mili dueli
Mili Dueli 2019

MILI DUELI 2019: Rezultati 2. kruga (Duel 1: Danjini autori)

Drugi krug Mili Dueli 2019 je završen 13. avgusta 2019. godine. U tom periodu, predstavljeno je 306 pjesama od 306 autora, a odluku o tome ko prolazi u naredni krug, donijeli su tročlani žiri i čitaoci. Žiri je birao ukupno 115 autora za 3. krug, a čitaoci su odabrali njih 5, tako da u 3. krugu nas očekuje predstavljanje 120 autora koji su prošli ovaj krug. Sve o organizaciji i pravilima 2. kruga možete pronaći OVDJE.

Drugi krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – Autori čiji je mentor DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ
2. DUEL – Autori čiji je mentor SIMO GOLUBOVIĆ
3. DUEL – Autori čiji je mentor JOŽE BRENČIČ
4. DUEL – Autori čiji je mentor ZDRAVKO ODORČIĆ
5. DUEL – Autori čiji je mentor LELA ZJAJO
6. DUEL – Autori čiji je mentor ENEA HOTIĆ
7. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO
8. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ

U ovom duelu, gdje vam donosimo rezultate, tročlanu komisiju koja je žirirala duel su sačinjavali:
1. Danja Gašpar Đokić (mentor)
2. Nermin Delić (organizator)
3. Anđela Turukalo

REZULTATI (tabelarni prikaz): Danjini autori

 

ŠTA DALJE?
A) Za autore koji su prošli dalje u 3. krug: Čestitamo! Uspjeli ste proći u TOP 120 od 545 prijavljenih autora. Već sada možete početi sa konsultacijama sa svojim mentorom oko izbora pjesme za 3. krug. Procedura je ista, kao i u Drugom krugu, s tim da mentori sada imaju više vremena da se pozabave adekvatnom izboru pjesme koje bi Vas mogla dovesti u polufinale (4.krug – TOP 40). Vrijeme za mentorstvo i ovaj put traje 5 dana, do 20.8. (20:00h). Obavijest o slanju pjesme za 3. krug ćete dobiti naknadno, putem privatne poruke, od strane organizatora.

B) Za autore koji su prošli dalje u 3. krug glasovima čitalaca: Procedura je ista kao i za ostale autore koji su prošli, samo što ćete sada dobiti novog mentora koji će imati zadatak da vas proba spremiti što prikladnije.

Lista autora i novih mentora: 
1. Mediha Omerović Smajlović – novi mentor: Lela Zjajo
2. Stojan Tintor – novi mentor: Simo Golubović
3. Antonela Jeremić – novi mentor: Enea Hotić 
4. Ružica Kišur Črlenec – novi mentor: Enea Hotić 
5. Almira Mraković – novi mentor: Lela Zjajo

Od ovog trenutka vi se možete obratiti vašem novom mentoru koji će vam pomoći oko izbora najadekvatnije pjesme.

C) Za autore koji nisu prošli dalje: Zahvaljujemo se na učešću. Iovako, već ste uradili veliku stvar. Zamislite samo red od 545 osoba, biti među prvih 306 je ipak znatna stvar. To samo i na ovaj neobični način na koji se kontest održava, govori da imate izvjesne kvalitete koje smo prepoznali i istakli. Svim autorima će, na kraju kontesta, biti dodijeljena elektronska plaketa: Zahvalnica i priznanje za učešće na Mili Dueli 2019 i poticanje međunarodne saradnje autora Balkana, te izlaganja djela javnoj kritici, te poticanje iste.
Napomena: Žiri iz kruga u krug vrednuje po jednu pjesmu autora, a ne cijeli književni opus autora.

 

 

Za prikaz svih pjesama ovog duela kliknite OVDJE.

