mili dueli online balkan poetry contest
Mili Dueli 2019

Mili Dueli 2020/21: Indira Avdyl Hoxha izbačena iz finala!

Mili Dueli

Uvidom u video-snimak i pjesmu za finale koja je poslata, utvrđeno je da je Indira Avdyl Hoxha, finalistica ove sezone Milih Duela, poslala tuđu pjesmu.

– Nisam znala da postoji ovakva pjesma! – autorica se branila ovom izjavom.

Naime, radi se o staroj pjesmi kosovskog benda koju potpisuje Hektor Gjurgjiali. Pjesma je doslovice prepisana od riječi do riječi, dakle, nije poslužila kao inspiracija našoj autorici, već je kompletnu prepisala.

Pjesma neće biti predstavljena na ovogodišnjem finalu Mili Dueli, a organizator je donio odluku da i istoimena autorica ne bude dio finala, unatoč molbi autorice da učestvuje sa nekom drugom pjesmom.

 

Može biti slika sljedećeg: Indira Avdyl Hoxha
Indira Avdyl Hoxha: Nisam znala da postoji identična pjesma!

Ovakve pojave su, nažalost, česte i dešavaju se, ne samo kod nas, već i svugdje u svijetu. Baš zbog toga, Mili Dueli su razvili snažnu mrežu verifikacije svih prijava, u cilju osiguranja autentičnosti koju promovišu. Ovom prilikom žalimo za utrošenim vremenom na promovisanje ovakvih autora, te prijevod njihovih pjesama. I ovaj put je njena mentorica, albanska pjesnikinja Sarah Isufi višesatno prevodila pjesmu, što je rezultiralo ovakvim raspletom. Pišite svojom glavom, pa kako bude! – zaključio je organizator, Nermin Delić.

nermin delic
Nermin Delic (Organizator)

 

Pjesmu možete pogledati:

*Video-snimak sa identičnim tekstom pjesme nećemo emitovati, zbog poštivanja tuđih autorskih prava.

Mili Dueli

 

 

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.