Mili Dueli 2019

MILI DUELI 2019: Rezutati 3. kruga (Duel 5: Lelini autori)

Treći krug Mili Dueli 2019 je završen 25. avgusta 2019. godine. U tom periodu, predstavljeno je 120 pjesama od 120 autora, a odluku o tome ko prolazi u naredni krug, donijeli su četveročlani žiri. Čitaoci u ovom krugu nisu glasali. Žiri je birao ukupno 40 autora za 4. krug (polufinale), ali je organizator odlučio da zbog velikog broja dobrih pjesama, napravi iznimku i u takmičenje pusti još 10 autora, tako da  nas u 4. krugu nas očekuje predstavljanje 50 autora koji su prošli ovaj krug. Sve o organizaciji i pravilima 3. kruga možete pronaći OVDJE.

Treći krug Mili Dueli 2019 je sačinjen od ukupno 8 duela:
1. DUEL – Autori čiji je mentor DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ
2. DUEL – Autori čiji je mentor SIMO GOLUBOVIĆ
3. DUEL – Autori čiji je mentor JOŽE BRENČIČ
4. DUEL – Autori čiji je mentor ZDRAVKO ODORČIĆ
5. DUEL – Autori čiji je mentor LELA ZJAJO
6. DUEL – Autori čiji je mentor ENEA HOTIĆ
7. DUEL – Autori čiji je mentor ANĐELA TURUKALO
8. DUEL – Autori čiji je mentor NERMIN DELIĆ

U ovom duelu, gdje vam donosimo rezultate, četveročlanu komisiju koja je žirirala duel su sačinjavali sljedeći članovi po sljedećem redoslijedu prikazanom u tablici:
1. Lela Zjajo  (mentor)
2. Nermin Delić (organizator)
3. Anđela Turukalo
4. Zdravko Odorčić

REZULTATI (tabelarni prikaz): Lelini autori – TOP 120

ŠTA DALJE?
A) Za autore koji su prošli dalje u 4. krug: Čestitamo! Uspjeli ste proći u TOP 50 od 545 prijavljenih autora. To je samo jedan krug do finala. Već sada možete početi sa konsultacijama sa svojim mentorom oko izbora JEDNE pjesme za 4. krug. Procedura je ista, kao i u Trećem krugu, s tim da mentori sada imaju više vremena da se pozabave adekvatnom izboru pjesme koje bi Vas mogla dovesti u finale (5.krug). Vrijeme za mentorstvo i ovaj put traje 5 dana, do 1.9. 2019. (20:00h). Obavijest o slanju pjesme za 4. krug ćete dobiti naknadno, putem privatne poruke, od strane organizatora.Također, spremite se i da odgovorite na neka zanimljiva pitanja koja ćemo vam postaviti vezano za vaše predstavljanje u polufinalu.

Mentori ostaju isti. Od ovog trenutka vi se možete obratiti vašem mentoru koji će vam pomoći oko izbora najadekvatnije pjesme!

B) Za autore koji nisu prošli dalje: Zahvaljujemo se na učešću. Iovako, već ste uradili veliku stvar. Zamislite samo red od 545 osoba, biti među prvih 120 je ipak znatna stvar. To samo i na ovaj neobični način na koji se kontest održava, govori da imate izvjesne kvalitete koje smo prepoznali i istakli. Svim autorima će, na kraju kontesta, biti dodijeljena elektronska plaketa: Zahvalnica i priznanje za učešće na Mili Dueli 2019 i poticanje međunarodne saradnje autora Balkana, te izlaganja djela javnoj kritici, te poticanje iste.
Napomena: Žiri iz kruga u krug vrednuje po jednu pjesmu autora, a ne cijeli književni opus autora! Za neke druge pjesme biste dobili druge ocjene.

 

Za prikaz svih pjesama ovog duela kliknite OVDJE.

