Mili Dueli 2020

VIII. MEĐUNARODNI KONTEST POEZIJE „MILI DUELI 2020“

Kontakt e-mail: mili.dueli@hotmail.com

Jajce, Bosna i Hercegovina

Dana: 20. 02. 2020.

 

JAVNI POZIV

 

Pozivaju se afirmisani i neafirmisani autori poezije da se prijave za učešće u osmoj sezoni Milih Duela, online balkanskog kontesta poezije. Učešće obuhvata druženje balkanskih pjesnika i pjesnika svijeta preko društvene mreže Facebook tokom mjeseca jula, avgusta i septembra, 2020. godine. Druženje je takmičarskog karaktera i već godinama okuplja nekoliko stotina autora poezije koji žele da pruže čitanost svojoj poeziji i potaknu međunarodnu saradnju književnika regiona.

USLOVI PRIJAVE

Mili Dueli su internacionalnog karaktera, te se na konkurs mogu prijaviti autori iz bilo kog dijela svijeta, bez dobnog ograničenja. Uslov za prijavu je da ste autor poezije koju šaljete na konkurs.
Napomena: Raniji učesnici Milih Duela se mogu prijaviti ponovo. Izuzetak su pobjednici prethodnih sedam sezona koji više ne mogu sudjelovati na kontestu.

NAČIN PRIJAVE

PRIJAVITI SE NA KONKURS MOŽETE KLIKOM  OVDJE.

Tu su navedene precizne smjernice o potrebnim informacijama o sebi i pjesmama koje šaljete.

Učešće na konkursu je potpuno besplatno!

NAGRADE

Glavna nagrada: Plaketa + Laureat „Mili Dueli“ („Pjesnik regiona po izboru Mili Dueli 2020. godinu“) – za osvojeno 1. mjesto
*Nagrada se uručuje sljedeće godine, tokom ljeta.

Ostale nagrade:
– Plaketa za prvih deset mjesta osvojenih u finalu kontesta
– Plaketa za najbolji plasman balkanske države (BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Grčke i Albanije)
– Plaketa za najbolji plasman dijaspore (Balićevo priznanje).

Specijalno priznanje:

Al Buqain priznanje –  za osobu koja se tokom trajanja sezone ponajviše istakla u promicanju međunarodne saradnje književnika medijskim putem sukladno misiji projekta Milih Duela. Nagrada uključuje plaketu.

Aga priznanje – specijalno priznanje u finalu, dodjeljuje se za najpregledaniji video klip autora poezije, u čast tragično stradalog finaliste Mili Dueli 2019, Nermina Aganovića. Nagrada uključuje plaketu.

Revijalno priznanje:
Svaki autor koji bude odabran za učešće u Milim Duelima, dobija elektronsko i/ili štampano (zavisno od učešća u zborniku i dolaska na promociju koji su planirani u budućnosti) Priznanje za međunarodnu saradnju, književni doprinos plasiranja pisane riječi kroz društvene mreže, te poticanje razvoja književne kritike na ovim prostorima tokom 2020. godine. Autorima s kojima ne ostvarimo saradnju, priznanje neće biti dodijeljeno.

Napomena: Ove sezone će izaći elektronski zbornik poezije autora, te književnih kritika žirija na njihova djela. O detaljima velikog štampanog zbornika učesnika Milih Duela iz ove i prethodnih sezona, izaći će naknadne informacije i poziv.

ROK ZA PRIJAVU: 31. maj 2020. godine

Organizator će, u junu/lipnju, odabrati najuspješnije prijave i polaznike “Milih Duela 2020” koji će biti obaviješteni porukom na fejsbuk profilu ukoliko prođu početnu klasifikaciju.

Sve detalje vezane za takmičenje možete pratiti OVDJE.

 

ŠTA SU MILI DUELI?

Mili Dueli je projekt promicanja kulture, umjetnosti i tolerancije na prostorima Balkana. Glavna značajka mu je kontest poezije balkanskih autora, autora dijaspore i stranih autora poezije. Projekt je osnovan i inspirisan idejom Nermina Delića, bosanskohercegovačkog književnika.  

