Mili Dueli 2019

MILI DUELI 2019: Rezultati 3. kruga (Duel 2: Simini autori)

Treći krug Mili Dueli 2019 je završen 25. avgusta 2019. godine. U tom periodu, predstavljeno je 120 pjesama od 120 autora, a odluku o tome ko prolazi u naredni krug, donijeli su četveročlani žiri. Čitaoci u ovom krugu nisu glasali. Žiri je birao ukupno 40 autora za 4. krug (polufinale), ali je organizator odlučio da zbog velikog broja dobrih pjesama, napravi iznimku i u takmičenje pusti još 10 autora, tako da  nas u 4. krugu nas očekuje predstavljanje 50 autora koji su prošli ovaj krug. Sve o organizaciji i pravilima 3. kruga možete pronaći OVDJE.

Treći krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – Autori čiji je mentor DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ
2. DUEL – Autori čiji je mentor SIMO GOLUBOVIĆ
3. DUEL – Autori čiji je mentor JOŽE BRENČIČ
4. DUEL – Autori čiji je mentor ZDRAVKO ODORČIĆ
5. DUEL – Autori čiji je mentor LELA ZJAJO
6. DUEL – Autori čiji je mentor ENEA HOTIĆ
7. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO
8. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ

U ovom duelu, gdje vam donosimo rezultate, četveročlanu komisiju koja je žirirala duel su sačinjavali sljedeći članovi po sljedećem redoslijedu prikazanom u tablici:
1. Simo Golubović (mentor)
2. Nermin Delić (organizator)
3. Anđela Turukalo
4. Lela Zjajo

REZULTATI (tabelarni prikaz): Simini autori – TOP 120

ŠTA DALJE?
A) Za autore koji su prošli dalje u 4. krug: Čestitamo! Uspjeli ste proći u TOP 50 od 545 prijavljenih autora. To je samo jedan krug do finala. Već sada možete početi sa konsultacijama sa svojim mentorom oko izbora JEDNE pjesme za 4. krug. Procedura je ista, kao i u Trećem krugu, s tim da mentori sada imaju više vremena da se pozabave adekvatnom izboru pjesme koje bi Vas mogla dovesti u finale (5.krug). Vrijeme za mentorstvo i ovaj put traje 5 dana, do 1.9. 2019. (20:00h). Obavijest o slanju pjesme za 4. krug ćete dobiti naknadno, putem privatne poruke, od strane organizatora.Također, spremite se i da odgovorite na neka zanimljiva pitanja koja ćemo vam postaviti vezano za vaše predstavljanje u polufinalu.

Mentori ostaju isti. Od ovog trenutka vi se možete obratiti vašem mentoru koji će vam pomoći oko izbora najadekvatnije pjesme!

B) Za autore koji nisu prošli dalje: Zahvaljujemo se na učešću. Iovako, već ste uradili veliku stvar. Zamislite samo red od 545 osoba, biti među prvih 120 je ipak znatna stvar. To samo i na ovaj neobični način na koji se kontest održava, govori da imate izvjesne kvalitete koje smo prepoznali i istakli. Svim autorima će, na kraju kontesta, biti dodijeljena elektronska plaketa: Zahvalnica i priznanje za učešće na Mili Dueli 2019 i poticanje međunarodne saradnje autora Balkana, te izlaganja djela javnoj kritici, te poticanje iste.
Napomena: Žiri iz kruga u krug vrednuje po jednu pjesmu autora, a ne cijeli književni opus autora! Za neke druge pjesme biste dobili druge ocjene.

 

Za prikaz svih pjesama ovog duela kliknite OVDJE.

