MEDIHA OMEROVIĆ SMAJOVIĆ: Spomenarski pjesmičuljak, nigdje originalnosti, nečega po čemu bih pamtio ovu pjesmu. Sve je onako kao u spomenaru kad djevojčica napiše o voljenom. Nijedne metafore, to ne može biti poezija, da se ne varamo. Apsolutno pogrešan odabir pjesme .Siguran sam da autorica ima mnogo ali mnogo boljih pjesama. Ovo je samo zapis duše.
Moje NE.

VALERIJA VEČEI – FUNDA: Lijepa pjesma. Ima zadovoljavajuću dozu poetičnosti u sebi (pr. LIJEPE RIJEČI PRETVORENE U ŠKOLJKE). Stilski savršena, vidi se da je autorica svoj talent brusila i da je zanatski odličan autor. Nemam zamjerke. DA!

JUSUF VEJZOVIĆ JUKA: Autor ima boljih pjesama, ova je istrzana, misli su raskomadane i u pjesmu su ubačeni samo djelići onoga što je autor zamišljao. Nigdje niti koja bi cijelu pjesmu povezala u jednu misaonu cjelinu. Nisam zadovoljan. NE!

MAJA SPASOJEVIĆ: Mnogo, ali frapantno mnogo višaka u pjesmi. Te zamjenice su sasvim nepotrebne i samo govore da je autorica amater u pisanju.
Primjer:
“Oprosti pesmo što rekoh da si moja.
Ja sam tvoj sluga, a ti velika gospodarica
Blaga i dobra, toliko da ne postoje granice.
Ti prožimaš dušu i oplemenjuješ je,
ti si večni deo nas, a mi samo deo tebe.”

Ovako bi trebalo:
“Oprosti pesmo što rekoh da si moja.
Sluga sam ti, velika gospodarice!
Blaga si i dobra bez granice;
Prožimaš dušu i oplemenjuješ.
Vječni dio si nas, mi samo dio tebe.”

Pored toga što je naslovom naglašena osnovna misao, ona se vrti i ponavlja u pjesmi više puta, što ne samo da izaziva monotoniju, već i iritira, jer se bespotrebno naglašava (a samim tim i rebound efektom – ugnjetava) tako lijepa misao.
Nažalost NE.

SMAJIL DURMIŠEVIĆ: Minijatura koja u sebi ima poetike, stilski je sređena, ali nije nešto što bi impresioniralo. Ipak, u ovoj grupi autora DA.

DARKO NEŠKOVIĆ: Pjesma koja, ne samo što je katastrofalnog pravopisa i interpunkcije, već i pisana sa dozom talenta, ali u pojedinim momentima misao pojedena željom za rimovanjem – čisto reda radi. Sve je “zbrčkano”, mnogo suvišaka… Potrebna je ozbiljnija intervencija na pjesmi. Trebalo je ovo biti puno bolje.
Nažalost NE.

SANJA VIDOVIĆ: Spomenarska pjesma… Da se izbace suvišne riječi, ostao bi kostur od pet-šest riječi. Nigdje poetike i originalnosti u izrazu.
“Al’ pomisao jedna
u duši mi se stvara:
Nešto jako vrijedna
Ti si mi, Ruko, dala!” – Ovakvi stihovi se mogu pronaći samo u spomenarima. Potpuno nepoštovanje broja slogova. Rimovanje, tek da bi se rimovalo. Bez stila. Nažalost NE.

HAJRA KURTOVIĆ BORAČIĆ:Još jedna spomenarska pjesma… Nigdje poezije. Nijedan pjesnički element nema. Puko nabrajanje. NE.

ALMIRA MRAKOVIĆ: Jedino što je poetski prelijepo kazano je:
“Zaboravljen sam kip
kojeg vrijeme nagriza i lomi.”. Sve ostalo je toliki kliše, praktično patetična proza bez ijednog poetskog trenutka. Samo ova dva bih stiha ostavio i naslov, te rekonstruisao pjesmu u kraću, ali daleko jaču i originalniju snagu izražaja. Nažalost NE.

IVANA MILOŠEVIĆ: “Kao dragocena slika visiš na mojim trepavicama” – prelijepo kazano. Ujedno i jedina poetičnost u pjesmi. No, za razliku od drugih, ovdje sam vidio da je autorica stilski dotjeranija i mislim da je kod nje problem samo u pogrešnom odabiru pjesme, da je ona već sada dobar autor. No, ovaj put moram dati NE. Ukoliko prođe dalje, voditi računa o odabiru pjesme, jer sigurno ima talenta od ove djevojke.

SANJA SINANOVIĆ: NEBOJ SE – pravilno: NE BOJ SE… Ova autorica je počela patetikom, ali je kasnije dobila inspiraciju i napisala dosta poetičnih stvari. U ovoj pjesmi vidim 3 pjesme, jednu patetičnu spomenarsku, dvije odlične – naravno, nakon preuređivanja pravopisa, interpunkcije i informatičke pismenosti.
“Ne slutis da doci ce neka druga vremena
kada ce bradate zene svijetom zavladati,
i u rukama velike sarene torbe nositi.
Iz njih ce vaditi plasticnu poeziju i svijetu
u oci prasinu bacati. Kao da zele da ih zacaraju
i u logore iza bodljikavih zica pobacaju, poput
izumrlih zivotinja ih ukrste i u neka druga
izrugiva bica pretvore. ” – VRLO LIJEPO, SAMO PRAVOPISNO VRLO LOŠE.
Dao bih šansu autorici, jer ona je definitivno neko čiji talent bi se mogao njegovati u ovom trenutku. Savjetujem rad sa mentorom. Vjerovatno ga nije ni bilo, čim je ovakav propust napravljen. Moje DA, čisto da bude izazov spremanje pjesme za 3. krug i autoru i mentoru.