KOMENTARI ŽIRIJA:

NERMIN DELIĆ:

BRANKA BJEDOV KOVAČEVIĆ :Ritmički dovedeno do perfekcije, ali poprilično “naivno”. Svaka druga misao koja se rimuje je predviđena rimom. Rima vrlo klišealizirana: sati-pati, dijete-sjete… Nema nigdje metafore za koju bih rekao da je svojstvena samo toj pjesmi. Dakle, osnovna zamjerka – manjak originalnosti i na tome bih joj savjetovao da poradi. Dakle, unijeti neki svoj događaj u “priču pjesme”, nešto svojstveno samo autorici. Puno sreće i od srca želim prolaz, ali na ovakvu pjesmu, u odnosu na druge autore u grupi, nikako ne mogu dati DA. Dakle, moje NE za ovu pjesmu.

RADOMIR MANJAK – MACA: Nepravilno: RJEČI, ZANJEMIO, LJEČI, Pravilno: RIJEČI, ZANIJEMIO, LIJEČI. Pjesma, također, ritmički dobra, dotjerana do perfekcije, ali misaoni tok u pjesmi je statičan, vrti se oko iste radnjei ništa novo ne donosi. Da ne kazujem da su ovakve pravopisne greške neoprostive. Moje NE za ovu pjesmu.

MIRZA AHMETOVIĆ: Autor koji je poslao pjesmu jer primjer kako se njeguje i piše savremena poezija, ona koja kazuje nešto novo, bilježi neki događaj neobičan, svojstven određenom mentalitetu ljudi i regionu. Pritom, postoji osnovna ITEKAKO ORIGINALNA metafora oko koje se vrti cijela pjesma. I što je najvažnije, vrlo kratko i koncizno – dakle, štedi vrijeme svojim čitaocima, a pritom im daje prikaze događaja koji su im tako “uobičajni”, ali tako “neobični” kada se o njima piše na papiru. Svaka čast, autoru! Ovo je zaista prava poezija. Autoru i njegovoj mentorici želim puno sreće u nastavku kontesta. Moje veliko DA!

ĐURO DUGALIĆ: Još jedna fantastična pjesma! Bravo za autora i mentora koji su odabrali ovu pjesmu. Đuru sam čitao i u prvom krugu i zapazio sam da uživa potpunu slobodu da piše onako kako osjeća, da se ne boji susreta sa “vulgarizmima”, jer on zaista zna pisati poeziju. Stičem utisak da on nikada ne može reći nešto bezobrazno i uvredljivo, a da to nema puno veću metaforičku notu. Prosto jednostavno – moderna poezija na djelu. Autor originalan i neko za koga bi se trebalo čuti.
Jedva čekam nove pjesme! Moje DA!

MARIJA VESELINOVIĆ: Odlična pjesma! Sviđaju mi se inovativnosti unesene, fraze i riječi koje nisu jedna do druge originalne, već se ponegdje pojavi nešto što zagolica maštu. Vrlo lijepo. Nemam zamjerke. Moje DA!

VESNA MIJIN: Pjesma koja bi se uz malo detaljniju intervenciju mogla i pretvoriti u onu pravu, istinsku poeziju kakvu volim da čitam. U sebi sadrži dosta elemenata poezije, ali je to potrebno uobličiti. Rima je negdje dobro uklopljena, negdje isforsirana, na preskoke, otprilike. No, najveća zamjerka kraj, vrlo vrlo bezidejno savršena pjesma. Moje NE.

AIDA ORAHOVAC KUČ: Pjesma koja djeluje potpuno haotično kada je u pitanju interpunkcija. No, ipak sam odlučio da i u ovom krugu ne marim za tim, jer ako je pjesma smislena, najlakše je dati je nekome da uradi interpunkciju. Ovaj odlazak u pjesmi je veliki kliše. Počevši od naslova, porpilično nekreativan, hiljadu puta pročitan,… Pakovanje kofera, neispijene kafe… ništa novo. No, primjetio sam prelijepu metaforu: “čuče sjećanja”. Autorica je, de facto, talentovana, ali je pjesma koju je poslala zaista osrednja, i mogla bi se svidjeti samo prosječnom čitaocu koji ne obraća pažnju na poetiku, već na tekst – da se pronađe u njemu. Nigdje originalnosti… Definitivno loš izbor. Mislim da je autorica bila itekako bolja u prvom krugu. Moje NE.

