Konkurs "Mili Dueli 2019" Mili Dueli 2019

Mili Dueli 2019 – 7. Međunarodni kontest poezije

VII. MEĐUNARODNI KONTEST POEZIJE „MILI DUELI 2019“

Kontakt e-mail: mili.dueli@hotmail.com

Jajce, Bosna i Hercegovina

Dana: 20. 02. 2019.

JAVNI POZIV

Pozivaju se afirmisani i neafirmisani autori poezije da se prijave za učešće u sedmoj sezoni Milih Duela, online balkanskog kontesta poezije. Učešće obuhvata druženje balkanskih pjesnika preko društvene mreže Facebook tokom mjeseca jula, avgusta i septembra 2019. godine. Druženje je takmičarskog karaktera i okuplja nekoliko stotina autora poezije koji žele da pruže čitanost svojoj poeziji i potaknu međunarodnu saradnju književnika regiona.

NAČIN PRIJAVE

Mili Dueli su internacionalnog karaktera, te se na konkurs mogu prijaviti autori iz bilo kog dijela svijeta. Ne postoji dobno, niti bilo kakvo drugo ograničenje, sem da ste autor pjesama koje ćete poslati. Napomena: Raniji učesnici Milih Duela se mogu prijaviti ponovo. Izuzetak su pobjednici prethodnih šest sezona koji više ne mogu sudjelovati. 

Prijaviti se na konkurs možete klikom  OVDJE.

 

Učešće na konkursu je POTPUNO BESPLATNO!

NAGRADA

Glavna nagrada:

 

Plaketa + Laureat „Mili Dueli“ („Pjesnik regiona po izboru Mili Dueli 2019. godinu“) – za osvojeno 1. mjesto 

 

Ostale nagrade:

Plaketa za osvojeno 2. i 3. mjesto, Najbolji plasman države (BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bugarske), Najbolji plasman dijaspore (Balićevo priznanje).

Specijalno priznanje:

Nagrada Al Buqain (plaketa + medalja) –  za osobu koja se tokom trajanja sezone ponajviše istakla u promicanju međunarodne saradnje književnika medijskim putem sukladno misiji projekta Milih Duela.

Svaki autor koji bude odabran za učešće u Milim Duelima, dobija elektronsku i/ili štampanu (zavisno od učešća u zborniku i dolaska na promociju) Zahvalnicu za saradnju, književni doprinos plasiranja pisane riječi kroz društvene mreže, te poticanju razvoja književne kritike na ovim prostorima tokom 2019. godinu.

Napomena: Ove sezone će izaći elektronski zbornik poezije autora, te književnih kritika žirija na njihova djela. O detaljima velikog štampanog zbornika učesnika Milih Duela iz ove i prethodnih sezona, izaći će naknadne informacije i poziv.

ROK ZA PRIJAVU:

31. maj 2019. godine

Organizator će, u junu/lipnju, odabrati najuspješnije prijave i polaznike “Milih Duela 2019” koji će biti obaviješteni porukom na fejsbuk profil ukoliko prođu početnu klasifikaciju.

Sve detalje vezane za takmičenje možete pratiti OVDJE.


O MILIM DUELIMA

Mili Dueli u sklopu svog projekta čija je misija poticanje međunarodne saradnje književnika organizuju i kontest poezije koji će već sedmu godinu za redom okupiti na stotine autora širom Balkana, naše dijaspore i svijeta.

 

Kontest poezije na koji se planirate prijaviti je sastavljen iz pet eliminacionih krugova. U svaki naredni krug koji prođu autori šalju novu pjesmu koju pregleda i kroz književni osvrt vrednuje ocjenom internacionalni žiri sastavljen od renomiranih balkanskih umjetnika širom regiona i ranijih pobjednika Milih Duela. Pored toga, odluku o tome ko prolazi u sljedeće krugove donose i naši stalni čitaoci i prijatelji autora.

Kao i ranijih sezona, i ove godine će Mili Dueli ponuditi nešto novo, pa će tako biti izmjena koje će ove godine još više upotpuniti takmičenje.

O projektu Mili Dueli, u prethodnoj godini je pisao najpoznatiji poslovni magazin svijeta – američki Forbes, koji ga je okarakterisao kao najpopularniji kontest poezije na prostoru bivše Jugoslavije. Također, prethodne godine za esej o djelovanju kroz projekt, organizator Nermin Delić, dobio je UNESCO-vu mirovnu nagradu u Japanu, a u Bosni i Hercegovini je zbog ideje i volonterskog rada na projektu, na Izboru muškarca godine BiH, odlikovan laureatom Genije godine.  Više detalja možete naći OVDJE

Iz šest prethodnih sezona, ovo su pobjednici: Dijana Stevanović Uherek (Srbija), Enea Hotić (BiH.), Anđela Turukalo (Crna Gora), Ante Jezerčić (Hrvatska), Lela Zjajo (Njemačka.), Stefan Lazarević (Srbija) i Iryna Fingerova (Ukrajina).

Kroz ovih pet sezona prošlo je preko 1000 prijava za učešće u Milim Duelima, a nagradili smo preko 50 autora književnim priznanjima. 

Nema sumnje da su Mili Dueli postali prava internet senzacija za otkrivanje novih talentovanih pjesnika i za podsticanje njihovog stvaralaštva. Ovo je jedinstvena prilika za nova poznanstva sebi sličnih ljudi koji žive blizu i daleko i koji imaju isti hobi – pisanje.

Također, kontest je jedinstven, jer žiri daje iscrpne komentare, smjernice i obrazloženja za svoje glasove.

OVE GODINE VAS OČEKUJE MNOGO IZNENAĐENJA!

Čekamo Vas,

Organizator Milih Duela

Nermin Delić

Podijeli

1 thought on “Mili Dueli 2019 – 7. Međunarodni kontest poezije”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)