KOMENTARI ŽIRIJA:

LELA ZJAJO:

Russel Edles

Doživljena ili krasno smišljena pjesma o jednoj ljubavi koje više nema. Ostala su sjećanja i kroz stihove data obećanja. Veoma mi se sviđa način na koji nam autorica predstavlja svoje misli, osjećanja i na vrlo emotivan način oživljava sliku pred očima onog ko čita njene stihove.
U svakom slučaju bih željela da ovu autoricu vidimo i u sljedećem krugu, tj. Polufinalu ovog Kontesta.

Kraj pjesme je divno izveden i zapravo sva želja autorice je stala u ovaj stih:
Kroz prozor mogu pogledati nebo:
želim te vidjeti u snovima večeras.
Oh, dragi, smirena sam kad te vidim srećnog…
Nema više trnja, nema tuge; iako nema ni nas.
Ocjena za ovu pjesmu je 4.

Enser Hodza :

Pjesma moja

Ne pišem ja rukom,
debeli su mi prsti,
ja pišem od srca,
tu je moj merak!
Ja pišem pjesme
što srce dotaknu,
ja volim rimu
i glasno pjevanje,
ja sam čovjek sa planine;

Dakle, radi se o izvrsnom pjesniku koji nam svakodnevno daruje divno zadovoljstvo čitanja njegovih stihova. On kad krene da piše, ne zaustavlja se i u tome je njegova posebnost. Čovjek sa pregršt inspiracije u dahu poklanja stihove Sunca, Zemlje, ljubavi i svega onog što čini ljudima zadovoljstvo življenja.
Iako je pjesma prilično duga, opraštam jer mi je Enser zaokupio svu moju pažnju prilikom čitanja.
Izuzetno ljubazan i spreman za suradnju iako smatram da njemu, zapravo, ne treba mentor niti bilo ko da bilo sta sugeriše. Njegovi stihovi su zreli, sadrže, apsolutno, sve što poezija ovog stila traži i od mene mu samo podstrek u daljenjem pisanju i stvaranju. Kompletan autor.
Za njegovu pjesmu u ovom Krugu dajem 4 i toplo se nadam da ćemo raditi dalje na dogovaranju pjesme za Polufinale.
Srećno Ensere!

Rade Šupić :

SABLASTI SNA

Nisam ni verovao da će luna biti teška;
da neću uspeti kroz svetovno da prođem.
Prijalo mi nije kada podlost se smeška
i nudi ka Bezdanu da bez volje dođem.

Oduzet mi je govor u očima budnosti
i krhko telo postalo je izvor tamne vode;
Zarobljen u zamci astralnih bludnosti
što svojim mozgom preko pesnika brode.

Stojte i ne mislite da više može svako
crvene vaše senke – do bolesti satkane;
sa izbledelom krvlju tek obuhvatiti lako

I već otužnim dahom dozivati Orkane.
Sad vaše sam običaje zacrtao kao zlobe
što plamte tokom mraka i bude teskobe.

Rade Šupić ,

je autor koji je 2017. stigao do Polufinala sa izvrsnim pjesmama koje i danas pamtim. Želim svim srcem da ovaj autor ove godine dostigne do Finala jer se radi o kompletnom autoru koji Život – jave i sna tako smjesti u stihove, da se čovjek prosto zamisli – odakle dolaze takva razmišljanja kod ovog mladog autora.
Veoma angažovan i spreman saslušati sugestije mentora .. Osjetila sam još jednu nijansu borbenosti u njegovoj želji da pokaže još jedan dio svog stvaralaštva, a to je da je već spremio i polufinalnu i ev. finalnu pjesmu kojom će zadovoljiti sve kriterije da bude dostojan finalista ovogodišnjeg Kontesta MD. Veoma voli poeziju i osjeća se dijelom nje što potvrđuje i ponovno učešće ovog autora ove godine u Milim Duelima.

Moja ocjena za njegov rad, trud, stihove je svakako 5.

Srećno Rade ! Od srca ti želim Finale ove godine!

Aleksandar Bečić :

Radi se o autoru pjesniku koji zna šta radi. Nabujala inspiracija stvara poeziju u kojoj treba uživati i preporučujem svima da prate ovog autora u toku njegovog daljeg stvaranja.
DOLAZAK

Da znate:
Sloboda će doći tiho.
Pojaviće se između redova
Možda baš vaših
I biće izgovorena u pola glasa
Sa sumnjom, čak.

