mili dueli
Uncategorized

MILI DUELI 2019: Rezultati 2. kruga (Duel 8: Nerminovi autori)

Drugi krug Mili Dueli 2019 je završen 13. avgusta 2019. godine. U tom periodu, predstavljeno je 306 pjesama od 306 autora, a odluku o tome ko prolazi u naredni krug, donijeli su tročlani žiri i čitaoci. Žiri je birao ukupno 115 autora za 3. krug, a čitaoci su odabrali njih 5, tako da u 3. krugu nas očekuje predstavljanje 120 autora koji su prošli ovaj krug. Sve o organizaciji i pravilima 2. kruga možete pronaći OVDJE.

Drugi krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – Autori čiji je mentor DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ
2. DUEL – Autori čiji je mentor SIMO GOLUBOVIĆ
3. DUEL – Autori čiji je mentor JOŽE BRENČIČ
4. DUEL – Autori čiji je mentor ZDRAVKO ODORČIĆ
5. DUEL – Autori čiji je mentor LELA ZJAJO
6. DUEL – Autori čiji je mentor ENEA HOTIĆ
7. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO
8. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ

U ovom duelu, gdje vam donosimo rezultate, tročlanu komisiju koja je žirirala duel su sačinjavali:
1. Nermin Delić (mentor i organizator kontesta)
2. Anđela Turukalo
3. Danja Gašpar Đokić

REZULTATI (tabelarni prikaz): Nerminovi autori

 

ŠTA DALJE?
A) Za autore koji su prošli dalje u 3. krug: Čestitamo! Uspjeli ste proći u TOP 120 od 545 prijavljenih autora. Već sada možete početi sa konsultacijama sa svojim mentorom oko izbora pjesme za 3. krug. Procedura je ista, kao i u Drugom krugu, s tim da mentori sada imaju više vremena da se pozabave adekvatnom izboru pjesme koje bi Vas mogla dovesti u polufinale (4.krug – TOP 40). Vrijeme za mentorstvo i ovaj put traje 5 dana, do 20.8. (20:00h). Obavijest o slanju pjesme za 3. krug ćete dobiti naknadno, putem privatne poruke, od strane organizatora.

B) Za autore koji su prošli dalje u 3. krug glasovima čitalaca: Procedura je ista kao i za ostale autore koji su prošli, samo što ćete sada dobiti novog mentora koji će imati zadatak da vas proba spremiti što prikladnije.
Lista autora i novih mentora: 
1. Mediha Omerović Smajlović – novi mentor: Lela Zjajo
2. Stojan Tintor – novi mentor: Simo Golubović
3. Antonela Jeremić – novi mentor: Enea Hotić 
4. Ružica Kišur Črlenec – novi mentor: Enea Hotić 
5. Almira Mraković – novi mentor: Lela Zjajo

Od ovog trenutka vi se možete obratiti vašem novom mentoru koji će vam pomoći oko izbora najadekvatnije pjesme.

C) Za autore koji nisu prošli dalje: Zahvaljujemo se na učešću. Iovako, već ste uradili veliku stvar. Zamislite samo red od 545 osoba, biti među prvih 306 je ipak znatna stvar. To samo i na ovaj neobični način na koji se kontest održava, govori da imate izvjesne kvalitete koje smo prepoznali i istakli. Svim autorima će, na kraju kontesta, biti dodijeljena elektronska plaketa: Zahvalnica i priznanje za učešće na Mili Dueli 2019 i poticanje međunarodne saradnje autora Balkana, te izlaganja djela javnoj kritici, te poticanje iste.
Napomena: Žiri iz kruga u krug vrednuje po jednu pjesmu autora, a ne cijeli književni opus autora.

 

Za prikaz svih pjesama ovog duela kliknite OVDJE.

KOMENTARI ŽIRIJA:

NERMIN DELIĆ:

Sa svim autorima iz svoje grupe sam ostvario kontakt i zajedno smo radili na izboru pjesme, na način na koji su nam vrijeme i njihove mogućnosti dozvoljavale. Sve ostale autore sam ocijenio i potrudio se da dam konkretne komentare ŠTA NE VALJA, ŠTA MI SE NE DOPADA, ZAŠTO NE GLASAM ZA TOG AUTORA, jer smatram da je to glavna stvar koja interesuje sve.
Kada su u pitanju moji autori, rado bih glas dao svima, jer se možemo “vući” još jedan krug na ovaj način, ali pored tog što sam im mentor, ujedno sam i organizator ovog kontesta, pa je vrijeme jako važno. Stoga, probat ću da bar malo suzim tu listu, na osnovu poslanih pjesama i na osnovu mog iskustva tokom rada sa autorima.

