mili dueli online balkan poetry contest - results - montenegro
Mili Dueli 2020

MILI DUELI 2020: Rezultati 2. kruga – DUEL 7 – Crna Gora

Mili Dueli 2020 (8. sezona) su imali 739 prijava iz 52 zemlje svijeta. Riječ je o najvećem i najpopularnijem online kontestu poezije na ovim prostoria koje već 8. godinu zaredom okuplja pjesnike regiona, a u zadnje vrijeme i svijeta. Sjedište Mili Dueli je grad Jajce, Bosna i Hercegovina. Svrha kontesta je poticanje interkulturalnog dijaloga među umjetnicima Balkana i svijeta. Budući da se radi o jednom od najosjetljviijih regiona u svijetu sa burnom prošlošću, cilj kontesta je izgradnja mostova kulture i međusobnog uvažavanja između nekad ratom zahvaćenih područja.

Kontest je tradicionalno sastavljen od 5 eliminatornih krugova.U svakom krugu se broj autora smanjuje, a u posljednjem, Petom krugu, odlučuje se i pobjednik sistemom glasanja baziranom na bodovnom sistemu Eurovision Song Contest. Glavno odgovorno lice kontesta je Nermin Delić, idejni tvorac i organizator kontesta. Mili Dueli već 8 godina zaredom okupljaju autore i šire utjecaj poezije u svakodnevnici.

Ukratko o Prvom krugu: Selekciju svih pristigli prijava (739) je vršio Nermin Delić. Organizator je odabrao 476 autora za predstavljanje u Drugom krugu.

Ukratko o Drugom krugu:  Nakon selekcije u Prvom krugu od strane organizatora kontesta, Nermina Delića, odabrano je 476 autora koji su predstavljeni u Drugom krugu. U Drugom krugu, autori su svrstani u 12 duela, prema državama iz kojih dolaze. Zbog brojnosti učesnika, Bosna i Hercegovina je imala 2 duela (DUEL 1, DUEL 2), a Srbija 3 (DUEL 3, DUEL 4, DUEL 5). Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska su imale zasebno po jedan duel (DUEL 6, DUEL 7, DUEL 8, DUEL 9). Zbog malobrojnosti učesnika, u jednom duelu su predstavljeni autori iz Albanije, Grčke, Kosova, Rumunije i Slovenije (DUEL 10). Pjesnici sa balkanskim korijenima, ali sa trenutnim prebivalištem van Balkana, svrstani su zajedno u jedan duel (DUEL 11). Na kraju, svi autori koji dolaze iz vanbalkanskih zemalja, svrstani su u jedan duel (DUEL 12).

Početak predstavljanja duela na zvaničnom Facebook profilu Milih Duela je bio 12. juli, 2020. godine. Dueli su predstavljani redoslijedom, na svaka 2-3 ili 4 dana shodno obimu duela. Prvih 15 dana od predstavljanja duela, pratioci Milih Duela su mogli glasati u komentarima upisivanjem rednog broja autora ispod slike gdje u opisu predstavljena njegova pjesma. Pored čitalaca, glasali su i članovi žirija, sastavljeni od 12 renomiranih i za Mile Duele važnih umjetnika Balkana. Oni su vršili odabir 90% autora koji će proći u Treći krug. Ostalih 10% je predviđeno za glasove čitalaca, za one koje žiri nije odabrao, a imaju veliku podršku svojih prijatelja i pratilaca Mili Dueli.

 

REZULTATI

DUEL 7 – 🇲🇪CRNA GORA

 

PRAVILA DUELA: U Duelu 7 su predstavljeni svi odabrani autori iz Crne Gore. Broj učesnika Duela 7 je 37. Duel 7 crnogorskih autora nakon Drugog kruga ima 20 autora. Predsjednik žirija je birao 12 autora, dodatni članovi žirija birali su po 3 autora, dok su čitaoci svojim glasovima birali 2 autora.