ZDRAVKO KOKANOVIĆ KOKI: Daleko bolja je bila pjesma u prvom krugu, ali i ova, nazovimo je – minijatura,ima osnovne poetske elemente u sebi, lišena je višaka i u njoj ima zanimljivih pjensičkih slika. No, bit ću iskren i reći da sam od ovog, provjereno dobrog autora, ipak očekivao više ovaj put. Ovoga puta NE.

TANJA AJTIĆ: Pjesma koja itekako u sebi ima poetskih elemenata, prigušena je suvišnim poređenjima, postavljenim jedno na drugo, koja odvlače pjesmi smisao. Sve u životu treba biti dozirano – inače ispašta. Ovoga puta, tamo gdje se trebalo staviti kvalitetno poređenje – a to je kraj pjesme – nije se desila nikakva impresija, nikakav bljesak, pa je pjesma završena, po mom mišljenju, neuobjedljivo. Ali, Tanja je ove godine zaista napravila dramatičan napredak i prosto bih volio da se mentorica pozabavi više sa njom, ukoliko je to moguće, pa da vidimo šta će biti u Trećem krugu. Moje DA.

JULIJANA MARINKOVIK: Nepravilno: ODKUDA Pravilno: OTKUDA. Pjesma u sebi ima određenih poetskih elemenata, što je i pored prijevoda koji je odrađen interpunkcijski i pravopisno katastrofalno, ipak došlo do izražaja .Štaviše, imam osjećaj da ova autorica itekako talentovana, samo je potrebno da posveti više pažnje pri radu sa svojim mentorom; a dobila je sjajnog menotra. Pružio bih joj još jednu šansu, ali u klasi ovakvih pjesama, zaista ne mogu drugačije glasati. Moje NE.

LARA MANDLI: Poezija! Smisleno, fantastično stilizovano i vrlo lijepo izvedeno do kraja. Nemam riječi! Preporučujem čitanje ove pjesme. Moje veliko DA!

DEJAN NOVAKOVIĆ: Zanimljiva pjesma, mnogo poetike u njoj. Mnogo modernoga, novoga, originalnoga… Zaista mi se sviđa. Autor se, koliko se sjećam i ranije prijavljivao sa ovom pjesmom. Volio bih da vidim njegove novije pjesme i ujedno koliko je nagradio ovaj božanstveni talent kojim je obdaren. Moje DA.

PAULINA VOZAR “Spakovat ću ljubav u džepove sunčevih zraka”,… Prelijepo! Mnogo dobra pjesma! Od početka do kraja, sjajno! Autorica me prijatno iznenadila, svaka čast za nju i njenu mentoricu! B R A V O! Veliko DA!

FATIMA ČORAMBEGIĆ; Pjesma pisana pod velikom burom emocija i utisaka. Kao da je sve to što je autorica vidjela posmatrajući prizore na Mediteranu, jednostavno je ugušilo. To PAMTIT ĆU koje se provlači kroz pjesmu u svakoj strofi samo pokazuje da je autorici ipak ponestalo inspiracije za pisanje – dakle, ugušena je utiscima i ne može dalje od onog PO ČEMU ĆEŠ PAMTITI PUTOVANJE… Pritom, pjesma je napisana sa prozaičnim vokabularom, bez značajnijih metafora koje će donijeti taj odraz poetike u pjesmu. Vjerujem da je autorica puno kreativnija i talentovanija, ali je samo odabrala pjesmu koja je ne predstavlja baš najbolje kao autoricu poezije. Savjetujem da, ako prođe u Treći krug, poradi na izboru pjesama. Moje NE.

ANĐELKO ZABLAĆANSKI: Do sada, u ovoj grupi, najbolja pjesma u rimi koju sam pročitao, a idem redom. 😀 Ipak, pjesma ima mnogo suvišaka, ali se autor znalački snašao u “borbi sa rimama”. No, mene pjesma ničim nije osvojila, niti sam prepoznao nešto u njoj po čemu bih je i pamtio. Moje NE.