LILI KOCI: Nisam imao nikakvih zamjerki tokom rada sa autoricom. Vrlo lako smo se dogovorili o izboru pjesme. Ipak, od svega ponuđenog ovdje, ova minijatura, iako lijepa sama po sebi (naslov odličan!), nije se naročito nametnula. Stoga, nažalost, dajem NE, iako, ako preostala dva člana žirija prepoznaju pjesmu, svakako da neću biti ta spona koja će eliminisati autoricu, pa ću je vratiti naknadno. Riječ je o izuzetno zanimljivoj personi.

SVETOZAR GUŽVIĆ: Odličan autor. Nije bilo teško raditi sa njim, naprotiv. Zadovoljan sam načinom na koji smo istakli njegovu najbolju pjesmu koju mi je poslao u tom trenutku. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti, jer imam velike planove kada je ovaj talentovani autor u pitanju. Odličan naslov, odlična tematika, svedeno, modernog izraza. Možda fali malo predaha (razdvajanje u strofe), jer je pjesma “dubokoumna” i smisleno jaka, no, nećemo se kuditi 😀 Zadovoljan sam i jedva čekam da biramo pjesmu za novi krug! DA!

ALEKSA JADŽIĆ: Još jedan odličan autor. Veliki pomak smo napravili u odnosu na prvobitnu verziju pjesme. Ne sumnjam da će to ostatak žirija prepoznati i shodno tome nagraditi glasanjem i prolazom dalje, jer je uz nekoliko prepravki – ova pjesma postala izvrsna!. Ukoliko budem birao (autor bude imao dva DA), definitivno ću se zalagati za nastavak naše saradnje, jer pored toga što se radi o jako talentovanom autoru, vrlo smo lagano sarađivali i dogovorili se o izboru i intervencijama na pjesmi. U ovog autora, također, polažem nade i nadam se da će u sljedećem krugu, ako prođe, biti još bolji! DA!

EMSADA SEMIĆ: Ova autorica me i više nego prijatno iznenadila. Oduševljen sam pjesmom i autoricom sa kojom sam ostvario izvrsnu saradnju. DA!

ESMERALDA MURATOVIĆ: Ova autorica je ostvarila veliki napredak sa ovom pjesmom u 2. krugu. Prvobitno je slala neke pjesme koje su bile bez imalo poetike, a onda, nakon našeg razgovora, nekoliko sati je radila sama i napisala ovu pjesmu. Ponosan sam na ono što je usvojila. Ipak, u ovoj grupi autora, ne mogu da joj dam glas, ali sam tu za sve buduće savjete i konsultacije, ako ih bude trebala. NE.

GORICA BOŽOVIĆ: I ova autorica je napredovala u ovom krugu ili smo bar našli pjesmu sa kojom se dostojno predstavila. Pred njom je sigurno dug put, osnovno što joj fali je “zanatski dio” u poeziji. Tu sam svakako za nju, jer se radi o vrlo ljubaznoj i pozitivnoj osobi, ali u ovoj grupi autora, za treći krug ipak moram kazati NE.

HARIS JUSUFOVIĆ: Autor koji me iznenadio svojim pjesmama! Ima sjajan potencijal i pjesmu u 2. krugu koju smo izabrali je svjesno “najslabija” od onih koje smo gledali i birali za 2. krug, baš zato što želim da ovaj autor ostane što duže u kontestu, jer to svojim talentom i osobnošću i zaslužuje. DA!

SEADETA OSMANI: Provjereno dobra autorica. Ove sezone očekujem još bolji i dalekosežniji plasman i zajedno ćemo se boriti za to. Vrsna kao autorica i sjajna kao osoba! DA!

DRAGICA BEKA SAVIĆ: Odličan sonet, kao i u prošlom krugu. Žao mi je samo što u ovoj grupi autora, ipak se autorica nije uspjela u potpunosti nametnuti. A da je velika razlika u kvalitetu poezije koju nudi ove sezone iranijih sezona, to je sasvim evidentno. Neka bude DA! .

NEBOJŠA JANKOVIĆ: Apsolutno sam zadovoljan pjesmom koju smo poslali u 2. krug. Autor je mlad, itekako perspektivan i njeguje retro-stil u poeziji, dakle, ne pribjegava modernoj poeziji, što je itekako rijetko vidjeti – a da je pritom originalan u izrazu. Upravo to ćemo i forsirati! DA,SVAKAKO!

ANA JUGO: Moderno i lijepo. Originalno. To je ono što se danas ponajviše cijeni. Autorica je učestovala i prošle sezone kada nas je impresionirala u više navrata. Vrlo lijepo smo sarađivali. Dajem DA!