Kako se glasalo? Prvobitnu selekciju je vršio Predsjednik žirija. Dakle, on je od svih ponuđenih autora u duelu, odabrao 12. najuspješnijih, na osnovu svog suda. Nakon što su rezultati glasanja Predsjednika žirija (1) stigli, Dodatni članovi žirija (2) i (3) su od autora koje nije odabrao predsjednik, odabrali onoliki broj autora koliko im pravila kontesta nalažu (30%). Nakon toga, autorima koji ni tu selekciju nisu prošli, pregledani su glasovi Čitalaca (4) i odabrano je, po odluci čitalaca koji su ispoštovali pravila glasanja, dodatnih 10 % autora, koliko pravila kontesta nalažu.

(1) Predsjednik žirija: Anđela Turukalo
(2) Dodatni član žirija: Ljubica Petrović Kosor
(3) Dodatni član žirija: Nermin Delić 
(4) Čitaoci (broj pristiglih glasova/komentara): 2364

Čitaoci su glasali u komentaru ispod 4 postavljene slike u kojima je predstavljeno ukupno 37 pjesama ovog duela. Organizator je pregledao sve komentare, na svim slikama ovog duela i shodno pravilima odabrao 2 autora sa najvećim brojem validnih glasova.

* Autorica odustala iz privatnih razloga. 
** Naknadno pozvan autor od strane organizatora.

ŠTA SADA?

AUTORI KOJI SU PROŠLI u sljedeći krug Milih Duela, bit će na Facebooku privatnom porukom u inboks obaviješteni o slanju pjesme za Treći krug.

Treći krug će početi u septembru, a precizan datum sa pravilima daljnje selekcije pjesama će objaviti organizator u sljedećih nekoliko dana. Molimo za strpljenje!

AUTORI KOJI NISU PROŠLI u sljedeći krug Milih Duela, dakle, koji su ostali u TOP 500, dobit će elektronsko priznanje za  sudjelovanje budući da su svojim učešćem predstavljali svoje zemlje, te će shodno tome dobiti priznanje za interkulturalni dijalog balkanskih zemalja i zemalja svijeta u kojem su učestovali.

Sve predstavljene pjesme će biti zastupljene u zajedničkom elektronskom zborniku koji će, po svemu sudeći, imati i svoje štampano izdanje (ljeto, 2021.), kada nas očekuje MILI DUELI BALKAN TOUR.

Također, svi autori koji su 2000. godište ili mlađi, će biti predstavljeni na MILI DUELI JUNIOR ONLINE POETRY CONTEST koji će startati par dana nakon završteka osme sezone Mili Dueli 2020 – Online Balkan Poetry Contest! 

 

KOMENTARI ŽIRIJA

 

Predsjednik žirija: ANĐELA TURUKALO

Grupa 7 je uspjela poprilično da iznevjeri moja očekivanja. Pojedini učesnici nisu uspjeli da kažu ništa novo, falilo im je originalnosti i inovacija. Ima pjesama preplavljenih već rečenim. Većina autora ima problem sa interpunkcijom, neki su griješili i u pravopisu. Forma je problematična kod mnogih. Moraju postojati stihovi, odvojeni. Estetika pjesme je namjenski takva: kako bi pjesma bila lakša oku, kako bi se postigao određeni efekat. Jednostavno, preglednije je i razumljivije. Kvalitetnim estetskim aspektima pjesme postiže se i jasnije iskazan sadržaj. Moram naglasiti i da ne može svaki stih da počinje velikim slovom. Počinje, ako je prethodila tačka. Ako rečenica nije dovršena, počinje se malim slovom. Pojedini autori biraju da pišu bez interpunkcije. U tom slučaju, pjesma mora biti skroz bez interpunkcije. Ne može djelimično: čas ima, čas nema. Međutim, samo određenom tipu pjesama odgovara takav način; pa bih bila srećna kad bi vodili računa i o tome.

Matija Stevović, Merima Lalić i Stefan Rajović kao da nisu bili upoznati sa činjenicom da se takmičenje odnosi na poeziju, a ne na prozna djela. Bez obzira na to, radovi su bili poprilično suvi i nezanimljivi. Razumijem njihove godine, potrebno je da sazru, ali se u međuvremenu moraju fokusirati na nalaženje sopstvenog pečata. Potrebno je nešto što je svojstveno njima, što će ih odvojiti od mase. Emocije moraju biti snažnije, teme bolje odabrane, motivi originalni i inovativni.

