Mili Dueli 2019

MILI DUELI 2019: Rezultati 3. kruga (Duel 1: Danjini autori)

Treći krug Mili Dueli 2019 je završen 25. avgusta 2019. godine. U tom periodu, predstavljeno je 120 pjesama od 120 autora, a odluku o tome ko prolazi u naredni krug, donijeli su četveročlani žiri. Čitaoci u ovom krugu nisu glasali. Žiri je birao ukupno 40 autora za 4. krug (polufinale), ali je organizator odlučio da zbog velikog broja dobrih pjesama, napravi iznimku i u takmičenje pusti još 10 autora, tako da  nas u 4. krugu nas očekuje predstavljanje 50 autora koji su prošli ovaj krug. Sve o organizaciji i pravilima 3. kruga možete pronaći OVDJE.

Treći krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – Autori čiji je mentor DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ
2. DUEL – Autori čiji je mentor SIMO GOLUBOVIĆ
3. DUEL – Autori čiji je mentor JOŽE BRENČIČ
4. DUEL – Autori čiji je mentor ZDRAVKO ODORČIĆ
5. DUEL – Autori čiji je mentor LELA ZJAJO
6. DUEL – Autori čiji je mentor ENEA HOTIĆ
7. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO
8. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ

U ovom duelu, gdje vam donosimo rezultate, četveročlanu komisiju koja je žirirala duel su sačinjavali sljedeći članovi po sljedećem redoslijedu prikazanom u tablici:
1. Danja Gašpar Đokić (mentor)
2. Nermin Delić (organizator)
3. Anđela Turukalo
4. Jože Brenčič

REZULTATI (tabelarni prikaz): Danjini autori – TOP 120

ŠTA DALJE?
A) Za autore koji su prošli dalje u 4. krug: Čestitamo! Uspjeli ste proći u TOP 50 od 545 prijavljenih autora. To je samo jedan krug do finala. Već sada možete početi sa konsultacijama sa svojim mentorom oko izbora JEDNE pjesme za 4. krug. Procedura je ista, kao i u Trećem krugu, s tim da mentori sada imaju više vremena da se pozabave adekvatnom izboru pjesme koje bi Vas mogla dovesti u finale (5.krug). Vrijeme za mentorstvo i ovaj put traje 5 dana, do 1.9. 2019. (20:00h). Obavijest o slanju pjesme za 4. krug ćete dobiti naknadno, putem privatne poruke, od strane organizatora.Također, spremite se i da odgovorite na neka zanimljiva pitanja koja ćemo vam postaviti vezano za vaše predstavljanje u polufinalu.

Mentori ostaju isti. Od ovog trenutka vi se možete obratiti vašem mentoru koji će vam pomoći oko izbora najadekvatnije pjesme!

B) Za autore koji nisu prošli dalje: Zahvaljujemo se na učešću. Iovako, već ste uradili veliku stvar. Zamislite samo red od 545 osoba, biti među prvih 120 je ipak znatna stvar. To samo i na ovaj neobični način na koji se kontest održava, govori da imate izvjesne kvalitete koje smo prepoznali i istakli. Svim autorima će, na kraju kontesta, biti dodijeljena elektronska plaketa: Zahvalnica i priznanje za učešće na Mili Dueli 2019 i poticanje međunarodne saradnje autora Balkana, te izlaganja djela javnoj kritici, te poticanje iste.
Napomena: Žiri iz kruga u krug vrednuje po jednu pjesmu autora, a ne cijeli književni opus autora! Za neke druge pjesme biste dobili druge ocjene.

 

Za prikaz svih pjesama ovog duela kliknite OVDJE.

KOMENTARI ŽIRIJA:

 

DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ:

@MARIJA VESELINOVIĆ kratka i odlično napisana, topla, emotivna pjesma, sa par bravurica koje pjesmi daju snagu i ljepotu

@DIMITAR DZHENEV savršena igra riječi, metafora i slika, sjajna pjesma, jednostavna, a duboka

@LARA MANDL pjesma je korektna, lijepo i ritmično klizi, mada bih ja neke stihove izbacila i skratila pjesmu no to je samo moje subjektivno mišljenje..autorica je nadarena i samo treba malo savladati zanatski dio

@NERMIN AGANOVIC sjajna, sjajna pjesma…ritmična i tako lagano klizi iz stiha u stih, a onda završava sjajnim poentiranjem, neočekivanim zaokretom koji pjesmu potpuno zaokružuje…ovo je poezija, bravo Nermine