Da znate:
Uplašiće vas sloboda.
Zato što je spora.
Pretiha.
Uplašiće vas jer ima boje
Jer ne bledi.
Uplašiće vas jer ćete čuti
Kako i drugi
Njeno ime izgovaraju
Isto
A opet, potpuno drugačije
Od vas koji ste
Prvi
Stidljivo
Samo pomislili na nju.

Tog dana
Kada sloboda
Prvi put prošeta sa vašom senkom
Mnogi će osetiti
Vrelinu
I pomisliće
Kako je sloboda
Posle svih ovih godina
Osvetoljubiva postala.

Da znate:
Sloboda će doći tiho.
I ličiće
Na iskren osmeh
Ili na korak dečiji
Na cvet koji se otvara pred pčelom
Ili na nešto vama samo važno.

Da znate:
Sloboda će doći tiho
Iznenada
I najviše će
Na istinu ličiti.
Ne smemo joj dozvoliti
Da opet
Od nas bezumnih pobegne.
Budite spremni
Da zarobimo slobodu.

Za ovu izvrsnu pjesmu o DOLASKU slobode, tiho ali veoma odlučno dajem najvišu ocjenu 5.

Borislav Kosanović :

Autor sa kojim sam najradije radila. Spontan u razgovoru, spreman za suradnju, nekako povučeno prihvata komplimente za izvrsne pjesme slobodnog stila, koji mu se upućuju. Meni najpribližniji stihovi, puni emocije i ljubavi, običnih ljudskiih želja i potreba sa pažljivo biranim riječima nas vodi od početka do kraja pjesme. Melodiku ne narušavaju nesmotreno ubačene riječi jer ih u stihovima i nema. Način na koji to radi, meni lično je postalo blisko i lijepo već od prvog Kruga kad sam prepoznala prekrasnu emociju u njegovoj prvoj pjesmi ovog Kontesta.

Za kompletan opus do sada, za izvrsnu suradnju, za prekrasnu laganu pjesmu punu ljubavi, dajem najvišu ocjenu 5.
Srećno, Borislave Kosanoviću

Nikola Blagojević :

Mladi autor Nikola Blagojević je momak nemirnog duha. Njegova duša luta od cvijeta do cvijeta i nema sekunde vremena da se duže od sekunde zadrži na jednom cvijetu. Sve bi htio da proba, osjeti, pomiriši sto i nije čudno za njegove mlade godine.
O nekom iskustvu ovog mladog momka nema govora, ali njegove duboke misli su me konstantno iznenađivale i ponekad me ostavljao bez riječi svojim razmišljanjem.
Vrlo ugodan za suradnju, spreman na izazove, promjene stila i upuštanje u nepoznate vode pisanja poezije koju, zbilja, na osebujan način osjeća i čovjeku se nametne misao da mnogo zna, a u stvari se još uvijek traži. Željan iskustva ne preže od danonoćnog stvaranja kako bi došao do onog što mu je bio cilj pjesmom reći. Suptilno on to postiže, lagano ali uporno grabi stepenicama iskustva. Pjesma Prvog kruga je bila odlična, Drugog – prilično rastegnuta mislima koje je htio sve obuhvatiti ali je na kraju napravio bučkuriš od pjesme. Stigavši u Treći krug bili smo u dilemi koju od odabranih pjesama poslati i odluka je pala na DVE ĆUDI iz razloga jer je mnogo bolju pjesmu ostavio za ev. Polufinale.
Kad se pročita i ova pjesma par puta, tek tad se da uočiti duboko razmišljanje ovog autora. Iako nije pronašao stil pisanja
očekujem od ovog autora da će ta pjesma Polufinala pokazati na kakav stil se odlučio, da li mu paše i kako to njegova nutrina doživljava ova silna i raznolika stilska kretanja njegova pisanja.
Kako bi se pronašao, a Mili Dueli mu omogućili dalje sticanje iskustva, poželjela sam, također, i ovog autora vidjeti u Polufinalu. Da li će mu i ostali članovi žirija pokloniti svoje povjerenje, ostaje da se vidi.

