Mili Dueli 2020

MILI DUELI 2020: Rezultati 2. kruga – DUEL 11 – Balkanska Dijaspora

Mili Dueli 2020 (8. sezona) su imali 739 prijava iz 52 zemlje svijeta. Riječ je o najvećem i najpopularnijem online kontestu poezije na ovim prostoria koje već 8. godinu zaredom okuplja pjesnike regiona, a u zadnje vrijeme i svijeta. Sjedište Mili Dueli je grad Jajce, Bosna i Hercegovina. Svrha kontesta je poticanje interkulturalnog dijaloga među umjetnicima Balkana i svijeta. Budući da se radi o jednom od najosjetljviijih regiona u svijetu sa burnom prošlošću, cilj kontesta je izgradnja mostova kulture i međusobnog uvažavanja između nekad ratom zahvaćenih područja.

Kontest je tradicionalno sastavljen od 5 eliminatornih krugova.U svakom krugu se broj autora smanjuje, a u posljednjem, Petom krugu, odlučuje se i pobjednik sistemom glasanja baziranom na bodovnom sistemu Eurovision Song Contest. Glavno odgovorno lice kontesta je Nermin Delić, idejni tvorac i organizator kontesta. Mili Dueli već 8 godina zaredom okupljaju autore i šire utjecaj poezije u svakodnevnici.

Ukratko o Prvom krugu: Selekciju svih pristigli prijava (739) je vršio Nermin Delić. Organizator je odabrao 476 autora za predstavljanje u Drugom krugu.

Ukratko o Drugom krugu:  Nakon selekcije u Prvom krugu od strane organizatora kontesta, Nermina Delića, odabrano je 476 autora koji su predstavljeni u Drugom krugu. U Drugom krugu, autori su svrstani u 12 duela, prema državama iz kojih dolaze. Zbog brojnosti učesnika, Bosna i Hercegovina je imala 2 duela (DUEL 1, DUEL 2), a Srbija 3 (DUEL 3, DUEL 4, DUEL 5). Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska su imale zasebno po jedan duel (DUEL 6, DUEL 7, DUEL 8, DUEL 9). Zbog malobrojnosti učesnika, u jednom duelu su predstavljeni autori iz Albanije, Grčke, Kosova, Rumunije i Slovenije (DUEL 10). Pjesnici sa balkanskim korijenima, ali sa trenutnim prebivalištem van Balkana, svrstani su zajedno u jedan duel (DUEL 11). Na kraju, svi autori koji dolaze iz vanbalkanskih zemalja, svrstani su u jedan duel (DUEL 12).

Početak predstavljanja duela na zvaničnom Facebook profilu Milih Duela je bio 12. juli, 2020. godine. Dueli su predstavljani redoslijedom, na svaka 2-3 ili 4 dana shodno obimu duela. Prvih 15 dana od predstavljanja duela, pratioci Milih Duela su mogli glasati u komentarima upisivanjem rednog broja autora ispod slike gdje u opisu predstavljena njegova pjesma. Pored čitalaca, glasali su i članovi žirija, sastavljeni od 12 renomiranih i za Mile Duele važnih umjetnika Balkana. Oni su vršili odabir 90% autora koji će proći u Treći krug. Ostalih 10% je predviđeno za glasove čitalaca, za one koje žiri nije odabrao, a imaju veliku podršku svojih prijatelja i pratilaca Mili Dueli.

 

REZULTATI

DUEL 11 – BALKANSKA DIJASPORA
🇦🇹AUSTRIJA
🇩🇰DANSKA
🇫🇷FRANCUSKA
🇳🇱HOLANDIJA
🇮🇹ITALIJA
🇶🇦KATAR
🇨🇦KANADA
🇲🇹MALTA
🇩🇪NJEMAČKA
🇺🇸SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE
🇨🇭ŠVICARSKA
🇸🇪ŠVEDSKA

 

PRAVILA DUELA: U Duelu 11 su predstavljeni svi odabrani autori iz balkanske dijaspore. Broj učesnika Duela 11 je 24. Duel 11 autora balkanske dijaspore nakon Drugog kruga ima 15 autora. Predsjednik žirija je birao 9 autora, dodatni član žirija bira 5 autora, dok čitaoci svojim glasovima biraju, također, 1 autora.

