Mili Dueli 2019

MILI DUELI 2019: Rezutati 3. kruga (Duel 3: Jožini autori)

Treći krug Mili Dueli 2019 je završen 25. avgusta 2019. godine. U tom periodu, predstavljeno je 120 pjesama od 120 autora, a odluku o tome ko prolazi u naredni krug, donijeli su četveročlani žiri. Čitaoci u ovom krugu nisu glasali. Žiri je birao ukupno 40 autora za 4. krug (polufinale), ali je organizator odlučio da zbog velikog broja dobrih pjesama, napravi iznimku i u takmičenje pusti još 10 autora, tako da  nas u 4. krugu nas očekuje predstavljanje 50 autora koji su prošli ovaj krug. Sve o organizaciji i pravilima 3. kruga možete pronaći OVDJE.

Treći krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – Autori čiji je mentor DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ
2. DUEL – Autori čiji je mentor SIMO GOLUBOVIĆ
3. DUEL – Autori čiji je mentor JOŽE BRENČIČ
4. DUEL – Autori čiji je mentor ZDRAVKO ODORČIĆ
5. DUEL – Autori čiji je mentor LELA ZJAJO
6. DUEL – Autori čiji je mentor ENEA HOTIĆ
7. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO
8. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ

U ovom duelu, gdje vam donosimo rezultate, četveročlanu komisiju koja je žirirala duel su sačinjavali sljedeći članovi po sljedećem redoslijedu prikazanom u tablici:
1. Jože Brenčič (mentor)
2. Nermin Delić (organizator)
3. Anđela Turukalo
4. Simo Golubović

REZULTATI (tabelarni prikaz): Jožini autori – TOP 120

ŠTA DALJE?
A) Za autore koji su prošli dalje u 4. krug: Čestitamo! Uspjeli ste proći u TOP 50 od 545 prijavljenih autora. To je samo jedan krug do finala. Već sada možete početi sa konsultacijama sa svojim mentorom oko izbora JEDNE pjesme za 4. krug. Procedura je ista, kao i u Trećem krugu, s tim da mentori sada imaju više vremena da se pozabave adekvatnom izboru pjesme koje bi Vas mogla dovesti u finale (5.krug). Vrijeme za mentorstvo i ovaj put traje 5 dana, do 1.9. 2019. (20:00h). Obavijest o slanju pjesme za 4. krug ćete dobiti naknadno, putem privatne poruke, od strane organizatora.Također, spremite se i da odgovorite na neka zanimljiva pitanja koja ćemo vam postaviti vezano za vaše predstavljanje u polufinalu.

Mentori ostaju isti. Od ovog trenutka vi se možete obratiti vašem mentoru koji će vam pomoći oko izbora najadekvatnije pjesme!

B) Za autore koji nisu prošli dalje: Zahvaljujemo se na učešću. Iovako, već ste uradili veliku stvar. Zamislite samo red od 545 osoba, biti među prvih 120 je ipak znatna stvar. To samo i na ovaj neobični način na koji se kontest održava, govori da imate izvjesne kvalitete koje smo prepoznali i istakli. Svim autorima će, na kraju kontesta, biti dodijeljena elektronska plaketa: Zahvalnica i priznanje za učešće na Mili Dueli 2019 i poticanje međunarodne saradnje autora Balkana, te izlaganja djela javnoj kritici, te poticanje iste.
Napomena: Žiri iz kruga u krug vrednuje po jednu pjesmu autora, a ne cijeli književni opus autora! Za neke druge pjesme biste dobili druge ocjene.

 

Za prikaz svih pjesama ovog duela kliknite OVDJE.

KOMENTARI ŽIRIJA:

 

JOŽE BRENČIČ:

Alma Omerović, KRALJICA TVOG BOLA; vlo jaka pesma. Autorka na lep naćin opiše jedan odnos među muškarcem i ženom. Ljubav ponekad steže i guši. Odličan je i zaključak pesme. Ocena 5
Ljiljana Kovačić, LEPOTA; pesma sa puno optimizma sa upotrebljenom dobrom metaforikom. Sviđa mi se konstatacija da je potpunost tada kad nije potreban ni fizički dodir i kad slika postane reč … Autorka odlično zaključi pesmu “dva zrna peska zakotrljana žudnjom za lepotom.” Ocena 5
Dina Bavčić, TEBI; u pesmi je vrlo dobro opisana patnja žene koja voli preljubnika. Sve je zapisano tako istinito i na lep naćin. Autorka je napisala i odličan zaključak pesme. Odlično. Ocena 5
Jasna Šemiga – Pintarić, KAPLJEVINE SNA; Erotična pesma u kojoj su opisani snovi koje lirski subjekt fizički oseća. Pesma je odlična od početka do kraja. Ocena 5
Ruža Velčeva, VAN RAJA; pesma sa erotskom prizvukom, izvedeno metaforički Adama i Eve u raju iako je to sve van raja. Sve je rečeno kratko i jasno. Ocena 4