KOMENTARI ŽIRIJA:

SIMO GOLUBOVIĆ:

Lep je osećaj kada se uoči, vidi, oseti napredak u radu, kada se sazna da su stihovi za ovaj krug takmičenja znatno kvalitetniji od onih iz prethodnog kruga. Uočljivo je da su autori mnogo više posvetili pažnju ovom radu i da su odabrali takve redove koji su bolji i po kvalitetu i po samoj tematici.
Čini mi se da bi bilo bolje da je opseg ocenjivanja malo veći, recimo od tri do deset. Žiri koji ocenjuje ocenom mogao bi biti sigurniji da je dao kn+valitetne ocene i da oceni pesme malo kvalitetnije. Na ovaj način ostalo je da se daju samo neke tri ocene.: iznad prosečno, prosečno i ispodprosečno. Ispod prosečnih radova i nema, a čak i da ima, verujem da ćlanovi žirija ne bi u tom smislu dali svoje glasove/ocene i to bi ostavili za privatnu poštu. Prosečnih je najviše, kako se i očekuje. Iznad proseka nema mnoggo radova koje tako treba vrednovati, ali u ovom načinu vrenoovanja, najveće ocene ne znači i najbolje pesme jer sve nikada ne mogu biti najbolje.
Meni je nekoliopesama ostavilo svoj trag po čemu ću pamtiti ove pesme i autore. Posebno mi se dopalo razmišljanje mladog autora, dvadesetogodišnjaka NIKOLE VUKOJA, koji poput iskusnog pesnika smeleoo i odvažno iznosi svoje stihove i uz dobre metafore iskazuje svoj psihološki stav na filozofski način. On kaže: “Čekajući dane, gubili smo godine/ ljubili užareni pesak dalekih obala…” I ko se s tim ne bi složio. sve u mladosti propušteno, ni u starosti se ne može nadoknaditi. Poznato je da mladi sanjaju more, putovanje, kupanja na dalekim toplim obalama, golišavo, zanosno, lepo van svake sumnje, i sve što se to propusti, nikada se povratiti neće.Uz sve to, pesnik kasže da je valjlo kriti ukradene (ne izmišljene) varke koraka, a u koracima su i padanja i dizanja. Pesma teče pitko i zanosno od svog izvora (prvih reči) do svoga ušća, a taj tok je u ljubavnom žaru, ljubavnom zanosu, što ostavlja nevidljiv, ali naslućen trag ljubavi koja treje za svu večnost, da bi pesnik na kraju zaključio da se volimo stihom, to jeste pesničkom dušom, a pesnička duše je velika, široka, nedostižna. Pesni ne reče da je ponekad i varljiva. Njega iskustvo na to nije navelo.
STEVO LESKARAC nas je i ovoga puta obradovao svojim besprekornim sonetom i ponovo iskazao svoje pesničko umeće, jer je pisanje soneta veoma, veoma težak i zahtevan oblik stihotvorstva.U svom sonetu je skoro fotografski opisao svoje pesničko viđenje jednog sveta, jednog vremena.
OGNJENKA KALADŽIĆ, očito je, u sebi nosi deo prošlosti koju ni na koji način nije želela ostaviti kada je napuštala rođeno gnezdo. Ona svoja sećanja, slike u svojoj duši, uokviruje u pozlaćene, ako ne i zlatne okvire i daruje nam na nezaborav. Ona jednu “socijalnu” sliku ovom pesmom pretvara u mit, kazujući ono naše staro dostojanstvo i poštovanje, pa i onda kada je skoro sve okrenuto na drugu stranu, najčešće onu neprihvatljivu, naopaku. Tako Ibrahimovica stoički podnosi bol i nepravdu sve do granice trpljenja, a ta granica, izgleda, nema ograničenja ili kraja, sve do onog poslednjeg daha/izdaha, kada njen Ibro u svojim smrtnim kukama priznaje svoju grešku, a Ibriinica, što je već i literaturi dobro opisano, poput Hasanaginice čeka odano, skrušeno, tiho, brižno, poput Penelope i Stojanove ljube čeka dugo i tiho… Zato poruka ove pesme ima svoje posebno mesto, a sam način kazivanja je veoma dobar jer je pesma iskazana kao priča uz nenametnuti dijalog, što oesmi daje pravo trajanja.
DEJAN LUKIN veoma odgovorno iskazuje svoj filozofski stav o nastanku i trajanju uz isticanje stalne dileme pred licem samoga Tvorca, pitajući njega i sebe: Da li je mogao ili trebao da uradi sve to tako kakoje uradio, kada je i boljih rešenja bilo.
Posebnu pažnju privukla mi je pesma autorke mlađe generacije SANJE SINANOVIĆ u kojoj ona nedvosmisleno stavlja primedbe na novu tehnološku revojuciju/dostignića koja su i sama pretekla svoje očekivane domete, a to može, i većjeste, opasno za čoveka/čovečanstvo, jer nekontrolisana tehnološka dostignuća postaju neka nevidljuiva grobnica čovečanstvu, u što se svet već mnogo puta uverio. Njoj je, ne smepšna, nego strašna ova nova robotika koja je čist poraz uma, nova ponašanja ljudi koja nemaju nifgde i ni na koji način opravdanje. Pesnikinja je sve ovo uvidele/saznala borvaveći smo jedan dan nna zemlji, gde je čovek kako jedino inteligentno biće napravio haos. U nama nevidljivom svetu, u kosmosu, u drugim svetovima, još postoji red i ravnoteže.
Svim učesnisima želim radost stvaranja i napredak u radu da du njemu nađu zadovoljstvo i dostignu svoje ciljeve.

