Mili Dueli Online Poetry Contest Mastermind by Nermin Delić
Mili Dueli 2023

IX Međunarodni kontest poezije “Mili Dueli 2023“

Kontakt e-mail: mili.dueli@hotmail.com

Jajce, Bosna i Hercegovina

Dana: 06.11. 2022.

 

JAVNI POZIV

 

Pozivaju se afirmisani i neafirmisani autori poezije da se prijave za učešće u devetoj sezoni Mili Dueli, popularnog online balkanskog kontesta poezije. Učešće obuhvata druženje balkanskih pjesnika i pjesnika svijeta preko društvene mreže Facebook a ono je planirano u toku 2023. godine. Druženje je takmičarskog karaktera i već godinama okuplja nekoliko stotina autora poezije koji žele da pruže čitanost svojoj poeziji i pogoduju međunarodnoj saradnji književnika regiona.

Mili Dueli Online Poetry Contest Mastermind by Nermin Delić
Mili Dueli Online Poetry Contest Mastermind by Nermin Delić

USLOVI PRIJAVE

Mili Dueli su internacionalnog karaktera, te se na konkurs mogu prijaviti autori iz bilo kog dijela svijeta, bez dobnog ograničenja. Uslov za prijavu je da ste autor poezije koju šaljete na konkurs.
Napomena: Učesnici ranijih sezona Mili Dueli se mogu prijaviti ponovo. Izuzetak su pobjednici prethodnih osam sezona koji više ne mogu sudjelovati na kontestu.

NAČIN PRIJAVE

PRIJAVITI SE NA KONKURS MOŽETE KLIKOM  OVDJE.

Tu su navedene precizne smjernice o potrebnim informacijama o sebi i pjesmama koje šaljete. Učešće na konkursu je besplatno!

NAGRADE

Glavna nagrada: Plaketa + Laureat „Mili Dueli“ („Pjesnik regiona po izboru Mili Dueli za 2023. godinu“) – za osvojeno 1. mjesto
*Nagrada se uručuje sljedeće godine, u terminu dogovorenim sa pobjednikom.

Ostale nagrade:
– Plaketa za prvih deset mjesta osvojenih u finalu kontesta
– Plaketa za najbolji plasman svake države učesnice.
– Plaketa za najbolji plasman dijaspore (Balićevo priznanje).
Plaketa Al Buqain – za pjesnika koji se tokom trajanja sezone ponajviše istaknuo u promicanju međunarodne saradnje književnika medijskim putem sukladno misiji projekta.
– Plaketa Aga – specijalno priznanje u finalu, dodjeljuje se za najpregledaniji video klip autora poezije.
– Priznanje za međunarodnu saradnju. Svaki autor koji bude odabran za učešće u Mili Dueli, dobija elektronsko Priznanje za međunarodnu saradnju, a odnosi se na književni doprinos plasiranja pisane riječi na društvene mreže, te poticanje razvoja književne kritike na ovim prostorima tokom 2023. godine

ROK ZA PRIJAVU: 6. februar 2023. godine

Organizator će, u februaru, odabrati najuspješnije prijave i polaznike “Mili Dueli 2023” koji će biti obaviješteni porukom putem Facebook-a ukoliko prođu početnu klasifikaciju.

Sve detalje vezane za takmičenje možete pratiti OVDJE.

 

ŠTA SU MILI DUELI?

Mili Dueli je projekt promicanja kulture, umjetnosti i tolerancije prevashodno na prostoru Balkana ali i u drugim dijelovima svijeta. Glavna značajka projekta je online kontest poezije balkanskih autora, autora dijaspore i stranih autora. Projekt je osnovan 2012, godine i inspirisan je idejom Nermina Delića, mladog bosanskohercegovačkog književnika.  