Belma Markišić, Marko Vulević, Dženan Cirković, Dajana Motika- Raonić, Mihailo Vukićević i Gorica Božović su preblagi u svojoj poeziji. Za njih važi isto što i za prethodno navedene: upečatljiviji motivi, više sebe treba unijeti u pjesme. Vidim da je rima dosta usiljena. Svrha poezije nije u rimovanju (naravno, lijepo je kad postoji kvalitetno rimovanje), mnogo je preče postići kvalitet u sadržajnom smislu. To podrazumijeva dubinu djela, originalnost i emociju koju će same riječi prenijeti na publiku. Što se tiče forme, ne mora se svaka pjesma ukalupiti u klasiku. Postoji mnogo oblika za pjesmu i van toga. Rima može postojati, biti tačna i zvučati prirodno; ne mora da bude nametljiva i očekivana.

Edil Srdanović, Edmonda Brahaj, Jovana Stevović, Ervina Omeragić, Sara Markišić- ista stvar. Neophodna je vježba, neophodan je trud da bi naučili prikazati sebe kroz poeziju. Mora biti dublje, originalnije i življe. Pjesma mora nositi svoju energiju koju je dobila upravo od autora. Mora zračiti, da bi bila jedinstvena. Ervina Omeragić je imala veoma dobar naslov, pa je moram pohvaliti zbog toga.

Amil Đešević, pjesma je mogla biti tečnija, slivenija. Ipak, posjeduje snagu i poprilično lijep izraz. Treba raditi na estetici pjesme, kao i na umjerenosti. Svakako, među mlađim piscima se ova pjesma istakla kao dobra.

Andrija Radović, bravo. Jedina zamjerka mi je što ima malo suvišnih riječi, nepotrebnih zamjenica i slično. Ipak, nije naštetilo pjesmi mnogo. Dopada mi se igra sa proredima između druge i treće strofe. Pohvalno je kad neko umije da koristi estetiku i ritam u svoju korist. Jako dobro urađeno.

Filip Vidaković, odlične slike u pjesmi. Izraz je dobar, sve je dobro. Nisam fan pjesama bez interpunkcije, ali ova to dobro podnosi. Bravo.

Marlo Vidaković, malo slabiji od brata ovaj put. Motivi su dobri, ali prva strofa (koja se i ponavlja na kraju) je malo rablažila pjesmu. Moralo je biti nešto jače.

Dijana Tiganj, mislim da je moglo biti konciznije. Ipak, poenta je dobra, kraj mi se dopao. Svaka strofa je slika za sebe, priča za sebe. Volim kad je pjesma izgrađena na taj način.

Nataša Karadžić je sklona rodoljubivoj poeziji, što je pohvalno, jer takve pjesme rijetko imamo prilike čitati u današnje vrijeme. Smatram da izbor nije bio dobar, jer znam da autorka posjeduje kvalitetniji materijal. Ova pjesma nije previše originalna, ne pokazuje nam nove motive; iako nosi emociju. Takođe, čini mi se da je rima malo guši i da je previše usiljena. Savjet za autorku je da se oslobodi okova forme i da dozvoli svojoj emociji da gradi sopstvene motive, koji neće biti nešto na šta smo navikli.

Nada Matović- kad se pišu minijature, one moraju biti posebno snažne i dinamične, kako bi postigle željeni efekat. Na tome se još mora raditi.

Tamara Senić je pokušala stvoriti mračnu atmosferu u pjesmi, ali ipak ostaje poprilično neupečatljiva, usljed nedostatka dinamike. Ne mogu reći da me je pretjerano oduševila pjesma, ali nije ni loše urađena. Čini mi se da je autorki neophodno malo iskustva kako bi uspjela da zablista na pravi način.

Nađa Đurović je poslala jednu veoma dobru pjesmu, kojoj bi interpunkcija izuzetno značila. Obimna je pjesma. Samim tim, interpunkcija je neophodna, kako bi sve to izgledalo jasnije. Forma, ista stvar. Fali. Valjalo bi ubuduće osvrnuti se i na to. Sadržajno, pjesma je kvalitetna. Izraz autorke je veoma dobar. Moglo se ovo i malo skratiti, ali ne zamjeram. Bravo.