ANDREJA KREJČI: Pjesma koja bi se lijepo mogla izvesti kao jedan mini-dramski tekst (monolog), i sigurno bi izazvala oduševljenje i poistovjećivanje publikuma. Čitajući je, ništa u njoj osim PRODAJEM PODOČNJAKE nije nešto po čemu bismo je pamtili. I to je, već u nekim forama na internetu kazano i na neki način isklišealizirano. Ipak, autorica je na dobrom putu, njen talent je primjetan i vjerujem da uz unaprijeđenje svojih pjesničkih vještina, ona može biti odličan autor. Činjenica da je dodijeljena ovom mentoru kao GLAS ČITALACA, u ovom trenutku, pored nekih “lošijih” pjesama, uopće ne izgleda tako. To samo pokazuje, koliko je važan kvalitetan odabir pjesme. Moje NE, ali puno sreće autorici!

BORIS KVATERNIK: M A E S T R O! Autor koji bi u nekom pravednijem vremenu, uživao samo od plodova svoga pisanja… Pjesma je fantastična! DA! 🙂

HAZIM ALAGIĆ : Ova pjesma je ipak ostavila najveći utisak na mene, u cjelokupnoj grupi. Pjesma je vanserijska, sva životna, tematski izrazito teška. Ono što posebno pohvaljujem jeste stil, a na tome se možemo zahvaliti autorovoj mentorici koja ga je od “salate od riječi” oblikovala u vrsnog pjesnika! Ovo je, po meni, zaista velika transformacija vrijedna svake pažnje i možda najveći pojedinačni napredak autora nakon rada sa mentorom. Pjesma obiluje POEZIJOM!
“izgladnjela zubima kosu češlja

i kopa šapama svjetlo iz očiju
i lomi očnjacima bisere od zuba
i ždere lice, obraze i usnice” – FANTASTIČNO!

Prosto oduševljen. Emocija za 10! Moje DA!

MILENA SIMONOVIĆ – ŠARLI SIMON TROI: Odlična pjesma, unakažena stilom i lošom interpunkcijom. Žaosno je vidjeti da autor ne vodi računa kakvu pjesmu šalje. Sve je vrlo haotično, interpunkcija pogrešna i nepostojeća (..); vrlo neprofesionalno. No, pjesma bi se, nakon sređivanja interpunkcije i lišavanja onog iritantnog TRAŽIO SAM TE koje se tako uporno i bespotrebno ponavlja i trači vrijeme čitaocu,te uz odvajanje na strofe, učinila zaista sjajnom! Ono najvažnije – autorica je izuzetno talentovana…. Metafore odlične! Moje DA.

ANA NARANDŽIĆ: Ma bravo! Ovo je jedna prelijepa pjesma! Tako iskrena, istinska i balkanska! Impresioniran sam. Pjesmu stavljam u komentar jer želim da je svi pročitate! BRAVO! Moje DA!
BUTIK DIZAJNERSKE ODJEĆE

U butiku dizajnerske odjeće
Prodavačica kao lutka u izlogu
Gleda kroz mene

Izdale me cipele
Govore o malim brojkama moje plaće
Koju sam u samoposluživanju
Već negdje oko petnaestog
Okrunila kao zrnje s klipa kukuruza

Kosa mi je umorna od agresije jeftinih šampona
Nisam odoljela posebnoj ponudi
Dva za cijenu jednog
Poslije svakog pranja
U umivaoniku brojim otpale vlasi

Na podstavi moje torbe
Ispisana su imena i godine vlasnica
Koje su se kitile njome
Na nedjeljnoj misi

U džepovima sitniš me zveckanjem opominje
Mjesec predugo traje

Na izlasku me ispraćaju pogledi pakistanske djece
Prišiveni umjesto gumba na dizajnerske komade

Glamur iskrojen od dječjih snova
Povampirit će se u ormarima

Proganjat će duhovi vlasnike
Grepst će ih tamo gdje im koža još nije otvrdnula

U nju se
Kao najfinija krema

IVA JURIČEV-MARTINČEV: Odlična minijatura. Nije nadmašila onu iz prvog kruga, ali je odlična. Bravo! Moje DA! Puno sreće!

