mili dueli online balkan poetry contest
Mili Dueli 2020

Mili Dueli 2020: Organizacija Trećeg kruga

Glavna karakteristika Milih Duela je oduvijek BESPLATNA PRIJAVA koja se šalje iz udobnosti svog doma što predstavlja veliku pogodnost s obzirom na brzi tempo života i zastupljenost društvenih mreža u njima.  Ovo je svojevrsna prilika da upoznate nove ljude u svijetu poezije i da poeziji kao našoj zajedničkoj sferi, poklonimo veći značaj u odnosu na ostale dane u godini.

LOKACIJA MILIH DUELA: Udobnost Vašeg doma. Potrebno je samo da preko društvenih mreža pratite plasman Vaše pjesme i komentare i žirija koje je dobila.

SJEDIŠTE MILIH DUELA:   bosnia_and_herzegovina_heart_icon_256.pngGrad Jajce, Bosna i Hercegovina

Putovanja za svakoga: Vodič kroz Jajce, Bosna i Hercegovina - šta ...
Grad Jajce – Bosna i Hercegovina – Mili Dueli 2020

VRIJEME: LJETO i JESEN 2020. godine.

ORGANIZATOR: Nermin Delić, pisac i doktor medicine.

Mili Dueli 2020 – online balkanski kontest poezije, u Prvom krugu je okupio 739 prijavljenih autora iz 52 zemlje svijeta. Kontest inspirisan idejom Nermina Delića, i ovaj put je već od starta prikazao zanimljiv koncept. U Prvom krugu koji je trajao od 1. juna do 30. juna 2020. godine, organizator kontesta Nermin Delić je imao zadatak da pregleda sve prijave i odabere okvirno 500 prijava koje će u narednom krugu biti predstavljene žiriju i čitaocima Milih Duela na društvenoj mreži Facebook

4. jula 2020. godine, objavljena je lista odabranih autora koji će biti predstavljeni u Drugom krugu Mili Dueli 2020. Prema listi koju je sastavio organizator, odabrano je 477 autora za dalji tok kontesta. Drugi krug je trajao od 12. jula do 24. avgusta 2020. godine. Početkom septembra su objavljeni rezultati, a sredinom septembra su autori koji su prošli slali pjesme za naredni – Treći krug, koji je pred nama. Više o organizaciji Drugog kruga možete pogledati ovdje.

 

ORGANIZACIJA TREĆEG KRUGA

 

Datum početka Trećeg kruga će biti naknadno objavljen. 

Broj duela i učesnika

U ovom krugu će biti predstavljeno 9 duela. Bosna i Hercegovina i Srbija sada imaju po jedan duel, u odnosu na prethodni krug kada su imale 2, odnosno 3, zbog brojnosti autora-učesnika. U Trećem krugu imamo TOP 250 najboljih autora od 739 prijavljenih ove godine.

Članovi žirija

Članovi žirija su predstavljeni na početku sezone i u Trećem krugu nije došlo do promjena. Za razliku od prethodnog kruga kada su žirirali isključivo jedan duel, u Trećem krugu obaveze žirija se usložnjavaju i žiriraju u više duela. Izuzetak su žiri-konsultanti za Grčku i Albaniju koji žiriraju samo autore koji su iz tih zemalja. Sve detalje o našim članovima žirija možete vidjeti ovdje:

Jury

 

Pjesma Trećeg kruga? U Trećem krugu autori će biti predstavljeni sa po JEDNOM PJESMOM koju su poslali za učešće u Trećem krugu Mili Dueli 2020. Ukoliko nisu uspjeli u predviđenom roku poslati pjesmu, organizator će upotrijebiti pjesmu koju su poslali u sklopu prijave za Mili Dueli 2020.

U Trećem krugu Mili Dueli 2020 naći će se ukupno 257 autora, podijeljenih u 9 nacionalnih duela. Dueli su sastavljeni na osnovu geografske rasprostranjenosti autora, da li autori žive na Balkanu ili su balkanska dijaspora, ili se, pak, radi o strancima.