SAMRA KANDIĆ: Žao mi je što se nismo uspjeli dogovoriti o korekciji na pjesmi koja ionako nema dobar “kostur”. Počevši od naslova, pjesnik ne može iskazivati prezir na tako prost način. Previše naivna pjesma, čak i za mlade godine koje autorica ima. Nigdje nijednog poetskog elementa. Autoricu sam u prvom krugu uzeo kao izazov samom sebi, da probam pronaći nešto poetično u njenim ostvarenjima. Nažalost, nismo to uspjeli. NE.

STEFAN STOLE ĐURIĆ: Sjajan autor, ogroman napredak smo postigli u 2. krugu… Apsolutno zadovoljan pjesmom i autorom koji mi je poznat još od ranijih sezona. DA!

RUŽICA PARLAIN: Našli smo adekvatnu pjesmu, nije bilo teško, jer je autorica susretljiva i odličan autor moderne poezije u najavi. Volio bih da vidim dokle možemo stići sa talentom koji ima ova autorica. Prošle sezone je Tomislavgrad imao najbolji plasman BiH u Milim Duelima 2018, a da li će ova autorica ponoviti Ivonin uspjeh, ostaje da vidimo. Puno sreće! Stoga, dajem DA!

MARINA MILOŠEVIĆ: Ozbiljan napredak postignut radom u 2. krugu. Autorica ima specifičnu tematiku kojom se bavi i koju ćemo forsirati i na kontestu. Kao osoba je, također, odlična! DA!

SARA ABCI: Lijepa pjesma, nije nam bilo teško odabrati. Odlična saradnja. DA!

ANTONELA JEREMIĆ: Preuredili smo pjesmu i izvukli maksimum. Šta god da bude, zadovoljan sam poznantsvom sa ovom mladom autoricom pred kojom je budućnost, svakako. Ona je tokom svog učešća u Duelima do sada kroz pjesme ispričala tužne životne priče koje su je snašle. No, ona je zaista hrabra mlada osoba i želim joj svako dobro u nastavku njenog puta u edukaciji i u poeziji! Autoricu sam dobio kao GLAS ČITALACA i imala je 8 NE. Mislim da je drastično poboljšan njen stil, a tu sam, bez obzira na trajanje takmičenja, za bilo kakav savjet za nju. Moram dati NE, ali se nadam da će se autorica prijaviti i sljedeće sezone, bez obzira na plasman u ovoj.

MILJANA ŽIVIĆ: Lijepa pjesma, odlična saradnja! Nemam zamjerke. DA!

MARKO BAČANOVIĆ: Autor koji je poseban na nekoliko načina. Prvenstveno, specifičnost njegovog pisanja se ogleda u stilu. Njegova rimovanja su odlična, nisu izlizana, prevaziđena i predviđena. Fraze u njegovim pjesmama su “skupe” i filozofske, vokabular začuđujuće raskošan. Kao osoba se doima lagan za saradnju. Definitivno dajem DA!

MIROSLAV JOSIFOVIĆ: Očekivao sam više od ovog autora. NE.

LUKA AKSENTIJEVIĆ: Odlična saradnja, odličan autor! Napravili smo čuda u 2. krugu! Očekujem najbolje. 😀 DA!

MIRJANA DANILOVIĆ: Autorica je lagana za saradnju, imao sam privilegiju da pričamo, jer smo kolege u oba zanimanja kojim se bavimo. Pjesma se u ovoj grupi, ipak nije uspjela nametnuti. NE.

SLAVEN TREBOVAC: Odlična pjesma, dobra komunikacija sa autorom! DA!

BUDIMIRKO GAVRIĆ: Odlična komunikacija, pjesma i pored intervencija, nije se uspjela nametnuti u ovoj grupi. NE.

DŽENAN IBRAHIMAGIĆ: Odlična komunikacija, sa ovim autorom je ostvaren veliki napredak u smislu rada tokom mentorstva. Volio bih da vidim šta još možemo uraditi, jer se radi o talentovanom autoru. Kroz ovu pjesmu, probao sam da mu pomognem da “stilizuje” pjesmu, da je riješi viška riječi i da smišlja kreativne naslove. DA!

KRISTINA ANĐELA ERCEG: Pjesma se u ovakvoj grupi nije uspjela istaći. NE.

JELENA MORAČANIN: Pjesma me nije raočito dojmila niti se uspjela istaći u ovakvoj grupi autora. NE.

PETRA VIDAKOVIĆ CVETKOVIĆ: Odlična pjesma, vrhunska! Super komunikacija! DA!

AMNA MULIĆ: Također, bez primjedbe. DA!