DIMITAR DZHENEV: The poem is made in modern poetry style, I am so glad to see that. But I am not glad with meaning of poem. It’s cliche. Sorry, but NO.

NERMIN AGANOVIĆ: Još jedna fantastična pjesma! Bravo! Nemam riječi. Sve pogođeno. DA!

IVANA ŠVRAGULJA: Pjesma ima mnogo suvišaka u sebi. Nije me impresionirala dubinom svojih misli, iako je primjetno da je autorica talentovana. Moje NE!

DIANA ČAKMAKOVA: The last part of poem is big cliche. No.

IGOR DIVKOVIĆ: Zanimljiva igra riječi. Bez suvišaka, vrlo lijepo zaokružena misaona cjelina. Moje DA.
PETER ARŠIKOV: The translation of poem is very impressive! I love it! Maybe the end of poem could be different, but I like it. My YES!

 

 

 

DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ:

@BRANKA BJEDOV KOVAČEVIĆ interesantna pjesma, razočaranje, sjeta, pomalo prikrivena gorčina..možda metrika nije najbolje pogođena, ali je rima nesvakidašnja …ne želim obeshrabriti autoricu, ima tu dobrih stihova, dobrih misli, ali je potrebno još raditi na metrici, i zanatskom dijelu… NE

@RADOMIR MANJAK – MACA zreo autor, tematika dobro odabrana, misli se lijepo slažu iz stiha u stih, iz strofe u strofu, ovaj autor zaslužuje prolazak u daljni krug, ovaj put ću zažmiriti na pravopisne odnosno gramatičke greške…ubuduže treba o tome povesti računa…… DA

@MIRZA AHMETOVIĆ volim pjesme kratke forme u kojima je kraj ono što zaokružuje cjelinu i daje bljesak na cijelu pjesmu..kratko, jasno, poetično…voljela bih ovog autora vidjeti u narednom krugu DA

@ĐURO DUGALIĆ moderna, angažirana poezija, mada po meni prepuna genitivnih metafora, što donekle i ubija pjesmu, no pjesnička žica je prepoznatljiva DA

@MARIJA VESELINOVIĆ pjesma u meni nije izazvala neki poseban dojam, nije me oduševila, ostavila bez riječi, ali je stilski, ritmično i smisleno dobro urađena DA

@VESNA MIJIN ova autorica mora još puno raditi na ritmu, ne miješati rimu i slobodan stih, ponekad je to dobro vidjeti u pjesmi, ali u ovom slučaju pjesmi je suvišak…autorica treba ubciti u pjesmu neki bljesak koji bi je izdigao i dao joj neku snagu, a ne samo prolaz do kraja, koji nas ostavlja ravnodušnim NE

@AIDA ORAHOVAC KUČ posve obični, nabacani stihovi, sa prizvukom patetike…sve je to deja vu, ništa originalnog i posebnog nema u pjesmi, da bih osjetila bar nagovještaj poetike…treba dosta raditi NE

@ZDRAVKO KOKANOVIĆ KOKI dopadljva pjesma, ritmicki dobro odrađena…vidjeh tu i kovanicu koja je izazvala osmijeh…zasto ne, u pjesmi je sve dozvoljeno, pa i ovakve kovanice poput “žabljanja žaba”
DA

@TANJA AJTIĆ ima nešto u ovoj pjesmi, autorica je bez sumnje nadarena, ali je pjesma duga ili su stihovi prekratki, pa su produžili pjesmu, što čitatelja umara i smanjuje prohodnost pjesme…sve je ovo već viđeno, igrokaz života, moglo se to i bolje dotjerati, ali ja u ovoj autorici vidim potencijal, nije ovi ipak puko nabacivanje stihova DA

@JULIJANA MARINKOVIK je već formirana pjesnikinja, pjesma je stilski, ritmično i smisleno savršeno napisana, mada je autorica u prvom krugu pružila daleko kvalitetniju pjesmu ili kvalitetniji prijevod DA

