Mili Dueli 2020

Mili Dueli 2020: Organizacija Četvrtog kruga

Mili Dueli su najpopularnije takmičenje u poeziji na prostoru bivše Jugoslavije. Riječ je o neobičnom online kontestu poezije koji okuplja ne samo balkanske, već i svjetske autore i iz godine u godinu dobija prefiks panevropskog online festivala poezije. Glavna karakteristika Milih Duela je oduvijek BESPLATNA PRIJAVA koja se šalje iz udobnosti svog doma što predstavlja veliku pogodnost s obzirom na brzi tempo života i zastupljenost društvenih mreža u njima.  Mili Dueli su svojevrsna prilika za saradnju balkanskih autora u eri poslije dugodišnjih ratnih nemira, političkih podjela i nametnutih barijera.  Mili Dueli se prate iz Vašeg doma, online, putem mobilnih i laptop-uređaja. Sjedište kontesta je Jajce, 🇧🇦 Bosna i Hercegovina.

Putovanja za svakoga: Vodič kroz Jajce, Bosna i Hercegovina - šta ...
Grad Jajce – Bosna i Hercegovina – Mili Dueli 2020

VRIJEME: 2020./2021. godina

ORGANIZATOR: Nermin Delić, pisac, doktor medicine.

Ukratko o sezoni 2020: Mili Dueli 2020 – online balkanski kontest poezije, u Prvom krugu je okupio 739 prijavljenih autora iz 52 zemlje svijeta. Kontest inspirisan idejom Nermina Delića, i ovaj put je već od starta prikazao zanimljiv koncept. U Prvom krugu koji je trajao od 1. juna do 30. juna 2020. godine, organizator kontesta Nermin Delić je imao zadatak da pregleda sve prijave i odabere okvirno 500 prijava koje će u narednom krugu biti predstavljene žiriju i čitaocima Milih Duela na društvenoj mreži FacebookDrugi krug je trajao od 12. jula do 24. avgusta 2020. godine. Više o organizaciji Drugog kruga možete pogledati ovdje.  3. oktobra 2020. godine, otpočeo je Treći krug u kojem je sudjelovalo TOP 250 autora. Više o organizaciji Trećeg kruga možete pogledati ovdje. Treći krug je završen 21. februara.

 

ORGANIZACIJA ČETVRTOG KRUGA

 

Datum početka Četvrtog kruga će biti naknadno objavljen. Ono što je sigurno jeste da nijedan duel neće biti istovremeno postavljen sa drugim duelima. Nakon završetka svakog duela će biti objavljeni rezultati, a tek onda će biti objavljen naredni duel. 

Broj duela i učesnika

U ovom krugu će biti predstavljeno 16 duela. Svaka balkanska zemlja će imati zasebno duel (ukupno 11 duela). Jedanaesti duel je unija balkanske dijaspore, a preostala četiri duela su kontinentalna (Afrika; Azija + Australija; Evropa; Sjeverna + Južna Amerika). U Četvrtom krugu imamo TOP 100 najboljih autora od 739 prijavljenih ove godine.

Raspored duela:

DUEL 1 – 🇧🇦 BOSNA I HERCEGOVINA
DUEL 2 – 🇷🇸 SRBIJA
DUEL 3 – 🇭🇷 HRVATSKA
DUEL 4 – 🇲🇪 CRNA GORA
DUEL 5 – 🇲🇰 SJEVERNA MAKEDONIJA
DUEL 6 – 🇧🇬 BUGARSKA
DUEL 7 – 🇦🇱 ALBANIJA
DUEL 8 – 🇬🇷 GRČKA
DUEL 9 – 🇽🇰 KOSOVO
DUEL 10 – 🇷🇴 RUMUNIJA
DUEL 11 – 🇸🇮 SLOVENIJA
DUEL 12 – BALKANSKA DIJASPORA
DUEL 13 – AFRIKA
DUEL 14 – AZIJA + AUSTRALIJA
DUEL 15 – EVROPA (vanbalkanske zemlje)
DUEL 16 – SJEVERNA AMERIKA I JUŽNA AMERIKA

 

U Četvrtom krugu autori će biti predstavljeni jednom pjesmom. Izbor pjesme autor će vršiti uz pomoć mentora. 

