mili dueli online balkan poetry contest
Mili Dueli 2019 Mili Dueli 2020

MILI DUELI 2020: Na kontest prijavljeno 739 pjesnika iz 52 zemlje svijeta!

Prijave za osmu sezonu najpopularnijeg online balkanskog kontesta poezije, Mili Dueli, završene su 1. juna 2020. godine. U periodu od 20. februara 2020. godine do 31. maja iste godine, poziv za prijave je bio otvoren. Podsjećanja radi, na konkurs su se mogli prijaviti autori poezije, bez obzira na starosnu, rasnu i etničku pripadnost. Za autore mlađe od 14 godina, neophodna je i roditeljska saradnja, odnosno dozvola. Prijave su bile otvorene na ukupno 4 linka (3 Google ankete i 1 Webanketa), a bile su prilagođene različitim jezicima (bosanski, bugarski i engleski).
Učešće na konkursu nije podrazumjevalo nikakvu novčanu naknadu, dakle, prijave su potpuno besplatne.

Tok prijavljivanja. Autori su imali 100 dana za prijavu. Već unutar 24 sata od objave konkursa su stigle 103. prijave.  Peti dan od konkursa je stigla i 200. prijava. Broj prijava se iz dana u dan sve više povećavao, da bi se u zadnja dva dana konkursa, izrazito povećao. Samo u posljednja 24 sata od konkursa, stiglo je nevjerovatnih 139 prijava.

U konačnici, na Mili Dueli 2020 je stiglo ukupno 739 prijava iz 52 zemlje svijeta. To je ujedno i najveći broj prijava za jednu sezonu do sada, otkako Mili Dueli postoje.

Promocija. Promotivna kampanja za prijavu na kontest je marketinški organizovana isključivo na društvenenim mrežama organizatora i kontesta, bez novčanih ulaganja. Vijesti o konkursu su se širile putem društvenim mreža, domaćih i internacionalnih portala koji su podržali projekt.

Analiza prijava. I ove godine najveći broj prijava je stigao iz 🇷🇸 Srbije (197), a u odnosu na prethodnu godinu broj prijava se povećao za 54, što je povećanje preko 20%, na šta smo posebno ponosni, budući da Mili Dueli imaju najviše pratilaca upravo u Srbiji. Gotovo trećina (26,7%) svih prijava ove sezone dolazi upravo iz ove zemlje, što opravdava i činjenicu da je Srbija jedina zemlja koja ima više od jednog pobjednika u historiji Milih Duela.
Zanimljiv je podatak da i u najspornijem području na Balkanu,🇽🇰 Kosovu, broj prijava se u odnosu na prethodnu sezonu povećao sa 6 na 14, što je povećanje veće od 100% i dobar pokazatelj da uprkos regionalnoj nestabilnosti, autori koji imaju kosovske putovnice se odazivaju na konkurs. Stoga, cilj projekta i jeste komunikacija između umjetnika, u cilju tolerancije postojećeg stanja, dok se ne iznađu najbolja rješenja za obje strane.

Kao i svake godine ranije, druga po broju prijava je 🇧🇦 Bosna i Hercegovina, sjedište Milih Duela. Ove godine je stigla 121 prijava iz BiH, a budući da se radi o populaciji koja ima dvostruko manje stanovnika od Srbije, popularnost projekta je ipak najintenzivnija u BiH. Broj prijava u BiH je 4 na 100 000 stanovnika. U Srbiji je stopa prijava 2,8 na 100 000 stanovnika. BiH je prošle godine imala 112 prijava.

Najveće iznenađenje ove godine, po broju prijava, svakako je 🇲🇪 Crna Gora. Za razliku od prošle godine kada je sa 44 prijave imala udio od 8,1%, sada se broj prijava uvećao za oko 80 %, i zemlja ima 76 svojih predstavnika. U velikoj mjeri se zahvaljujemo i prof. Senadi Đešević koja je svoje učenike pozvala da se prijave.  U Crnoj Gori je stopa prijava čak 13 na 100 000 stanovnika.

🇭🇷 Hrvatska je ove godine imala 4 prijave više nego prošle, a stopa prijava je 1,8 na 100 000 stanovnika.

🇧🇬 Bugarska je ove godine sa 63 prijave, zauzela udio od 8,5% svih prijava. Za razliku od prošle godine, broj prijava je povećan za oko 10%. Ona je ove godine, kao i prošle, imala svoj jedinstven sistem prijava isključivo na bugarskom jeziku, budući da je interesovanje za prijave bilo veliko.