SAJRA ŠARENKAPA: Očekivao sam više od ove autorice. Nažalost, NE.

ARNELA ŠABANOVIĆ: Nismo uspjeli vremenski da se poklopimo, a i autorica je bila na putovanju. Smatram da je itekako talentovana, samo nije mogla poslati neke bolje pjesme, s obzirom da je ovo najbolja koju je imala na putovanju. NE.

MARINA SINANOVIĆ: Zadovoljan saradnjom. Odlična osoba. Međutim, pjesma se nije istakla u ovoj grupi autora. NE.

SLOBODAN STANIŠIĆ: Bez primjedbi sam. Odličan autor! DA!

RADOSTINA GEROGIEVA: I like this author a lot, because she is saving her reader’s time and she is focused on one metaphor impression. I like that style! Big YES! She also seems like an amazing person.

SARAH ISUFI: One of my the most talented poets. Her poems has everything I like and she has strong personality which I like. Big YES!

IVAN GERASIMOV: This author is big fighter, his words are so inspirational! I like it! He also has good personality which is so important in this type contest. YES!

VASIL SHMUKA: I like this author. He has amazing biography and he very kind as a person. His poem is not very well, but I like the way how he has shared positive thoughts though this poem. YES!

LENA KYROPOULOS: Great poem! Lena is also good person. YES!

ROLANDA STEFANOVA A. MAKTUBA: I like everything about this author. She is very completed. YES!

GEROGI SLAVOV: This is great poem! Translation is also amazing and I am proud on our work. BIG YES!

KALOYAN HRISTOV: Funny person, good poem. YES!

TYRAN PRIZREN SPAHIU: I like positive vibrations and this author is master for it! YES!

CHANDRAMA DESHMUKH: One of the best poem in this round! I am very satisfied! So amazing! YES!

ZLATINA TODOROVA: We did good job! She seems like an amazing person! Yes!

SELVIJA FERIZOVIĆ – LUZ: Kako sam i rekao na konsultacijama, pjesma se može još interpunkcijski dotjerati. Autorica nije poslušala moje savjete. No, to joj neću zamjeriti… Pjesma je solidna, ima dosta klišea u njoj, ali je upakovana tako da ima lijep kraj. Sve izgleda dosta prozaično, bez pravih poetskih elemenata, jedino rime daju taj šarm poeziji. No, i one su većinom predviđene i izlizane. Ipak, u prošlom krugu je autorica bila maestralna, a i ovom je solidno izdanje, pa dajem DA!

RENATA PENCHOVA: We did not had consultations. I only translated Macedonian version and I think it’s her maximum in this time. Sadly, but I must give her NO.I believed a lot in this author!

 

ANĐELA TURUKALO:

U ovoj podgrupi, najviše se ističe Aleksa Jadžić. Odlična pjesma, nemam nikakvu kritiku. Svaka čast.

Svetozar Gužvić, Haris Jusufović, Nebojša Janković- jako dobro sročeno. Svaka od te tri pjesme je snažna. Dobar izbor riječi: odlična igra zvuka i emocije.

Seadeta Osmani i Ana Jugo- takođe veoma fino. Za nijansu slabije od prethodno nabrojanih, ali i dalje za pohvalu. Smatram da bi Ani interpunkcija dosta značila u ovoj pjesmi. Svakako, dobro urađeno.

Lili Koci- inače volim minijature, ali ovo jednostavno nije dovoljno snažno niti upečatljivo.

Emsada Semić- dosta dugačko, ništa eksplozivno. Nisam prezadovoljna ovom pjesmom. Nisam pronašla neke posebno originalne motive. Smatram da bi u sažetijoj varijanti možda nešto i došlo do izražaja. Ovako- djeluje kao ravna linija.

Esmeralda Muratović- opet, ništa upečatljivo. Nije pretjerano loše, ali nije ni dovoljno dobro za ovakvu grupu.

Gorica Božović- dosta mlako napisano. Nigdje nekog posebnog motiva, očaravajućeg momenta, nečega što bi dalo život pjesmi. Prosto je napisano. Tematika je površno shvaćena, pa i pjesma djeluje površno.

Dragica Beka Savić- ne dopada mi se pretjerano ovako prosta rima. To bi valjalo uraditi kreativnije. Pjesma ne ostavlja snažan utisak na prvo čitanje, za razliku od nekih u ovoj grupi. Smatram da bi u nekoj drugoj grupi bolje prošla.

