Enea Hotić

Enea Hotić

Jury Member / ČLAN ŽIRIJA

She was born in 1971. She lives in Banjaluka (Bosnia and Herzegovina) and she is the winner Mili Dueli 2013.

Commitment through Mili Dueli's mission

Zalaganje u Mili Dueli misiji

Enea Hotić is a professor of Serbian language and literature and a poet. She is the winner of Mili Dueli in 2013. where the final was the most watched duel ever. After the victory, she joined the mission of Mili Dueli as a member of the jury. She proved to be an excellent judge, but she always insists on the grammatical correctness of the text. She is known as a strong, but at the same time extremely emotional woman.

Enea Hotić je profesorica srpskog jezika i književnosti i pjesnikinja. Pobjednica je Mili Dueli 2013., u finalu koje je najpregledaniji duel ikada. Poslije pobjede, pridružila se misiji Mili Dueli kao članica žirija. Na funkciji žirija se pokazala izvrsno, a uvijek insistira na gramatičkoj ispravnosti teksta. Slovi za jaku, ali istovremeno izuzetno emotivnu ženu.

Poetry

Poezija

One which belongs to May ❤

I love you again this May
as I will love You, God willing, and the following one:
and with rain
and without rain,
with the sun
or which cloud more.
Everything, everything is erased,
it becomes a pale letter of spilled ink in a front of Your eyes,
my mirrors.

Мајска ❤

Љубим Те и овог маја
као што ћу Те вољети, ако Бог да, и сљедећег:
и са кишом
и без кише,
са сунцем
или којим облаком више.
Све, баш све се брише,
постаје блиједо слово разливене тинте пред Твојим очима,
мојим огледалима.

Interview

Intervju

Popis Vaših knjiga/-e:
“Mjeseceva” – zbirka pjesama, juni 2015.
Vaša priznanja, nagrade, ostvarenja u književnosti, uključujući i Mili Dueli-priznanja:
Dugogodišnji sam prof. srpskog jezika i književnosti što smatram velikim dostignućem, za sebe lično, u književnosti i uopšte. (mogućnost direktnog uticaja svojim kompetencijama na razvoj ljubavi prema književnosti kod djece) Godine 2013. sam pobijedila u Balkanskom kontestu Mili Dueli. Od 2011. pa do 2016. godine objavljujem književne osvrte, oglede kao i kraće književne forme u Književnom časopisu “Suština poetike” iz Srbije u kojem sa bila i dio redakcije. Član sam i predsjednica Poetskog kruga “Stihovnica” već dugi niz godina koji je ugostio veliki broj pjesnika i pisaca sa prostora bivše Jugoslavije te afirmiše književnost kroz svoj rad.
Vaši omiljeni pjesnici:
Branko Miljković, Miroslav Antić, Vasko Popa, Desanka Maksimović, Mak Dizdar, Edgar Alan Po, Šarl Bodler…
Šta za Vas predstavlja kvalitetna književna kritika?
Kvalitetna književna kritika bi trebalo da nepristrasno i po određenim pravilima vrednuje književna djela. Subjektivni osjećaj je nemoguće izbjeći što je razumljivo. Književna kritika treba da sagledava književna djela jedna pored drugih, a ne da ih reda ispred ili iza, na nekakvim ljestvicama. Širina same književnosti zahtijeva i širinu u sagledavanju kvaliteta književnih djela.
Kako donosite sud o tome šta je dobra poezija? Šta dobra poezija predstavlja za Vas?
Dobra poezija je ona koja ne koketira sa publikom, koja se ne dodvorava citaocu, a ipak ga nepogrešivo pronalazi, pod uslovom da je ovo ispred zadovoljeno. Vrlo lako se prepoznaju “pjesme radi pjesme” kao i kvalitetni stihovi koji nastaju iz piščeve potrebe da piše. Dobra poezija podrazumijeva i pjesnika koji je savladao osnovna pravila pravopisa i gramatike ako odluči da pošalje svoje pjesme na bilo kakav konkurs.
Šta savjetujete autorima poezije da ne rade prilikom pisanja poezije, a na šta im skrećete pažnju?
Svim autorima savjetujem da osluškuju sebe. Da budu dosljedni svom osjećaju koji ih negdje i “tjera” da pišu. Takođe, savjet je da pročitaju i poeziju iz naše bogate tradicije. Neka neprestano razmjenjuju mišljenja sa drugim ljudima koji takođe pišu.
Vaše mišljenje o Milim Duelima?
Mili Dueli su mi u srcu, a kud ću više od toga!
ZA BIVŠE UČESNIKE MILIH DUELA KOJI SU SADA U ŽIRIJU: Kakvo je iskustvo učešća?
Učešće u ovom takmičenju me osnažilo. Otvorilo mi je mogućnost razmjene mišljenja sa brojnim autorima, a stekla sam i prijatelja za čitav život – Nermina Delića.
Podijeli