Kontest poezije na koji se planirate prijaviti je pjesničko takmičenje online karaktera. Sve pratite iz udobnosti Vašeg doma, preko društvene mreže Facebook i oficijalnog website-a. Kontest je sada već tradicionalno sastavljen od pet eliminacionih krugova. U svaki naredni krug koji prođu, autori šalju novu pjesmu koju pregleda i kroz književni osvrt vrednuje ocjenom internacionalni žiri sastavljen od renomiranih balkanskih umjetnika širom regiona, te od ranijih pobjednika Mili Dueli. Pored žirija, odluku o tome ko prolazi u sljedeće krugove donose i naši stalni čitaoci koji nas prate, kao i prijatelji autora. Kontest je jedinstven i po tome što žiri daje iscrpne komentare, smjernice i obrazloženja za svoje glasove u vidu javne književne kritike; što ni na jednom drugom takmičenju poezije u ovom dijelu Evrope nije tako. Stoga, ovo je odlična prilika za sve one koji žele kritički osvrt na svoja djela. Projekt je odlična prilika za mlade, neafirmisane autore da dođu do izražaja, ali i za afirmisane, starije autore, za potvrdu još većeg uspjeha. Žiri vrednuje isključivo pjesme koje autor pošalje na konkurs, bez uvida u ostalo stvaralaštvo autora, te je stoga važno da pošaljete Vaše najbolje pjesme. 

O projektu Mili Dueli,u 2018. godini je pisao najpoznatiji poslovni magazin svijeta – američki Forbes, koji ga je okarakterisao kao najpopularniji kontest poezije na prostoru bivše Jugoslavije. Također, 2018. godine za esej o djelovanju kroz projekt, organizator Nermin Delić, dobio je UNESCO-vu mirovnu nagradu u Japanu, a u Bosni i Hercegovini je zbog ideje i volonterskog rada na projektu, na Izboru muškarca godine BiH, odlikovan laureatom Genije godine. Također, 2022. godine, Delić je dobio i Nagradu Općine Jajce za izraziti doprinos razvoju kulture i društveno korisne umjetnosti u svojoj zajednici. 2013. godine, Delić je proveo mjesec dana u SAD-u, gdje je prošao Program liderstva mladih pod pokroviteljstvom Američke ambasade u BiH. 

Iz osam prethodnih sezona, ovo su pobjednici Mili Dueli: Dijana Stevanović Uherek (Srbija), Enea Hotić (BiH), Anđela Turukalo (Crna Gora), Ante Jezerčić (Hrvatska), Lela Zjajo (Njemačka), Stefan Lazarević (Srbija), Iryna Fingerova (Ukrajina), Nikola Ismail (Srbija) i Sanja Balalić (BiH).

Kroz ovih sedam sezona prošlo je preko 2500 prijava za učešće u Milim Duelima, a nagradili smo preko 200 autora našim najvećim književnim priznanjima. Prethodne godine je utrošeno preko 1000 sati volonterskog rada organizatora na projektu i preko 500 sati volonterskog rada žirija na vrednovanju poezije. Brojač posjeta website-a u toku prošle sezone je prešao cifru od milion, što je poseban uspjeh u eri slabijeg trenda čitanja poezije. 

Nema sumnje da su Mili Dueli postali prava internet senzacija za otkrivanje novih talentovanih pjesnika i za podsticanje njihovog stvaralaštva. Ovo je jedinstvena prilika za nova poznanstva sebi sličnih ljudi koji žive blizu i daleko i koji imaju isti hobi – pisanje.

Svake godine je koncept kontesta identičan, ali se pravila iz sezone u sezonu i kruga u krug smjenjuju, u cilju interakcije, interesantnosti, euforije, ali i maksimalne objektivnosti, budući da svi koji rade na projektu, volontiraju bez ikakvih naknada.

Čekamo Vas!

Nermin Delić

_____________________________________________________________________________

MILI DUELI 2023
Online Balkan Poetry Contest 

Made in 🇧🇦 Bosnia and Herzegovina
70202 Jajce

Podijeli

1 thought on “IX Međunarodni kontest poezije “Mili Dueli 2023“”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.