@MIRZA AHMETOVIĆ dojmljiva i lijepa pjesma, dobrog ritma i smislenosti, nedostaje stilskih figura, na tome treba poraditi ubuduće

@ANA NARANDŽIĆ kuća koja, kao trudnica, u utrobi nosi dvjesta kvadrata…fantastično, ova me pjesma iskreno oduševila, bravo Ana

@IVA JURIČEV-MARTINČEV lepršava pjesma, nošena mladalačkim zanosom, pjevljiva, čitatelja tako opuštajuće dovodi do kraja pjesme i završava početnim stihovima, znalački urađeno

@ZDRAVKO KOKANOVIĆ KOKI zrela pjesma, zrelog autora, jednostavna, a dubokosmislena

@HAZIM ALAGIĆ pjesma je idejno odlična, ali je predugačka, ima suviđnih stihova i ponavljanja, nema razmaka koji bi značili predah, ali ima interesantan kraj…na ovoj pjesmi treba još raditi

@BORIS KVATERNIK ova pjesma je bijeg, bijeg u poeziju, sjajno, sjano napisano…već prvi stih je dovoljan da pjesma bude poezija

@TANJA AJTIĆ simpatična pjesma, mada pamtim i bolje pjesme ove autorice, trebalo bi pjesmu odvojiti razmacim, ali je pjesma ritmična i smislena

@ĐURO DUGALIĆ odlična pjesma, s divnim slikama, ali i nepotrebnim genitivnim metaforama…u svakom slučaju zrela pjesma zrelog autora

@DEJAN NOVAKOVIĆ pjesma u dvostihu, rijetko viđena kod autora, ali meni draga, molodična, dubokosmislena, jasna, glasna…odjekuje…bravo Dejane



NERMIN DELIĆ:

Marija Veselinović: Mlada i talentovana autorica. Mislim da je ova pjesma, nešto manje poetske vrijednosti u odnosu na prethodne dvije koje sam čitao na kontestu od ove autorice. U svakom slučaju, želim joj puno uspjeha, jer ovakav autor to i zaslužuje!

Dimitar Dzhenev: Very nice miniature! I do not have anything to note, instead I will say: I am glad how the author make his thought into one unit. Also, lovely metaphors!

Lara Mandli: Ova mlada autorica definitivno je pravi primjer stvaraoca moderne poezije. Nijednu zamjerku nemam. Pjesma jeste poduža, ali u svojoj misaonoj cjelini ima nekoliko metaforičkih bravurica, tačnije fraza u pjesmi, pred kojima se treba stati i pročitati ih još koji put – sve u želji da se dokuči željena misao. Dakle, ona se na pravi način igra sa riječima, nije hermetična, pritom, mlada je i to me odmah dovodi u korelaciju sa činjenicom da nije imala mnogo vremena da ovako lijepe poetske vještine nauči. Dakle, prirodni nebrušeni dijamant!

Nermin Aganović: ODLIČNA PJESMA! Oduševljen sam stilom, metaforama koje su tako originalne… Nemam zamjerke. Autoru svako dobro i puno uspjeha želim. Poezija koju je predstavio u prva tri kruga je “životna” i baš zbog toga antologijska, za ovo mirno doba balkanskog pjesništva.

Mirza Ahmetović: Bravo! Oduševljen sam pjesmom. Sve je na mjestu, poentirano fenomenalno. Ovakve pjesme su zapravo priče ispričane u stihovima. Ono što ih odvaja od priča su metafore, prave poetske stilske figure. Autoru savjetujem da nastavi pisati ovakve pjesme, ali i da razmisli o pisanju romana, priča… jer on definitivno ima talent i za to.

Ana Narandžić: Još jedna lijepa pjesma. Stilski savršena. Jedino što mi je sada problem, to je utisak iz prošlog kruga kada je autorica poslala daleko bolju pjesmu, pa sam očekivao i ovoga puta nešto tako od nje, jer ona to definitivno može.

Iva Juričev – Martinčev:Odlična pjesma! Možda je autorica i svjesno skoro svaku rečenicu započinjala sa negacijom, ali moje subjektivno mišljenje je da je u tome malo i pretjerala. No, to neće uticati na moju ocjenu.

Zdravko Kokanović – Koki: Odlična pjesma i provjereno dobar autor. Bez suvišaka, jedna smislena i filozofska pjesma. Kako naša članica žirija Anđela kaže: “Za pisanje poezije je zaista potrebna natprosječna inteligencija”, složio bih se s tim. Pjesnik mora da vidi ono na šta drugi ljudi slabo/nikako obraćaju pozornost. Bravo!