Raspored duela je sljedeći:

DUEL 1 – 🇧🇦 Bosna i Hercegovina
DUEL 2 – 🇷🇸 Srbija
DUEL 3 – 🇭🇷 Hrvatska
DUEL 4 – 🇲🇪 Crna Gora
DUEL 5 – 🇲🇰 Sjeverna Makedonija
DUEL 6 – 🇧🇬 Bugarska
DUEL 7 – 🇦🇱Albanija,🇬🇷Grčka, 🇽🇰Kosovo, 🇷🇴Rumunija i 🇸🇮Slovenija
DUEL 8 – Balkanska dijaspora
DUEL 9 – Vanbalkanske zemlje

DUEL 1 – 🇧🇦 Bosna i Hercegovina

DUEL 2 – 🇷🇸 Srbija

DUEL 3 – 🇭🇷 Hrvatska
DUEL 4 – 🇲🇪 Crna Gora
DUEL 5 – 🇲🇰 Sjeverna Makedonija
DUEL 6 – 🇧🇬 Bugarska

DUEL 7 – 🇦🇱Albanija,🇬🇷Grčka, 🇽🇰Kosovo, 🇷🇴Rumunija i 🇸🇮Slovenija
Ostatak Balkana – Mili Dueli 2020 – Treći krug – Tabela učesnika
DUEL 8 – Balkanska dijaspora
Balkanska Dijaspora – Mili Dueli 2020 – Treći krug – Tabela učesnika
DUEL 9 – Vanbalkanske zemlje

 

NAČIN GLASANJA ŽIRIJA I ČITALACA

 

U Trećem krugu glasaju i žiri i čitaoci. Svakom od ukupno 9 duela Trećeg kruga, imenovan je Predsjednik žirija (jedan ili dva), te po jedan ili dva Dodatna člana žirija, koji će vršiti dalju selekciju autora.

Predsjednik žirija je bio prevashodni selektor autora za učešće u Drugom krugu. Dodatni članovi žirija su dodani u cilju što mjerodavnije procjene pjesama.

Ovosezonsko ocjenjivanje žirija u Trećem krugu Mili Dueli bit će izvedeno uz poštivanje sljedećih pravila:

  • Sve pjesme će biti ocjenjene od strane 4 člana žirija.
  • Metod ocjenjivanja su ocjene  1, 2, 3, 4 ili 5.
  • Svaki član žirija ima pravo dati ocjenu koju želi, bez obzira na to koliko će se ona puta ponavljati u duelu koji ocjenjuje. Izuzetak su samo ocjene 1 i 2 koje se mogu upotrijebiti samo jedanput u jednom duelu.
  • Svaki duel, od ukupno 9 duela, imat će drugačiji saziv žirija, po odluci Organizatora.
  • Format glasanja izgleda ovako:
    Organizator – Predsjednik žirija – Dodatni član žirija (2x)
    ili u slučaju Duela 1, Duela 2 i Duela 7 ovako:
    Organizator – Predsjednik žirija (2x) – Dodatni član žirija
  • Uloga Dodatnih članova žirija je definisana na sljedeći način: Dodatni član žirija daje svoju ocjenu i komentar na pjesmu. Davanje ocjene je obavezno, a davanje komentara nije.
  • Uloga Predsjednika žirija je definisana na sljedeći način: Predsjednik žirija daje svoju ocjenu i komentar na pjesmu. Davanje ocjene je obavezno, kao i davanje komentara. Ukoliko Predsjednik žirija ne uspije napisati komentare na pjesme, njegove ocjene će biti verifikovane kao ocjene Dodatnog člana žirija.
  • Uloga Organizatora je definisana na sljedeći način: Organizator daje svoju ocjenu i komentar na pjesmu i perspektivu koju vidi u autorima kada je saradnja sa Mili Dueli u pitanju, kao i na osnovu osvrta žirija koji čine okosnicu Milih Duela. Davanje i ocjene i komentara je obavezno, za svakog autora. Ukoliko primjeti da nekom autoru niko nije dao komentar, organizator je dužan da uputi osvrt na pjesmu istoimenog autora.Organizator zadržava pravo konsultacije sa Predsjednikom žirija i pregleda komentara žirija u cilju što mjerodavnije procjene.

Ovosezonsko ocjenjivanje čitalaca u Trećem krugu Mili Dueli bit će izvedeno uz poštivanje sljedećih pravila:

  • Sve pjesme će biti postavljene na društvenoj mreži Facebook, na oficijalnoj stranici Mili Dueli.
    * Dakle, za razliku od prošlog kruga kada je glasanje bilo na zvaničnom profilu, ovoga puta će glasanje biti moguće na zvaničnoj stranici Mili Dueli na Facebooku. 
  • Pjesme će biti postavljene u opisu slika duela.
  • Čitaoci glasaju u komentarima upisivanjem rednog broja pod kojim je autor predstavljen sa pjesmom.
  • Broje se isključivo glasovi/komentari onih koji su lajkovali stranicu!.
    *Da biste osigurali da Vaš glas bude validan, već ovdje možete lajkovati stranicu:
    This message is only visible to admins.
    Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
    Click to show error
    Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException
  • Na kraju Trećeg kruga, Organizator pregleda sve komentare i bilježi samo one koji su pristigli od čitalaca koji su lajkovali stranicu.