 

NERMIN DELIĆ:

Milica Ristović: Neko ko je provjereno dobar autor, kakva je ova autorica (pamteći njeno ranije učešće), zaista ima odgovarajuće breme po pitanju izbora pjesma: koju pjesmu da pošalje, a da svaki put iznova i iznova impresionira svestrani žiri. Ovoga puta, autorica me, u početku pjesme nije impresionirala ničim i taman sam pomislio da ću joj na to skrenuti pažnju, međutim, onda je uslijedio antologijski dio:
“A kada se umorim,
odmoriću se na putu
što razdvaja podlakticu od nadlaktice,
ili tamo, na putu
što deli liniju života od linije smrti…
Tu ću i zaspati,
ali ti ćeš se probuditi. ” – … u kojem je zapravo prikazala svoje pjesničko umijeće i moć da mislima daje neke nove dimenzije u kojima se do sada još nisu našle. Bravo! Ovo je meni sasvim dovoljno. Čekam “puža” (čuvenu pjesmu prvog kruga, Mili Dueli 2018), pjesmu u kojoj je autorica zablistala. No, možda je i mudro što je sačuvala za finalne krugove.
Ocjena je 5!

Nikola Vukoje: Ovaj mladi i vrlo talentovani autor u ovom krugu se predstavio sa pjesmom koja prvenstveno odiše ljepotom stila. Naime, pjesma je stilski jako lijepo uređena, bez vidljivih suvišaka i doima se dovoljno lijepom. Ono što bih zamjerio autoru je što pjesma nema nit kojom se, iz strofe u strofu, vodi, već je na kraju poentirana sa početkom: kao reda radi. No, pretposljednja strofa je zaista dopadljiva. Drago mi je da se napredak u pisanju kod ovog autora evidentno primjećuje i mislim da će kroz vrijeme, možda već naredne sezone, njegova zrelost doći do izražaja.

Stevo Leskarac: Od ovog autora uvijek očekujem nešto novo i gotovo po pravilu to i dobijem. Nemam niti jednu zamjerku na pjesmu. Vrlo lijepo poentirana, pritom pažljivo smišljena. Pisati u rimi nije lako, pritom ostati dosljedan broju slogova i kalupu u kojem se trebaju uklopiti misli. Ovaj autor se ipak znalački snalazi u tome.

Ognjenka Kalajdžić: Vrlo zanimljiv “izlet” ove autorice. Minijatura koja itekako ima svoju poetsku vrijednost. Ne znam ko je birao pjesmu, ali pohvale za odabir pjesme. Iako fali nešto u toj niti koja bi povezala prve dvije strofe da bi to NEĆE, NEĆE bilo tako efektivno; ipak, iovako ima tu šarma u riječima i lijepog izraza u pisanju. Autorica je mnooogo napredovala kroz kontest i pravi je primjer nekoga ko je poslušao savjete i nije se predavao – jer u kome poezija živi, taj se neće predati.