Moja ocjena za njegovu pjesmu DVE ĆUDI dajem stabilnu 4 iz razloga jer su njegove kolege u Timu poslali i radili na boljim pjesmama.

Nikola Blagojević je morao misliti na izvanrednu konkurenciju Trećeg kruga jer od 120 autora – u Polufinale ih ide 40 i iz svih ostalih grupa.

Kako god, Nikoli želim puno sreće!

Almira Mraković :

Almira je autorica pjesme SAMO TI. Pjesma nije nešto naročito uzbudljiva ni originalna, niti je njome nešto novo rečeno. Ali je veoma topla i biranim riječima, autorica je pokazala svoje stanje duše kroz ovu lijepu pjesmu. Vrlo emotivno je izrazila svoje želje i nadanja, ne vodeći računa o tome da treba i da se poneki stih ukrasi nekom originalnom riječju, kako bi se dao pečat njenoj pjesmi i njenom imenu.
Kliše … eh, taj kliše koji nam obara ocjene. A, falilo je samo redak ili dva da se pjesma uredi, uljepša, pojača zvuk tih njenih lijepih emocija i da se da pjesma za pamćenje.
Kako bilo da bilo, moja ocjena za ovu pjesmu je 3.

Srećno, Almira

Petar Šlat Černov :

… je autor čije stihove volim da čitam i u slobodno vrijeme, zbog njegove originalnosti i simpatičnog razmišljanja.
Vrijedan autor, spreman za suradnju, druženje, prihvatajući sugestije stvara nove OČI stihovima i vrlo je emocionalan momak. Vrlo interesantno razmišlja, piše, stvara melodiju iz ničega i uživa u stihovima kojima dadne i ton – muziku koja prati svaku riječ, a on ponosan radi toga, stvara sve više i više i traži se u vodama poezije sa muzikom.

Njegovi stihovi IZA REŠETAKA su, na neki način, autobiografskog sklopa dešavanja i on ovom pjesmom pokazuje da se i duše mogu naći iza rešetaka ali jednako znaju da vole nekog sa druge strane istih. Izuzetno nijansiranje unutrašnjih reakcija srca i duše spram stihu koji je izvrgnut javnoj kritici.
Vrlo interesantna pjesma, vrlo interesantan autor i ja, svim srcem želim da ga vidim u Polufinalu MD.
Moja ocjena za njegovu pjesmu IZA REŠETAKA, Trećeg kruga je čista 5.

Jovana Pavlović : Za ovu autoricu imam samo riječi hvale. Za suradnju, za stihove, za njena mlada duboka razmišljanja, za lijepo skrojene pjesme, za završnicama koje su me natjerale da se naježim svaki put kad ih pročitam.
Da ne bih pokvarila bilo čime moje dosadašnje mišljenje o ovoj mladoj autorici, samo ću kratko da kažem da je moja ocjena za njenu pjesmu ZIMA MI NIKAD NIJE REKLA DA UMIREŠ dajem ocjenu 5.

Zlatko Čerkez:

Osoba za divnu suradnju, angažovanost oko izbora pjesme i uređenja iste za Treći krug, bio je izvanredan. Sa mnogo smijeha i divne radosti spremali smo pjesmu STIHOVNI STEĆAK.

Dobra pjesma, odličan autor i moja ocjena je 4. Ovaj autor nam, svakako, ima još mnogo toga ponuditi, kako u Polufinalu, tako i ev. Finalu ovogodišnjeg takmičenja MD.

Neka je sa srećom, ZLATKO ČERKEZ.

Adis Saličević : Nemam šta za reći! Autor sa stilom i odličnom pjesmom iz kruga u krug. Moja ocjena 5. Srećno Adisu

Nerandža NENA Kostić : Također, izvrsna autorica sa izuzetno dobrim pjesmama, fantastično izvedenim od početka do kraja. Mnogi se mogu naći u njenim stihovima Života. A, ja lično to smatram poezijom!
Moja ocjena za njenu pjesmu JELENE MOJ je 5.

