Mili Dueli 2020

MILI DUELI 2020: Rezultati 2. kruga – DUEL 6 – Hrvatska

Mili Dueli 2020 (8. sezona) su imali 739 prijava iz 52 zemlje svijeta. Riječ je o najvećem i najpopularnijem online kontestu poezije na ovim prostoria koje već 8. godinu zaredom okuplja pjesnike regiona, a u zadnje vrijeme i svijeta. Sjedište Mili Dueli je grad Jajce, Bosna i Hercegovina. Svrha kontesta je poticanje interkulturalnog dijaloga među umjetnicima Balkana i svijeta. Budući da se radi o jednom od najosjetljviijih regiona u svijetu sa burnom prošlošću, cilj kontesta je izgradnja mostova kulture i međusobnog uvažavanja između nekad ratom zahvaćenih područja.

Kontest je tradicionalno sastavljen od 5 eliminatornih krugova.U svakom krugu se broj autora smanjuje, a u posljednjem, Petom krugu, odlučuje se i pobjednik sistemom glasanja baziranom na bodovnom sistemu Eurovision Song Contest. Glavno odgovorno lice kontesta je Nermin Delić, idejni tvorac i organizator kontesta. Mili Dueli već 8 godina zaredom okupljaju autore i šire utjecaj poezije u svakodnevnici.

Ukratko o Prvom krugu: Selekciju svih pristigli prijava (739) je vršio Nermin Delić. Organizator je odabrao 476 autora za predstavljanje u Drugom krugu.

Ukratko o Drugom krugu:  Nakon selekcije u Prvom krugu od strane organizatora kontesta, Nermina Delića, odabrano je 476 autora koji su predstavljeni u Drugom krugu. U Drugom krugu, autori su svrstani u 12 duela, prema državama iz kojih dolaze. Zbog brojnosti učesnika, Bosna i Hercegovina je imala 2 duela (DUEL 1, DUEL 2), a Srbija 3 (DUEL 3, DUEL 4, DUEL 5). Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska su imale zasebno po jedan duel (DUEL 6, DUEL 7, DUEL 8, DUEL 9). Zbog malobrojnosti učesnika, u jednom duelu su predstavljeni autori iz Albanije, Grčke, Kosova, Rumunije i Slovenije (DUEL 10). Pjesnici sa balkanskim korijenima, ali sa trenutnim prebivalištem van Balkana, svrstani su zajedno u jedan duel (DUEL 11). Na kraju, svi autori koji dolaze iz vanbalkanskih zemalja, svrstani su u jedan duel (DUEL 12).

Početak predstavljanja duela na zvaničnom Facebook profilu Milih Duela je bio 12. juli, 2020. godine. Dueli su predstavljani redoslijedom, na svaka 2-3 ili 4 dana shodno obimu duela. Prvih 15 dana od predstavljanja duela, pratioci Milih Duela su mogli glasati u komentarima upisivanjem rednog broja autora ispod slike gdje u opisu predstavljena njegova pjesma. Pored čitalaca, glasali su i članovi žirija, sastavljeni od 12 renomiranih i za Mile Duele važnih umjetnika Balkana. Oni su vršili odabir 90% autora koji će proći u Treći krug. Ostalih 10% je predviđeno za glasove čitalaca, za one koje žiri nije odabrao, a imaju veliku podršku svojih prijatelja i pratilaca Mili Dueli.

 

REZULTATI

DUEL 6 – 🇭🇷 HRVATSKA

 

PRAVILA DUELA: U Duelu 6 su predstavljeni svi odabrani autori iz Hrvatske. Broj učesnika Duela 6 je 48. Duel 6 hrvatskih autora nakon Drugog kruga ima 25 autora. Predsjednik žirija je birao 15 autora, dodatni član žirija bira 7 autora, dok čitaoci svojim glasovima biraju, također, 3 autora.

Kako se glasalo? Prvobitnu selekciju je vršio Predsjednik žirija. Dakle, on je od svih ponuđenih autora u duelu, odabrao 15. najuspješnijih, na osnovu svog suda. Nakon što su rezultati glasanja Predsjednika žirija (1) stigli, Dodatni član žirija (2) je od autora koje nije odabrao predsjednik, odabrao onoliki broj autora koliko mu pravila kontesta nalažu (30%). Nakon toga, autorima koji ni tu selekciju nisu prošli, pregledani su glasovi Čitalaca (3) i odabrano je, po odluci čitalaca koji su ispoštovali pravila glasanja, dodatnih 10 % autora, koliko pravila kontesta nalažu.

(1) Predsjednik žirija: Zdravko Odorčić
(2) Dodatni član žirija: Nermin Delić 
(3) Čitaoci (broj pristiglih glasova/komentara): 1739

Čitaoci su glasali u komentaru ispod 5  postavljenih slika u kojima je predstavljeno ukupno 48 pjesma ovog duela. Organizator je pregledao sve komentare, na svim slikama ovog duela i shodno pravilima odabrao 3 autora sa najvećim brojem validnih glasova.