Kako se glasalo? Prvobitnu selekciju je vršio Predsjednik žirija. Dakle, on je od svih ponuđenih autora u duelu, odabrao 9. najuspješnijih, na osnovu svog suda. Nakon što su rezultati glasanja Predsjednika žirija (1) stigli, Dodatni član žirija (2) je od autora koje nije odabrao predsjednik, odabrao onoliki broj autora koliko mu pravila kontesta nalažu (30%). Nakon toga, autorima koji ni tu selekciju nisu prošli, pregledani su glasovi Čitalaca (3) i odabrano je, po odluci čitalaca koji su ispoštovali pravila glasanja, dodatnih 10 % autora, koliko pravila kontesta nalažu.

(1) Predsjednik žirija: Lela Zjajo
(2) Dodatni član žirija: Nermin Delić 
(3) Čitaoci (broj pristiglih glasova/komentara): 1324

Čitaoci su glasali u komentaru ispod 3 postavljene slike u kojima je predstavljeno ukupno 24 pjesme ovog duela. Organizator je pregledao sve komentare, na svim slikama ovog duela i shodno pravilima odabrao 1 autora sa najvećim brojem validnih glasova.

DUEL 11 – Drugi krug – Rezultati – Mili Dueli 2020 – Tabela

ŠTA SADA?

AUTORI KOJI SU PROŠLI u sljedeći krug Milih Duela, bit će na Facebooku privatnom porukom u inboks obaviješteni o slanju pjesme za Treći krug.

Treći krug će početi u septembru, a precizan datum sa pravilima daljnje selekcije pjesama će objaviti organizator u sljedećih nekoliko dana. Molimo za strpljenje!

AUTORI KOJI NISU PROŠLI u sljedeći krug Milih Duela, dakle, koji su ostali u TOP 500, dobit će elektronsko priznanje za  sudjelovanje budući da su svojim učešćem predstavljali svoje zemlje, te će shodno tome dobiti priznanje za interkulturalni dijalog balkanskih zemalja i zemalja svijeta u kojem su učestovali.

Sve predstavljene pjesme će biti zastupljene u zajedničkom elektronskom zborniku koji će, po svemu sudeći, imati i svoje štampano izdanje (ljeto, 2021.), kada nas očekuje MILI DUELI BALKAN TOUR.

Također, svi autori koji su 2000. godište ili mlađi, će biti predstavljeni na MILI DUELI JUNIOR ONLINE POETRY CONTEST koji će startati par dana nakon završteka osme sezone Mili Dueli 2020 – Online Balkan Poetry Contest! 

 

KOMENTARI ŽIRIJA

 

Predsjednik žirija: LELA ZJAJO

1. OGNJENKA KALAJDŽIĆ

Pjesma ove autorice nije najbolje definisana. Pogled sa sjetom u budućnost i razmišljanja o tome šta će biti “ako”. U principu, ovakve pjesme nam ništa ne kazuju pogotovo ako nam se serviraju u svakodnevnom izražaju. Ne mogu, a da se ne osvrnem na dob autorice i na moja očekivanja da će u svojoj “zlatnoj jeseni” možda pisati i predstaviti nam se u svjetlijem ruhu pokazavši nam svoj zlatni preobražaj, sazrelu ljepotu ljubavi jer nije tačno, po meni, da se najljepši stihovi pišu kad su nam mračne, tužne ili nejasne misli, boli i očekivanja.

Bilo kako bilo, pjesma ima krvotok i zbivanja koja su se razvila iz razmišljanja, sjetna je i po tome ću je upamtiti. Par izraza čine pjesmu interesantnijom, ali ništa što bih izdvojila i što bi me oborilo s nogu.

Obzirom da već poznajem opus ove autorice, nadam se da će za Treći krug pripremiti mnogo jaču pjesmu koja će njoj, kao autorici, dati upečatljiviji identitet i pretpostavku za nastavak u daljem takmičenju.

1. MEHMED DELIĆ – MEŠA

Postojala si,

vatrena i rumena

za trenutak

i nestala si.”