Samra Kandić- ubjedljivo najlošija pjesma u ovoj grupi, počevši od naslova. Apsolutno nekreativno. Svaki stih velikim slovom, nigdje tačke, nigdje zareza, nigdje metafore, motiva. Ničega nema. Estetski je loše; sadržajno je suvo, nepovezano. Veoma loše, sve u svemu. Teško mi je povjerovati da se ovakva pjesma provukla u Nerminovoj grupi, obzirom na to da znam kakav je mentor. Moguće da nije bilo konsultacija, ili da se autorka konsultovala sa nekim drugim.

Stefan Stole Đurić, odlično. Predivno napisana pjesma. Emotivna je, ima nekoliko izvanrednih motiva. Bravo.

Ružica Parlain: puno klišea, jako prosto, nigdje originalne misli. Leptirići- jako loš termin. Kao da čitam dječiju, spomenarsku pjesmu.

Marina Milošević- moglo je i bolje, ali smatram da je dovoljno za prolaz u naredni krug. Ima tu nešto što čini da vjerujem da ova autorka može da raste. Mlada je, može da uči. U pravoj je grupi za to. Ima tu i neke slatkoće u izrazu koja cijelu situaciju čini boljom. Malo više originalnih, dubljih motiva- i biće kako treba.

Sara Abci- apsolutno izvanredno. Bravo.

Miljana Živić- dosta efektna pjesma. Motivi, pjesničke slike- sve je tu. Kraj je odličan. Nemam primjedbi.

Marko Bačanović, ovom pjesmom sam oduševljena. Jako efektno. Sadržajno je besprekorna, estetski je dobra. Snažna je. Izraz je veoma kreativan i neobičan. Jako upečatljiv autor. Vjerujem da bih ubuduće lako prepoznala njegovu pjesmu, čak i bez potpisa- a smatram da je to možda i najbitnija stvar za pisca.

Miroslav Josifović- poprilično suva pjesma. Estetski je veoma loša. Sadržajno je mlaka. Ništa se posebno nije desilo, što bi me navelo da se unesem u priču.

Luka Aksentijević- simpatična pjesma. Ima tu motiva koji mi se dopadaju. Djelovi u zagradi razbijaju monotoniju. Ima prostora za napredak, ali već je prihvatljivo.

Mirjana Danilović- ništa se ovdje nije desilo. Minijature zahtijevaju jedan snažan momenat, koji bi ih podigao na određeni nivo. Ovdje imamo par prizora- nijedan dovoljno snažan. Minijature, upravo zbog toga, predstavljaju rizik u takmičenjima.

Slaven Trebovac, savršeno. Nisam naišla ni na jednu jedinu slabu tačku pjesme. Svaki stih je odličan, svaka riječ je na mjestu. Smisaono je besprekorna cjelina. Baš nemam ništa da kažem osim: bravo.

Budimirko Gavrić, ova pjesma nosi emociju. Lijepa je, na neki svoj način. Jednostavno, potrebno je bilo srediti je estetski, popraviti ritam, unijeti malo metafore. Dodati joj dubinu. Ovako, mislim da to nije dovoljno za prolaz, grpa je veoma teška. Žao mi je, jer ipak osjećam da je autor dao dio sebe ovoj pjesmi.

Dženan Ibrahimagić, dašak svježeg vazduha. Jednostavno, simpatično, živo i- nakon čitanja velikog broja autora- izmamilo mi je osmijeh. Naslov je odličan.

Kristina Anđela Erceg- sve je već viđeno. Nema nijednog originalnog motiva. Treba tu dosta rada i kreativnosti. Ako autorka želi da napreduje: mora biti iskrenija, unijeti sebe u stihove.

Jelena Moračanin- smatram da je autorki neophodno više rada što se tiče estetike. Sadržajno je sasvim zadovoljavajuća. Može bolje, dinamičnije i snažnije; ali vjerujem da će mentor poraditi na tome. Svakako, dobro urađeno.

Petra Vidaković Cvetković- sažeto, a snažno. Upečatljivi su motivi pjesme. Kraj mi se dopada. Bravo.

Amna Mulić-
“tebi je sibir pobjegao
pravo u oko
i kako tebi da se desi
zvijezde da ti klonu”- ovo je jako lijepo napisano.
Ipak, estetski pjesma nije uređena kako treba. Nekim pjesmama se to može dozvoliti, ali ovo nije jedna od njih. Interpunkcija, forma, ritam, velika i mala slova… Na tome treba raditi. Sadržajno- preovladavaju ti kosmički motivi. Aurora borealis posebno. Valjalo bi balansirati, dozirati motive drugačije. Takođe, mijenjati malo. Ne valja da se autor konstantno drži jedne slike kroz cijeli svoj opus. Valjalo bi i držati pjesmu malo sažetijom, što je duža- to je teže držati pažnju. Svakako, nije loše ali ima mjesta za napredak.