 

NERMIN DELIĆ:

Alma Omerović: Vrlo mlada autorica, jedna od onih koja se ponajviše istakla u ovoj grupi već od njenog uspostavljanja. Zaista je lijepo vidjeti da neko mlad umije biti ovako slatkorječiv. To bi sigurno osvojilo povrijeđene žene ili bar one koje u ljubavi pate, a da pritom ničim nisu vezane za poeziju. Međutim, ispod te slatkorječivosti (koja po mom mišljenju ima prizvuke patetike koje se treba pod hitno riješiti), krije se višak riječi, ponajviše zamjenica: u prvoj strofi TVOJE, u sredini MENE, pa pretposljednja strofa ME, MI… Sve se to može uklopiti bez forsiranja suvišnih zamjenica. Bio sam zadovoljniji prošli put, ali ni ovo nije svakako loše – štaviše, samo, od ove autorice očekujem puno više i baš zbog toga, nadam se da će proći i to nam pokazati.

Ljiljana Kovači: Vrlo dobra pjesma!. Autorica se potrudila da pošalje stilski dotjeranu pjesmu, pritom da u nju unese nešto novo, neizlizane izraze koji doprinose dubokoumnosti izrečenog. Sviđa mi se.

Dina Bavčić: Ova pjesma je poput prve autorice ove grupe, ima svoju slatkorječivost i draž, ali jednostavno, stilski je to trebalo bolje dotjerati (višak riječI). Gotovo isti komentar imam i za ovu autoricu, pa se neću ponavljati. Samo ću reći da sam očekivao više sudeći po prethodnom krugu, no i da ovo nije razočaravajuće, budući da se autorica u 3. krugu potpuno zasluženo.

Jasna Šemiga – Pintarić: Lijep tok misli, preporučio bih predahe u pjesmi (jeste da se čita u jednom dahu, ali bih napravio razmake u vidu strofa, čisto da se osjeti ambijent izrečenog). Pjesma ima potencijala, kao i ova nadasve zanimljiva i hrabra autorica.

Ruža Velčeva: This poem is amazingly translated! I am delighted! I think that Cactus was better, but anyway, this is a rounded thought unit – which is great!

 

ANĐELA TURUKALO:

Alma Omerović… Pjesma je poprilično dobra. Motivi su dobro usaglašeni, ima energije; iako ima pojedinih ne toliko originalnih momenata. Savjetovala bih autorki da obrati pažnju na suvišne zamjenice, jer otežavaju stih bez potrebe. Nisu toliko neophodne, a razlika je osjetna.

Ljiljana Kovačić…Pjesma je emotivna, ali suviše meka. Nedostaje joj energije, dinamike. Karakterističniji motivi, metafora koja bi joj dala karakter. Elegantno je zamišljeno, ali nije dobro izvedeno.

Dina Bavčić… Svaki stih- kliše. Razumijem emociju, ali fali originalnosti.

Jasna Šemiga-Pintarić…Tema prosta, skoro svaki stih- kliše. Fali kreativnosti. Ne dopada mi se.

Ruža Velčeva…Good metaphors. I like the scenery of this poem. The best one in this group. Well done and good luck.

 

SIMO GOLUBOVIĆ:

Lepo je videti i osetiti napredak u kvalitetu stihopisanja u odnosu na prethodni krug takmičenja. Bilo bi nerealno očekivati da sve pesme budu podjednako kvalitetne, posebno da budu veoma dobre. Ovo je vidljiv napredak. Pretpostavljam da u tom napretku i poboljšanju ima i zrnce pomoći mentora koji su pomogli autorima u odabiru pesama zaovaj krug, ali i pomoći u pesničkom izražavanju u opštem smislu te reči.
Pesma LJILJANE KOVAČIĆ, prema mom utisku je najkompletnija. Pesnikinja je u pesmi koristila nekoliko mitoloških i stvarnih likova iz ranijih vremena, onih likova koji vekovima traju, a to implicira da i njena pesma treba da bude odvažna, lepe i da traje.
Ona ljubav počinje/potredi sa “dva zrna peska”, znači os sitnih stvari, kako jeste od iskona do sada, Ta ljubav buja i narasta, razvija se spojena tankom ljubavnom niti, nežnim dofirom, zagrljajem, poljupcom, da bi ta slika postala reč, reči se prelile u stih, stih postao stena, stena ljubavi, ali u tome kontekstu da je čvrsta i trajna, (nikako hladna) poput snage Davida, uzdaha Mikelanđela, a lepa i zanosna poput poljupca Rodena. Sve to obasjano nežnonoj i treperavoj svetlosti Venere, te nezaobilazne boginje lepote i ljubavi i samog simbola te uzvišene reči. Pesmom je na lep način izražen optimizam i želja za trajanjem.
Pesme ALME OMEROVIĆ i RUŽE VELČEVE su svakako iznad prosečnosti i vredne su čitanja i pamćenja.


©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.