Pjesma POSTOJALA SI je više vizija o nekom kog je bilo tu negdje i na trenutak … i ko je nestao. Nedovoljno smisleni stihovi i imam osjećaj da autor ni sam nije znao o čemu bi pisao pa je zamislio nekog o kom bi pjesmu napisao, a istovremeno nedovoljno inspirisan da nam pjesmom i saopći zašto je u krajnjem stihu rekao da na obali rijeke Bosne je čeka tajno i često. Zašto tajno i zašto često, ako je osoba postojala samo na trenutak ? Hmmm

Stihovi su samo poredani, bez vidljive emocije i bez posebnog žara autora da nam pokaže bolji i kvalitetniji rad. Obzirom da se radi o autoru koji je već bio u ovom takmičenju, očekivala sam da će se u ovogodišnjem takmičenju potruditi i poslati stihove koji će nas podsjetiti na njegove već pokazane stihove, od kojih su neki bili vrlo zapaženi. Na žalost, poslao je pjesmicu koja na mene nije ostavila nikakav utisak. Žao mi je!

3. SONJA TAIROVSKA DURCAK

ВРЕМЕТО СТОИ

Ovo je tako krasna minijatura i sa tako lijepom emocijom napisana u malo riječi. Nije bilo prijevoda, ali mi nije bilo teško razumjeti je na makedonskom jeziku. I tako lijepo mi je zvučala da me zaintrigiralo šta bi nam to, ova autorica, simpatičnog još mogla poslati u daljem toku takmičenja.

Ostaje da vidimo u narednom krugu.

4. ALMA MAGLIĆ

JOŠ ŽIVOT JEDAN – je još jedna pjesma gdje autorica samo niže riječi, riječi, riječi. Nedostaje emocija i srž trenutka. Samo nabrajanje bez emocionalnog događaja i pjesma koja nas samo obavještava o stanju u kom se autorica nalazi, po meni ne zaslužuje da ide dalje. Namjera pjesme je da ostavi utisak emocionalnom radnjom i da pršti od energije koju stihovima autorica treba da pošalje čitalačkoj publici. Ovako gola, obična nabrajalica, po meni nije zaslužila krug dalje. Žao mi je.

5. MUBERA ŠABANOVIĆ

Naj sličniji – se piše sastavljeno! Obratiti pažnju.

Pjesma ZAPRAVO TE NEMA je, zapravo, vrlo lijepa pjesma ove autorice. Sve je tu i to je to! Pitko i znalački. Lijepa emocija me osvojila na prvu.

Danas je šutnja dotakla

prag nepodnošljivosti.

Dok na drvenoj, šarenoj računaljci

zbrajam dane uramljene tišinom.

Autorica je ovom pjesmom sebi osigurala prolaz u Treći krug. Srećno i obratiti pažnju na interpunkciju.

6. SRETO STOJAKOVIĆ

Pjesma koja me se najviše dojmila. Pjesma koja sadrži sve ono što je potrebno – od sjajnih metafora do izraza koji su specifični u izražaju ovog autora. Ovakve stihove niko ne piše ovako ili ja jos nisam pročitala kod nikog ko je na ovakav način originalan i poseban. Pjesma VIDIM A NE VIDIM je karakteristična po naboju, a autor kao da nam priča priču života mnogih od nas. Da, definitivno ovaj autor zaslužuje Treći krug. I srećno dalje!

7. SADIJA RAŠLJANIN

Potresni stihovi, dobro odabrana tema ali stihovi poredani “s brda, s dola”, kako bi mi to u Bosni rekli. Autorica mora ponekad upotrijebiti i neki pjesnički izraz kako bi dala topliju poentu spominjanja roditelja u vidu mekih metafora ili izraza kako to poezija traži. Izražaj je vrlo jedostavan i to je ono što me odbilo da dam prolaz ovoj pjesmi. Ubuduće povedite računa o ritmici jer se u ovoj pjesmi ritam ni ne naslućuje. Kad bi se sredila ova pjesma na pravi način onda bi se tu dalo što šta reći. Ovako … žao mi je!

8. MLADEN ĆOSIĆ

Interesantna pjesma ali nedovoljno dobro sređena da bi obezbijedila put u Treći krug. Poraditi na stilu, izražaju, ritmici.

Ništa me u ovoj pjesmi nije pomaklo osim možda posljednji stih koji je neočekivano dobro ispao.