Sajra Šarenkapa- sve već viđeno. Nema drame, nema snažnih momenata, nema kulminacije pjesme. Svaki prizor je slab. Spomenarska pjesma… Fali joj duša.

Arnela Šabanović- dobra ideja. Doduše, nema snažnijih elemenata koji bi istakli ovu pjesmu među ostalima. Nedovoljno je, za moj ukus.

Marina Sinanović- neophodno je malo više dramatičnih momenata unijeti u pjesmu, kako bi se izdigla u odnosu na ostale. Međutim, ima tu nekoliko motiva koji mi se dopadaju. Takođe, zvučno je dobra pjesma. U nekim djelovima bi valjalo umjesto poređenja koristiti metaforu- dodalo bi energiju pjesmi.

Slobodan Stanišić- suptilna pjesma, ritmički dobra. Ima još prostora za napredak, ali smatram da je zadovoljavajuće za sad.

Radoština Georgieva- i like this poem, it’s short and clear. I like the title, also. Good enough for now.

Sarah Isufi, well done.

Ivan Gerasimov- that poem has a message, and a clear one. I like it.The translation worked like magic. A good poet with a good mentor- this is what you get. Well done.

Vasil Shumka and Renata Penchova- both of those poems were written poorly. Too weak, therećs no strength nor creativity. They’re lacking some special moments, powerful ones. That could bring them to a whole new level. But, like this, it’s not enough.

Zlatina Todorova- Too much of nothing. I can feel the effort in this poem, but nothing came up from it. It’s too chaotic.

Lena Kyropoulos and Rolanda Stefanova A. Maktuba, those poems are good. The translation made them even better. With a good cooperation with your mentor- I believe both of you will surprise us in the best possible way.

Georgi Slavov- in this subgroup, this is probably the best poem. Well done.

Kaloyan Hristov- I like your poem, but I think it should be more aesthetically improved. The content is good, it’s just that it’s lacking punctuation, proper usage of upper cases etc. So, for the next time, I expect it to be better. Good luck.

Tyran Prizren Spahiu, it’s too peacocky for my taste. Too decorated, and not powerful enough.

Shandrama Deshmukh, well done. I like the way emotions flow through your poem. Metaphors are lovely. Also, I have to admit that translation worked very well on this one. Congratulations to you and your mentor.

Selvija Ferizovic Luz- dopao mi se kraj pjesme. Za ostatak, mislim da bi moglo i kreativnije i dublje. Ipak, mislim da postoji mogućnost za napredak. Srećno.

 

DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ:

@LILI KOCI kratko, jezgrovito, smisleno i ritmično…pjesma koja dokazuje dapreviše metafora ne čini pjesmu, a istovremeno nije sterilna..kraj malo „zabrljan“ ali ima prolaz DA

@SVETOZAR GUŽVIĆ iako nisam impresionirana, u ovoj pjsmi ima nešto što mi govori da je autor možda izabrao pogrešnu pjesmu i da tu ima potencijala…pjesma ima ritma, ali mislim da bi razmaci trebali dati čitatelju da predahne i nastavi dalje…dajem mu prolaz u naredni krug, pa ćemo vidjeti DA

@ALEKSA JADŽIĆ odlična pjesma, , svojevrstan homage Fridi Kalo, ženi koja je živjela ispred svog vremena, ali i svim ženama koje su neshvaćene i obilježene u vremenu u kojem žive…autor vješto veže stihove i na kraju daje odlično poentiranje DA

@EMSADA SEMIĆ pjesma koja se ničim ne izdvaja iz prosječnosti, koja ne nudi ništa novo, originalno, ništa što u čitatelju i nakon čitanja nastavlja da živi…ovo definitivno nije poezija NE

@ESMERALDA MURATOVIĆ ovo bi formom trebao biti sonet, ali metrikom to nikako nije…tipičan dokaz kako je pjesma u funkciji rime, a ne rima u funkciji pjesme (kako bi inače trebalo biti) NE

@BOŽOVIC GORICA ja bih ovu pjesmu nazvala čistim zapisom duše, bez imalo poetičnosti u sebi…kao konstatacija u dnevničkom zapisu i smatram kako ovo nije poezija NE

@HARIS JUSUFOVIĆ već sam naslov (možda bi bolje zvučalo elegija od balade) je sjajan oksimoron i ukazao mi je kako če pjesma biti dobra…pjesma nije pretjerano dinamična, ali je dobro spojena prošlost i sadašnjost, ta potreba nasušna za ljepotom i životom…pjesma zaslužuje prolazak u naredni krug DA