Srećno Nena!

Atina Mušić : Lijepa, tanana, postojana pjesma koliko i njena autorica. RIJEČ je pjesma koja će zasigurno osvojiti srca i žirija i publike koja čita ovu pjesmu.
Moja ocjena je 4, za lijepu suradnju i iskreno prihvatanje svake sugestije mentora. U nadi da se vidimo i u Finalu, Atini želim mnogo sreće.

Mediha Omerović Smajlović :

Autorica koja živi svoje stihove. Gledajući njene Video klipove, zaključujem da ova autorica zaista piše svom silinom njenog srca sa ljubavlju neograničenom prema svemu ; cvijetu, svijetu, prirodi, ljubavi, prijateljstvu. I njeni stihovi plijene i zarobe naše misli u svakom njenom stihu. Nevjerovatna energija, elan, emocija, ljubav … i ta njena ogromna inspiracija i ljubav prema poeziji. Ne, nema tu priče … moja ocjena za njenu pjesmu je 4 i želim joj puno sreće do Polufinala, ukoliko se sa mnom slože i ostali članovi žirija.
Srećn, draga Mediha !

Vuk Stevanović : Za kompletan opus stvaralaštva ovog autora ocjene bi se uvijek kretale pri vrhu ljestvice. I ovaj put, za ovog autora, dajem ocjenu 4.
Razlog tome je da je u ovom, Trećem krugu poslao i odlučio se za pjesmu AZBUKACIJA kojom struji to novo, slobodnije stvaralaštvo Ne htijući remetiti tok njegovih želja, složih se jer i meni se pjesma jako dopala iako sam tražila potvrdu od organizatora zbog upotrebe slobodnijih izraza, na koje ja nisam navikla i kojima se ne služim ali iz razloga jer te riječi nikog ne vrijeđaju i nisu nikom upućene, odlučili smo se da je pošaljemo u Treći krug.
“Kom opanci – kom obojci”, ostaje da se vidi !
Moja ocjena za ovog autora je 4.

 

 

NERMIN DELIĆ:

Russel Edles: I like the theme of this poem. It seems as amazing description; but the translation did not seems like it is on English version. Anyway, I understand English language, so I will grade only that version. It’s great poem, just need little bit more original metaphores.

Enser Hodža: Od ovog autora sam navikao na svježinu emocije, nalik onoj koju prepoznajem u Eneinim pjesmama. On ima tu moć da “sve emocije svijeta” u tom trenutku stavi u jednu pjesmu. No, ovaj put nisam prepoznao ono što u ovom nadasve kvalitetnom autoru vidim u ove dvije godine koliko se družimo kroz ovaj projekt. Mnogo, ali zaista mnogo je nepotrebnih zamjenica: ako pogledamo početak pjesme, doslovno u svakom stihu se nalazi zamjenica koja je višak.
Pr.
Originalna verzija:
Ne pišem ja rukom
debeli su mi prsti
ja pišem od srca
tu je moj merak!
Ja pišem pjesme
što srce dotaknu,
ja volim rimu…

Pošto je pjesnik “igrač riječima”, vjerujem da ovo autor može itekako unaprijediti, a moj savjet je da se bar u svakom drugom stihu riješi zamjenica, pa da piše ovako:
“Ne pišem rukom
debeli su prsti;
pišem od srca
to moj je merak!” … Itd… Čak se i pjesma zove PJESMA MOJA, dakle, baš mnogo ima nepotrebnih zamjenica, jer se osjećaj pripadanja može i bez naglašavanja prožeti kroz stih. Naglašavanje JA bi trebalo značiti neku buru emocija i ekspresije koju osjeća autor, ali se to ne može preforsirano koristiti na doslovno svaki drugi stih.
No, ova moja sugestija svakako nije zamjerka oko koje se jedino treba vrtiti, jer ova pjesma ima neke druge draži koje vrijedi istaknuti i pohvaliti. Kada neko kaže da ORAO SVOJIM LETOM RASTJERUJE OBLAKE, sigurno zapaža natprosječno od svoje okoline. Kraj pjesme, isti problem – previše JA, MOJE, MOJA… Čak je naslov bio dovoljan da se iskaže da sve lijepo što autor opisuje u pjesmi – pripada njemu i opisuje njegovu dušu.