Denis Lukin: Autor vrlo spretno veže riječi iz stiha u stih, nekako ponesen monologom kojim želi uputiti pitanje Bogu i ljudima. Vrlo lijep početak. Ipak, malo bih napravio predaha u pjesmi (razdijelio je na strofe), a također, ne bih dozvolio da cijela pjesma bude jedna rečenica završena uzvičnikom.

Stojan Tintor: Uz dužno poštovanje prema svim ostvarenjima koje je ovaj autor poslao u prva dva kruga, smatram da je ova pjesma daleko najbolja. SUZE SU SAMO NEVINE REKE MOŽDANIH ĆELIJA – zvučna i vrlo lijepa metafora! Žao mi je što i na uobličen stil, ipak pjesma nije nešto spretnije i ovako inovativno kako je to uradio sa ovom metaforom – završena.
No, otom potom. Mislim da je autor opravdao očekivanja čitalaca koji su mu dali poverenje u dosadašnjem toku takmičenja.
Ja sam zadovoljan.

Vesna Eschenlor: KAD BI PREDODREĐENOST IMALA UKUS – vrlo lijepo rečeno. Ono što vidim u ovoj autorici jeste nekog ko vrlo lijepo “veze” stihove, kao goblene. Ona riječi slaže tako da budu milozvučne kada se čitaju u kompletu. Meni je naročitu pažnju odvukla fraza koju sam izdvojio. Ipak, smatram da je u pjesmi bilo potrebno napraviti predahe (rastaviti je na strofe) na odgovarajućim mjestima, te potpuno izostaviti ili umetnuti interpunkciju (jer kao da se autorica u posljednja četiri stiha sjetila, pa počela umetati interpunkcijske znake). To sve odaje utisak nesloženosti, a ove slatke riječi ne bi trebale biti nesređene i estetski odbijati od ljepote koju misaono posjeduju. Sama autorica se doima kao neko ko je zaista kreativan, možda je potrebno samo da više vremena provodi sama sa sobom i da i sama uoči svu ljepotu pisanja koju može ponuditi, ukoliko svojim pjesmama posveti samo malo više pažnje.

Sanja Sinanović: Vrlo lijepa pjesma. Autorica je uprošlom krugu zablistala, ali i sada je poslala isticanja vrijednu pjesmu. Stilski, vidi se da je rađeno na pjesmi, u smislu da je autorica lišila pjesmu nepotrebnih riječi. Smisleno, pjesma je vrlo dobra, ima u sebi dosta zanimljivih elemenata o kojima se da raspravljati i razmišljati. Nije naivno napisana, iako imam osjećaj da “nešto nedostaje”. Znakove interpunkcije i afrikate neću uzimati u obzir, jer se radi o autorici koja od djetinjstva ne živi na našim prostorima, ali smatram da bi i na tome trebala poraditi ukoliko želi ozbiljno da se bavi pisanjem i objavljivanjem na ovim prostorima. A potencijala za to, svakako da ima.

Nadejda Kosadinova a. Elzabeth Rose: The translation of the poem is very beautful. I would single out the last strophe which is really really beautful! What a nice decription!

 

ANĐELA TURUKALO:

Milica Ristović…Kao uvijek, dobra. Ali, nisam oduševljena izborom pjesme. Treći je krug, slijedi polufinale. Svjesna sam da autorka ima boljih pjesama da ponudi. Prve dvije strofe se ne mogu uporediti sa zadnje dvije. Početak je loše izveden, kraj je znatno bolji. Valjalo bi obratiti pažnju na prekomjernu upotrebu zamjenica: ima mjesta gdje uopšte nisu neophodne, pa bespotrebno otežavaju i guše stih. Nadam se da se vidimo u narednom krugu.

Nikola Vukoje…Svaka strofa ove pjesme sadrži makar jedan kliše: “užareni pesak dalekih obala”, “putevi bez putokaza”, “nedosanjana čekanja”, “ljubav da ostavi trag”… Sve je to moglo mnogo originalnije i energičnije. Ovako: pjesma ostavlja slabašan utisak.