@SEADETA OSMANI ima u ovoj pjesmi nečega, ali i nedostaje neki snažniji efekat, neki zaokret koji bi pjesmu uzdigao,..stihovi lijepo, ritmično klize, ali je opći dojam kako je pjesma obična, upravo zbog nedostatka ili neke jače metafore ili nekog zaokreta…dvoumila sam se oko toga da li odobriti prolazak ili ne i eto, neka ipak bude DA

@DRAGICA BEKA SAVIĆsonet kao forma težak je i zahtjevan, ni ovaj nije bas savršeno urađen, malo ritam treba popraviti, odnosno poraditi na metrici i dati malo originalnosti u rimi, ali sve u svemu dobro je… DA

@NEBOJŠA JANKOVIĆ solidna pjesma, bez nekih zamjerki, sasvim dovoljna za prolaz dalje DA

@ANA JUGO, od ove pjesme čini mi se da bi se dvije kratke i dobre pjesme mogle napraviti…kao da postoje dvije tematike u njoj..ima tu nešto, ali nedovoljno za nastavak takmičenja NE

@KANDIĆ SAMRA, jedna lepršava pjesmica na nivou osnovne škole i poruka koja baš i nije kako treba…jer ipak, život je lijep NE

@STEFAN STOLE ĐURIĆ preduga pjesma, bez nekih posebnosti u sebi…mislim da bi zadnji dio pjesme bio sasvim dovoljan za jednu dobru pjesmu NE

@RUŽICA PARLAIN pjesmica koja bi teško mogla biti poezija, uz sve moguće dorade. NE

@MARINA MILOŠEVIĆ ne znam kako bih ovo nazvala…nije ni zapis duše, ni dječja pjesmica, previše razmišljanja za nekoga tko ima 17 godina…i baš loše napisano…možda da ipak malo pričeka i poraste, pa se okuša u pisanju NE

@SARA ABCI pokušaj igranja riječima što volim u pjesmama, ali ipak samo pokušaj, no ima tu dobrog materijala i uz malo zanatstva moglo bi biti nesto DA

@ANTONELA JEREMIĆ preduga i teško prohodna pjesma…jako loš ritam za ovu dječju pjesmicu NE

@MILJANA ŽIVIĆ preduga i konfuzna pjesma, čitatelj se naprosto izgubi u njoj…mislim kako bi se samo ovaj dio mogao iskoristiti, uz malo korekcija i dodavanja, te pretvoriti u solidnu pjesmu…ovako NE

Dešava se tajna.

Još jedna
kritika kapi nepadnute,
svesti prekinute,
i časti ukaljane.

@MARKO BAČANOVIĆ pjesmu sam teško pročitala, ne zato što ne znam čitati, već je poprilično dug stih i nerazuman, ali ima u njoj nešto, sama ideja je dobra i poprilično dobra razrada…pa neka bude DA

@MIROSLAV JOSIFOVIĆ jedan lijep zapis duše, bez imalo poetike, dnevnički zapis NE

@LUKA AKSENTIJEVIĆ dopadljiva pjesmica, mada bi u nekoj drugoj grupi teško odabrala ovu pjesmu da ide dalje, ali među lošijim pjesmama, ne mogu je baš tretirati kao lošu, ima tu nečega…ja bih još malo ovo dotjerala, pa recimo “samo njen glas” proširila sa “samo njen glas – svileni glas” da se poveže sa zadnjim dijelom pjesme, a da ovo napisano u zagradi bude u stilu napisanog u zagradama iznad…uglavnom, dotjerati treba još, a neka bude prolaz DA

@MIRJANA DANILOVIĆ kratka pjesmica, ali nema neke ljepote u njoj, jer kratka pjesma treba da odjekne i da se čitatelj nakon čitanja zamisli… NE

@SLAVEN TREBOVAC pjsma je odlična, po meni samo malo manje genitivnih metafora…npr ”
Probadano kopljem besmisla, srce se razlilo po buđavoj stranici vremena” ja bih napisala ” Besmislom probodeno, srce se razlilo po stranici vremena, skrasivši se u buđavosti” DA

@BUDIMIRKO GAVRIĆ, mislim kako bi ovom autoru daleko bolje odgovaralo pisanje proze, jer lijepe misli nisu baš sjajno pretočene u pjesmu NE

@DŽENAN IBRAHIMAGIĆ simpatična pjesmica o “fejsbučenju”…samo poentiranje dobro, ali mislim kako nema neke pjesničke vrijednosti NE

@KRISTINA ANĐELA ERCEG nisam impresionirana ovom pjesmom, nema u njoj nikakve posebnostii, sve je to već korišteno, mada je sve već i napisano, ali treba to napisano znati uklopiti i uobličiti, dati nešto svoje novo…autorica mora raditi na originalnosti NE