Rade Šupić: Drago mi je da se autor uklopio u formu pisanja kakav je sonet; to uvijek zahtijeva stavljanje svih svojih misli u kalup i podređivanje istom. No, mladi autor se ovog puta uspješno izborio sa pjesmom. Poprilično sam zadovoljan rasporedom riječi u rečenici, tokom misli… Od cijele pjesme – kraj je najubjedljiviji. Prateći ga kroz godine, ovo je znatan napredak. Drago mi je da je i kroz učešća u Milim Duelima porastao u kvalitetnog autora. Jedino što bih ja još ovdje dodao: malo više bljeskova (originalnih metafora) da pred njima stanem i razmislim o pročitanom. “Ovakvih soneta” definitivno ima još mnogo, pa bih volio da autor počne da ostavlja i lične pečate u svojim pjesmama, nešto po čemu će svaka pjesma biti prepoznatljiva kao njegova; ali otom-potom, i ovo je velika stvar! Svako dobro!

Aleksandar Bećić: Ma bravo! Ovaj autor me iz kruga u krug neprestano oduševljava. Osim odlične narativne sposobnosti: njegov monolog doslovno je prožet poezijom; ovaj autor posjeduje majstorstvo poentiranja. Oduševljen sam pjesmom! Jednostavno, a opet tako dubokoumno. Bravo! Ova pjesma je dokaz da moderna poezija ne treba da izmišlja nikakve aman-zaman riječi, da bi bila originalna i “velika”. Odlično! 5+

Borislav Kosanović SAMO OSTANI NEBO KOJE ĆU DA DOHVATIM KAD SE POPNEM NA PRSTE – prelijepo! Šteta što i ostatak pjesme nije u ovakvom stilu pisan. Ovo je zaista fantastično izrečeno… Od ovog autora upravo i očekujem ovakve stihove, jer znam da on to može.

Nikola Blagojević: CRNO NEBO JAŠE VETROVE… prelijepo! Ova pjesma se itekako lijepo može dočarati recitacijom, te samim tim izmamiti pažnju kod publike, u to sam siguran. Jedino što zamjeram je što je završena klišeom: NE UMIJE SE U DVOJE GINUTI… (to je na stotinama puta izrečeno, tako da nije baš ostavilo veliku impresiju na mene), a i malo više bih fraza poput one koju sam izdvojio – dodao u pjesmu. Ne znam hoće li biti dovoljno za prolazak, ali svako dobro želim autoru!

Almira Mraković: Autorica koja, također, posjeduje moć da slatko, sanjivo piše. Kroz pjesmu se nazire šta je tišti i ona je, poput princeze u dvorcu, uspavana i u iščekivanju svog princa kojem piše. Fraze u ovoj pjesmi možda jesu ispjevane na stotinu puta, ali je ova pjesma baš iskrenom emocijom pisana.

Petar Šlat Černov: Prelijepa pjesma. Niti jednu zamjerku nemam. Ono što mogu samo dati kao sugestiju jeste to da nije bilo potrebe da se sa rimom završi pjesma. Čim je počela rima, odmah je nastao kliše. Autor je dovojno kreativan da stvara velike pjesme. Ono što sam, također, primjetio da su mu NASLOVI PJESAMA odlični i prikladni tematici, a opet metaforični.

Jovana Pavlović: ZNAM DA ČUVAŠ STIHOVE NA VRHOVIMA PRSTIJU… prelijepo! SEBE SI UBEDIO DA JE LJUBAV FLASTER… bravo!
Pjesma sa odličnim potencijalom, kad bi samo bila lišena nekih suvišnih riječi, bila bi to impresivna pjesma.
“Zima ti nikada nije rekla da neutešno boliš
Iako me voliš, ja nisam utočište nedovršene pesme.
Ne, zima ti nije rekla, a ni ja nikad ne smem,
jer kako reći nekome ko umire
da ću ja videti proleće?”

