Mili Dueli 2020

MILI DUELI 2020: Rezultati 2. kruga – DUEL 4 – Srbija

Mili Dueli 2020 (8. sezona) su imali 739 prijava iz 52 zemlje svijeta. Riječ je o najvećem i najpopularnijem online kontestu poezije na ovim prostoria koje već 8. godinu zaredom okuplja pjesnike regiona, a u zadnje vrijeme i svijeta. Sjedište Mili Dueli je grad Jajce, Bosna i Hercegovina. Svrha kontesta je poticanje interkulturalnog dijaloga među umjetnicima Balkana i svijeta. Budući da se radi o jednom od najosjetljviijih regiona u svijetu sa burnom prošlošću, cilj kontesta je izgradnja mostova kulture i međusobnog uvažavanja između nekad ratom zahvaćenih područja.

Kontest je tradicionalno sastavljen od 5 eliminatornih krugova.U svakom krugu se broj autora smanjuje, a u posljednjem, Petom krugu, odlučuje se i pobjednik sistemom glasanja baziranom na bodovnom sistemu Eurovision Song Contest. Glavno odgovorno lice kontesta je Nermin Delić, idejni tvorac i organizator kontesta. Mili Dueli već 8 godina zaredom okupljaju autore i šire utjecaj poezije u svakodnevnici.

Ukratko o Prvom krugu: Selekciju svih pristigli prijava (739) je vršio Nermin Delić. Organizator je odabrao 476 autora za predstavljanje u Drugom krugu.

Ukratko o Drugom krugu:  Nakon selekcije u Prvom krugu od strane organizatora kontesta, Nermina Delića, odabrano je 476 autora koji su predstavljeni u Drugom krugu. U Drugom krugu, autori su svrstani u 12 duela, prema državama iz kojih dolaze. Zbog brojnosti učesnika, Bosna i Hercegovina je imala 2 duela (DUEL 1, DUEL 2), a Srbija 3 (DUEL 3, DUEL 4, DUEL 5). Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska su imale zasebno po jedan duel (DUEL 6, DUEL 7, DUEL 8, DUEL 9). Zbog malobrojnosti učesnika, u jednom duelu su predstavljeni autori iz Albanije, Grčke, Kosova, Rumunije i Slovenije (DUEL 10). Pjesnici sa balkanskim korijenima, ali sa trenutnim prebivalištem van Balkana, svrstani su zajedno u jedan duel (DUEL 11). Na kraju, svi autori koji dolaze iz vanbalkanskih zemalja, svrstani su u jedan duel (DUEL 12).

Početak predstavljanja duela na zvaničnom Facebook profilu Milih Duela je bio 12. juli, 2020. godine. Dueli su predstavljani redoslijedom, na svaka 2-3 ili 4 dana shodno obimu duela. Prvih 15 dana od predstavljanja duela, pratioci Milih Duela su mogli glasati u komentarima upisivanjem rednog broja autora ispod slike gdje u opisu predstavljena njegova pjesma. Pored čitalaca, glasali su i članovi žirija, sastavljeni od 12 renomiranih i za Mile Duele važnih umjetnika Balkana. Oni su vršili odabir 90% autora koji će proći u Treći krug. Ostalih 10% je predviđeno za glasove čitalaca, za one koje žiri nije odabrao, a imaju veliku podršku svojih prijatelja i pratilaca Mili Dueli.

 

REZULTATI

DUEL 4 – 🇷🇸 SRBIJA

 

PRAVILA DUELA: U Duelu 4 su predstavljeni svi odabrani autori iz Srbije koji su rođeni od 1982. – 2000. godine. Broj učesnika Duela 4 je 58. Duel 4 srbijanskih autora nakon Drugog kruga ima 25 autora. Predsjednik žirija je birao 15 autora, dodatni član žirija bira 8 autora, dok čitaoci svojim glasovima biraju 2 autora.

Kako se glasalo? Prvobitnu selekciju je vršio Predsjednik žirija. Dakle, on je od svih ponuđenih autora u duelu, odabrao 15. najuspješnijih, na osnovu svog suda. Nakon što su rezultati glasanja Predsjednika žirija (1) stigli, Dodatni član žirija (2) je od autora koje nije odabrao predsjednik, odabrao onoliki broj autora koliko mu pravila kontesta nalažu (30%). Nakon toga, autorima koji ni tu selekciju nisu prošli, pregledani su glasovi Čitalaca (3) i odabrano je, po odluci čitalaca koji su ispoštovali pravila glasanja, dodatnih 10 % autora, koliko pravila kontesta nalažu.