Mentorstvo

  • Svaki član žirija Mili Dueli 2020 ima ulogu mentora.
  • Odluku kome će određeni član žirija biti mentor donio je organizator vodeći se ocjenama koje su autori dobijali od žirija.
  • Svaki autor će dobiti jednog mentora.
  • Uloga mentora podrazumijeva ulogu pomagača autoru pri izboru pjesama, sve u svrhu boljeg plasmana autora.
  • Mentor ima zadatak i da sarađuje sa autorom, ukaže na eventualne informatičke, gramatičke i stilske nepravilnosti autoru.
  • Autor nije dužan da usvoji mišljenje mentora.
  • Način slanja pjesme za 4. krug: Pjesma se šalje putem linka koji će svakom autoru dostaviti Organizator u privatnoj poruci (inboxu) na društvenoj mreži Facebook.
  • Svi autori koji ne pošalju pjesmu u predviđenom roku, bit će automatski eliminisani.
  • Saradnja za izbor pjesama traje 25 dana počevši od 20. marta/ožujka do 15. aprila / travnja. Prijava pjesme se može izvršiti u bilo kojem trenutku u istoimenom intervalu.

Raspored mentorstva i autora po duelima:

DUEL 1 – 🇧🇦 Bosna i Hercegovina
Duel 1 – Bosna i Hercegovina – Mili Dueli 2020 – Četvrti krug
DUEL 2 – 🇷🇸 Srbija

DUEL 3 – 🇭🇷 Hrvatska
DUEL 4 – 🇲🇪 Crna Gora
DUEL 5 – 🇲🇰 Sjeverna Makedonija
DUEL 6 – 🇧🇬 Bugarska

DUEL 7 – 🇦🇱Albanija

DUEL 8 – 🇬🇷Grčka

DUEL 9 – 🇽🇰Kosovo

DUEL 10 – 🇷🇴Rumunija

DUEL 11 – 🇸🇮Slovenija

DUEL 12 – Balkanska dijaspora

DUEL 13 – Afrika

DUEL 14 – Azija i Australija

DUEL 15 – Evropa (bez balkanskih zemalja)

DUEL 16 – Sjeverna Amerika i Južna Amerika

NAČIN GLASANJA ŽIRIJA I ČITALACA

Glasanje u Četvrtom krugu će vršiti Mili Dueli žiri i čitaoci.

1. Mili Dueli – žiri 

Pravila glasanja internacionalnog žirija Mili Dueli 2020

  • U svakom duelu glasaju: Organizator, Mentor/i i Dodatni član/ovi žirija. Ukupan broj članova žirija u svakom duelu je 7.
  • ORGANIZATOR: U svakom duelu 4. kruga glasa organizator. Organizator daje dvostruke evrovizijske poene. On vrši višemjesečnu opservaciju autora i njihovog stvaralaštva i svojim bodovima nagrađuje autore i njihove pjesme. Detaljnom analizom pjesme i autorovog predstavljanja do sada, Organizator će obrazložiti svaki svoj glas.
  • MENTOR/I: U svakom duelu se nalaze autori kojima su dodijeljeni Mentori. Svaki autor ima jednog Mentora. Mentora je autoru dodijelio Organizator i ukoliko se autor i Mentor ne pronađu tokom izbora pjesama, autor može kontaktirati Oraganizatora u pomoć. Cilj mentorstva je uspostavljanje saradnje i književne interakcije autora regiona.  U jednom duelu (npr. duelu autora iz Bosne i Hercegovine), ulogu mentora mogu imati više članova našeg žirija, tako da svaki član žirija je Mentor određenom broju autora. Nikad jedan autor ne može imati dva ili više Mentora.  Pri glasanju, Mentor daje evrovizijske poene. Pritom, Mentor ocjenjuje sve autore učesnike tog duela, ne samo one koje je mentorisao. Rad Mentora je baziran na volontiranju i predstavlja dobru volju renomiranih književnika Balkana i pobjednika Milih Duela u ranijim sezonama u što kvalitetnijem predstavljanju i napredovanju naših autora.
  • DODATNI ČLAN/OVI ŽIRIJA: Dodatni članovi žirija nisu Mentori. Oni će pročitati sve pjesme autora učesnika duela i glasati potpuno neovisno o mišljenju ostalih članova žirija. Njihov broj u duelima je varijabilan i zavisi od broja Mentora u određenom duelu. Ukoliko se radi o duelu autora iz BiH, oni, pored Organizatora, imaju ukupno 3 Mentora, a s obzirom da svaki duel mora imati po 7 članova žirija, Dodatnih članova žirija u ovom duelu je 3. Isto tako, u slučaju duela autora iz Rumunije, gdje uz Organizatora, ima samo 1 Mentor, da bi se postigla cifra od 7 članova žirija, imenovano je još 5 Dodatnih članova žirija. Dodatni članovi žirija glasaju bodovima 0, 1, 2 i 3. Navedene bodove Dodatni članovi žirija mogu dijeliti shodno utisku nakon pročitane pjesme, bez pravila o broju ponavljanja određenog boda. Tako, naprimjer, svi autori mogu dobiti po 3 boda, ali i po 0 bodova, ili se bodovi mogu podijeliti onako kako Dodatni član žirija smatra da je objektivno pravedno.