🇲🇰Sjeverna Makedonija je ove godine sa 41 prijavom, dvije manje nego prošle godine, što je u okviru naših standardnih devijacija. Stopa prijava je 2 na 100 000 stanovnika.

Ove godine, Mili Dueli bilježe najveći porast popularnosti u 🇦🇱 Albaniji, za skoro 300%, gdje je sa prošlogodišnjih 9 prijava, broj prijava ove godine 26. To nam je izuzetno važno, budući da je albanski jezik uvelio drugačiji od okolnih jezika i da je komunikacija samim tim otežana. Ipak, vjerujemo da će ove godine engleski jezik i prijevodi poezije na domaće jezike i albanski jezik, uveliko unaprijediti odnos umjetnika Albanije i regiona.

🇸🇮 Slovenija ove godine ima čak 8 prijava, što je porast za 125 % u odnosu na prošlu godinu. Inače, popularnost Milih Duela u Sloveniji se sporije širi u odnosu na ostale zemlje bivše Jugoslavije.

🇳🇬 Nigerija, kao najnaprednija afrička zemlja, poslala je ukupno 16 prijava na kontest. To je ujedno i rekordan broj prijava iz jedne afričke zemlje ikada, kao i velika prilika za proširivanje Mili Dueli na afrički kontinent, posebno Nigeriju, gdje engleski jezik oficijalni jezik. Pored Nigerije, po prvi put sa afričkog kontinenta, javljaju nam se pjesnici iz 🇦🇴 Angole, 🇺🇬 Ugande, 🇿🇲 Zambije, 🇲🇦 Maroka, 🇲🇿 Mozambika, 🇹🇬 Toga, 🇬🇭 Gane, 🇰🇪 Kenije, a tu je i prošlogodišnji finalista iz Svazilenda, današnje preimenovane države pod nazivom 🇸🇿 Eswatini.

Zemlja sa najvećim brojem prijava iz dijaspore je 🇩🇰  Danska, a vrijedi izdvojiti i 🇩🇪  Njemačku i  🇮🇹 Italiju, gdje broj prijava također zapažen.

Porast broja prijava je zabilježen i u 🇬🇷 Grčkoj i 🇷🇴 Rumuniji, gdje se tek očekuje širenje mreže Milih Duela. Također, prijave prijave su nam stigle i iz 🇷🇺 Rusije i 🇹🇷 Turske. Ove godine će čitava srednja Evropa (izuzev Mađarske) imati svoje predstavnike u Milim Duelima.

U Aziji, zabilježene su prve prijave iz  🇸🇦 Saudijske Arabije, 🇵🇰 Pakistana, 🇦🇿 Azerbejdžana,🇲🇾  Malezije i 🇨🇳 Kine.

U Južnoj Americi, prijave su po prvi put stigle iz 🇧🇷 Brazila i 🇦🇷 Argentine.

ŠTA DALJE?
*Kako će teći kontest u narednom periodu?

DatumPlan
1. juni do 30. juni Organizator vrši pregled prijava i to se označava kao Prvi krug. Do 30. juna će izaći lista odabranih učesnika Drugog kruga.
1. jula do 12. jula Organizator će objaviti organizaciju učešća u Drugom krugu, kako i gdje će autori biti predstavljeni, kako žiri glasa, kako čitaoci glasaju, te koje će se pjesme naći zajedno u duelu.
12. juli Počinje Drugi krug. Tada počinje glasanje i žirija i čitalaca. Broj autora će se nakon Drugog kruga suziti, a oni najbolji će proći u Treći krug. U Trećem krugu ih očekuje rad sa mentorima/našim članovima žirija koji će im pomoći da pronađu najbolje pjesme za svoje predstavljanje. Četvrti krug je polufinalni, a Peti je finalni krug. Kontest traje do kraja septembra kada će se znati pobjednici.

PRIZNANJA I NAGRADE. Svi autori koji budu na listi za Drugi krug će dobiti priznanje za poeziju, saradnju i promicanje kulture putem digitalnih tehnologija, naravno, ukoliko uspijemo uspostaviti saradnju sa autorom koja znači kvalitetan odnos i komunikaciju. Ostale nagrade se dodjeljuju shodno razvoju takmičenja.

