Mili Dueli 2020

MILI DUELI 2020: Rezultati 2. kruga – DUEL 5 – Srbija

Mili Dueli 2020 (8. sezona) su imali 739 prijava iz 52 zemlje svijeta. Riječ je o najvećem i najpopularnijem online kontestu poezije na ovim prostoria koje već 8. godinu zaredom okuplja pjesnike regiona, a u zadnje vrijeme i svijeta. Sjedište Mili Dueli je grad Jajce, Bosna i Hercegovina. Svrha kontesta je poticanje interkulturalnog dijaloga među umjetnicima Balkana i svijeta. Budući da se radi o jednom od najosjetljviijih regiona u svijetu sa burnom prošlošću, cilj kontesta je izgradnja mostova kulture i međusobnog uvažavanja između nekad ratom zahvaćenih područja.

Kontest je tradicionalno sastavljen od 5 eliminatornih krugova.U svakom krugu se broj autora smanjuje, a u posljednjem, Petom krugu, odlučuje se i pobjednik sistemom glasanja baziranom na bodovnom sistemu Eurovision Song Contest. Glavno odgovorno lice kontesta je Nermin Delić, idejni tvorac i organizator kontesta. Mili Dueli već 8 godina zaredom okupljaju autore i šire utjecaj poezije u svakodnevnici.

Ukratko o Prvom krugu: Selekciju svih pristigli prijava (739) je vršio Nermin Delić. Organizator je odabrao 476 autora za predstavljanje u Drugom krugu.

Ukratko o Drugom krugu:  Nakon selekcije u Prvom krugu od strane organizatora kontesta, Nermina Delića, odabrano je 476 autora koji su predstavljeni u Drugom krugu. U Drugom krugu, autori su svrstani u 12 duela, prema državama iz kojih dolaze. Zbog brojnosti učesnika, Bosna i Hercegovina je imala 2 duela (DUEL 1, DUEL 2), a Srbija 3 (DUEL 3, DUEL 4, DUEL 5). Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska su imale zasebno po jedan duel (DUEL 6, DUEL 7, DUEL 8, DUEL 9). Zbog malobrojnosti učesnika, u jednom duelu su predstavljeni autori iz Albanije, Grčke, Kosova, Rumunije i Slovenije (DUEL 10). Pjesnici sa balkanskim korijenima, ali sa trenutnim prebivalištem van Balkana, svrstani su zajedno u jedan duel (DUEL 11). Na kraju, svi autori koji dolaze iz vanbalkanskih zemalja, svrstani su u jedan duel (DUEL 12).

Početak predstavljanja duela na zvaničnom Facebook profilu Milih Duela je bio 12. juli, 2020. godine. Dueli su predstavljani redoslijedom, na svaka 2-3 ili 4 dana shodno obimu duela. Prvih 15 dana od predstavljanja duela, pratioci Milih Duela su mogli glasati u komentarima upisivanjem rednog broja autora ispod slike gdje u opisu predstavljena njegova pjesma. Pored čitalaca, glasali su i članovi žirija, sastavljeni od 12 renomiranih i za Mile Duele važnih umjetnika Balkana. Oni su vršili odabir 90% autora koji će proći u Treći krug. Ostalih 10% je predviđeno za glasove čitalaca, za one koje žiri nije odabrao, a imaju veliku podršku svojih prijatelja i pratilaca Mili Dueli.

 

REZULTATI

DUEL 5 – 🇷🇸 SRBIJA

 

PRAVILA DUELA: U Duelu 5 su predstavljeni svi odabrani autori iz Srbije koji su rođeni od 2001. – 2004. godine. Broj učesnika Duela 5 je 15. Duel 5 srbijanskih autora nakon Drugog kruga ima 5 autora. Predsjednik žirija je birao 3 autora, dodatni član žirija bira 1 autora, dok čitaoci svojim glasovima biraju, također, 1 autora.

Kako se glasalo? Prvobitnu selekciju je vršio Predsjednik žirija. Dakle, on je od svih ponuđenih autora u duelu, odabrao 3. najuspješnijih, na osnovu svog suda. Nakon što su rezultati glasanja Predsjednika žirija (1) stigli, Dodatni član žirija (2) je od autora koje nije odabrao predsjednik, odabrao onoliki broj autora koliko mu pravila kontesta nalažu (30%). Nakon toga, autorima koji ni tu selekciju nisu prošli, pregledani su glasovi Čitalaca (3) i odabrano je, po odluci čitalaca koji su ispoštovali pravila glasanja, dodatnih 10 % autora, koliko pravila kontesta nalažu.