@LARA MANDLI dobra pjesma, dobro vođena, dobar ritam, smislenost, odlično poentiranje…nemam nekih posebnih primjedbi i pjesma zaslužuje ulazak u naredni krug DA

@DEJAN NOVAKOVIĆ ima u ovoj pjesmi jako dobrih stihova koji navode na razmišljanje…lijepo teku stihovi, završetak odličan, mada mislim kako ovom autoru jos treba malo onog zanatskog dijela, dotjerivanja, da pjesma bude baš pjesma DA

PAULINA VOZAR pjesma koja me nije nešto posebno dirnula, ali je napisana kako treba, ima smislenost, ima ritam, ali nema u sebi nikakve originalnosti koja bi značila kvalitet…za mene sasvim obična pjesmica NE

@FATIMA ČORAMBEGIĆ poznajem Fatimine pjesme i poznajem Fatimu i jako mi je teško komentirati, ali nadam se kako se Fatima neće naljutiti ako joj ne dam prolaz u naredni krug…napominjem da pjesma nije loša, ali ne mogu svim autorima dati prolaz u naredni krug… postoje pjesme bolje od drugih i samo takve, bolje, zaslužuju daljnje takmičenje NE

@ANĐELKO ZABLAĆANSKI sasvim zreo pjesnik, koji je neke “kritične trenutke” vješto zakamuflirao dobrom rimom, što pokazuje da je oformljen i iskusan kao autor i da može u naredni krug DA

@ANDREJA KREJČI ovoj autorici nedostaje onaj zanatski dio, dakle nakon napisane pjesme ostaviti je da stoji neko vrijeme i onda uraditi korekcije, dorade, prepravke… potrebno je i više originalnosti u pisanju, npr. sam naslov čitatelja zaintrigira i ne mora biti nužno neki dio iz pjesme, još bolje ako nije i autorica o tome treba voditi računa…intuicija mi govori da ona može dati puno više…evo joj primjer njene pjesme, dotjerane na moj način, njene riječi, moje viđenje pjesme, čisto da vidi kako to izgleda kad se malo pjesma zanatski dortjera…

RASPRODAJA
Povoljno, povoljno!
Prodajem sve svoje suze!

Ne trebaju mi ni sekundu više.
Od sad ću plakati na neki drugi način,
plakat ću malo tiše.
Prodajem sve svoje boli i jade,
ili mijenjam za mrvicu pouzdanja i nade.

Povoljno, povoljno!
Prodajem teret koje se popeo na moja leđa
i samo škrguće zubima i vrijeđa.

Povoljno, povoljno!
Prodajem dva podočnjaka i crveno,
usplahireno lice,
ne želim više da mi sreću kvare nebitne sitnice.

Povoljno prodajem
svoju osjetljivost na probleme,
ne želim više spominjati
te teške, preteške teme.

Prodajem sve to, u paketu ili pojedinačno!
Povoljno, povoljno!

DA

@BORIS KVATERNIK sjajan autor, bez suvišnosti, sve dobro dozirano, lijepe metafore koje ne guše i sjajne pjesničke slike koje su odlično uokvirene DA

@HAZIM ALAGIĆ poslao je nekoliko pjesama, ali kad sam pročitala ovu pjesmu, naprosto sam zastala i zanijemila…potpuno drugačija od svih autorovih poslanih pjesama i nadasve dobra pjesma…teška tema, ali bez imalo patetike i kuknjave, sjajno napisana, naprosto ova pjesma zaslužuje naredni krug DA

@MILENA SIMONOVIĆ – ŠARLI SIMON TROI ne znam što napisati za ovakve pjesme, dakle deja vu pjesme, koje počinju sa “tražio sam te” a završavaju sa “našao sam te” ili “nisam te našao” i baš ništa posebno u niti jednom stihu u pjesmi, da već nije poznato… rekla bih kako su ovo varijacije na pjesmu “Za tebe moja ljubavi” čiji je autor Jacques Prevert NE

@ANA NARANDŽIĆ nakon poslanih nekoliko pjesama, pa mijenjanja, eto, autorica je poslala pjesmu drugačiju od prethodnih, kao da je iskočila iz klišea i napisala nešto drugačije i bolje…s ovom pjesmom autorici dajem prolazak u naredni krug DA