@JELENA MORAČANIN već sam pomislila sjajna pjesma, a onda sam ostala razočarana krajem…loše poentiranje, kao da je autorici ponestalo snage da pjesmu zaokruži…drugačiji kraj, neki zaokret i pjesma bi bila savršena DA

@PETRA VIDAKOVIĆ CVETKOVIĆ, odlična pjesma, baš odlična, bez ikakve zamjerke DA

@AMNA MULIĆ dopadljiva pjesma, ali treba tu ipak malo zanatskog dijela, preduga je, preopširna sa nekoliko sjajnih metafora…sve se to moglo puno kraće reći i napisati DA

@SAJRA ŠARENKAPA naslov baš nije dobro odabran, ima u ovim stihovima nečega, ali mi pjesma nekako izgleda nedovršeno, kao da tu nešto nedostaje…NE

@ARNELA ŠABANOVIĆnisam ovom pjesmom oduševljena, zapravo me ničim nije posebno dotakla, treba tu još dosta raditi NE

@MARINA SINANOVIĆ lijepo zamišljena pjesma, ali loše realizirana, ima tu podosta za doradu, čak i za izbacivanje pojedinih stihova NE

@SLOBODAN STANIŠIĆ dobra pjesma, koja zaslužuje prolazak dalje, ali smatram kako one tri točke na kraju stihova treba izbjegavati…one zapravo znače nešto nedorečeno, a na internetskim stranicama novu misao, ali u pjesmi to ne bi trebalo koristiti DA

@RADOSTINA GEORGIEVA ne znam je li do prijevoda ili do pjesme, ali ova minijatura bi trebala da, sa ovoliko stihova, naprosto „razvaljuje“, a mene je ostavila ravnodušnom NE

@SARAH ISUFI, odlična pjesma, iako je prepjev, dojmila me se…vjerujem kako u originalu još bolje zvuči DA

@IVAN GERASIMOV smatram kako dobra pjesma mora nositi neku poruku, ali ne i dati pouku, što ova pjesma nudi NE

@VASIL SHUMKA ne znam zbog čega autori insistiraju da u pjesmi na kraju šalju pouku…ne treba to raditi poezija, odnosno može, ali zakamuflirano u stihovima, a ne nekim “bombastičnim” završecima NE

@LENA KYROPOULOUS odlična pjesma, uz malu sugestiju. Ja bih zadnji stih potpuno izbacila i stavila ga kao naslov pjesme…DA

@ROLANDA STEFANOVA A. MAKTUBA mislim kako ni malo bolji prijevod pjesme ne bi puno uticao na moju odluku…pjesma nije baš najuspješnija…smisao cijele pjesme nalazi se u ovome
Ljubav ne treba pokazati svijetu,
dok te imam,
i dok te volim
želim tihu sreću.

sve drugo je samo ponavljanje NE

@GEORGI SLAVOV mislim kako se ljepota ove pjesme izgubila malo i u prijevodu, ali i ovako pjesma je za nastavak takmicenja DA

@KALOYAN HRISTOV nisam baš oduševljena ovom pjesmom…nije samo problem u prepjevu, nedostaje mi tu nešto dobro i kvalitetno NE

@TYRAN PRIZREN SPAHIU nisam impresionirana pjesmom, ali ideja je dobra, samo nije najbolje razrađena NE

@CHANDRAMA DESHMUKH odlična pjesma, bez ikakve veće zamjerke (možda bi trebao samo postaviti drugačiji naslov, ovaj je nespretno odabran)… i ovako prepjevana je vrlo doljmljiva DA

@ZLATINA TODOROVA previše pitanja i odgovora u pjesmi, što pjesmu zagušuje, čime gubi na ljepoti kod čitanja NE

@SELVIJA FERIZOVIĆ pjesma u kojoj nema ritma, namučila sam se da je pročitam i nije baš nikakav utisak ostavila na mene NE

@RENATA PENCHOVA, u ovoj pjesmi sam osjetila patetiku, a kad to osjetim, nema govora o ljepoti stihova NE

 

 


Ukratko o 3. krugu: U ovom krugu se nalazi TOP 120 naših autora u sezoni 2019. Rad sa mentorima se nastavlja, a ovaj put pjesme ocjenjuje četveročlana komisija OCJENAMA. U ovom krugu čitaoci neće glasati.  U polufinale prolazi TOP 40 autora koji će se naći na korak pred Veliko finale kada ćemo saznati ime pobjednika za sezonu 2019.


©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

 

Podijeli

1 thought on “MILI DUELI 2019: Rezultati 2. kruga (Duel 8: Nerminovi autori)”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.