Hazim Alagić:
“I šta je to sad istina PO MOM MIŠLJENJU/po meni”
” kakva bi trebala biti, PO TVOM MIŠLJENJU / po tebi”
Autor je u prošlom krugu zablistao poslavši jednu od najljepših pjesama koju sam pročitao ove sezone. U ovom krugu, nije bio na visini zadatka. Očekivao sam više od ovog darovitog čovjeka.

Boris Kvaternik: Lijepa pjesma, a autor vanserijski. Zaslužuje svaku pažnju. Ova pjesma me nije oborila s nogu, ali u sebi ima sasvim dovoljno elemenata da joj dam dobru ocjenu.

Tanja Ajtić: Lijepa minijatura. Očekujem mnogo bolju pjesmu u narednom krugu, ukoliko autorica prođe dalje. Ona je neko ko je postigao veliki napredak u dosadašnjem toku takmičenja.

Đuro Dugalić: Lijepa pjesma. Prepuna ljepote pjesničkog izražaja.

Dejan Novaković: Odlična pjesma, odličan ritam. Naslov odličan. Nemam zamjerke. Autor je u jednoj “ukalupljenoj” formi pisanja, rekao tako mnogo. Rime daju odraz jednostavnosti, naslov složenosti; čitavo poetsko ostvarenje je ekstremno u svojim krajevima, dakle, ili se dopada – ili se ne dopada. Uvijek kad naiđem na pjesme koje mi se ne dopadaju “na prvu”, pustim ih da mi “odstoje” u glavi jedan dan, pa ih iščitam ponovo. No, meni se konkretno u ovom slučaju, pjesma svidjela već na prvo čitanje. Ovo je autor, od ranije poznat našim pratiocima, od kojeg se i očekuje nešto novo, svaki put. On ima tu hrabrost da napiše istinu, a da ta istina nije izlišna i univerzalna toliko da je izlizana od korištenja. Istine i pravde u njegovim pjesmama su inspirisane odlukama njegovog kreativnog duha. I u tome je njegova prednost. Ne znam kakvo nas vrijeme čeka u budućnosti, ali vjerujem u njegova slova, u njihovu moć i uspjeh!

ANĐELA TURUKALO:

 

Dmitar Dzhenev… One very special miniature, once more. I love your style of writing. Very good.

Nermin Aganović..Oštar izraz, sažeta i jednostavna pjesma sa odličnim poređenjima i kontrastom na kraju. Nemam primjedbi, bravo.

Mirza Ahmetović… Emotivna i potresna pjesma, lijepog izraza. Ima dramatičan efekat. Ostavlja jak utisak. Odlično, baš odlično.

Lara Mandli… Dobra je pjesma, interesantna. Ipak, u poređenju sa peticama, nedovoljno. Postoji drastična razlika u efektu pjesme. Ova mi nije probudila posebnu emociju niti ostavila utisak osim “kvalitetno je”. Takođe, mislim da je kraj pjesme mogao biti bolji. Svakako, dobra autorka, dopada mi se njen način pisanja. Srećno.

Ana Narandžić…Pjesma sa izuzetno dobrim slikama i motivima. Međutim, lošija je od prethodne. Nekako nije živa dovoljno. Fali joj malo energije. Svakako, moram naglasiti da je kvalitetna autorka u pitanju.

Iva Juričev-Martinčev… Dobra pjesma, ali opet- slabija nego u prethodnom krugu i slabija od petica ovog kruga. Svakako, dobro je urađeno: motivi su dobri. Dopada mi se promjena ritma u zadnjoj strofi. Ipak, treća strofa je slabija od ostalih. Nadam se boljim izborima ubuduće.

Boris Kvaternik…Dobre su metafore u pjesmi. Inače sam privržena stilu ovog autora. Ipak, i ovo je poprilično slab izbor u poređenju sa peticama ove grupe. Znam da može bolje, pa se nadam ponovnom druženju u polufinalu.

Zdravko Kokanović-Koki…Duboka, intelektualna pjesma. Zamisao je odlična, ali smatram da se moglo još poraditi na izvedbi.

Tanja Ajtić…Kraj pjesme je loš. Pravilna forma u pjesmi bi mnogo doprinijela utisku. Smatram da motivi nisu dovoljno snažni, pjesma ne ostavlja pretjeran utisak. Nadala sam se boljem izboru.

Đuro Dugalić…Pjesma bez definisane poente, poprilično slabo izvedena, uprkos činjenici da je autor talentovan. Dosta slabo pripremljeno za ovaj krug.

