Mili Dueli 2023 Poezija

Nataša Karadžić – Ima te svuđ u meni (Mili Dueli 2023 – Grand Final)

Ime i prezime autora:
Nataša Karadžić
Pjesma za 4. i 5. krug (Finale / Veliko finale):
IMA TE SVUĐ U MENI

Eh, što volim tu ljepotu,
miris mora kad zapjeni,
ima te u mojoj krvi,
ima te u svakoj veni.

Ti si odraz moga lika
osobenost koja tinja,
od svega te volim više,
ti si moja svetinja!

Ikona si koju ljubim,
i molitva s’ plavog svoda,
ti si svako moje jutro
kolijevka si moga roda.

Grob si svakog moga đeda,
i spomenik svih predaka.
Ti si zemljo moj bastion,
domovina, a i majka!

Zagrljaj si svih planina,
Lovćena i Durmitora…
I poljubac najljepši si,
kamena i plavog mora.

Moga srca otkucaj si,
i žila si kucavica…
Ti si Goro moj amanet,
svaka suza s’ moga lica.

Svakog jutra priča ista,
za vječnost se tvoju molim,
IMA TE SVUĐ U MENI,
od svega te više volim!!!

Nešto posebno o Vama!
11.09.1994. rođena u Vrbasu, u (Vojvodini). Diplomirala sportski menadžment na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici i trenutno, na magistarskim studijama menadžment upravljanja sportskim organizacijama, dugo godina bavila se odbojkom, aktivno govorim engleski i italijanski jezik. Živim u stvaram u Podgorici.

Moram istaći jednu važnu činjenicu, a to je da pripadam porodici crnogorskih kolonista, čiji su se đedovi davne 45.odselili u vojvođansku ravnicu. Bilo je pitanje dana kada ću se vratiti u Crnu Goru, zemlju đe su oni zametnuli klicu i vratila sam se, sad sam u zemlji svojih predaka i korijena nastavila svoj život i upravo ta emocija ispunjena nostalgijom i čežnjom za rodnim krajem me je kao tinejdžerku nagnala na pisanje poezije. Mnogo ljudi me pita za upravo moj stil pisanja, a ja im jednostavno kažem: “Srcu se ne može narediti, ono samo osjeća i razumije. Moje srce piše ono, što mu moja duša kazuje, ništa manje ni više od toga..” Zato je moja Crna Gora bila i ostala moja najveća inspiracija, a najveća i najdraža moja nagrada do sad, bila je, suza u oku moga đeda nakon prve objavljene knjige.

Šta je po Vašem mišljenju glavni problem miru u Vašoj državi? Predložite nam rješenja, te kako poezijom donijeti i očuvati mir u svojoj zemji?
Poezija se stub i kult jedne države. Bastion najljepših vrijednosti. Poezija je ta koja pamti i zapisuje. Naročito u Crnoj Gori. Đe se kroz pjesmu i vojevalo i tugovalo i veselilo i pjesmom đeci ono iskonsko u amanet ostavljalo. Poezija spaja ljude, vezuje onu iskru koja je neophodna da bi smo opstali i trajali u današnjem Svijetu. Lijepu riječ zamijenila je tastatura… Obzirom na činjenicu da je Svijet u mnogome napredovao, i da se brojna iskušenja stavljaju ispred svih nas, problema ima više, ali je jedan od važnijih problema današnjice internet platforme koje su zastupljene kod naše đece. Mislim da je vraćanje u krilo knjizi najbolji način da se otrgnu od te pošasti, đe je sve dostupno i transparentno. To je srž… Kroz poeziju đeci ukazati na najbitnije vrijednosti, a to su ljubav, poštovanje, prijateljstvo, porodica i ono po meni veoma važno, vraćanje korijenima, da uvijek i svuda znaju, ko su, što su, odakle su i kome i čemu pripadaju. Jer čovjek, bez saznanja o sopstvenom bivstvovanju i porijeklu, nema kulturu života i zaludu sve ostalo.
Popis objavljenih samostalnih knjiga:
“Da je Vječna”, zbirka rodoljubive poezije (oktobar 2016.)
“Zanimljivi svijet sporta”, edukativna slikovnica i vodič o sportu za đecu (oktobar 2022.)

Glasati možete i pregledom video snimka koji je postavljen na zvaničnu Facebook stranicu Mili Dueli:

 


Mili Dueli 2023 – Peti krug (Veliko finale)

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.