@IVA JURIČEV-MARTINČEV sjajna autorica, svaka od poslanih pjesama je pravi mali biser i ovo je sigurno jedna od budućnih pjesnikinja o kojima će se još čuti..bravo Iva DA

@DIMITAR DZHENEV teško je uraditi prepjev pjesme da bude toliko dobar kao što je original..obično se ljepota izgubi u prepjevu…ovo je odlična pjesma, koja zapravo pokazuej kako se jednostavnošću i promišljanjem može napisati nešto što neće imati nikakvu zamjerku DA

@NERMIN AGANOVIĆ ovaj autor je za mene pravo otkriće, već u prvom krugu vidjela sam da je veliki potencijal, a ova pjesma mi je to i potvrdila… kad me ovako neki autor pjesmom odmah izbaci iz cipela, digne sa stolice i osjetim trnce, znači da je to nešto đto je savršeno…, bravo Nermine, ovaj autor je moj favorit DA

@IVANA ŠVRAGULJA jako loša pjesma, duga, teško prohodna, na kraju čitatelj ne zna što je pročitao u početku, vrlo loš ritam i naprosto sam se namčila dok sam došla do kraja pjesme…ali sam kraj pjesme ima u sebi nešto…od svega napisanog, ja bih ostavila ovaj dio i eventualno još ubacila dva tri stiha, uradila neke inverzije i to je to, to bi bila pjesma…

Mir
. Prepuštanje
. . Preporod

Nebo je zeleno
Kupa je plava
Drveće ružičasto
Novi san

NE

@DIANA ČAKMAKOVA interesantno je kako su autori iz Bugarske jednostavni u svom izričaju, kako zapravo na jdnostavan način grade kratku pjesmu koja ili valja ili ne valja…ova autorica nam je ponudila pjesmu bez greške, jednostavnu, ritmičnu, ali i smislenu…iako nisam previšse oduševljena, pjesma zaslžzuje ulazak u naredni krug DA

@IGOR DIVKOVIĆ vjerujem kako ovaj autor ima i boljih pjesama, ovo nije lošse, ali je nedovoljno za prolazak dalje…pomislila sam u pčcetku, da će se pjesma dalje negdje otvoriti, raskriliti, ali ostala je uska u svojoj formi, u sadržajnosti … i ovdje je pjesma u funkciji rime, a trebalo bi biti obrnuto… NE

@PETER ARŠIKOV još jedan bugarski autor, sa sjajnom pjesmom…ovo je poigravanje s rječju “NAJ” u pozitivnom i negativnom smislu, tako dobro uklopljeno da i sam prijevod dočarava što je i kako je autor vješto uklopio u stihove DA

ANĐELA TURUKALO:

Branka Bjedov Kovačević, smatram da ova pjesma nije dovoljno snažna. Rime su poprilično proste. Završnica pjesme bi morala biti energičnija, kako bi dovoljno dobro zaokružila cjelinu i akcentovala smisao. Svakako, ne bih rekla da je loše, ali nije dovoljno.

Radomir Manjak- Maca, previše sladunjavo, toliko da ne djeluje iskreno. Ima gramatičkih grešaka, interpunkcija nije na mjestu. Mislim da je trebalo još poraditi na ovoj pjesmi.

Mirza Ahmetović, ovo je veoma sažeta pjesma, bez ukrašavanja: gotovo sirova, a snažna. U dva prizora, poenta je iznesena na sasvim korektan način. Po meni, ovo je odlično urađeno.

Đuro Dugalić,poprilično provokativan stil, koji daje dozu sirovosti pjesmi. Obično mi vulgarizmi ne prijaju u poeziji, ali ovdje bih napravila izuzetak. Svakako, ne valja pretjerivati ni u čemu pa ni u tome. Pjesma ima značenje i ima dubinu. Motivi su snažni, slike se nižu i svaka je bolja od prethodne. Odlično urađeno. Odudara od svega što sam do sad pročitala.