Dejan Novaković…Pjesma nije dobro povezana u cjelinu. Ritam stvara utisak brojalice. Smisaonost postoji, ali je mnogo bolje mogla biti iskazana. Ovoj pjesmi fali šarma, koji autor itekako umije da koristi u pjesmama.

Marija Veselinović…Kad se ovakve teme obrađuju, neophodno je mnogo više originalnosti i imaginacije. Ovo je previše prosto, uobičajeno, ništa novo nije izrečeno. Neosporno je da autorka može bolje od ovoga.

Hazim Alagić… Nakon briljiranja u prethodnom krugu, ovo je fijasko. Ne znam šta se desilo autoru, ali ovo je jako loš izbor. Kraj je mudro izrečen, jer- autor je baš pošao u nedogled sa ovom pjesmom. Naporno je čitati je. Žao mi je zbog ovog peha. Stvarno sam bila oduševljena u prethodnom krugu.

 



JOŽE BRENČIČ:

Marija Veselinović, JEDINSTVENA CELINA; čudno je ovo napisano “surfovanje sopstvenom glavom” i ” Poljubim te (u snu svojih misli)”. Jedinstvena celina se pored naslova ponovi još dva put, što ne bi trebalo. Ocena 2
Dimitar Dzehenev, OSVETA; Pitanje je ko je osveta baš okupljanje hordi (to ne može biti definicija osvete), nije strast, nego težnja kao kako ti meni, ja tebi i kao takva otrov. Bog? Poenta je u revanši. Ocena 2
Lara Mndli, ČUDO; mislim da bi trebala pisati brojeve rečima a ne brojkama naprimer “devet života, šest smrti jer tu je reč o poetskom tekstu, onda “dijete – čudo” treba razmak kod povlake. Naslov mi se baš ne čini primeran ovom sadržaju i čudan je zaključak. Poenta nije jasna. Ocena 2
Nermin Aganović, Ljubavna 101; pesma mi se čini dobra i za koga istinita svakidašnjica. Dobro su upotrebljeni izrazi: “kusur godina, sitniš koji zvecka u zadnjem džepu. Smeta kliše “kao ptice ispod žice”. Ocena 3
Mirza Ahmetović, STID; Pesma sa dobrom idejom i dobrim naslovom, sve dobro od početka do zaključka i tekako moguće. Ocena 5
Ana Narandžić, KUĆA; Napuštena kuća koju su izdali vlasnici, sa svojom istorijom dešavanja. Jer nema mira izdanci ne uspevaju u okućnici. Lep metaforičan prikaz kuće. Ocena 4
Iva Juričev Martinčev, ODA JEDNOJ ROMANSI; pesma bi mogla biti dobra bez “ni u jednom trenu nisam planirala da se ova pesma vrti oko tebe” i mislim da bi bilo bolje da se to briše i nastavi “bljeskaš mi u mislima … Ocena 3
Zdravko Kokanović, ***; puno bolje bi bilo kad bi autor stavio naslov pesme. Anima mundi kao supermemorija – kolektivna mudrost iz koje neka bi crpili iskustva i direktive. Metafora u ovom slučaju mi nije sasvim jasna. Ocena 3
Hazim Alagić, O NAMA, FAUNI I FLORI; ovo pisanje je predugačko, pokušaj rime i nešto se rimuje, pa opet ne. Vrlo neprimerno je kad autor ubaci “(i kome još treba ovo da pišem).” Sve je nešto nabacano i onda napokon zaključak: I da stanem jednom već, jer nije dobro, nije red istinom ići u nedogled. Jedva sam čekao da se završi. Ocena 1
Boris Kvaternik, BIJEG; razumem snove o begu na neku novi obalu ali me iznenadi zaključak pisanja “Takva pretvorba je ista kao smrt i život viječni”. Ocena 2
Tanja Ajtić, POČETAK; u ovom pisanju autorka nije rekla nešto novo i izvirno i notorno jeste da se brzo smenjavaju dan i noć, kao i Sunce i Mesec pa i da je kratak dan. Kako iz nižih razreda osnovne škole. Ocena 1
Đuro Dugalić, ZEN KALJUŽA; reč zen znači u budizmu disciplinu čiji cij je probuđenje. Ne razumem ako je ovo metafora u tom pisanju s tim zaključkom kao što jeste. Ocena 2
Dejan Novaković, MARGINALNA PRAVDA; takvo rimovanje mi se ne sviđa jer je previše jednostavno i u svrsi da se rimuje po dva stiha. Izgleda školarsko kao u nižim razredima osnovne škole. Ocena 1

 


©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.