(1) Predsjednik žirija: Nikola Ismail a. Nikola Smajlovski
(2) Dodatni član žirija: Nermin Delić 
(3) Čitaoci (broj pristiglih glasova/komentara): 1876

Čitaoci su glasali u komentaru ispod 6 postavljenih slika u kojima je predstavljeno ukupno 58 pjesma ovog duela. Organizator je pregledao sve komentare, na svim slikama ovog duela i shodno pravilima odabrao 2 autora sa najvećim brojem validnih glasova.

mili dueli
DUEL 4 – Drugi krug – Rezultati – Mili Dueli 2020 – Tabela

 

ŠTA SADA?

AUTORI KOJI SU PROŠLI u sljedeći krug Milih Duela, bit će na Facebooku privatnom porukom u inboks obaviješteni o slanju pjesme za Treći krug.

Treći krug će početi u septembru, a precizan datum sa pravilima daljnje selekcije pjesama će objaviti organizator u sljedećih nekoliko dana. Molimo za strpljenje!

AUTORI KOJI NISU PROŠLI u sljedeći krug Milih Duela, dakle, koji su ostali u TOP 500, dobit će elektronsko priznanje za  sudjelovanje budući da su svojim učešćem predstavljali svoje zemlje, te će shodno tome dobiti priznanje za interkulturalni dijalog balkanskih zemalja i zemalja svijeta u kojem su učestovali.

Sve predstavljene pjesme će biti zastupljene u zajedničkom elektronskom zborniku koji će, po svemu sudeći, imati i svoje štampano izdanje (ljeto, 2021.), kada nas očekuje MILI DUELI BALKAN TOUR.

Također, svi autori koji su 2000. godište ili mlađi, će biti predstavljeni na MILI DUELI JUNIOR ONLINE POETRY CONTEST koji će startati par dana nakon završteka osme sezone Mili Dueli 2020 – Online Balkan Poetry Contest! 

 

KOMENTARI ŽIRIJA

 

Predsjednik žirija: NIKOLA ISMAIL A. NIKOLA SMAJLOVSKI

6. Vladimir Gradašević – Kameleon, (Pesma)
U ovoj pesmi me je “kupila” jednostavnost poetskog izraza. To nije ona jeftina ili kako je nazivam imitatorska jednostavnost čijim podražavanjem barem 80% današnjih pesnika piše. Pardon, pokušava da piše.
Vladimir je izabrao jednu klasičnu, temu dobroznanu pesnicima – stvaranje književnog dela i gradacijski (hehe, Gradašević gradacijski predstavlja… Smejte se dobra fora, majke mi… Dobro ne morate…) nam predstavlja kako teče taj proces.
Pesma počinje jednim biblijskim motivom, baš kao da čitanjem vidim uvod u Stari zavet “U početku beše reč”, čime je Stvoritelj zazidao svoju misao o nastanku sveta – dakle rečju, tako i kod Vladimira stvaranje pesme počinje rečima koje se nižu u stihove i kroz strofe stvaraju dalju formu tj. telo.
Potom joj pesnik udahnjuje život prepravljajući reči da se sklope u misao i daljim doradama semantičke i morfološke prirode pesma dobija život da bi vremenom stekla zrelost i otisla se u svet. Iz Edenskog vrta?
Sjajno, jednostavno i čitljiv. Od autora očekujem još dobrih pesama u nastavku takmičenja.

7. Zoran Ilić – Zeka (Hodnik)
Tehnički jako potkovana pesma koja prati jedanaesterac i dvanaesterac sa paralelnom – unakrsnkm rimom slogovskog tipa, uredno spakovan u četiri strofe.
Sam kvalitet pesme je diskutabilan zbog konfuzne i savijene fabule u kojoj se nazire smisao naslova “Hodnik”. Lirski subjekat se nalazi u teškom periodu, u “međuprostoru samog sebe” i od druge strofe počinje da se obraća nekome od koga očekuje da će ga nizom bolnih procesa na kraju krajeva izvući iz tog stanja. I to, saznajemo, na samom kraju – prostim rečima “Volim te”.
Pesma ima kvaliteta ali nedovoljno. Nedostaje spona u prelazu smisla. Ako su strofe sobe onda im zaista nedostaje hodnik, mora da bude uočljiviji. Možda jedna dodatna strofa između prve dve i poslednje dve strofe sazida pesmu do kraja.