Stevo Leskarac…Prve dvije strofe su mi se dopale. Nakon toga, pjesma naglo slabi prema kraju. Kraj je najlošije izveden. Iako nisam ljubitelj ovog stila, smatram da prve dvije strofe sadrže neke veoma lijepe momente. Takođe, interpunkcija mora biti bolje urađena u ovakvoj pjesmi.

Ognjenka Kalajdžić…Ništa me ne raduje više od napretka takmičara. Ovo je mnogo drugačije u odnosu na vaše ranije pjesme. Smatram da je moglo još malo da se poradi na povezivanju i na nekim detaljima, ali svakako- veoma sam zadovoljna.

Denis Lukin…Loše oblikovana pjesma. Izgleda natrpano, haotično. Ima tu raznih viškova, mnogih momenata koji se mogu i osnažiti i napisati inovativnije. Nije loše, ali nije ni dobro.

Stojan Tintor…Ovo je osrednje urađena pjesma. Nema ničega po čemu bih je zapamtila. Nije upečatljivo. Slabašno i mlako. Svakako, vidim napredak u odnosu na ranije krugove- pa, nadam se da će autor nastaviti tako.

Vesna Eschenlor… Ne znam ni kako bih počela. Ovo je definitivno najgora i najslabija pjesma u ovoj grupi. Svaka riječ je kliše. Sve je toliko sladunjavo i besmisleno da je teško za čitati. Šta znači sekunda s nekim? Kad vidim ovakve stihove, zapitam se da li ljudi znaju koliko traje sekunda. Taj tren. Te oči, usne… Ima li nekoga da nije pomenuo oči i usne? Toliko stvari sačinjava čovjeka i van očiju i usana. Ovdje fali mnogo, mnogo kreativnosti.

Sanja Sinanović…Fali bolja interpunkcija, pravilno kucanje (ovo nije uticalo na ocjenu, ali smatram da je red malo se potruditi u trećem krugu) i malo snažnijih motiva. Pjesma je originalna i dobra, ali smatram da je moglo bolje. Svakako, dobro je; pa se nadam da će biti bolje u narednom krugu.

Nadejda Kostadinova… That poem was nice, but not impressive or striking enough for the next stage. This group had better ones. Good luck.

 

LELA ZJAJO:

Milica Ristović :
Lijepa pjesma. No, naslagane su riječi događanja dok je autorica nam pjesmom dočarala smisao svoje želje i teme u pjesmi. Nema tu ukrasa ni jednog na kojem bi se zadržala jer je lijepo izrečen, Dakle ništa originalno što bi ovu autoricu izdvojilo od ostalih koji su poslali osrednje pjesme.
Svakako cijenim nastojanje autorice da pokaže svoju emociju kroz svoje prisustvo osobe koja spava i koja joj mnogo znači, ali … kao što rekoh, mnogo je ovakvih ili sličnih pjesmama napisano i iz tog razloga dajem ocjenu za ovu pjesmu 3.

Nikola Vukoje : Veoma lijepa pjesma. Sam naslov potiče na razmišljanje da će stihovi koji dolaze biti tanani, jer ćutanje onih koji se vole je nešto najprisnije za oba bića u priči. Originalan nastup, lijepi stihovi, ničega previše, a sve stalo u malo riječi.
Izvanredno …. ovakve stihove volim !
Moja je ocjena 5.

Stevo Leskarac :
… je autor čije stihove već poznajemo. Ostavio je duboke tragove svojim pjesmama iz, čini mi se 2015. godine. Ako griješim, neka mi oprosti .

ZNACI VREMENA – odlična pjesma, pisana originalnošću pjesnika koji svoje iskustvo stiče godinama. Nimalo nisam iznenađena ljepotom njegovih stihova jer to sam i očekivala. Nadam se čitanju ovih krasnih stihova i u Polufinalu ovog takmičenja.
Moja ocjena za ovu pjesmu je 5. Srećno, Stevo.

Ognjenka Kalajdžić : Divna, istinita, originalna … svoja! Priča ispričana u nekoliko reda! Tako znaju samo majstori stiha. Međutim, ipak bih možda dodatkom još jedne strofe pojasnila zajednički život dvoje običnih ljudi kako bi priča imala jednu cjelovitu sliku nastanka ovih stihova.