(1) Predsjednik žirija: Ljubica Petrović Kosor
(2) Dodatni član žirija: Nermin Delić 
(3) Čitaoci (broj pristiglih glasova/komentara): 489

Čitaoci su glasali u komentaru ispod 3 postavljenih slika u kojima je predstavljeno ukupno 15 pjesma ovog duela. Organizator je pregledao sve komentare, na svim slikama ovog duela i shodno pravilima odabrao 2 autora sa najvećim brojem validnih glasova.

ŠTA SADA?

AUTORI KOJI SU PROŠLI u sljedeći krug Milih Duela, bit će na Facebooku privatnom porukom u inboks obaviješteni o slanju pjesme za Treći krug.

Treći krug će početi u septembru, a precizan datum sa pravilima daljnje selekcije pjesama će objaviti organizator u sljedećih nekoliko dana. Molimo za strpljenje!

AUTORI KOJI NISU PROŠLI u sljedeći krug Milih Duela, dakle, koji su ostali u TOP 500, dobit će elektronsko priznanje za  sudjelovanje budući da su svojim učešćem predstavljali svoje zemlje, te će shodno tome dobiti priznanje za interkulturalni dijalog balkanskih zemalja i zemalja svijeta u kojem su učestovali.

Sve predstavljene pjesme će biti zastupljene u zajedničkom elektronskom zborniku koji će, po svemu sudeći, imati i svoje štampano izdanje (ljeto, 2021.), kada nas očekuje MILI DUELI BALKAN TOUR.

Također, svi autori koji su 2000. godište ili mlađi, će biti predstavljeni na MILI DUELI JUNIOR ONLINE POETRY CONTEST koji će startati par dana nakon završteka osme sezone Mili Dueli 2020 – Online Balkan Poetry Contest! 

 

KOMENTARI ŽIRIJA

 

Predsjednik žirija: LJUBICA PETROVIĆ KOSOR

Nije bilo lako izdvojiti tri pjesme, između ovoliko lijepe poezije, sličnih kvaliteta. Tim više što su u pitanju mladi, pjesnikinje i pjesnici. Može se učiniti nekome od njih, da je nepravedno eliminisan, ali pravila su takva: Ja mogu odabrati samo troje za prolazak u sledeći krug.
Kratko ću reći nešto o odabranim pjesmama i prokomentarisati još neke koje su ostavile utisak na mene.

ZALAZAK SUNCA SREDOM
Poezija koja priliči devetnaestogodišnjakinji. Pomalo od svega, iz života, iz ljubavi, pomalo filozofiranja, sa željom da se kaže što više.Možda je baš u tome pogreška jer je pjesma bespotrebno dugačka, pa postoji rizik da ne drži pažnju čitaoca.
Ipak, sve to, pomalo haotično i bez nekog reda “nabacano”, sa povremenim pokušajem nedefinisane rime, meni se, na neki neobjašnjiv način dopalo. Mogla bi ovo biti lijepa poezija, uz izvjesne korekcije. Zato mislim de Ani treba dati šansu, da ide dalje.

MRZIM, DAKLE VOLIM

…volim, dakle postojim! Lubav je srž postojanja. Ko od nas nije ovako volio, ovako slatko mrzio i patio? Od ljubavi do mržnje, samo nit. Ili je to samo foliranje, da se od sebe ili od onog drugog, sakrije zaljubljenost, da se sakrije jačina ljubavi, za koju se plašimo da neće biti uzvraćena istom snagom. Pjesma je kao igra, toplo hladno, puna zaokreta, jasno i lagano napisana.I na kraju, poentiranje, priznanjem :
A najvise mrzim što sve ovo volim
I što mi sve ovo prija
Kao nikad pre.

ŠTO JE ŽIVOT?