Miloš Lazić, veoma lijepa minijatura. Bravo.

Milena Simonović- Šarli Simon Troi, pamtim njene bolje momente. Ova pjesma nije loše napisana, ali nije upečatljiva. Fali joj života, energije, dinamike. Izraz je lijep, emocija je prisutna… Ali, očekivala sam više, jer sam upoznata sa radom autorke.

Aida Orahovac Kuč- ova pjesma bi, uz adekvatnu formu i interpunkciju, bila poprilično dobra. „Smijući nam se u lice“ bi bilo pravilno, bez obzira na rimu (nije kao da ova pjesma zahtijeva rimu pretjerano). Svakako, dopada mi se, iako sam svjesna da autorka može još bolje. Srećno.

Željko Sipčić… Ne znam kako pročitati ovo. Nidgje tačke, nigdje velikog slova, nigdje zareza… I sve u jednom redu.

Branko Vuković… Neko da me nasmije danas. Duhovito, simpatično. Za ovaj krug dovoljno. Pozdrav za djeda.

Dušica Pajović, Ana Pejović, Radojka Mugoša Petrić- dosta lijepi motivi. Ima snage u stihovima, ima emocije. Smatram da bi valjana interpunkcija koristila svakoj od ovih pjesama. Kod Radojke Mugoše Petrić moram pohvaliti i formu.

Branka Kovačević, Uroš Vujačić, Rasim Ralle Gutić… Pjesme su morale biti življe. Fali im dinamike i znatno upečatljivijih motiva, kako bi se istakle među ostalima. Kod Branke Kovačević i Uroša Vujačića nedostatak forme pravi dodatni problem, mada definitivno „Natali“ to bolje podnosi od „Rastanka“.

Goran Popović je poslao lijepu pjesmu, ritmički dobru. Pjesma je dopadljiva, laka je za čitanje, pitka. Iako bi joj koristilo malo snažnijih motiva, nemam zamjerki. Naravno, nedostatak interpunkcije jeste i nedostatak u ovoj pjesmi. Valjalo bi ubuduće paziti na to.

Mile Albijanić… Rečenična konstrukcija je problematična. Zamisao je dobra, ali je ostvarenje iste moglo biti bolje. Valjalo bi paziti na pretjeranu upotrebu čuvene tri tačke i na velika slova.

Biljana Obradović… Lijepo urađeno, ali se mora paziti na interpunkciju i na greške u kucanju. Pjesma je simpatična, prijatna za čitanje.

Nadam se da će autori sve prethodno napisano shvatiti više kao savjet, nego kao kritiku. Srećno svima!

 

Dodatni član žirija: LJUBICA PETROVIĆ KOSOR

AMAJLIJA
Nježna, iskrena, kratka, bez suvišnih riječi. Lijepo ispletena, brižno, od srca poklonjena, kao što, samo majka svome čedu može darivati. Amajlija, da ga čuva i štiti od svih zala.

ZA JEDNO SE BOGU MOLIM
Ko da odoli ovoj žustroj, iskrenoj, optimističnoj molitvi. Rodoljubivoj. Rijetko u Duelima imamo rodoljubivu poeziju.
Možda je mogla biti još bolje sročena. Ali je sa žarom, iz srca jedne mlade pjesnikinje, potekla. Zaslužuje prolaz, a Nataša novu šansu.

PUTUJU LIFTOVI
Podrška za moju generaciju iz pedeset i neke. Pjesma je malo konfuzna i nepotrebno razvučena. No takvi su i liftovi. Ali, dobro je dok voze. Dopada mi se ideja, da se i liftovi u pjesmi opjevaju. Pogotovo ovi Igalskog instituta. Čini mi se da bi, od ove pjesnikinje, mogli pročitati još interesantnih pjesama.