 

RIJEČ ORGANIZATORA 

Dragi autori,

Prvenstveno želim da čestitam svim autorima koji su se prijavili na Mili Dueli 2020. 739 prijava! Velikih 739 prijava, bez ijedne potrošene marke na promociju kontesta. I vi ste se javili iz 52 zemlje svijeta. I vi skupa pričate bar toliko jezika. I tu smo. Poezija nas ujedinila da vjerujemo. 🇦🇱🇦🇴🇦🇷🇦🇹🇦🇺🇦🇿🇧🇦🇧🇷🇧🇬🇨🇦🇨🇳🇭🇷🇨🇿🇩🇰🇫🇷🇩🇪🇬🇭🇬🇷🇮🇳🇮🇶🇮🇱🇮🇹🇰🇪🇽🇰🇱🇻🇲🇰🇲🇾🇲🇹🇲🇪🇲🇦🇲🇿🇳🇱🇳🇬🇵🇰🇵🇭🇵🇱🇷🇴🇷🇺🇸🇦🇷🇸🇸🇰🇸🇮🇸🇿🇸🇪🇨🇭🇹🇬🇹🇷🇺🇬🇺🇦🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🇺🇸🇿🇲 Pogledajte ove boje koje djeluju kao šareni pravougaonici, a ustvari, svi samo gledamo da nađemo svoj, jer ima nešto magično u tim našim zemljama. Ima nešto, i veće je od razuma i ljudstva. Porijeklo. I ono ne čini pisca „nacionalnim“, već neponovljivim i antologijskim. Baš kao i zastave, svi smo slični, a svi imamo nešto što nas razlikuje od drugih. Umjesto što se radujete razlikama, radujte se sličnostima; jer uvijek je lakše kad ima još negdje… neko… i nešto. A razlike čuvajte u džepovima, pa nas zadivite, kad se osjetitite drugačijima.

Sav moj rad u Milim Duelima je i zasnovan na brojkama, povjerenja, a ne novca. Jer ima nešto što nema cijenu. Čitava organizacija, iz godine u godinu, znate i sami da nije bila laka, štaviše prezahtijevna je bila i ne može se platiti, posebno ako imate 20, 21, 22,… godine, kada je svijet tako šaren i druželjubiv prema vama. Ipak, sve ove godine, od 16. pa do 24. godine, bio sam uz vas i za vas. I nije mi žao vremena. Ko zna kakav bih doktor medicine bio, da nisam upoznao sve vas i da zbog vas nisam zavolio ljude i Balkan!   Mili Dueli su zaista ponudili nešto novo u balkanskoj kulturi, u književnom pristupu naših pisaca, uopće… Po prvi put su se autori mogli prijavljivati i besplatno dobijati najkonstruktivnije kritike koje sam im mogao pružiti, zahvaljujući onima koji su  odlučili da mi pomognu u ovoj misiji DA IDEMO NA BOLJE, a da po mogućnosti ne odemo od sebe. I uspjeli smo! Nije sramota ne znati, imati grešku, dvije, pet,… Sramota je patiti za onim što niste dovoljno puta pokušali urediti da bude po mjeri.  

Pišite i čitajte, jer samo je knjiga teža od uma. I samo pisac stvara svjetove u njoj, svjetove koji ne umiru i ne prolaze, kao što ćemo svi mi ovdje proći.

Mi u Milim Duelima tražimo pjesnika koji je spreman zadiviti svijet, ne samo svojim pjesmama, već i pojavom, osobitošću i stavovima. Traže se hrabri ljudi čiji ciljevi i postignuća djeluju motivirajuće za sve nas koji se bavimo poezijom iz ljubavi i bezuslovno. U cijeli projekt ulazimo bez opterećenja, sretni i svjesni svojih uloga, pa tražimo i autore koji će biti takvi, svjesni ne samo svojih postignuća već i svojih mogućnosti.  Trudit ćemo se da iz vas izvučemo najbolje – bit ćemo iskreni i nesujetni, pa takvi budite i vi.  

U narednom periodu me očekuje evaluacija vaših pjesama. Oko 1500 pjesama me čeka. Niste ni svjesni koliko su vaše misli zanimljive, darovite i velike! Zato, ispružite svoja krila i van svojih gnijezda, jer naše nebo treba takve ptice!

 

Nermin Delić (Sarajevo, Bosnia and Herzegovina)

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.