Marija Veselinović, Aida Orahovac Kuč, Zdravko Kokanović- Koki i Tanja Ajtić… Ove pjesme su malo slabije od ostalih kojima sam dala “da”. Ipak, smatram da svaki od pomenutih autora može poslati bolji i efektniji materijal za naredni krug. Uz saradnju sa mentorkom, koja je izuzetno stručna, mogli biste znatno popraviti svoj rad. Srećno.

Julijana Marinkovik, estetski je loše. Djeluje haotično, nagomilano. Smisaono, opet, nije mnogo bolje. Nema energije i djeluje nepovezano- možda je i to posljedica estetskog nereda. Svakako, ne dopada mi se.

Lara Mandli, odvajanje na strofe je bilo od pomoći pjesmi. Taj predah je neophodan. Pjesma je veoma dobra. Slike su snažne i jasne. Cjelina je dobro povezana. Motivi su originalni. Bravo,

Dejan Novaković, odlično ispričana priča. Pjesma je živa, razigrana je. Prenosi energiju i emociju. Tečna je i pitka. Nemam zamjerki. Kraj je veoma, veoma dobar. Bravo.

Fatima Čorambegić, previše je epiteta. Razblažili su pjesmu. Takođe, mnogo je i klišea. Nije dovoljno originalno, nema karaktera. Ne osjeća se ličnost autora pri čitanju.

Andreja Krejči, smatram da bi pjesma bila mnogo upečatljivija bez repeticije “Povoljno, povoljno”. Prepoznajem traženi efekat, ali bi snažniji bio da se navedeno iskoristilo samo jednom, na adekvatnoj poziciji. Ovako, ponavljanjem, izazvalo je kontra efekat i razblažilo cjelinu.

Boris Kvaternik, odlično napisano. Jedina zamjerka koju imam je estetika u pjesmi. Forma je mogla biti drugačija, prijatnija očima. Kvalitativno je sve na mjestu.

Hazim Alagić: snažno, dramatično i tragično. Definitivno ostavlja trag na čitaocima. Dobro vladanje temom i poentiranje- bez direktnog iznošenja smisla. Bravo.

Milena Simonović, dosta lijepa pjesma. Moglo je energičnije, ali mi se dopadaju motivi i metafore. Kraj pjesme je posebno prijatan, lijepo je zaokružio cjelinu.

Ana Narandžić, veoma dobra pjesma. Baš nemam šta da kažem osim: odlično.

Iva Juričev Martinčev, veoma dobra minijatura. Slikovito, sažeto i prijatno za čitanje.

Dimitar Dzhenev, I like the idea, and I like the way you brought it to life. Three stages of dying, while the last remembrance fades away… Well done.

Nermin Aganović, izvanredno. Jedna od najboljih pjesama u ovoj grupi.

Ivana Švragulja: nakon prethodnih pjesama, ova djeluje suviše blago za prolaz. Nisam primijetila posebno snažnih momenata… Ima par finih motiva, ali je preopširno da bi došli do izražaja. Neprecizno je izvedena pjesma, a kraj je nedovoljno snažan.

Diana Čakmakova, I’m really confused by this poem. I don’t know what was the point of it. It’s all confusing, like the poem got mood swings and it doesn’t know how to feel or what to say.

Igor Divković, žao mi je, ali meni ova pjesma djeluje kao dječija brojalica. Cjelina je dosta nepovezana. Ne shvatam poentu pjesme.

Peter Aršikov, ne dopada mi se kraj pjesme. Cjelina sadrži par dobrih momenata, ali to nije bilo dovoljno da je podigne na novi nivo. U ovoj grupi se ne ističe dovoljno.

 

 


Ukratko o 3. krugu: U ovom krugu se nalazi TOP 120 naših autora u sezoni 2019. Rad sa mentorima se nastavlja, a ovaj put pjesme ocjenjuje četveročlana komisija OCJENAMA.  U ovom krugu čitaoci neće glasati.  U polufinale prolazi TOP 40 autora koji će se naći na korak pred Veliko finale kada ćemo saznati ime pobjednika za sezonu 2019.


©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.