ŠTA SADA?

AUTORI KOJI SU PROŠLI u sljedeći krug Milih Duela, bit će na Facebooku privatnom porukom u inboks obaviješteni o slanju pjesme za Treći krug.

Treći krug će početi u septembru, a precizan datum sa pravilima daljnje selekcije pjesama će objaviti organizator u sljedećih nekoliko dana. Molimo za strpljenje!

AUTORI KOJI NISU PROŠLI u sljedeći krug Milih Duela, dakle, koji su ostali u TOP 500, dobit će elektronsko priznanje za  sudjelovanje budući da su svojim učešćem predstavljali svoje zemlje, te će shodno tome dobiti priznanje za interkulturalni dijalog balkanskih zemalja i zemalja svijeta u kojem su učestovali.

Sve predstavljene pjesme će biti zastupljene u zajedničkom elektronskom zborniku koji će, po svemu sudeći, imati i svoje štampano izdanje (ljeto, 2021.), kada nas očekuje MILI DUELI BALKAN TOUR.

Također, svi autori koji su 2000. godište ili mlađi, će biti predstavljeni na MILI DUELI JUNIOR ONLINE POETRY CONTEST koji će startati par dana nakon završteka osme sezone Mili Dueli 2020 – Online Balkan Poetry Contest! 

 

KOMENTARI ŽIRIJA

 

Predsjednik žirija: ZDRAVKO ODORČIĆ

Kako i svaki puta teško se odlučiti koju pjesmu odabrati za slijedeći krug. Ovaj krug pjesama je vrlo kvalitetan u svojoj raznolikosti i vrijednosti tako da često odluči mala sitnica ili dojam.
Pjesme su većinom ispisane linearnom poezijom a našao sam i nekolicinu „pomaknutih“ pjesama koje graniče sa slam poezijom što je za ovo natjecanje dobro jer se javljaju autori raznih pjesničkih izričaja braneći svoj način poimanja pjesme i načina izražavanja.
Ovogodišnje natjecanje je počelo s dobrim pjesmama i mišljenja sam da se pokazalo već na samome početku kako će ovo biti posebno dobra godina Milih duela.

 

Dodatni član žirija: NERMIN DELIĆ 

Dragi autori, 
Prije svega, čestitke svima na sudjelovanju. Nijedno od vas nisam odabrao bez razloga, već sam u obimnoj selekciji iz Prvog kruga (739 autora), baš sa vama poželio ostvariti saradnju i druženje. I zaista, ne žalim vrijeme koje sam utrošio na čitanje i prezentaciju vaših pjesama, jer me svaka naučila nečemu. 

Budući da poezija podliježe kritici, što je čini vanvremenskom, drago mi je što sam osnovao najbolji mogući tim koji će raditi na njenoj selekciji. U ovom duelu je selekciju pjesama primarno je radio hrvatski književnik sa respektabilnom karijerom.  

Čitajući vaše pjesme, pokušao sam da pronađem originalnost na kojoj uvijek insistiram, jer samo ona može promijeniti sve. U ovom krugu primat u odabiru autora ima svakako Predsjednik žirija i njega sam zamolio da nam predstavi svoju metodologiju selekcije autora. Kada sam ja, kao Dodatni član u pitanju, u ovom krugu sam nagradio dvije grupe autora: one koji su se u svojim pjesmama istakli originalnošću izraza i one koji su poslali pjesnički zrele pjesme ali su bili itekako i društveno aktivni kada je u pitanju online komunikacija u Milim Duelima. 

Za svakog autora sam napisao pojedinačno komentar, u svoju svesku, i moja je praksa uvijek bila direktno obraćanje u komentarima svakom autoru ponaosob, ali zbog privatnih obaveza (oko odbrane diplomskog rada na fakultetu), nisam bio u prilici da vam to i otkucam. No, od sljedećeg kruga, svakako da idu ustaljeni komentari, onako kako ja to uvijek i radim.

Čestitke svim na povjerenju… Više od 23 000 komentara je pristiglo u ovom krugu… za POEZIJU… za NAS. <3

Nermin Delić

 

 

PJESME DUELA

Cjelokupni duel možete pogledati na društvenoj mreži Facebook, gdje je na zvaničnom profilu Milih Duela predstavljen kroz nekoliko slika:

 

 

 

 

 

Više o organizaciji Drugog kruga pogledajte ovdje:

Mili Dueli 2020: Organizacija Drugog kruga!


Mili Dueli
Mili Dueli Copyrights

MILI DUELI 

Made in Bosnia and Herzegovina
by Nermin Delić

Europe / Balkan Peninsula
Bosnia and Herzegovina
Federation of Bosnia and Herzegovina
Central Bosnia Canton
Jajce Town 70202

Sva prava zadržana. // All rights reserved.


Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.