8. Lidija Radsavljević (Kolateral)
Moj apsolutni favorit ovog kruga je upravo ova pesma. Još dok sam letimice čitao prvi put kakve sam kandidate dobio, ova mi je zapala za oko. I svakim narednim čitanjem sve je veći užitak bio.
Izuzetan ali izuzetan primer kako jedna ljubavna pesma može da se napravi bez ljigave patetike, da ne zvuči kao ć, kao kratko uputstvo za lakše povraćanje već da se, hvala Bogu, uživa u njoj.
Ljubavna tema je jako isforsirana i izlizana u svetu poezije. Ali kad se ovako maestralno napiše bude melem za dušu.
Lirski subjekat, možda pesnikin alterego u drugoj osobi vidi nekog ko je ostvaruje kao ličnost i da je, ta osoba, čini potpunom čak i onda kada nije sve u redu… Kada život nije potpun. Oseća se to da nije potrebno težiti ka savršenstvu jer je ono samo prisutno u jednom normalnom ljubavnom odnosu dva ljudska bića.
Pak, jako mi se sviđa izražena doza sumnje – da li ta druga osoba gleda to istim očima ili posmatra sa aspekta jedne prolazne faze. To osećanje sumnje ostavlja odlična poslednja strofa sa dva pitanja “šta ćeš više? /Zar nije to po šta si došao?”
I poslednji stih koji buni zbog tačke na kraju… Da li je autorka namerno stavila tačku kao da se miri sa tim da je Kolateral ili je u pitanju samo “lapsus in cami”?

9. Bojana Simeunović, (Nova ljubav).
Pesma… Ili već tako nešto izgleda kao da je nastala tokom vožnje autobusom na potezu Batajnica – Zeleni venac, 706-icom. Neko je ubijao vreme u dokolici. I to vrlo loše. Jadno vreme. Mrtvo.
Bajkovit ulaz u pesmu, klasična krilatica posle koje se pojavljuje neki zmaj koji čuva sva blaga sveta je tek samo nova ljubav koja će biti palijativ i zavoj za rane od prethodne. Give me some LAVOR, porfavor.
Ovakva pesma ne zaslužuje nikakvu diskusiju niti prolaz dalje. Možda prođe kao materijal za neki lokalni zbornik pesnika koji će naravno sami finansirati kako bi dobili po par primeraka da podele rodbini i prijateljima. Seča šuma opet neopravdana.
Dakle, nepoetična, neoriginalna , nezanimljiva pesma koja bi uz doradu mogla da bude ostvarenje novokomponovanog hita sa treninga na jutjubu. Neka Maya Berović u duetu sa Džala Buba Okorelim Bratom. Možda. Već mogu da zamislim Maju Berović kako počinje “Iza sedam brda, iza sedam gora mene čeka neka ljubav nova” tdum ccc kp dum…

16. Lina Miličević (Padobranci, dobrovoljci)
Dobrovoljno kažem ne pesmi.

19. Slađana Bažalac (Prasak)
Zbog odlične ritmike u početku pesme očekivao sam da će me u središtu dočekati prasak. Ali već nakon par stihova gubi se dojam i sve je postalo samo na cim. I to mi je… Mana ove pesme.
Nedostaje gradacije za tu eksploziju da čitalac budem kao u blenderu jedno vreme… Da oseti oštrinu pesme, i onda gradacija da krene u recesiju i da se stvar smiruje.
Znači savršen šablon sa tehničke strane trebalo bi da izgleda:
Neizvesnost
Prasak
Raščišćavanje
Forma stihova je jako dobra i stvara dijapazon za menjanje ritma ali eto on se gubi nekorišćenjem interpunkcije – SAMO DVA ZAREZA U 36 STIHOVA. U pesmi ovakve forme upravo znakovi interpunkcije služe kao KIK – HET – SNER. Na tome se da poraditi naravno.
Puno sreće u nastavku takmičenja.