VESNA ESCHENLOR: Pjesma ubijena nasilnim rimama. Misao vrlo često prekinuta zbog neke riječi koja se mora uklopiti u rimu. Nema niti koja bi povezala pjesmu u cjelinu. NE.

ZEKIRA KIRA AHMIĆ ĆE MO: SNAMA – pravilno: ĆEMO, S NAMA. Pjesma u službi korištene rime, a trebalo bi obrnuto, da rima bude u službi pjesme. No, autorici to vjerovatno ne smeta, jer je navikla tako rimovati: npr. stih završi na BILA, njoj padne na pamet LILA i to uklopi. Tako se ne piše poezija, već spomenarske pjesme. Bez obzira što je autorica i van našeg regiona godinama, ipak je trebala očuvati i gramatiku našeg jezika. Moje NE.

NIKOLA VUKOJE:Autor je u ovom pokazao da posjeduje odličan talent za pisanje poezije, ali nije opravdao pisanje POEZIJE kao takve. Ove strofe više djeluju kao isječeni stihovi neke fantastične pjesme. Kraj je loš – kliše. Ipak, zbog pokazanih vrijednosti dajem DA.

DENIS LUKIN; Pjesma koja djeluje kao fejsbuk status, na temu: šta trebate danas… Nigdje poetike. Nijedna metafora. NE.

SLOBODAN R. MARTINOVIĆ: Odlična pjesma! Bez zamjerke sam. DA!

OGNJENKA KALAJDŽIĆ: Autoricu pamtim kao vlasnika lijepih pjesama. Ova pjesma je spomenarski zapis duše. Rimovanje koje ne prati broj slogova, izlizane rime, smisao teksta koja vuče na patetiku…
“I kad bi svako mog`o
ponekad učiniti tako
na ovom svijetu živjeti
bilo bi zaista lako.” – Ovako pišu djeca u osnovnoj školi.
Autorica je definitivno odabrala pogrešnu pjesmu. Ako prođe, savjetujem da se pozabavi boljim izborom pjesama.
Moje NE, nažalost, iako mi je žao što autorica za koju znam da ima boljih pjesama, nije poslala neku drugu pjesmu.

SONJA TAIROVSKA ĐURČAK: Autorica je poslala osrednju pjesmu za ovaj krug. Svakako da je talentovana, to se da primjetiti i po stilu i po upotrebi metafora u pjesmi. Ovo me nije pretjerano dojmilo. NE.

STEVO LESKARAC: Svi autori iz ove grupe, koji su pisali u rimi, neka pročitaju ovu pjesmu. Odlična pjesma! Bravo za autora. Moje DA!

MILE ALBIJANIĆ: Loša pjesma sjajnog autora. Vrlo zanimljiv naslov i ideja, ali realizacija je izostala. Kraj pjesme je stereotipan, davno prevaziđen. Na ovakvu misao, trebalo je to puno bolje. Još se pokrala i jedna gramatička greška (DAL … DA L’). Moje NE, nažalost.

AMINA PECO: Zapis duše, nigdje poetike. Nijedna metafora. NE, nažalost.

BOŠKO BARJAKTAROVIĆ: Autor bi se možda i proslavio da je kojim slučajem rođen nekoliko vijekova prije. Ovo što je predstavio ovog kruga je prevaziđeno, isklišealizirano, ali sa dozom talenta. Moje NE.

Također, autor mi je u prijavi napisao da njeguje ćirilicu i da će on uvijek slati pjesme na ćirilici, a da kasnije mi prepravljamo, ako nam se to “ne sviđa”. Poruka za autora je da, kao organizator kontesta u Bosni i Hercegovini gdje zvanićno i jedno i drugo pismo, apsolutno nemam ništa protiv ćirilice, štaviše autorima u prijavi za učešće sam dozvolio da se prijave na onom pismu na kojem žele. I to je meni najimpresivnija stvar književnosti našeg podneblja, rijetko gdje se mogu naći ljudi koji umiju pisati na dva pisma. Pjesma je prevedena na latinicu zbog internacionalnog karaktera takmičenja, gdje mnogi mladi naraštaji iz određenih zemalja Balkana nisu učili ćirilicu i ne umiju je čitati.Autoru puno sreće u očuvanju tradicije pisanja ovog prelijepog pisma. Pozdravljam to.

RUŽICA KIŠUR – ĆRLENEC: Fantastičan prvi stih. Kasnije sve postade u službi tog P. Imam osjećaj da toga nije bilo, ova talentovana autorica bi nam više pružila. Moje NE, nažalost.

ĐEMAL TABIĆ: Tužbalica u spomenaru. Previše patetike, nimalo poezije. NE.

DRAŽEN GLAVATOVIĆ: Autor je pružio elemente poezije u pjesmi, ali to, u ovom slučaju ipak nije dovoljno. Kraj nije baš najsretnije izveden. Moje NE.

NADEJDA KOSTADINOVA S. ELIZABETH ROSE: Koliko-toliko zanimljiva pjesma, fantastičan kraj. U sebi posjeduje dosta poetike, originalnih metafora. Sasvim dovoljno da kažem DA. 🙂

 


Ukratko o 3. krugu: U ovom krugu se nalazi TOP 120 naših autora u sezoni 2019. Rad sa mentorima se nastavlja, a ovaj put pjesme ocjenjuje četveročlana komisija OCJENAMA. U ovom krugu čitaoci neće glasati.  U polufinale prolazi TOP 40 autora koji će se naći na korak pred Veliko finale kada ćemo saznati ime pobjednika za sezonu 2019.


©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.