Kontest poezije na koji se planirate prijaviti je online karaktera. Sve pratite iz udobnosti Vašeg doma, preko društvene mreže Facebook i našeg oficijalnog website-a. Kontest je sastavljen je iz pet eliminacionih krugova. U svaki naredni krug koji prođu autori šalju novu pjesmu koju pregleda i kroz književni osvrt vrednuje ocjenom internacionalni žiri sastavljen od renomiranih balkanskih umjetnika širom regiona, te od ranijih pobjednika Milih Duela. Pored žirija, odluku o tome ko prolazi u sljedeće krugove donose i naši stalni čitaoci koji nas prate, kao i prijatelji autora. Kontest je jedinstven i po tome, jer žiri daje iscrpne komentare, smjernice i obrazloženja za svoje glasove; što ni na jednom drugom regionalnom takmičenju poezije nije tako. Stoga, ovo je odlična prilika za sve one koji žele književnu kritiku na svoje pjesme. Projekt je odlična prilika za mlade, neafirmisane autore da dođu do izražaja, ali i za afirmisane, starije autore, za potvrdu uspjeha. Žiri vrednuje isključivo pjesme koje autor pošalje na konkurs, bez uvida u ostalo stvaralaštvo autora, te je stoga važno da pošaljete Vaše najbolje pjesme. 

O projektu Mili Dueli, u prethodnoj godini je pisao najpoznatiji poslovni magazin svijeta – američki Forbes, koji ga je okarakterisao kao najpopularniji kontest poezije na prostoru bivše Jugoslavije. Također, 2018. godine za esej o djelovanju kroz projekt, organizator Nermin Delić, dobio je UNESCO-vu mirovnu nagradu u Japanu, a u Bosni i Hercegovini je zbog ideje i volonterskog rada na projektu, na Izboru muškarca godine BiH, odlikovan laureatom Genije godine.  Više detalja možete naći OVDJE. Organizator je 2013. godine proveo mjesec dana u SAD, na edukaciji u sklopu Programa liderstva mladih pod pokroviteljstvom američke ambasade u BiH. 

Iz sedam prethodnih sezona, ovo su pobjednici Milih Duela: Dijana Stevanović Uherek (Srbija), Enea Hotić (BiH), Anđela Turukalo (Crna Gora), Ante Jezerčić (Hrvatska), Lela Zjajo (Njemačka), Stefan Lazarević (Srbija), Iryna Fingerova (Ukrajina) i Nikola Ismail (Srbija).

Kroz ovih sedam sezona prošlo je preko 2500 prijava za učešće u Milim Duelima, a nagradili smo preko 100 autora našim najvećim književnim priznanjima. Prethodne godine je utrošeno preko 700 sati volonterskog rada organizatora na projektu i preko 200 sati volonterskog rada žirija na vrednovanju poezije. Brojač posjeta website-a u toku tri ljetna mjeseca je prošle godine prešao cifru od 500 000 000, što je poseban uspjeh u eri nepopularnosti čitanja poezije. 

Nema sumnje da su Mili Dueli postali prava internet senzacija za otkrivanje novih talentovanih pjesnika i za podsticanje njihovog stvaralaštva. Ovo je jedinstvena prilika za nova poznanstva sebi sličnih ljudi koji žive blizu i daleko i koji imaju isti hobi – pisanje.

Svake godine je koncept kontesta identičan, ali se pravila iz sezone u sezonu i kruga u krug smjenjuju, u cilju interakcije, interesantnosti, euforije, ali i maksimalne objektivnosti, budući da svi koji rade na projektu, besplatno volontiraju. Za kulturu, toleranciju i poeziju…

Sva kulturna udruženja širom Balkana koja bi željela sarađivati sa nama, u vidu književnih posjeta, organizacije promocija, dobrodošla su da nam se jave.  

Čekamo Vas!

Nermin Delić

__________________________________________________________________________________________________________________

MILI DUELI 2020
Online Balkan Poetry Contest 

mili dueli


Made in Bosnia and Herzegovina
70202 Jajce

Podijeli

3 thoughts on “VIII. MEĐUNARODNI KONTEST POEZIJE „MILI DUELI 2020“”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.