 

Dodatni član žirija: NERMIN DELIĆ

Dragi autori, 
Prije svega, čestitke svima na sudjelovanju. Nijedno od vas nisam odabrao bez razloga, već sam u obimnoj selekciji iz Prvog kruga (739 autora), baš sa vama poželio ostvariti saradnju i druženje. I zaista, ne žalim vrijeme koje sam utrošio na čitanje i prezentaciju vaših pjesama, jer me svaka naučila nečemu. 

Budući da poezija podliježe kritici, što je čini vanvremenskom, drago mi je što sam osnovao najbolji mogući tim koji će raditi na njenoj selekciji. U ovom duelu je selekciju pjesama primarno je radila izuzetna mlada književna kritičarka iz Crne Gore, a u ulozi Dodatnog člana žirija se našla i jedna od najboljih plasmana Crne Gore na ovom kontestu ikada. 

Čitajući vaše pjesme, pokušao sam da pronađem originalnost na kojoj uvijek insistiram, jer samo ona može promijeniti sve. U ovom krugu primat u odabiru autora ima svakako Predsjednik žirija i njega sam zamolio da nam predstavi svoju metodologiju selekcije autora. Kada sam ja, kao Dodatni član u pitanju, u ovom krugu sam nagradio dvije grupe autora: one koji su se u svojim pjesmama istakli originalnošću izraza i one koji su poslali pjesnički zrele pjesme ali su bili itekako i društveno aktivni kada je u pitanju online komunikacija u Milim Duelima. 

Za svakog autora sam napisao pojedinačno komentar, u svoju svesku, i moja je praksa uvijek bila direktno obraćanje u komentarima svakom autoru ponaosob, ali zbog privatnih obaveza (oko odbrane diplomskog rada na fakultetu), nisam bio u prilici da vam to i otkucam u cjelini onako kako sam ih zamišljao, ali sam već ranije uspio. No, od sljedećeg kruga, svakako da idu ustaljeni komentari, onako kako ja to uvijek i radim.

Čestitke svim na povjerenju… Više od 23 000 komentara je pristiglo u ovom krugu… za POEZIJU… za NAS. <3

Moji komentari na pjesme Duela 7:

  1. UROŠ VUJAČIĆ – Vrlo emotivna pjesma. Čestitam na količini unesene emocije. Volio bih da sam vidio više originalnih metafora. Ne znam da li je Natali izmišljeni lik ili je stvarna osoba, ali ako se radi o imenu stvarne osobe, osjećam da bi utisak bio poentiranje bilo jače da je drugačije ime, jer je ime Natali već dosta puta spomenuto i opjevano Također, možda bih razdvojio pjesmu na strofe, čisto da napravim predahe, jer ovdje je zaista izneseno mnogo emocije… Čestitke!

 

  1. DUŠICA PAJOVIĆ – Lijepa minijatura. Sve pohvale!

 

  1. BILJANA OBRADOVIĆ – Posljednja strofa mi se čini bespotrebnom. Također, pjesma je interpunkcijski nesređena. Originalna ideja. Bravo!

 

  1. MILE ALBIJANIĆ – Topla priča u tako malo stihova. Divno. Savjetujem autoru da umjesto interpukcijskog znaka “…“, više koristi razmake, dakle, da pravi strofe, jer mi se tako čini estetski prihvatljivije. U svakom slučaju, čestitam na prelijepoj emociji!

 

  1. RASIM RALLE GUTIĆ – Pjesma koja se vrlo lako može uglazbiti, što samo govori o ljepoti ritma koji posjeduje. Volio bih da je tematika pjesme kreativnije obrađena. U svakom slučaju, ljubav je u zraku dok se čita ova pjesma! Bravo!

 

  1. RADOJKA MUGOŠA PETRIĆ – Lijepa pjesma o ljubavi prema čovjeku i o ljubavi prema Bogu. Taj odnose je, meni lično, izuzetno inspirativan, jer je još uvijek neistražen i neizrečen. 

 

  1. GORAN POPOVIĆ – Lijepo skladanje u rimi.

 

  1. ANA PEJOVIĆ – „nešto između kože i krvi / tvoja tkiva razmnožava / ne odlazi“ – prelijepo! Cijela pjesma je odlična. Možda bi se samo estetski mogla dotjerati, previše je tu interpunkcijskog znaka “…“, ali za ovaj krug – impresioniran sam. Jedva čekam nove pjesme!