Poznajući već rad ove autorice, smatram da je vremenom vrlo napredovala i da je radila na originalnosti. Bravo za ideju teme ove pjesme. Odnijela je sve moje simpatije i nadam se da ćemo Ognjenku vidjeti i u Polufinalu ovog takmičenja.
Moja ocjena je 4 za njenu pjesmu ! Izvrsno!

Denis Lukin :

Nedostatak interpunkcije mi je stvarao problem da do kraja shvatim ovu pjesmu. Nakon čitanja nekoliko puta zaredom ne nađoh neke bitne elemente koji bi zadovoljili bolju ocjenu od 3 i ev. prolasku u Polufinale.
Volim poeziju u kojoj nađem neki lijep početak, neku sredinu u kojoj se odvija priča i neki izvrsno napisan kraj koji ću pamtiti.

Ništa od toga nisam pronašla u ovoj pjesmi … osim što ostadoh uskraćena nerazumijevanjem. Ako je “on” “On” misleći na onog koji stvara ovaj svijet, onda se trebalo tako i označiti da bude jasnije.

Ostaje moja ocjena 3. Ova ocjena bi po nekom pravilu trebala biti dana nekom ko doista ima mnogo bolju pjesmu u predpolufinalu. Ali, ne poznajući opus ovog autora, odlučih da ova ocjena ostane.
Srećno, Denis

Stojan Tintor : Emocionalno vrlo lijepa pjesma ovog autora. Radila sam već u Drugom krugu sa njim i tvrdim da se radi o izvrsnom poznavaocu tečno pisane poezije sa svim elementima koji treba da krase jednu pjesmu. Sadržajno, pjesma
ČEŽNJA je veoma lijepo i pomno napisana i ja se ponosim sa ovim stihovima jer vidim da je Stojan primio od mene sugestije kojim je ispravio svoju emociju i potrudio se da stihovi budu jasni, privlačni i koji će ga dostojanstveno predstaviti u ovom, Trećem krugu.
Bravo, Stojane. Za ovu pjesmu od mene dobiješ ocjenu 4.

Vesna Eschenlor : Ponovno jedna autorica koja svoje stihove piše bez interpunkcije, dakle … čovjek se baš mora potruditi da shvati o čemu je riječ u pjesmi. Savjetovala bih autoricu da zbog razumijevanja počne da upotrebljava interpunkciju jer će tek onda njeni stihovi zvučati lijepo, privlačno, melodično i harmonijski. Poneki ukras ovoj pjesmi bi se, u svakom slučaju, mogao dodati iako sam kostur pjesme nije loše smišljen.
Ipak, moja ocjena za ovu pjesmu je 3.
Srećno!

Sanja Sinanović : Nedostaju kvačice u pjesmi koja nije tako loše smišljena, čak šta više! Moderna poezija sve više zauzima mjesto na stranicama mreža i isto kao i ova nailazi na pozitivan odjek među čitalačkom publikom. To su stihovi nove generacije i ja nemam ništa protiv da se i ovakvi stihovi pišu.
Odlična ideja, ali nesređena pjesma. Moja ocjena je 3. Preporučujem sljedeći put da se pravila poštuju, a to je da se u zadate krugove šalju sređene pjesme sa kvačicama.

Srećno!

Nadejda Kosadinova a.Elzabeth Rose :

Veoma lijepi stihovi. Obzirom da ne poznajem autoricu i nisam radila sa njom, ne znam istančanost njenih misli i njenu nutrinu, kako bih potvrdila svoje viđenje samo kroz ovu jednu pjesmu. Istina, čitala sam njene pjesme u prethodna dva Kruga i isto mi se učinilo. U svakom slučaju, sigurna sam da se radi o jednoj kompletnoj autorici koja poeziju osjeća na svoj način, a na originalan način je predstavlja nama i čitaocima na mrežama.

Sve pohvale za ove stihove i nadam se da ćemo i ovu autoricu sresti u sljedećem krugu.
Moja ocjena za ovu pjesmu je 4.
Srećno Nadejda!


©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.