“Zima ti nikad nije rekla neutešno da boliš;
iako me voliš – nisam utočište nedovršene pesme.
Ne, zima nije rekla, a ni ja nikad ne smem…
Kako reći nekome ko umire – da ću videti proleće?” – Možda ovako, mada, postoji više verzija i načina da pjesma ima ljepšu estetiku i da je stilski dotjeranija. No, kada neko napiše UTOČIŠTE ZA NEDOVRŠENE PESME… to mi je dovoljno da znam da je osoba talentovana, a pošto pjesma obiluje metaforama – iznimno talentovana.

Zlatko Čerkez: Lijepa minijatura. Možda se mogla srediti interpunkcijski, ali to je već stvar subjektivnog ukusa.

Adis Saličević: Lijep bosanski ambijent. Drago mi je da autor ima i ovakvu pjesmu, da oživljava arhaizme i sve one milozvučne riječi kroz svoju poeziju (dvije knjige sam napisao u tom stilu). No, njega ne vidim kao nekog ko bi samo opisivao predmete i čije bi pjesme bile oskudne radnjom. U Prvom krugu je bilo sve kontra – pjesma je imala i možda najbolje razrađenu radnju od svih pjesama na kontestu. Jednostavno, ovog autora vidim kao dovoljno hrabrog da piše o promjenama u 21. stoljeću, o realnosti, a da povremeno ubacuje slatkorječivost i arhaizme. Inače, kliše za klišeom se gomila i pjesma gubi na značaju. Očekujem više u sljedećem krugu, ukoliko autor prođe – više u smislu da piše onako kako ga pamtim u Prvom krugu – kad je po mnogim mojim kriterijima bio na samom vrhu.

Nerandža Kostić: Odlična pjesma. Nemam zamjerke. Sve zaokruženo u jednu misaonu cjelinu. Obilato metaforama. Autorica je bila sa nama i prošle sezone, ali je tek u ovoj pokazala svu snagu riječi koju posjeduje. I to me zaista raduje, jer se radi o nadasve sjajnoj autorici, vrijednoj pažnje!

Atina Mušić: Lijepa minijatura. Pisana čistom emocijom. Drago mi je da je autorica počela koristiti više poređenja i metafora.

Mediha Omerović Smajlović: Strofa o balerini – odlična! Pjesma ima odličan potencijal. Nepotrebno je duga (pretzadnja i ona prije nje strofa mi nisu u rangu ostalih koje su odlične). Sve ostalo nosi poetiku u sebi. Drago mi je da je ova autorica opravdala povjerenje čitalaca.

Vuk Stevanović: Zanimljiva pjesma. Prepuna slobode izražavanja. Ovakve pjesme ostave bez daha, nebitno da li je u pitanju pozitivan ili negativan utisak – uglavnom, ne prolaze nezapaženo. Pojedini izrazi i fraze kose se sa standardnim jezikom, ali ne i sa književnošću koja prihvata svaku riječ kojom se ljudi služe: pa otud i sevdalinka, kao ljubavna pjesma koju su često smišljali i pjevali mahom nepismeni ljudi. No, da ne bude da upoređujem ovo sa sevdalinkom, samo navodim primjer da je sloboda izražavanja postojala i ranije i da ne bi trebala postojati ni ograničenja za žargonizme u poeziji, ukoliko oni nisu posebno akcentovani sa željom da nekog/nešto uvrijede. Pjesmu sam čitao nekoliko puta i što je više čitam, to mi je bolja – što je dobra stvar, bar kad je u pitanju moja ocjena. No, nevezano i za moju ocjenu – ova pjesma će sigurno pronaći put do onih koji se budu trudili da je razumiju. Pohvale autoru za smjelost i neke lijepe metafore kojima je pokazao raskoš opisa realnosti kojom smo okruženi.

 

 

ANĐELA TURUKALO:

Russel Edles, this is very simple..Too simple poem. There’s no original motives, everything is very mild and leaves no trace on a reader. It might be just a poor choice for this round, but I’m not happy with this, at all.