 

  1. BRANKA KOVAČEVIĆ – Lijepa minijatura. Malo je ritam, zbog neslaganja slogova – narušen, ali itekako vidim poetičnost. Riječ je o autoru koji zasigurno piše poeziju. Puno sreće!

 

  1. BRANKO VUKOVIĆ – Simpatično.
  2. ŽELJKO SIPČIĆ – Sretno!

 

  1. AIDA ORAHOVAC KUČ – Odlična pjesma. Znajući dosadašnje stvaralaštvo ove autorice, mislim da je ovo najbolja pjesma od nje koju smo do sada čitali. Ima tu gramatičkih (pr. da l’ a ne dal) i interpunkcijskih (…) grešaka, naročito oko ove tri tačke, sasvim bespotrebno. Sve ostalo – SAVRŠENO! Raduje me da je autorica najzad pokazala svoj raskošni potencijal!

 

  1. MILENA SIMONOVIĆ – ŠARLI SIMON TROI – Sve je tako ljubavno, uz neki prelijep glas, ovo bi definitivno rastužilo auditorijum. Fali mi malo više originalnosti, no to je subjektivna stvar. Čestitam!

 

  1. MILOŠ LAZIĆ – Lijepo. Konačno, solidna minijatura od ovog autora sa sjajnim poetskim potencijalom. Puno sreće!

 

  1. NAĐA ĐUROVIĆ – Lijepo, sevdahli, ima taj prizvuk tuge,… Puno sreće!

 

  1. NATAŠA KARADŽIĆ – Lijepa domoljubna pjesma. Mogla bi se uglazbiti. Mnogo srca je u njoj ostavljeno. Sve čestitke! Živjela nam Crna Gora!

 

  1. DIJANA TIGANJ – Vrlo lijepo opisan prizor. Originalno! Sviđa mi se. Puno sreće!

 

  1. NADA MATOVIĆ – Lijepa minijatura. Čestitke!

 

  1. TAMARA SENIĆ – Lijepa pjesma. Naslov predivan – za naslov čak i čitave knjige!

 

  1. MIHAILO VUKIĆEVIĆ – Vrlo iskren iskaz ljubavi. Malo je mladih koji imaju taj šarm u riječima. Pjesma se treba doraditi – ponajviše ritmički. Ne može se rimovati, ako se ne vodi računa o broju slogova. I u prvoj strofi, ne bih koristio „bješe“ jer je taj glagolski oblik previše knjiški, prevaziđen, već bih umjesto „I Jesenjin bješe zatočenik jedne!“ koristio „ I Jesenjin bi zatočeni jedne“. U svakom slučaju – vrlo hrabro, prve dvije strofe imaju zaista taj pjesnički šarm, tako da… Puno sreće!

 

  1. DAJANA MOTIKA –RAONIĆ – Minijatura sa poukom, nažalost, mnogo više sam očekivao od ove autorice koja je prošle godine, nakon Prvog kruga, važila za jednog od najvećih favorita u Mili Dueli 2019. Dakle, radi se o autorici sa enormnim potencijalom. Reći ću da je ova pjesma zanimljiva, ali da je u službi prevaziđene rime (sama rima nije prevaziđena generalno, već odabir rimovanih riječi u ovoj pjesmi). Znam da ova autorica ima mnogo boljih pjesama i ako ikako pronađem mjesto za nju, potrudit ću se da ostane sa nama, jer ona ima sjajan potencijal, samo što nažalost, konkretno kroz ovu pjesmu nije ispoljen na pravi način. U svakom slučaju, čestitke i za ovu pjesmu, jer će sigurno naći put do srca svojih čitalaca!

 

  1. MARLO VIDAKOVIĆ – Filipov brate, sviđa mi se! 🙂 Posebno ova metafora „djetinja stopa po očevoj kičmi“. Sam Zahir kao metafora je već obrađen u djelima najvećih umjetnika današnjice, pa bih ipak bio sretniji da je autor upotrijebio drugu metaforu, no iovako, pjesma je vrlo zanimljiva, zaslužuje pažnju i sigurno da bi veliki broj ljudi rekao da se radi o zanimljivim pjesničkim iskazima. Inače, radi se o nama poznatom autoru, mislim da je ove godine napredak evidentan. Puno sreće želim! Inače, zanimljivo i dosta neobično ime – Marlo.