Način selekcije TOP 100

  • Ocjene Predsjednika žirija i Dodatnih članova žirija će biti sabrane i iz njih će se izvući prosječna ocjena. Na tu prosječnu ocjenu će se dodati ocjena Organizatora i ukupna ocjena će odrediti TOP 100 autora koji prolaze u naredni, Četvrti krug (Polufinale).
  • Predsjednik žirija, ukoliko ispoštuje pravila glasanja i uputi svoje komentare i ocjene na pjesme, ima specijalno pravo da JEDNOG autora direktno pošalje u Polufinale. To pravo može da i ne iskoristi.
  • Čitaoci nagrađuju ukupno 25 autora sa najvećim brojem glasova. 3 autora sa najvećim brojem glasova će biti nagrađeni DIREKTNIM prolaskom u Polufinale/Četvrti krug, bez obzira na glasove žirija. Pored toga, još 22 autora će pored ocjene Organizatora i ocjene Predsjednika žirija i Dodatnog člana žirija, imati ubrajanu ocjenu (5) od strane čitalaca, što će im svakako biti od velike pomoći pri finalnoj selekciji budući da će im maksimalna ocjena popraviti prosjek.
  • Prilikom selekcije TOP 100 će vrijediti nacionalni i kontinentalni princip, tako da iz prvih 6 duela, iz svakog duela ponaosob mora proći minimalno po 5 autora, a iz Duela 7 minimalno po 2 autora iz svake zemlje. Iz Duela 8 (Balkanska dijaspora) mora proći minimalno 4 autora, a iz Duela 9 (Vanbalkanske zemlje), Organizator je dužan da teži poštovanju nacionalnog i kontinentalnog principa.

POSEBNA PETICA! Riječ je o tome da ćemo sve naše autore koji su blizu, iz istog ili susjednog su grada, i uspostave međusobnu saradnju u smislu druženja, nagraditi dodatnom ocjenom 5 koja će se zbrajati sa ostalim ocjenama i time pomoći autorima da dostignu Polufinale (TOP 100). Dovoljno je samo da, u inboks Organizatoru, pošaljete zajedničku sliku sa druženja/susreta i oba autora sa slike će dobiti naknadno ocjenu 5.

Napomena: Mili Dueli podsjećaju autore da smo u sezoni COVID-pandemije, te se stoga, pri susretu preporučuje fizička distanca, te nošenje maske i upotreba dezinficijensa, te ponašanje autora u skladu sa aktualnim propisima države u kojoj žive.

Tabelarni prikaz svih 12 duela sa rasporedom žiriranja:

Shema glasanja – Mili Dueli 2020 – Treći krug

 

Rezultati će biti objavljeni na našoj zvaničnoj web-stranici.

 

O ČETVRTOM KRUGU – POLUFINALU

Nakon Trećeg kruga, lista TOP 250 autora će se smanjiti na TOP 100 autora. Tih sto najboljih autora će sudjelovati u Polufinalnu – pretposljednjem krugu našeg kontesta. Organizacija Polufinala će izaći kada za to dođe vrijeme, ali ono što je poznato već od samog starta jeste da će polufinalni krug biti mentorski krug. To znači da će naših sto najboljih autora dobiti priliku da budu mentorisani od strane naših članova žirija. Dakle, autori će imati priliku da sa jednim od naših članova rade na izboru i eventualnoj korekciji pjesme za Polufinale.

Polufinalni krug će nadmašiti onaj iz prethodne godine. Očekuje se spektakularna organizacija koju još uvijek čuvamo u tajnosti.

 

 


All rights reserved.
©2020

Mili DUELI (by Nermin Delić)cropped-mili_dueli_logo_11.jpg
Online Balkan Poetry Contest
Town Jajce
71 202
Bosnia and Herzegovina

Podijeli

9 thoughts on “Mili Dueli 2020: Organizacija Trećeg kruga”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.