32. Nikola Motika, (Sudbina)
Heh, baš kao i sam naziv pesme, iznenadio sam se jer sem što je moj imenjak još moj sugrađanin, bio u jednom zborniku mladih talenata našeg okruga zajedno sa mnom, i to mi je eto ostalo negde u podsvesti.
Pesma je jako dobra, ima zanimljivu radnju, slikovita je. Dočarao je da smo i mi saputnici, tu negde iza njega i sudbonosne poznanici, i pratimo razvoj možda nove ljubavi a možda pak samo divnog prijateljstva i ostajemo u sadašnjosti i čekamo da oni popiju kafu. I sviđa mi se takav kraj – sve opcije su otvorene a nama ostaje mašta da zamislimo i završimo pesmu.
Zamerku imam samo jednu što je pojedine stihove mogao da podeli u dva a ne da piše širi stih naročito na kraju 3. i 5. strofe.

44. Jelena Ljubisavljević, (Podrška neznanim junacima)
Pesma nastala kao izduvni ventil tokom karantina. Samo malo izobličene činjenice kojima smo bombardovani u svim informativnim emisijama i čestim hashtagom #OSTANIKODKUĆE i u dnevnoj štampi koja je odavno požutela.

Hvala samo lekarima. Trgovcima. Humanitarnim organizacijama. Volonterima. Odgovornim ljudima.
ŠTO se policije tiče. Hvala im za prekoračenje sile početkom jula.
Hvala za suzavce i batine.
Ćale, ovo je za tebe.
Hvala ali ne hvala. Nisam mazohista.
Doviđenja.

58. Rade Šupić, (Razgovori)
Bez dalje analize, samo da pomenem da pratim Radov rad. Momak ima veliki potencijal.

 

Dodatni član žirija: NERMIN DELIĆ 

Dragi autori, 
Prije svega, čestitke svima na sudjelovanju. Nijedno od vas nisam odabrao bez razloga, već sam u obimnoj selekciji iz Prvog kruga (739 autora), baš sa vama poželio ostvariti saradnju i druženje. I zaista, ne žalim vrijeme koje sam utrošio na čitanje i prezentaciju vaših pjesama, jer me svaka naučila nečemu. 

Budući da poezija podliježe kritici, što je čini vanvremenskom, drago mi je što sam osnovao najbolji mogući tim koji će raditi na njenoj selekciji. U ovom duelu je selekciju pjesama primarno je radio naš prošlogodišnji pobjednik, dečko sa ogromnim potencijalom za pisanje poezije.  

Čitajući vaše pjesme, pokušao sam da pronađem originalnost na kojoj uvijek insistiram, jer samo ona može promijeniti sve. U ovom krugu primat u odabiru autora ima svakako Predsjednik žirija i njega sam zamolio da nam predstavi svoju metodologiju selekcije autora. Kada sam ja, kao Dodatni član u pitanju, u ovom krugu sam nagradio dvije grupe autora: one koji su se u svojim pjesmama istakli originalnošću izraza i one koji su poslali pjesnički zrele pjesme ali su bili itekako i društveno aktivni kada je u pitanju online komunikacija u Milim Duelima. 

Za svakog autora sam napisao pojedinačno komentar, u svoju svesku, i moja je praksa uvijek bila direktno obraćanje u komentarima svakom autoru ponaosob, ali zbog privatnih obaveza (oko odbrane diplomskog rada na fakultetu), nisam bio u prilici da vam to i otkucam. No, od sljedećeg kruga, svakako da idu ustaljeni komentari, onako kako ja to uvijek i radim.

Čestitke svim na povjerenju… Više od 23 000 komentara je pristiglo u ovom krugu… za POEZIJU… za NAS. <3

Nermin Delić

 

 

PJESME DUELA

Cjelokupni duel možete pogledati na društvenoj mreži Facebook, gdje je na zvaničnom profilu Milih Duela predstavljen kroz nekoliko slika:

 

Više o organizaciji Drugog kruga pogledajte ovdje:

Mili Dueli 2020: Organizacija Drugog kruga!


Mili Dueli
Mili Dueli Copyrights

MILI DUELI 

Made in Bosnia and Herzegovina
by Nermin Delić

Europe / Balkan Peninsula
Bosnia and Herzegovina
Federation of Bosnia and Herzegovina
Central Bosnia Canton
Jajce Town 70202

Sva prava zadržana. // All rights reserved.


Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)