Zna li čovjek na početku života, što je to život, kako se živi život i što ga sve u životu čeka? Bilo mi je zanimljivo čitati Bojanine stihove. Dobro savladana teorija. Ne sunjam da će i praksa biti na nivou. Dopada mi se što je u pomoć pozvala iskustvo. Starca, koji se života naživio i može podijelit dobre savjete. Dopada mi se i što je pjesma optimistična. Dopada mi se i ova atipična rima kojom je začinila stihove. Imam primjedbu na nekoliko pravopisnih greščica, koje, međutim, ne utiču na kvalitet i nijesu mi mnogo zasmetale.

Pored odabranih, moram se osvrnuti i na sledeće pjesme:

KORIJENI ZAJEDNIČKOG CVIJETA, Belme Husović.
Lijepa ljubavna rima. Volim rimu ali danas je sve manje ima. Jasna misao, bez viška riječi, opisa i poređenja. Dvanaest stihova, sasvim dovoljno da se iskaže suština i da pjesma ne bude smorna.

KAVEZ, Marina Milošević

Pjesma mi je privukla pažnju interesantnim poimanjem ljubavi, slobode ,sreće. Pitam se, kako to da postoji neko ko je slobodan i srećan u kavezu? Koja to ptica, čak i u zlatnoj krletci, može veselo da pjeva o sreći? Pjesma je, bez sumnje, dopadljiva, ali poruka koju nosi je, po mom mišljenju upitna. Ipak i ovo je jedna od pjesama koja nije prošla nezapaženo.

MOJA LJUBAV TVOJA MRŽNJA, Aleksandar Bošković
Tehnički dobro odrađena pjesma. Vjerovatno mladi pjesnik zna nešto što mi ne znamo, dočim mu je san ovako jeziv i zastrašujući. Zaintrigirala me jasnoća slika koje tako živopisno prikazuje u svom snu- polusnu. I ovo su stihovi koji nas ne ostavljaju ravnodušnima.

 

Dodatni član žirija: NERMIN DELIĆ 

Dragi autori, 
Prije svega, čestitke svima na sudjelovanju. Nijedno od vas nisam odabrao bez razloga, već sam u obimnoj selekciji iz Prvog kruga (739 autora), baš sa vama poželio ostvariti saradnju i druženje. I zaista, ne žalim vrijeme koje sam utrošio na čitanje i prezentaciju vaših pjesama, jer me svaka naučila nečemu. 

Budući da poezija podliježe kritici, što je čini vanvremenskom, drago mi je što sam osnovao najbolji mogući tim koji će raditi na njenoj selekciji. U ovom duelu je selekciju pjesama primarno je radila sjajna pjesnikinja iz Crne Gore. 

Čitajući vaše pjesme, pokušao sam da pronađem originalnost na kojoj uvijek insistiram, jer samo ona može promijeniti sve. U ovom krugu primat u odabiru autora ima svakako Predsjednik žirija i njega sam zamolio da nam predstavi svoju metodologiju selekcije autora. Kada sam ja, kao Dodatni član u pitanju, u ovom krugu sam nagradio dvije grupe autora: one koji su se u svojim pjesmama istakli originalnošću izraza i one koji su poslali pjesnički zrele pjesme ali su bili itekako i društveno aktivni kada je u pitanju online komunikacija u Milim Duelima. 

Za svakog autora sam napisao pojedinačno komentar, u svoju svesku, i moja je praksa uvijek bila direktno obraćanje u komentarima svakom autoru ponaosob, ali zbog privatnih obaveza (oko odbrane diplomskog rada na fakultetu), nisam bio u prilici da vam to i otkucam. No, od sljedećeg kruga, svakako da idu ustaljeni komentari, onako kako ja to uvijek i radim.

Čestitke svim na povjerenju… Više od 23 000 komentara je pristiglo u ovom krugu… za POEZIJU… za NAS. <3

Nermin Delić

 

 

PJESME DUELA

Cjelokupni duel možete pogledati na društvenoj mreži Facebook, gdje je na zvaničnom profilu Milih Duela predstavljen kroz nekoliko slika:

Više o organizaciji Drugog kruga pogledajte ovdje:

Mili Dueli 2020: Organizacija Drugog kruga!


Mili Dueli
Mili Dueli Copyrights

MILI DUELI 

Made in Bosnia and Herzegovina
by Nermin Delić

Europe / Balkan Peninsula
Bosnia and Herzegovina
Federation of Bosnia and Herzegovina
Central Bosnia Canton
Jajce Town 70202

Sva prava zadržana. // All rights reserved.


Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)