9. SUZANA SUZI ĐORUŠEVSKA

Možda bi ova pjesma, MOJA DUŠA, mnogo bolje zvučala ako bi prevod bio bolji, kad bi interpunkcija bila tačna i da se pripazilo na tok radnje u pjesmi. Izgubljena nit, već u drugom stihu, dovela je čitaoca da ne zna o čemu se tu radi. Žao mi je što ne mogu, mimo svih mojih principa, odlučiti se i poslati ovu pjesmu u Treći krug. Pjesma, zaista ništa ne kazuje. Žao mi je!

10. TANJA AJTIĆ

GOSPODIN ŽIKA je rečenička pjesma sa informacijama i ovakve pjesme ne svrstavam u poeziju. Međutim, ne mogu reći da mi se nije dopala na neki način. Ima tu simpatičnih obavijesti i sam tok pjesme mi je dodatno popravio raspoloženje. Ipak, zbog ograničenog broja autora za sljedeći krug odlučila sam se za bolje pjesme.

11. MIRZETA WÖHRL

Unutrašnja zbivanja u borbi sa patetikom. Nije loše, a nije ni da me oborilo s nogu. Ili se ja teško obaram. Ne znam ali ne mogu se načuditi hrabrosti autorice pa nam je poslala ovu pjesmu u vrlo važnom Drugom krugu takmičenja kad se krče putevi za dalje napredovanje iz kruga u krug. Mnogo toga nedostaje ovoj pjesmi! A, mogla je ispasti sasvim drugačije. Pjesma nije imala nikakvog uticaja na mene.

12. NADA PRANJKOVIĆ – KOVAČ

Samo je trenutak odlučio da se odlučim da autoricu sa ovom pjesmom pošaljem u Treći krug. Nadam se lijepim pjesmama u daljem toku takmičenja. Bravo!

13. MUAMER MUŠO AVDIĆ

Moji komplimenti. Odlična pjesma! Nema se tu šta puno pričati. Volim čitati pravu poeziju!

“Promjenljivost me već sa sobom miri,

bivam ravnomjeran kao smjena dana.”

I izvanredan kraj :

“U nedoumici što me oplakuješ,

kad si i bez mene doživjela sutra.”

Odlično i zato izdvajam. Srećno i jedva čekam nastavak Vašeg predstavljanja u Trećem krugu.

14. HALID BEGOVIĆ

Čak osjetim da se autor veoma trudio, no ipak je to ispalo vrlo loše. Kratka pjesma ali su riječi samo nabacane. Ja tu ne vidim poezije. Također, autor nije slijedio upute Organizatora i nije sredio kvačice na slovima koja to zahtijevaju. Pjesma nesređena, a čuda se ne dešavaju!

15. BEPINA PINČIĆ

Fina pjesmica, BAKA. Ali, samo pjesmica!

16. GORDANA ČULIBRK

Simpatična minijatura EMOTIVNI HAZARD. I ja ću da okušam sreću i da joj pružim šansu. Da se naslutiti vještina pisanja i jako me zanima šta nas očekuje u sljedećem krugu.

17. HUSEIN BULJUBAŠIĆ

Poezija. Prelijepo. Uživala sam čitajući Vaše stihove. Vrlo sam sklona ovakvom izražaju kad se u pjesmi nađu riječi iz naroda i kad osjetim u stihu dah Domovine. A osjetih i dah lijepe tanane poetske duše. Vrlo lijepo urađeno! Srećno u Trećem krugu.

18. DINO ČOPELJ

RUGA je izvrsna pjesma. Ograničena sam u odabiru autora i nadam se da će organizator Nermin Delic odabrati Vašu pjesmu za Treći krug. Bilo bi mi jako žao da Vas izgubimo već u ovom krugu. Ovakve pjesme ja zovem “majstorske” jer znam da ih nije lako pisati na ovaj nacin i ovim stilom. Zbilja mi je jako žao što nisam u mogućnosti. Izvrsna pjesma!

19. DALIBORKA SEPIĆ

Odlicna i predugačka, što je vrlo zanimljivo. Inače se događa da se autori izgube u dugim strofama, no to sa Vama nije slucaj.

PORASLA SAM S TRIDESET DEVET ima još šanse da prođe u Treći krug iako ja nisam u mogućnosti da joj dam prolaz. Zaista bih željela još nešto pročitati od Vas ali i da Vas vidim u sljedećem krugu. Srećno!