Enser Hodža…Suvišne riječi bukvalno vladaju ovom pjesmom. Toliko suvišnih zamjenica, suvišnih djelova…Pjesma je bezrazložno obimna. Sve se to moglo kvalitetnije upakovati u sažetije izdanje. Ovako je, jednostavno, teška za čitanje.

Rade Šupić…Pjesma nema grešaka. Ipak, smatram da u tim godinama, autor treba da se poigrava sa stilom: da isprobava nove stvari, da raste. Rade previše robuje pravilima, i nikako da se oslobodi toga. Smatram da svoj puni sjaj može pokazati tek kad izađe iz ljušture.

Aleksandar Bečić…Izvanredno napisana pjesma. Baš, svaka čast. Odlično. Jedina mi je zamjerka što je svaki stih započet velikim slovom, to baš ne volim da vidim. Ali, naravno, to ne šteti kvalitetu ovog djela. Srećno.

Borislav Kosanović…Meni je ova pjesma jako simpatična. Nedovoljno usavršena za peticu, ali savršeno zadovoljavajuća za četvorku. Neophodno je malo poraditi na formi, kao i ojačati pjesmu. Ali, lijepo je urađeno.

Nikola Blagojević…Ovo je jako loše urađeno. Naslagane riječi, bez smisla, bez efekta na čitaoca… Trojka je jer slutim da autor može mnogo bolje od ovoga. Ovo nije pjesma.

Almira Mraković…Kliše do klišea. Nisam naišla ni na jedan originalan ili snažan stih. Ovo je lijepo pisati nekome, uručiti nekome u vidu pisma, kao izjavu ljubavi…Ali je daleko od poezije.

Petar Šlat Černov… Pjesma je osrednja. Vidi se da autor može da uradi mnogo više od ovoga, jer ima tu motiva koji su izuzetni. Ipak, ima i klišea koji ugrožavaju vrijednost cjeline. Treba poraditi na tome.

Jovana Pavlović…Nedovoljno snažno. Ova pjesma zahtijeva upečatljivije motive na nekoliko mjesta, kako bi je podigli na novi nivo. Ipak, lijepo je izvedeno, dobra je ideja.

Zlatko Čerkez…Pjesma je divno zamišljena, ali ne djeluje kao da je ta zamisao izvedena na pravi način. Nije dobro povezana cjelina, neki djelovi baš odudaraju. Treba poraditi na tome: da se stihovi bolje nadovezuju. Iraz je dosta snažan, to moram pohvaliti.

Adis Saličević…Odlično sročena pjesma. Izraz je divan, originalan. Stihovi lijepo teku, dobro su povezani. Efektna je, snažna, sadrži naboj emocija. Bravo.

Nerandža Kostić…Lijepa je pjesma, motivi su za pohvalu. Smatram da je falilo energije: poneki dinamičan momenat bi pomogao. Svakako, nije loše. Emocija je lijepa.

Atina Mušić…”latice duše” i “bezvrijedne duše” su smanjile na četiri. Inače je pjesma veoma dobra, ali takvi klišei ne smiju postojati. Originalniji izraz u tim djelovima bi joj mnogo značio. Svakako, lijepo je urađeno. Zamalo odlično.

Mediha Omerović Smajlović…Veoma loše urađeno. Nema originalnih misli, nema karaktera ni dinamike. Sve je ravna linija i lepršavo do te mjere da je neozbiljno. Žao mi je.

Vuk Stevanović…Interesantno poigravanje riječima. Kvalitetna zamisao, dobra izvedba. Smatram da se moglo raditi na pojedinim djelovima pjesme, ali svakako je odlično.

 

ZDRAVKO ODORČIĆ:

U ovoj grupi ima puno kandidata za slijedeći krug. Dojmile su me se pjesme u kojima se provlače arehaične riječi kao podsjetnik na uporabni narodni bosanski jezik. Zanimljiva mi je pjesma u kojoj se Stefanović igra riječima kao stari majstor stiha a ipak je mladi autor,ali je na mene najveći dojam ostavila pjesma Jovane Pavlović.

 

 


©2019
cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Mili DUELI (by Nermin Delić)
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina
Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.