 

  1. FILIP VIDAKOVIĆ – Marlov brate, pjesma ti je, po mom mišljenju naravno, za zehru dopadljivija od bratove. 🙂 Dosta originalnih momenata, samo je interpunkcijski i pravopisno nesređena. U svakom slučaju, sviđa mi se! Puno sreće!

 

  1. ANDRIJA RADOVIĆ – Sviđa mi se. Naslov fantastičan! Želim vidjeti dalje… Čini se da se radi o vrlo darovitoj osobi.

 

  1. GORICA BOŽOVIĆ – Neizmjerno simpatična pjesma. Mnogo zareza, Gorice… Baš mnogo. I sama možeš vidjeti da im svima nije uopće mjesto tu. Baš bih volio da vidim kako bi autorica pročitala ovu pjesmu sa crnogorskim naglaskom… Djeluje prelijepo i pretoplo, komšijski i prijatno! To je i poenta našeg druženja. Hvala, Gorice i pozdrav iz Bosne i Hercegovine!

 

  1. EDMONDA BRAHAJ – Previše ponavljanja „mali je ovaj grad“. Mnogo suvišnih riječi (zamjenice, prilozi). Probaj se osloboditi toga, pjesma će biti razgovjetnija i konkretnija. Usput, napravio bih i strofe u svrhu čitalačke stanke. No, za generaciju 2000. vrlo zrelo razmišljanje! Svaka čast!

 

  1. JOVANA STEVOVIĆ – Lijepa pjesma. Ambijent 20. stoljeća ili čak nekog ranijeg. No, volio bih da su obrađene teme iz sadašnjosti, iz „modernog svijeta“. Vrlo ljubavno i nadahnuto za godine koje Jovana ima. Sviđa mi se. Bravo!

 

  1. MARKO VULEVIĆ – Simpatično. Moraš biti vrlo hrabar čovjek da sa 18 godina ovako pišeš. Bravo!

 

  1. BELMA MARKIŠIĆ – U skladu sa Belminim godinama – vrlo lijepo.

 

  1. AMIL ĐEŠEVIĆ – Vrlo zanimljivo, zrelo za svoje godine. Bravo!

 

  1. SARA MARKIŠIĆ – Lijepo, Saro! Početak je baš obećavao. Sretno!

 

  1. ERVINA OMERAGIĆ – Zrelo za svoje godine. Naslov se samo trebao staviti pod navodne znake, jer je riječ o poznatom citatu.

 

  1. MATIJA STEVOVIĆ – Vrlo emotivno i ljubavno. Bravo, momče!

 

  1. DŽENAN CIRKOVIĆ – Vrlo lijepa pjesma. Svaka čast! Ima tu nešto…

 

  1. MERIMA LALIĆ – Ljubavni iskaz ostavljene djevojke. Zanimljivo.

 

  1. STEFAN RAJOVIĆ – Stefana je dao jedan lijepi osvrt na trenutnu situaciju, iako je ovo takmičenje poezije. Svako dobro, momče!

 

  1. EDIL SRDANOVIĆ – „Polje pati za djecom“ – prelijepo! Bit će od tebe dobar autor, Edile! Samo nastavi!

 

Nermin Delić

 

 

PJESME DUELA

Cjelokupni duel možete pogledati na društvenoj mreži Facebook, gdje je na zvaničnom profilu Milih Duela predstavljen kroz nekoliko slika:

 

 

 

 

Više o organizaciji Drugog kruga pogledajte ovdje:

Mili Dueli 2020: Organizacija Drugog kruga!


Mili Dueli
Mili Dueli Copyrights

MILI DUELI 

Made in Bosnia and Herzegovina
by Nermin Delić

Europe / Balkan Peninsula
Bosnia and Herzegovina
Federation of Bosnia and Herzegovina
Central Bosnia Canton
Jajce Town 70202

Sva prava zadržana. // All rights reserved.


Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.