20. MAJA IVKOVIĆ

SVE ŠTO JESAM I NISAM

Pjesma mi se veoma dopala. Osjetih bliskost sa stihovima i ne nađoh se u dilemi. Odlično!

21. DRAGANA MILJOVIĆ

Izvrsne metafore koje krase ovu pjesmu. Izvrstan tempo i vidi se da je svaka riječ birana i klesana kako ne bi stršila. Odlično urađeno. Nadam se i Vašem prolazu jer postoje naznake da niste bas amater. Bilo bi mi veoma drago da vas vidim u Trećem krugu i da se moja SLUTNJA obistini koliko i Vaša. Bravo!

22. ADISA OVČINA

Ne “poljubci” već poljupci. Obratiti pažnju.

SAMA je lijepa pjesmica. Pjesmica sviđalica, kako to imamo običaj reći. Isplatilo bi se potruditi se malo više.

23. EWELINA MARIA BUGAJSKA

Nejasna mi je ova pjesma. Uopšte ne znam šta sam pročitala.

I ne kaže se: “Smanjujem se poput osušenih jesenjih lišća,” već Smanjujem se poput osušenog jesenjeg lišća”

Cijenim trud, no moglo je to i bolje.

24. NIKOLA NALDAČKI

Da imam mogućnost, otvorila bih Vam vrata za Treći krug. Vaša poezija je krasna i mislim da će preživjeti i teža vremena. Jedna zaista izvrsna pjesma i meni je mnogo žao da više ni jedan adut nemam u rukama.

Iako ne volim riječ SMRT, ona je našla svoje mjesto u Vasoj pjesmi i tako se tamo lijepo uklopila da je i nisam smatrala tako moćnom i moram priznati da ste vrlo vješt manipulator sa riječima. Bravo!

Dodatni član žirija: NERMIN DELIĆ 

Dragi autori, 
Prije svega, čestitke svima na sudjelovanju. Nijedno od vas nisam odabrao bez razloga, već sam u obimnoj selekciji iz Prvog kruga (739 autora), baš sa vama poželio ostvariti saradnju i druženje. I zaista, ne žalim vrijeme koje sam utrošio na čitanje i prezentaciju vaših pjesama, jer me svaka naučila nečemu. 

Budući da poezija podliježe kritici, što je čini vanvremenskom, drago mi je što sam osnovao najbolji mogući tim koji će raditi na njenoj selekciji. U ovom duelu je selekciju pjesama primarno je radila pobjednica Mili Dueli 5. 

Čitajući vaše pjesme, pokušao sam da pronađem originalnost na kojoj uvijek insistiram, jer samo ona može promijeniti sve. U ovom krugu primat u odabiru autora ima svakako Predsjednik žirija i njega sam zamolio da nam predstavi svoju metodologiju selekcije autora. Kada sam ja, kao Dodatni član u pitanju, u ovom krugu sam nagradio dvije grupe autora: one koji su se u svojim pjesmama istakli originalnošću izraza i one koji su poslali pjesnički zrele pjesme ali su bili itekako i društveno aktivni kada je u pitanju online komunikacija u Milim Duelima. 

Za svakog autora sam napisao pojedinačno komentar, u svoju svesku, i moja je praksa uvijek bila direktno obraćanje u komentarima svakom autoru ponaosob, ali zbog privatnih obaveza (oko odbrane diplomskog rada na fakultetu), nisam bio u prilici da vam to i otkucam. No, od sljedećeg kruga, svakako da idu ustaljeni komentari, onako kako ja to uvijek i radim.

Čestitke svim na povjerenju… Više od 23 000 komentara je pristiglo u ovom krugu… za POEZIJU… za NAS. <3

Nermin Delić

 

 

PJESME DUELA

Cjelokupni duel možete pogledati na društvenoj mreži Facebook, gdje je na zvaničnom profilu Milih Duela predstavljen kroz nekoliko slika:

 

 

 

 

 

Više o organizaciji Drugog kruga pogledajte ovdje:

Mili Dueli 2020: Organizacija Drugog kruga!


Mili Dueli
Mili Dueli Copyrights

MILI DUELI 

Made in Bosnia and Herzegovina
by Nermin Delić

Europe / Balkan Peninsula
Bosnia and Herzegovina
Federation of Bosnia and Herzegovina
Central Bosnia Canton
Jajce Town 70202

Sva prava zadržana. // All rights reserved.


Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.