Raspored žiriranja po duelima:

2. Čitaoci

Pravila glasanja čitalaca

  • Čitaoci glasaju putem dviju društvenih mreža Facebook i Instagram.
  • FACEBOOK: Glasanje putem društvene mreže Facebook će se održati na zvaničnoj Facebook stranici Milih Duela koju možete posjetiti klikom OVDJE. Tu će svaka pjesma biti postavljena pojedinačno, a glasanje će biti putem oznake LIKE/SVIĐA MI SE (y) . Pritom, brojat će se glasovi isključivo od čitalaca koji prate istoimenu stranicu. Dakle, da bi glas bio validan, uvjet/uslov je da zapratite Facebook stranicu Mili Dueli. Svi pristigli lajkovi će se pregledati i autori će se u svakom duelu rangirati. Na osnovu toga, bit će im dodijeljeni evrovizijski bodovi.
  • INSTAGRAM: Glasanje putem društvene mreže Instagram će se održati na zvaničnoj Instagram stranici Milih Duela koju možete posjetiti klikom OVDJE. Tu će svaka pjesma biti postavljena pojedinačno, a glasanje će biti putem oznake SRCE (<3). Pritom, brojat će se glasovi isključivo od čitalaca koji prate našu Instagram stranicu. Na osnovu broja (<3) autori će se u svakom duelu rangirati i bit će im dodijeljeni evrovizijski bodovi.

 

Način selekcije autora za posljednji, Peti krug (TOP 50) 

Prolazak

Posebne napomene za balkanske zemlje:

Svaka balkanska zemlja (BiH, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bugarska, Albanija, Grčka, Kosovo, Rumunija i Slovenija) će dobiti svog pobjednika.  Autor koji osvoji prvo mjesto će dobiti specijalnu nacionalnu diplomu (i medalju) po završetku sezone.

Autori koji su osvojili PRVO, DRUGO i TREĆE mjesto iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Albanije idu direktno u posljednji, peti krug (TOP 50).
Autori koji su osvojili PRVO i DRUGO mjesto iz Grčke, Kosova, Rumunije i Slovenije idu direktno u posljednji, peti krug (TOP 50).

Posebne napomene za balkansku dijasporu:
Autori koji su osvojili PRVO, DRUGO i TREĆE mjesto a dio su Balkanske dijaspore idu direktno u posljednji, peti krug (TOP 50). Autor koji osvoji prvo mjesto će dobiti specijalnu diplomu (i medalju) balkanske dijaspore po završetku sezone.

Posebne napomene za nebalkanske zemlje:

Ukupno je 33 autora iz vanbalkanskih zemalja. Nakon detaljne analize, mjesta za prolazak u finale će biti za njih 18. Pritom će se poštovati kontinentalni princip. Posebne diplome (i medalje) će se dodijeliti prvoplasiranima u Africi, Australiji i Aziji, Evrope i Sjevernoj i Južnoj Americi.

Ukupno, u Petom krugu će biti predstavljeno rekordnih 50 pjesama kroz interesantan slijed događaja. Peti krug će imati tri finalne večeri, dva Finala gdje će biti predstavljeno po 25 autora (od kojih će po 10 autora proći u Veliko finale) i jedno Veliko finale (Mili Dueli 2020 – Grand finals), gdje će biti predstavljeno 20 najboljih pjesama/autora od kojih će se birati najbolji. 

Svi rezultati će biti objavljeni na našoj zvaničnoj web-stranici.

 

O PETOM KRUGU – FINALU MILI DUELI 2020!

Očekuje se spektakularna organizacija koju još uvijek čuvamo u tajnosti.

 

ŠTA SADA? KOJI JE SLJEDEĆI KORAK?

Vaš prvi korak bi trebao biti da se javite svom mentoru i pošaljete mu Vaše pjesme za koje smatrate da bi Vas dobro predstavile u ovom krugu.
Ovdje je lista Facebook profila svih mentora, pronađite svog i javite mu se.

ANĐELA TURUKALO
SARAH ISUFI
LENA KYROPOULOS
ENEA HOTIĆ
DANJA GAŠPAR ĐOKIĆ 
SIMO GOLUBOVIĆ
MILČO MISOSKI
LJUBICA PETROVIĆ KOSOR
LELA ZJAJO
ZDRAVKO ODORČIĆ


All rights reserved.
©2020

Mili DUELI (by Nermin Delić)cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.